Šira javnost nije čula za Zagrepčanina sa splitskom adresom 43-godišnjeg Nenada Petraka sve do zadnje pucnjave u Splitu i večeras kada su emitirani kadrovi kako je pod jakim mjerama sigurnosti otpremljen u splitski zatvor. Uhićen je u istanbulskom hotelu, tamošnji su mediji emitirali snimke turskih specijalaca s dugim cijevima i fantomkama na glavi u trenucima dok su ga uspjeli lišiti slobode. Tako je iznenada dojučerašnji poduzetnik, odnosno suvlasnik i jedan od prokurista firme Ersa Adriatic iz Zagreba te suvlasnik solinskog boksačkog kluba i tvrtke "Boxing promotion Salona" postao poznat široj javnosti. Dotad je bio samo lice s tjeralice, jer se dao u bijeg nakon pucnjave na splitskim Skalicama početkom travnja ove godine. Isplivalo je kako ga sumnjiče da je glavna karika i osnivač zločinačkog udruženja, dio čijih je članova u srijedu uhićen na području Splita, Solina i Kaštela u akciji PNUSKOK-a i policije koju je koordinirao USKOK i Generalno državno odvjetništvo Frankfurt na Majni iz Savezne Republike Njemačke. Prva firma u koju je involviran osnovana je polovicom 2021. a u njoj je Petrak jedini Hrvat. Ostali su suvlasnici Turci i to: Bülent Saruhan Sarayli s prijavljenom adresom u Kaštel Sućurcu, Zekeri˙ya Ersi˙n Öktem i Reşit Tolga Babüroglu s adresom u Slatini te Ugur Erdogan s adresom u Istanbulu. Spomenuti Turci u Hrvatskoj imaju još 3 građevinske firme koje se zovu: Ersa Inşaat Proje Turi˙zm Sanayi˙ ve Ti˙caret anonim şi˙rketi˙, Podružnica Zagreb, Karas Altyapi Inşaat Ti˙caret anonim şi˙rketi˙, Podružnica Zagreb za graditeljstvo te Setu Zagreb d.o.o. Firma Ersa Adriatic koja je povezana s uhićenim Petrakom ima sjedište u zagrebačkoj Radničkoj cesti u poslovnoj zoni. No, Petrak je od srpnja 2022. osnivač i direktor Boxing Promotion Salona d.o.o. zajedno s Tomislavom Bašićem iz Klisa. Kada se upiše ime te firme dobije se njen Facebook profil iz kojeg je vidljivo kako se zovu Boksački klub Salona. Posluju na istoj adresi, i firma i klub, u Solinu na Put Majdana 3a. Kontaktni mail koji je dostavljen Trgovačkom klubu u Splitu omogućio nam je da doznamo kako su bili organizatori boksačkih mečeva. Na Facebook profilu pregledali smo fotogaleriju i utvrdili kako je na nekim slikama i dojučerašnje lice s tjeralice - Nenad Petrak. No, tamo smo pronašli prvi trag da su sponzorirani od Ministarstva turizma i sporta. Objavili su i zahvalnicu Ministarstvu koje je prepoznalo njihov rad. Istodobno dobili smo uvid i u sudski dokument iz kojeg se vide tko je sve optužen da je bio član zločinačke udruge Nenada Petraka. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu Ivica Botica odlučivao je u kaznenom predmetu protiv okrivljenih Nenada Petraka i dr., zbog kaznenog djela iz čl. 190. st. 2. u svezi sa čl. 329. st. 1. toč. 4. Kaznenog zakona.  Preciznije, odlučivao je o žalbama 'okrivljenika pod 1. Nenada Petraka, 2.Tomislava Miletića, 5.Andrije Juranića, 6.Vlade Brkića, 11.Avde Hadžiavdića, 12.Filipa Romića, 14.Josip Baričević, 15.Krešimira Mrđena, 16.Marija Marunice, 17.Marija Meštrovića, 18.Miljenka Gerželja, svi u Zatvoru u Splitu, 19. Ante Munivrane, Solin, Gajeva 16, podnesene po braniteljima 1. Jakši Cvitkoviću, 2. Željku Gulišiji, 5. Borisu Majiću, 6. Kristijanu Barišiću, 11. Mislavu Milasu, 12. Ivanki Šamiji, 14. Mariju Vukoviću, 15. Draganu Mijoću, 16. Maji Smrke, 17. Toniju Marinkoviću, 18. Bepu Marušiću, 19. Vinku Gulišiji, svi branitelji odvjetnici u Splitu, izjavljene protiv rješenja USKOK-a u Splitu o provođenju istrage Kis-US-50/23 od 12. listopada 2023., dana 3. studenog 2023. godine.'

Odbio je kao neosnovane njihove žalbe. Iz obrazloženja je vidljivo kako je 'USKOK u Splitu donio je rješenje o provođenju istrage Kis-US- 50/23 od 12. listopada 2023. prema okrivljenima 1.Nenadu Petraku, 2.Tomislava Miletića, 3. Anti Varnici, 4. Jerku Radiću, 5.Andriji Juraniću, 6. Vladi  Brkiću,7. Duji Omeliću, 8. Josipi Kovač, 9. Ivanu Bogiću, 10. Milivoju Marasoviću, 11.Avdi Hadžiavdiću, 12. Filipu Romiću, 13. Ivanu Mikuliću, 14.Josipu Baričeviću, 15.Krešimiru Mrđenu, 16. Mariju Marunici, 17. Mariju Meštroviću, 18.Miljenku Gerželju, 19. Anti Munivrani, zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela iz čl. 190. st. 2. u svezi sa čl. 329. st. 1. toč. 4. i čl. 328. KZ/11. Protiv tog rješenja žalbe se podnesene po braniteljima 1. Jakši Cvitkoviću, 2. mr. sc. Željku Gulišiji, 5. Borisu Majiću, 6. Kristijanu Barišiću, 11. Mislavu Milasu, 12. Ivanki Šamiji, 14. Mariju Vukoviću, 15. Draganu Mijoću, 16. Maji Smrke, 17. Toniju Marinkoviću, 18. Bepu Marušiću, 19. Vinku Gulišiji, svi branitelji odvjetnici u Splitu, u kojima navode kako nije utvrđen dovoljan stupanj osnovane sumnje na počinjenje djela koje se okrivljenicima stavljaju na teret radi donošenja rješenja o provođenju istrage.Žalbe branitelja okrivljene nisu osnovane.

Osnovana sumnja na počinjenje djela koja se okrivljenima stavljaju na teret proizlaze iz kaznene prijave PNUSKOK-a Split K-6/23 od 11. listopada 2023. (list 1-38 spisa), priloga uz kaznenu prijavu (list 39-862 spisa), posebnog izvješća PNUSKOK-a Split od 11. listopada 2023. (list 863, 892-893, 1192, 1207, 1222-1223, 1268, 1273, 1274, 1311-1312, 1334-1335, 1357-1358, 1389-1390, 1417, 1422, 1441, 1461-1462, 1485, 1508, 1549, 1561 spisa), zapisnika o pretrazi doma (list 870-875 spisa), zapisnika o pretrazi doma i drugih prostora ...., zapisnika o pretrazi pokretne stvari i bankovnog sefa ...., potvrde o privremenom oduzimanju predmeta ...., zapisnika o privremenom oduzimanju predmeta ...., zapisnika o pretrazi osobe ...., izvješća o uhićenju i dovođenju u pritvorsku policijsku jedinicu od 11. listopada 2023....., zapisnika o prvom ispitivanju okrivljenika u predmetu KP-US-382/23 od 12. listopada 2023. .... sa snimkom ispitivanja ... službenih bilješki i ostale dokumentacije priložene u spisu. Osim toga, osnovana sumnja proizlazi i iz svih navedenih okolnosti, a posebno iz činjenice da je riječ o velikoj količini droge, a okrivljenici su osobe koje se terete da su se udružili u zločinačko udruženje, a što proizlazi iz činjenice da su se koristili kriptiranimtelefonima i riječ je o dobro organiziranoj skupini, postavljenoj s jasnim zaduženjima, zapovjednim lancem te potpuno jasnim oblicima izvršavanja zadataka u organizaciji svakog pojedinog člana. 

Nakon pregleda cjelokupnog spisa i razmatranja podnesenih žalbi, sud nalazi kako do sada prikupljeni dokazi i podaci upućuju na dovoljan stupanj osnovane sumnje da su okrivljeni počinili djela za koja se terete, pa je ovaj sud je stava da je USKOK u Splitu pravilno postupio kada je donio rješenje o provođenju istrage. Obzirom na sve navedeno, sasvim jasno proizlazi da u odnosu na okrivljene postoji osnovana sumnja na počinjenje kaznenih djela koja im se stavljaju na teret, zbog čega je žalbe okrivljenih valjalo odbiti kao neosnovane, a sve sukladno odredbi čl. 247. st. 1. i 2. ZKP/08 i odlučiti kao u izreci ovog rješenja' - piše u dokumentu suca istrage koji nosi 3. studenog 2023. godine.

Nenad Petrak koji je dakle kao prvoosumnjičeni bio lice s tjeralice, potom uhićen u Itsanbulu i uz iznimne mjere sigurnosti dopremljen u zatvor na Bilicama istodobno je kao suosnivač Boksačkog kluba Salone bio doniran dvaput od Ministarstva turizma i sporta koji vodi ministrica Nikolina Brnjac. Nije to samo vidljivo na službenoj Facebook stranici Boksačkog kluba Salona koji se zahvalio na tome što je Ministarstvo turizma i sporta poduprlo ponovno njihov rad s donacijom od 14.400 eura u srpnju 2023. godine. Sponzorirali su 'Natjecanje mladih boksača boksačkog kluba Salona'. No, prema službenim podacima vidljivo je kako je Ministarstvo turizma i sporta Boksačkom klubu Salona uhićenog narko bosa doniralo i iznos od 96.000 kn u svibnju 2021. godine.

Postavlja se pitanje ima li Ministarstvo turizma i sporta uopće kompetentne osobe koje provjeraju kome se dodjeljuju silne donacije i ima li na popisu subjekata kojima dijele sredstva još onih koji su možda istodobno na tjeralici kao što je na njoj bio suvlasnik Boksačkog kluba Salona u vrijeme dok je bio nedostupan hrvatskim vlastima. Naime, pucnjava na splitskim Skalicama bila je početkom travnja ove godine. Ako ministrica i njeni najbliži suradnici nisu znali za tajni život suvlansika kluba kojem doniraju sredstva 2021. onda su mogli to isto saznati možda ove godine.  Ili će nakon ovog iskustva angažirati nekoga da provjeri tko stoji iza sportskih organizacija kojima dodjeljuju silne novce iz proračuna.

Pročitaj!