Mnogi misle kako je odvjetnički posao lak i da odvjetnicima samo cvjetaju ruže, da klijenti njihove usluge ponekad plaćaju, kako se kaže, i zlatom. No, takvi ne razmišljaju kako je to iznimno zahtjevan posao, da su neki odvjetnici na meti čak i svojih klijenata a da se neki zamjere protivnoj strani. Stoga nije rijetkost da su neki odvjetnici, poglavito odvjetnice, žrtve kaznenih djela, a neki završe na sudu kada prijave i najteže prijetnje. Takav se slučaj krajem studenog 2020. dogodio sve poznatijoj zagrebačkoj odvjetnici mlađe generacije Jovani Puhalo (33). Kada se ona pojavila početkom ožujka ove godine u Splitu na ročištu povodom privatnih tužbi za klevetu braće Mamić protiv repera Vojka V. i Grše a zbog stihova u kojima se, među ostalim, aludira da je 'Zoki stalno na koki' i sl. mnogi mediji naveli su kako je zbog atraktivnosti ostavila mnoge bez daha ali i da su se mnogi za njom okretali gdjegod da se pojavila. No, unatoč tom zvjezdanom statusu i ona se našla na meti smrtnih prijetnji poznatog zagrebačkog poduzetnika iz farmaceutske branše kojem je sud odredio mjeru zabrane približavanja odvjetnici Puhalo na udaljenost ne manju od 50 metara. Preko svojih branitelja, odvjetnika Ivice Vege i Ivice Mazalina optuženi Joško Luka Bogdan, suvlasnik NovaDerma te Pharmacia laboratorija u kojem je i direktor a čiji je glavni distributivni proizvod Aptamil, dojenačko mlijeko, tražio je ukidanje te zabrane o čemu je Općinski kazneni sud u Zagrebu i odlučio. Zanimljivo je kako je ovo četrvrti slučaj zabrane pristupa odvjetnici o kojem pišemo. Dosad je ista mjera zbog smrtnih prijetnji bila određena osobi koja je prijetila odvjetnici Zrinki Prlić, odvjetnici Udruge Franak Nicole Kwiatkowski te odvjetnici Martini Perenčević, nećaki punca Emila Tedeschija. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U Kaznenom zakonu piše: 'Tko drugome ozbiljno prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. (2) Tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti, ili mu oduzeti slobodu, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, opasnim oruđem ili drugim opasnim sredstvom, ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine'. Upravo za to djelo koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno optužnom prijedlogu, tereti se poznatog poduzetnika u farmaceutskoj branši Joška Luku Bogdana iz Primoštena. Iza njega koji je trenutačno suvlasnik u dvije firme još su direktorske pozicije u firmama Meditrade H i Pharma-Lab te vlasništvo u ZG firmi Lusa Steril.

Tvrtka Pharmacia laboratorij, u kojoj je optuženi Bogdan suvlasnik zajedno sa Zagrepčaninom Draženom Mišinom, najpoznatija je po distribuciji dojenačke mliječne formule - Aptamilu. Ta se formula za bebe inače reklamira kao 'unaprijeđeno Aptamil mlijeko za odrastanje nove generacije'. Bogdanu se sudi na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu a u predmetu je netom donesena odluka. Naime, vijeće sastavljeno od sudaca tog suda Anamarije Pavičić kao predsjednice vijeća, te Martine Pamić i Ilije Jurčevića kao članova vijeća, odlučivalo je u kaznenom predmetu protiv optuženog Joška Luke Bogdana zbog kaznenog djela iz članka 139. stavak 2. Kaznenog zakona a povodom optužnice Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu (OKDO Zagreb) od 8. veljače 2021., godine. Na ročištu održanom 20. travnja ove godine odlučivali su o mjeri opreza a rješenje sudskog vijeća sad netom je postalo javno dostupno.

'Temeljem članka 98. stavak 5. i 6. Zakona o kaznenom postupku' Bogdanu je ukinuta 'mjera opreza zabrana približavanja oštećenoj Jovani Puhalo na razdaljinu bližu od 50 (pedeset) metara, a koja mjere je produžena rješenjem ovog suda od 19. srpnja 2022.' - piše u tom rješenju. Uz ime oštećenice piše datum te godina rođenja (1988.) te Berislavićeva ulica u Zagrebu u kojoj Puhalo ima i svoj odvjetnički ured.  Iz obrazloženja je vidljivo sljedeće: 'Pred ovim sudom u tijeku je kazneni postupak protiv optuženog Joška Luke Bogdana povodom uvodno citirane optužnice OKDO Zagreb, a zbog kaznenog djela iz članka 139. stavak 2. KZ/11. Rješenjem ovog suda od 19. srpnja 2022., broj Kv-905/22-45 protiv optuženog Joška Luke Bogdana produljena je mjera opreza zabrana približavanja oštećenoj Jovani Puhalo, na udaljenost bližu od 50 (pedeset) metara.

Spis je dostavljen izvanraspravnom vijeću povodom kontrole mjere opreza. Dana 20. travnja 2023. održano je ročište na koje nije pristupio uredno obaviješteni OKDO Zagreb, uredno obaviješten optuženik kao ni branitelj optuženika, odvjetnik Ivica Mazalin dok je pristupio branitelj optuženika, odvjetnik Ivica Vego koji je naveo kako predlaže ukinuti postojeću mjeru opreza jer, s obzirom na ponašanje oštećene, ista očito više nema svrhu. Branitelj optuženika ističe kako je oštećena osobno prisustvovala na tri zadnje rasprave u ovom postupku, te uz svog punomoćnika i aktivno sudjelovala kroz postavljanja pitanja svjedocima, sjedeći pritom u neposrednoj blizini optuženika. Takvim svojim ponašanjem,navodi branitelj, optužena je jasno je pokazala da mjera opreza zabrane približavanja nema svrhu jer se sama odlučila približiti optuženiku iako ima punomoćnika koji ju zastupa.

Dalje navodi branitelj kako postojeća mjera opreza onemogućuje i uredno poslovanje društva Pharmacia labaratorij d.o.o. upravo zbog nemogućnosti nazočnosti u istoj prostoriji radi održavanja sastanaka koji su nužni. Naime, konferencijski poziv je moguć za dio poslovanja, no, postoje i radnje koje su nužne da optuženi i oštećena provode istodobno. Ukazuje da između stranaka postoji više parničnih postupaka time da u odnosu na iste postoji i letentna mogućnost nagodbe, a neposredni kontakt između optuženog i oštećene defakto otežava rješavanje njihovih odnosa izvan suda. Nakon održanog ročišta, ovo vijeće je utvrdilo da je prestala potreba za daljnjom primjenom navede mjere. Naime, premda u konkretnoj situaciji postoji osnovana sumnja da je optuženi počinio inkriminirano kazneno djelo, ovo vijeće odlučilo je ukinuti mjeru opreza zabrane približavanja oštećenoj prvenstveno iz razloga što više ne nalazi postojanje onih osobitih okolnosti koje bi upućivale na potrebu za daljnjim trajanjem određene mjere opreza, pritom prvenstveno imajući na umu da je mjera opreza optuženiku određena 27. studenog 2020., rješenjem

Općinskog državnog odvjetništva broj: KP-DO-5553/20 te da se optuženik sve vrijeme iste uredno pridržavao. Nadalje, riječ je o kazneno neosuđivanoj osobi te je vijeće ujedeno i stava kako se samom mjerom nadalje osujećuje optuženikovo pravo na zaradu i rad obzirom da ista prijeći uredno poslovanje društva kojeg je optuženi suvlasnik, ujedno uvažavajući navode branitelja optuženika iznesene na današnjem ročištu prema kojima je poštivanje navedene mjera za optuženika osobito tegotno i s neželjenim negativnim učincima na poslovanje njegovog trgovačkog društva, te smatrajući kako su, obzirom na protek vremena, mjere postigle svoju svrhu. Slijedom navedenog, ovo vijeće je odlučilo kao u izreci ovog rješenja, ujedno uzevši u obzir i utvrđeno na današnjem ročištu' - piše u sudskom rješenju koji potpisuje sutkinja Anamarija Pavičić. Protiv tog rješenja moguća je žalba u roku od 3 dana od primitka rješenja.

O žalbi odlučuje Županijski sud u Zagrebu. Rješenje je dostavljeno zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, optuženiku Jošku Luki Bogdanu te njegovim odvjetnicima,  Ivici Vegi i Ivici Mazalinu, oštećenoj odvjetnici Jovani Puhalo te njezinim odvjetnicima Mari Mihočeviću i Šimi Mataku. Inače, o odvjetnici Puhalo već smo pisali u kontekstu zastupanje bivše TV voditeljice a sada poduzetnice u ugostiteljstvu Vanje Halilović. Radi se o članku pod naslovom: 'POZVANA NA OPĆINSKI PREKRŠAJNI SUD Vanja Halilović na meti Ravnateljstva civilne zaštite, prijeti joj globa', članku pod naslovom: 'PRESUĐENO NA PREKRŠAJNOM SUDU Vanja Halilović pobijedila Ravnateljstvo civilne zaštite i optužbe za kršenje Covid mjera - Na sudu je nekadašnja TV voditeljica rekla kako ima plaću od 5.000 kuna i da bi ju novčana kazna uništila'.

Puhalo je zastupala bivšu TV voditeljicu i optužbi o kojoj smo pisali u članku pod naslovom: 'NEVOLJE U RESTORANU BARBIERIES Vanja Halilović zbog optužbi za opasne tvari pozvana na zagrebački sud - Prošle godine uspjela je iznijeti sudsku pobjedu u optužnici za kršenje Covid mjera u svom restoranu ali tu nisu završile njezine nevolje'. Inače, već smo pisali i kako je zabrana pristupa određena i u slučaju druge ZG odvjetnice. Radi se o članku pod naslovom: 'EPILOG IMOVINSKOG SPORA Poznata zagrebačka odvjetnica prijavila uspješnog poduzetnika i bivšeg pokeraša za prijetnje, dobio zabranu pristupa, prijetio mu zatvor -Odvjetnica Zrinka Prlić zastupa svoju majku koju je tužio zagrebačko-splitski poduzetnik Nikša Marinac, zbog spora su pale teške riječi pa je intervenirala policija i Općinsko državno odvjetništvo, spor se vodi na Kaznenom sudu u Zagrebu Doznajte kako se nekad poznata TV voditeljica kao ugostiteljska poduzetnica našla na meti neumoljivih inspektora i zašto je pozvana na sud'.

No, još dvije ZG odvjetnice dobile su isti nivo zaštite zbog prijetnji. O tome smo pisali u članku pod naslovom: 'KLIJENTICA IZ PAKLA Odvjetnica Udruge Franak i nećaka zbog Putina sankcioniranog djeda unuka Emila Tedeschija na meti smrtnih prijetnji Marinele koja je imala sjekiru i bejzbol palicu - Presuda zagrebačkog kaznenog suda otkriva šokantni slučaj, smrtne strahove i patnje koje su pretrpjele zagrebačke odvjetnice Nicole Kwiatkowski, Martina Perenčević, Mihaela Vilnius te odvjetnik Marko Kraljević.....'. Svi ti slučajevi svjedoče kako nije lako biti odvjetnica u našem društvu i da odvjetnice često nose glavu u torbi, kako se to kaže.