U Hrvatskoj postoje ljudi koji su bog i batina u nekom strateškom sektoru ali koji prolaze mimo radara jer nisu prvi ešalon dužnosnika poput ministara, njihovih zamjenika, pomoćnika, gradonačelnika, načelnika općina.... Zahvaljujući tome da nisu u fokusu javnosti mogu u miru i tišini uživati u svojim sjajnim uhljebljenjima i primati redovite, za hrvatske prilike, astronomske plaće. S obzirom da njihov posao nije niti transparentan niti posve razumljiv običnom čovjeku mogu donositi razne odluke za koje se zapravo niti ne zna jesu li izraz pravih kompetencija ili nekome pogoduju. Uostalom, kada netko tko je na čelu Hrvatske energetske regulatorne agencije donosi odluku koja utječe na regulaciju tržišta električnom energijom, plinom ili pak obnovljivim izvorima energije tko to od običnih građana može razumjeti - jesu li te odluke njima na korist ili štetu ili pak iste služe da netko u privatnom energetskom sektoru zgrće milijune preko noći. Još ako je situacija kao kod šefa HERA-e Željka Vrbana apsolutno pod kontrolom jer kroz ruke njegove supruge Rajne prolaze papiri koji reguliraju taj sektor, raznorazni pravilnici, ako na njezin mail pristižu dokumenti pa na nekima i piše kako je ovlaštena osoba ona uz svog muža Željka Vrbana, dakle ako ne postoji neka opozicija unutar same agencije, kako će javnost ikad saznati što se iza kulisa HERA-e događa. Aktualni šef HERA-e je službeno na funkciji zamjenika predsjednika Upravnog vijeća od 21. studenog 2022. No, on je na tu ključnu funkciju HERA-i stigao s prethodne, nešto malo manje važne funkcije Naime, Vrban je obveznik po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa još od 1. srpnja 2018. godine kada je postao član Upravnog vijeća. Od tada je u obvezi predavati imovinske kartice, što je i činio, pa smo imali prigodu vidjeti njegove goleme prihode ali i imovinu. Neki podaci malo upadaju u oči pa smo ih odlučili istražit. primjerice, polovicom lipnja 2021. Vrban je kupio veliku kuću u Zagrebu ali je sve do veljače ove godine imao prijavu u znatno manjem zagrebačkom stanu. Vrijedi istaći kako Vrban vodi agenciju koja je dospjela u središte skandala u velikoj plinskoj aferi kad su uhićeni Damir Škugor i direktor tvrtke OMS upravljanje kojima je HERA dala dozvolu. Jasno je da odluke te agencije nekima mogu značiti astronomski profit pa javnost ima pravo znati kako sadašnji šef Željko Vrban sa suprugom Rajnom vodi tu agenciju u kojoj je, inače, drugi čovjek Lahorko Wagmann kojem je inače policija ranije u stanu uhitila dilera marihuane. Istražili smo neke nepoznate detalje o šefu državne agenicje koji ima plaću veću od premijera. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Službena web stranica Sabora svjedoči kako je HDZ-ov zastupnik Ivo Milatić 2018. nominirao Željka Vrbana za članstvo u Upravnom odboru HERA-e. Njegova biografija opravdavala je tu nominaciju. U njoj piše: 'Predloženi mr.sc. Željko Vrban rođen je 1969., završio je Elektrotehnički fakultet Sveučilišta u Osijeku gdje je stekao zvanje dipl. ing. elektrotehnike. 2011. g. je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekao akademski stupanj magistra znanosti iz znanstvenog područja društvene znanosti i znanstvene grane organizacije i menadžment. Magistar Vrban ima preko 22 g. radnog staža koji je proveo radeći u HEP-u, operateru distribucijskog sustava. Najprije je kao samostalni inženjer radio u direkciji Elektroslavonije u Osijeku. Nakon toga imenovan je rukovoditeljem pogona Elektre Virovitica. 2004. g. dolazi u HEP ODS u Zagreb na radno mjesto savjetnika direktora. U HEP ODS Zagreb obavlja poslove pomoćnika direktora, koordinatora poslova rukovoditelja službe. Od samog početka rada mr. Vrban pokazuje iznimne vještine u pripremi i organiziranju aktivnosti i procesa u društvu te u provedbi u ostvarivanju zacrtanih ciljeva društva. ........ Odlukom Predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana mr. Vrban je 1994. g. odlikovan Spomenicom Domovinskog rata od 1990. do 1992.'.

Tako je Vrban dobio prigodu postati važan faktor u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji a onda s pozicije člana, nakon izbijanja plinske afere s Damirom Škugorom i OMS upravljanjem dočekati da razriješenog bivšeg šefa Tomislava Jurekovića zamijeni Danijel Žamboki a onda da on krajem studenog 2022. uskoči u tu moćnu fotelju. U imovinskoj kartici piše kako je datum početka mandata 1. srpnja 2018. a predviđeni kraj mandata  13. lipnja 2025. Dotad Vrban vjerojatno može suvereno drmati svojom moćnom foteljom jer mu leđa štiti i vlastita supruga Rajna kojoj pristižu službeni mailovi poput ovoga ali koja skupa s njim potpisuje i pravilnike  a na njen mail već odavno pristižu strateške odluke što se vidi iz primjera 1 i primjer 2. Malo koji obveznik po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa ima tu vrhunsku poziciju da upravlja državnom agencijom a da se u njoj može osjećati kao da radi u nekoj obiteljskoj tvrtci sa suprugom, odnosno kao da su na vlastitoj prćiji. S obzirom na golema primanja koja ostvaruju Željko Vrban i supruga Rajna u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji, a što se vidi iz njegove imovinske kartice,  ne čudi da par osim stana u zagrebačkom Vrapču površine 67,53 m2 posjeduje i kuću u Stenjevcu površine 342 m2.

Iako je tu prostranu dvokatnicu s potkrovljem Vrban, prema podacima iz vlasničkog lista kupio polovicom 2021. u imovinskoj kartici je naveo kako ju posjeduje knjižno od prosinca 2021. godine. Zanimljivo je kako je Vrban u registru Trgovačkog suda u Zagrebu bio upisan s adresom stana u Vrapču sve do kraja veljače 2024. kad je upisao adresu kuće u Stenjevcu. Vrbanova supruga posjeduje više naslijeđenih nekretnina u Podravskoj Slatini koje zacijelo treba i održavati kao i nekretnine u Zagrebu, te vinograde i druge posjede. No, privatnom i paru iz HERA-e  to zacijelo neće biti teško s neto plaćama koje zajednički iznose  5405 eura. To je znatno više od onoga što imaju i hrvatski premijer Andrej Plenković koji prima 4646 eura bruto, odnosno 3262,83 eura. Njegova supruga, koja je na porodiljnom s trećim djetetom pa joj Sabor RH, njen poslodavac, ne isplaćuje nikakvu naknadu već je samo primila dar za djecu i božićnicu, kako je navedeno u imovinskoj kartici hrvatskog premijera. Eto i ova priča pokazuje kako u Hrvatskoj zapravo često vlada potpuno neopravdana hajka na dužnosnike koji ostvaruju plaću u Vladi, Saboru, Ministarstvima.... Naime, biti uhljebljen u Hrvatskoj na vrhunski način ne znači biti dio tog prvog dužnosničkog ešalona.

Očito je puno bolje drmati sa suprugom državnom agencijom - HERA-om - ne samo zbog plaće već i mogućnosti donošenja odluka koja uvijek nekome mogu donijeti ekstremnu dobit. Kako je to izgledalo u mandatu prethodnika Željka Vrbana možemo vidjeti na slučaju plinske afere stoljeća kad su uhićeni Damir Škugor iz Ine i čelnici OMS upravljanja odvjetnik Josip Šurjak i poduzetnik Goran Husić. Njima je ekstremnu dobit, po optužnici ilegalnih skoro milijardu kn, omogućila HERA-ina dozvola koju je OMS upravljanjem izdao bivši šef HERA-e Tomislav Jureković. O tome smo više pisali u ranijem članku iz rujna 2022. objavljenog pod naslovom: 'NOVI NEPOZNATI DETALJI Šef agencije koja je dala dozvolu OMS-upravljanju što je omogućilo pljačku milijardu kuna iz Ine postavljen je u Milanovićevoj vladi, znamo što je sakrio u imovinskoj kartici'. U podnaslovu tog članka navedeno je: 'Tomislav Jureković na naš upit odgovorio je kako je nestranački profesionalac te da je zaboravio prijaviti kuću na Trešnjevci svoje supruge ali da će propust ispraviti'.

Potom je na Jurekovićevo mjesto postavljen Danijel Žamboki. O njegovom mandatu svjedoči i naš raniji članak 'OBITELJSKI BIZNIS Brat šefe HERA-e kojeg prozivaju zbog plinske afere uspješno vodi lanac Žabac u Zagrebu, je li mu ravnatelj Danijel Žamboki posudio 1,25 milijuna kn za biznis?. U podnaslovu tog članka naveli smo: 'Proteklih godina kao gljive poslije kiše niknuli su brojni lanci dućana jeftine hrane i kućnih potrepština Žabac u Zagrebu, vode ga najuži članovi obitelji šefa Hrvatske energetske regulatorne agencije koji je u imovinskoj kartici naveo kako je jednokratno posudio 1,25 milijuna kn nekome'. Podsjetimo i na članak o uhićenju dilera marihuane u stanu drugog čovjeka HERA-e.

Radi se o članku iz prosinca 2023.pod naslovom: 'SKANDALOZNO Nakon što mu je policija u stanu uhitila dilera marihuane i ekstazija kandidirao se za dužnosnika, Karolina Vidović Krišto lobirala je za tog direktora za struju moćne državne HERA-e u Saboru'. U podnaslovu je navedeno: 'Lahorko Wagmann desetljećima je na direktor za struju u agenciji koju su potresli skandali nakon izbijanja plinske afere teške milijardu kn, na televiziji govorio o poskupljenjima struje, znakovito je kako je diler osuđen što je prodao drogu a njegova kćer oslobođena što je tu istu drogu kupila'. No, ta afera nije naškodila Wagmannu koji je u hijerarhiji odmah ispod Željka Vrbana. Ako se dosad pisalo kako je HEP najbolji i najveći uhljebistan u Hrvatskoj možda se neki zamisle je li bolje biti uhljebljen u HEP-u ili pak HERA-i.

Postavlja se pitanje zašto je šef HERA-e Željko Vrban u imovinskoj kartici naveo da je kuću u Zagrebu uknjižio u prosincu 2021. kad ju je kupio polovicom 2021., zanimljivo je da je kućnu adresu promijenio tek u veljači 2024.