Već desetljećima ime Luke Kaića na zagrebačkoj graditeljskoj sceni a i šire dobro je znano. Za Kaića je šira javnost čula kada se doznalo kako je njegova tvrtka gradila zgradu u Šarengradskoj u kojoj je poslovni prostor kupila tvrtka Alia savjetovanje osuđenog premijera Ive Sanadera. No, Kaić nije samo sagradio tu zgradu već je preko tvrtke Plus Card Super u travnju 2015., na javnoj dražbi na Općinskom sudu u Zagrebu, za 5,709 milijuna kuna, kupio i penthouse u Šarengradskoj 1. Bivši je premijer inače taj prostor za svoju tvrtku kupio Zabinim kreditom u iznosu od 820.000 eura. Luka Kaić gradio je i brojne druge stambene ali i poslovne zgrade za hrvatsku elitu. Njegova tvrtka gradila je i luksuzni stan u Šestinama u kojem danas živi bivši Sanaderov spin doktor Ratko Maček ali i optuženi bivši menadžer Agrokora kojem se sudi skupa s Todorićima - Ivica Crnjac. Upišete li ime Luke Kaića na internetu dostupna je lepeza članaka u rasponu od toga kako je blizak Todorićima, da je vlasnik Domograda, kako gradi luksuzni objekt u Dubrovniku, no i da je 2019. bio rođendanski čestitar pjevača Željka Joksimovića dok je isti slavio taj posebni dan na Maldivima. No, Luka Kaić istodobno je muž Karle Kaić, hrvatske trendseterice i influencerice znane po životu na visokoj nozi. Ona je prijateljica Severine, Andreje Čermak, Ive Todorić i brojnih hrvatskih elitašica. Mediji su često pisali o njihovim slavnim feštama a ponekad bi ih titulirali kao hrvatski 'Seks i grad', čime su isticali da one žive na visokoj nozi poput junakinja te američke serije. Karla Kaić na svom Instagram profilu gdje se potpisuje kao majka 3 djece dijeli nešto od svog luksuznog lifestyla sa svojim pratiteljima. Njezin je račun otvoren za javnost za razliku od računa njenog muža Luke Kaića. Tamo smo pronašli više fotografija koji svjedoče kako par živi tipičnim životom bogataške elite, putuju, jedre, snimaju se na luksuznim destinacijama i ekskluzivnim događajima. Tim je bio veći naš šok kad smo čitali sudsku presudu iz koje je vidljivo kako se Luka Kaić deklarirao kao osoba lošeg imovnog stanja te mu je sutkinja to uzela kao olakotnu okolnost i oslobodila ga plaćanja sudskih troškova. Kako ne bi ti troškovi ugrozili njegovu ali i egzistenciju osoba koje je dužan uzdržavati, dakle supruge i djece. Znakovito je kako u presudi nije navedeno koliko zarađuje osuđeni Kaić, što se inače navodi u sudskim presudama. I dok Instagram profil Kaićeve supruge Karle dokazuje kako su oni tipična hrvatska elita koja živi na visokoj nozi, putuju, krstare, posjećuju skupe restorane, za zagrebačku sutkinju Luka Kaić je siromašak na rubu egzistencije. Mizerno ili ne - zaključite sami......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Ime ultra bogatog zagrebačkog podzetnika Luke Kaića spomenuli smo u travnju 2021. u članku pod naslovom: 'DANAK ŽIVOTA NA LUKSUZNOJ ADRESI Omča ovrhe opet stisnula Ratka Mačeka a prisjeo mu i Severinin kružok'. U podnaslovu tog članka istaknuli smo: 'U vrijeme dok je kao spin doktora premijera Ive Sanadera kročio Banskim dvorima svi su mu se klanjali a sad je u problemima zbog stana gdje mu je susjed optuženik iz Agrokora'. Nije to bila jedina ovrha koja je proteklih godina stisnula bivšeg glasnogovornika Vlade RH i HDZ-a Mačeka. To i ne čudi s obzirom da Maček živi u luksuznom i golemom stanu koji je gradila tvrtka Luke Kaića i u kojem su mu prvi susjedi Ivica Crnjac, bivši Todorićev menadžer, skupa s njim i optuženik.

Crnjac je sin glasovitog ZG ugostitelja Bože Crnjca, vlansika Okrugljaka i Splendida u sklopu kojeg su brojni poznati lokali. Crnjac je i brat Danijele Gajski, supruge odvjetnika Mladena Gajskog i bliske Severinine prijateljice. Ona drži skupi zagrebački restoran Dubravkin put na elitnoj lokaciji u srcu Zagreba. Daniela Gajski je baš kao i supruga Luke Kaića, Karla Kaić dio kružoka Severine, kćeri bivšeg gazde Agrokora Ive Todorić te Andreje Čermak, snahe generala i naftnog tajkuna Ivana Čermaka. Nebrojeno je članaka ispisano o tim slavnim druženjima, putovanjima, promocijama, rođendanskim zabavama i slično Severini i njenih poznatih i bogatih prijateljica.

Kaić je gradio i urbanu vilu u Remetama u kojoj živi Iva Radić, nekad i Balaban. Stanove je kupio bivši Vatreni i njen bivši muž Boško Balaban ali je par nakon razvoda podijelio tu imovinu. O tome smo pisali u članku pod naslovom: 'Boško Balaban založio stan za 30.000 eura kod Željka Lukača, šefa NO-a NEXE-a tajkuna Ivana Ergovića, sud odbio upis - Nova nevolja sustigla je bivšeg Vatrenog, na njegovom dvosobnom stanu u zagrebačkim Remetama brojne su zabilježbe i ovrhe, duguje čak i za pričuve'. Luka Kaić nije samo mega građevinski poduzenik već i suvlasnik jednog od najelitnijih restorana u metropoli.

To je ManO koji posluje na dvije lokacije s tim da trenutačno ne posluju u zagrebačkoj Gliptoteci u središtu Zagreba jer se zgrada obnavlja. No, taj restoran Kaiću donosi dodatne poene u društvenoj hijerarhiji jer taj lokal posjećuju neki od najmoćnijih Hrvata i Hrvatica. Podsjetimo, u restoranu Mano snimili smo hrvatskog milijardera, nasljednika nabogatijeg Hrvata u čitavom svijetu, Davora Lukšića Lederera ali i moćnu šeficu Podravke Martinu Dalić. O tome svjedoče naše reportaže pod naslovom: 'Hrvatski milijarder Davor Lukšić Lederer na tajnom ručku u restoranu ManO kod 'mušketir komba' i Todorićevog ortaka Kaića'.

Bivša potpredsjednica hrvatske Vlade također voli restoran čiji je suvlasnik Luka Kaić. O tome svjedoči članak pod naslovom: 'Martina Dalić u četiri oka uz krvave stekove i sladoled od smokvina lista sa šefom NO-a Podravke'. Na večeri kod Kaića i njegovog ortaka Zlatka Đakovića Dalićka je bila u društvu moćnog Želimira Vukine. Već iz samog ovog uvoda vidljivo je kako je Kaić uspješan, poznat, bogat... Možda jedan od najbogatijih Zagrepčana trenutačno. Prema podacima sa Sudrega povezan je s 90 poslovnih subjekata, što aktivnih što ugašenih a u svakoj je imao neku vodeću vlasničku ili upravljačku rolu.S obzirom na sve navedeno ostali smo šokirani kada smo iščitavali sudsku presudu iz koje proizlazi da se deklarirao kao siromašak kako bi ishodio olakotne okolnosti, blažu kaznu za sebe ali i oslobađanje od sudskih troškova.

Koji su samim tim pali na teret poreznih obveznika. No, idemo redom. Sutkinja Josipa Svetina s Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu presudila je u prekršajnom predmetu protiv okrivljenika Luke Kaić, zbog prekršaja iz čl. 289. st. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Optužni prijedlog pokrenula je Policijske uprave zagrebačke, I Postaje prometne policije Zagreb 1. travnja 2022. godine. Sutkinja Svetina tako je 27. ožujka 2023. presudila kako je Luka Kaić, uz čije ime, među ostalim piše, kako je rođen 1973. u Zagrebu, da je 'SSS, upravni referent, zaposlen u Domograd d.o.o. u Zagrebu, Ulica kneza Branimira 71/a, lošeg imovnog stanja, oženjen, otac troje djece od kojih je dvoje malodobno, prekršajno kažnjavan, ne vodi se drugi prekršajni ni kazneni postupak, s prebivalištem u Zagrebu' - KRIV.  

Osuđen je zato što je 'dana 20. siječnja 2022. u 12,45 sati, u Zagrebu, upravljao osobnim vozilom ZG ...., autocestom A4 u smjeru sjevera, za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije obaveznim prekršajnim nalogom I Postaje prometne policije Zagreb, broj:... od 6. rujna 2021., pravomoćan 6. studenog 2021., izvršan 15. studenog 2021., te je mjera zabrane trajala od 15. studenog 2021. do 15. veljače 2022., čime je počinio prekršaj opisan i kažnjiv po čl. 289. st. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ....'. Izrečenena mu je novčana kazna u iznosu od 663,61 eura, odnosno 4.999.97 kn. Kaznu je obvezan platiti novčanu kaznu u korist Državnog proračuna u roku od 30 dana po pravomoćnosti presude a u protivnom ista će se naplatiti prisilno. 'Novčana kazna smatrat će se u cjelini plaćenom ako osuđena osoba plati dvije trećine izrečene novčane kazne u roku određenom ovom presudom...' - piše u dokumentu.  

'Temeljem čl. 139. st. 6. Prekršajnog zakona okrivljenik se oslobađa obveze naknade paušalne svote troškova postupka iz čl. 138. st. 2. toč. 3.a Prekršajnog zakona'. Iz obrazloženja je vidljivo kako je prometna policija izdala prekršajni nalog protiv Kaića. 'Okrivljenik pozvan da se očituje o optužnom prijedlogu i krivnji za prekršaj za koji se tereti, iskazao je da se smatra krivim i da priznaje isti, navodeći da je točno da je dana 20.01.2022. u 12,45 sati u Zagrebu, upravljao osobnim vozilom ZG...., autocestom A4 u smjeru sjevera, za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije obaveznim prekršajnim nalogom, broja navedenog u optužnom prijedlogu, u trajanju od tri mjeseca, odnosno trajala je od 15.studenog 2021. do 15. veljače 2022.

Žao mu je zbog počinjenog prekršaja i iskreno se pokajao zbog istog, te zamolio za blagost prilikom odlučivanja obzirom je otac troje djece od kojih je dvoje malodobno, a posebno je molio sud da mu ne oduzima vozačku dozvolu, obzirom mu je ista neophodno potrebna zbog posla i brige o obitelji. Nakon ovako provedenog postupka, cijeneći obranu okrivljenika kojom je u potpunosti priznao počinjenje prekršaja, te na temelju uvida u obavezni prekršajni nalog I Postaje prometne policije, sud nalazi nedvojbeno utvrđenim da je okrivljenik počinio prekršaj koji mu je stavljen na teret.

Naime, nesporno je utvrđeno da je okrivljenik kritične zgode u Zagrebu, upravljao osobnim vozilom ZG ... autocestom A4 u smjeru sjevera, za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije obaveznim prekršajnim nalogom I Postaje prometne policije Zagreb, broj:....od 6. rujna 2021., pravomoćan 6. studenog 2021., izvršan 15. studenog 2021., te je mjera zabrane trajala od 15. studenog 2021. do 15. veljače 2022., čime je postupio protivno odredbi čl. 289. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a prema kojoj odredbi, vozač kojem je vozačka dozvola oduzeta (članak 284.) ili je isključen iz prometa (članak 285.) ili mu je izrečena mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom ne smije za to vrijeme upravljati vozilom u prometu na cesti. 

Stoga je sud okrivljenika proglasio krivim i izrekao mu novčanu kaznu za koju smatra da je primjerena značaju i težini počinjenog prekršaja, opasnosti prekršaja, te stupnju njegove odgovornosti, a sud smatra da će se ovakvom novčanom kaznom utjecati na okrivljenika i sve ostale da ubuduće ne čine prekršaje, a temeljem čl. 37. st. 1. Prekršajnog zakona, sud je zakonom propisanu novčanu kaznu za počinjeni prekršaj ublažio ispod propisane najmanje mjere, obzirom je utvrdio da postoje posebne izražene olakotne okolnosti, te da se svrha kažnjavanja može postići blažom kaznom od propisane. Sud je u konkretnom slučaju na okrivljenika primijenio odredbu čl. 152. st. 3. Prekršajnog zakona, tako da će se, ako okrivljenik u roku ostavljenom za plaćanje novčane kazne uplati dvije trećine izrečene novčane kazne, ista smatrati plaćenom u cjelini. 

Prilikom odmjeravanja kazne sud je okrivljeniku kao olakotnu okolnost uzeo priznanje počinjenog prekršaja i iskazano žaljenje i kajanje za počinjenje istog, kao i činjenicu da je otac troje djece od kojih je dvoje malodobno, lošeg imovnog stanja, te dosad prekršajno nekažnjavan za istovrsno djelo prekršaja, dok posebno otegotnih okolnosti nije našao. Sud prema okrivljeniku nije primijenio zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca, a kako je to navedeno u optužnom prijedlogu, smatrajući da će se i izrečenom novčanom kaznom, bez izricanja zaštitne mjere, dovoljno utjecati na okrivljenika da ne počini novi prekršaj, tako da će se svrha prekršajnopravnih sankcija u konkretnom slučaju postići i bez izricanja predložene zaštitne mjere.

Temeljem u izreci citiranih propisa, okrivljenik je oslobođen dužnosti naknade paušalne svote troškova postupka, jer je lošeg imovnog stanja, pa bi njihovim plaćanjem bilo dovedeno u pitanje njegovo uzdržavanje, odnosno uzdržavanje osoba koje je dužan uzdržavati' - piše na kraju presude sutkinje Josipe Svetine. Protiv te presude dopuštena je žalba u roku od 8 a o žalbi odlučuje Visoki prekršajni sud. 'Okrivljenik ima pravo žaliti se samo na odluku o prekršajnopravnim sankcijama, troškovima postupka, oduzimanju imovinske koristi i oduzimanju predmeta' - piše na kraju presude. Zacijelo se Luka Kaić neće žaliti jer dok u stvarnom životu živi na visokoj nozi lišen briga hrvatskog prosjeka koji jedva sastavlja kraj s krajem i čije pripadnike sud često osudi na plaćanje sudskih troškova, za sud je on osoba s društvenog ruba koja jedva prehranjuje obitelj. Naglasimo kako sudski troškovi uobičajeno iznose manje od 100 eura. Presuda nije preuzeta na adresi luksuznog doma Kaićevih u podsljemenskoj zoni pa je oglašena na sudsku ploču.

Instagram profil karle Kaić potvrđuje ono što znaju i vrapci na grani - da bračni par Kaić živi luksuzno i na visokoj nozi - tim je bizarnija presuda po kojoj Kaić ne treba platiti sudske troškove da ne ugrozi egzistenciju