Potkraj kolovoza ove godine sin Antuna Vrdoljaka i suprug pjevačice Vanne našao se ne po prvi put u poslovnim problemima. Tada je sud donio rješenje kako Vrdoljak treba platiti 132,72 eura u Fond za namirenje troškova stečajnog postupka kako bi se mogao otvoriti stečaj njegove tvrtke Mediteran film. Inače, ta je Vrdoljakova kompanija bila u blokadi dulje od 120 dana s ukupnim iznosom duga od 66.926 eura. No, još u svibnju 2021. bio je obustavljen tada predloženi stečaj te producentske tvrtke zbog utvrđenog duga nešto većeg od 103.000 kuna. Tada je Andrija Vrdoljak uspio namiriti dug i okončati blokadu. Mediteran film tvrtka je osnovana 1997. s temeljnim kapitalom od 19.000 kuna, a kao jedini osnivač i direktor naveden je Andrija Vrdoljak. Tvrtka je registrirana na zagrebačkom Dobrom dolu - na istoj adresi kao i Kiklop film u stečaju, tvrtka u vlasništvu oca i sina, Antuna i Andrije Vrdoljaka koja je bila registrirana 2015. s 20.000 kuna temeljnog kapitala. U javnosti je Kiklop film postao poznat kroz film i TV seriju o životnom putu generala Ante Gotovin. To snimanje izazvalo je brojne negativne napise kako zbog neisplaćenih honorara, nepodmirenih dugovanja, a neki su i pokrenuli ovrhe protiv Kiklop filma. Osim te dvije aktivne firme Vannin muž poslovao je od 1999. i preko Zagreb-brent ali je ta firma izbrisana u ožujku 2008. godine. I dok je ranije Andrija bio u medijima zbog dugova svojih firmi sad se našao pod prijetnjom ovrhe nad imovinom zbog osobnih dugova. Kuriozum je da je njegov vjerovnik Hrvatska radiotelevizija, kuća kojom je godinama kao direktor vladao njegov otac i kojom sada svake subote navečer caruje njegova supruga Vanna kao 'kraljica' žirija ali i buduća mentorica kandidata showa The Voice. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U veljači 2021. ekskluzivno smo objavili članak pod naslovom: 'POTOP NAKON GENERALA Film o Gotovini doveo Antuna Vrdoljaka do duga od 3 milijuna kn i stečaja'. U podnaslovu smo naveli: 'Financijska agencija sudu uputila zahtjev za stečaj Kiklop filma čiji su vlasnici poznati redatelj i njegov sin zbog minusa i dugotrajne blokade'. Tu su temu poslije nas preuzeli brojni mediji, kao i u brojnim drugim slučajevima, reciklirali i najavljivali kao svoje ekskluzivno otkriće. Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji učinkovita i efikasna zaštita autorskih prava a oni koji se deklariraju kao tobožnji zaštitnici autorskih prava ispred strukovne udruge obnašaju te funkcije više zbog svog pozicioniranja na društvenoj sceni i vlastite promocije a ne radi zaštite autorskih prava autora i nakladnika.

No, ovo spominjemo samo usput jer je bit članka koji pišemo naš pokušaj ilustriranja duboke krize u kojoj se nalazi ova zemlja i njeni građani koji nemaju novaca za podmirenje osnovnih troškova života. Dosad smo objavili brojne priče o znanim i neznanim ovršenim građanima sve u funkciji toga da osvijestimo realne prilike u našoj zemlji i da se barem neki od onih koji tvrde kako nam ide sve bolje malo zamisle nad tim kako uistinu žive građani Hrvatske neovisno od naštimanim ili selektivnim statističkim pokazateljima. I priča koja slijedi o ovršnim mukama u kojima se našao Vannin muž, a posredno i ona sama jer su muž i žena koji dijele kućanstvo, ilustrira kako kod nas ni oni koji su poznati ili uspješni ne mogu tako lako uhvatiti korak s rastućim (podivljalim) cijenama, nagomilanim računima i  propuhom u novčaniku.

Tako je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu u Zagrebu završila ovrha Hrvatske radiotelevizije nad zagrebačkim redateljem i producentom Andrijom Vrdoljakom. Od ovršenika Andrije Vrdoljaka traži se da ovrhovoditelju Hrvatskoj radioteleviziji namiri tražbinu u iznosu od 63,72 EUR / 480,10 HRK uvećanu za zakonske zatezne kamate koje tek od srpnja 2022. i to u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi, zajedno s troškovima postupka u iznosu od 62,31 eura / 469,47 kn uvećanim za zakonske zatezne kamate u istom roku. U dokumentu piše 'Radi naplate tražbine ovrhovoditelja sadržane u nalogu ovršeniku određuje se ovrha općenito na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona'. Priložen je i izvadak iz poslovnih knjiga iz kojih se vidi kako Vrdoljak duguje od srpnja do prosinca 2022. godine. Ovršno rješenje potpisuje javna bilježnica Renata Kutija Kušpilić.