Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, cijela Vlada upinju se stvoriti što pozitivniju i uspješniju sliku Hrvatske. Prisjetimo se samo promo slogana kojima se nastoji privući što više turista u našu zemlju poput 'Hrvatska puna života' ili pak onih koji sugeriraju kako smo mediteranski raj na zemlji. Vjerojatno ljudima koji dođu k nama na odmor i pokazujemo idiličnu sliku no Hrvatska je istodobno zemlja prezaduženih građana u kojoj najunosnije poslove imaju svi koji sudjeluju kao dionici u naplati dugova sa 'stotinu lica'. Kažemo stotinu lica jer kontinuirani pregled sudskih objava ukazuje kako smo zemlja u kojoj svakodnevno stotine pa i tisuće građana završavaju u ovrhama, blokadama, razni vjerovnici šalju im dokumenta s klauzulom 'ovrha općenito na imovini', prvaci u brojnim profesijama skončavaju u osobnim bankrotima..... Zbog toga su u našoj zemlji najizgledniji profiteri vojska odvjetnika i javnih bilježnika koji sudjeluju u raznim ovrhama a bok uz bok s njima stoje svi oni koji servisiraju različite agencije za naplate dugova i svih mogućih i nemogućih potraživanja. 'Jao li si nama' ili 'KUKU LELE' svim koji propuste nešto platiti bilo da su režijski troškovi, premije osiguranja, bankarske rate... svima će dok si rekao keks prisjesti svaki na vrijeme neplaćeni račun a cijene ovršnih odvjetničkih i javnobilježničkih pristojbi često će poduplati i najmanji dug. U Hrvatskoj su sudske ploče postale kao svojevrsni imenik poznatih osoba jer skoro da nema poznatije osobe u našoj zemlji da se nije našla na tom ne baš poželjnom mjestu. Netom su se u nevoljama o kojima pišemo našla i obitelj pokojnog legendarnog Zlatka Cice Kranjčara, udovica, kći i sin. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Početkom prošlog mjeseca objavili smo članak pod naslovom: 'Financijska agencija RH traži bankrot kćeri legendarnog Zlatka Kranjčara koja je udana za bogatog Francuza i ima start-up u Parizu'. U podnaslovu smo naveli: 'Odvjetnica Lana Kranjčar sada Dutreix, u braku s nekretninskim magnatom Thibaultom Dutreixom dobila je kći Sophie, par je samozatajno ali na visokoj nozi živio u britanskoj a sada u francuskoj metropoli'. U međuvremenu postupak osobnog bankrota kćeri legendarnog Cice Kranjčara otišao je korak dalje. Vidljivo je to iz oglasa Općinskog građanskog suda u Zagrebu koji potpisuje sudski savjetnik Ozren Marinković. Naime, on je 1. prosinca odlučivao o prijedlogu Financijske agencije za provedbu jednostavnog postupka stečaja nad imovinom kćeri Cice Kranjčara.

Iz sudskog dokumenta vidjivo je kako je FINA tom sudu podnijela prijedlog za provedbu osobnog stečaja nad imovinom Lane Dutreix. To je naime udano prezime Lane Kranjčar. U dokumentu piše: 'Potrošač nije dostavio popis svoje imovine, pa se smatra da je izjavio kako nema imovine iz koje se mogu namirivati njegovi vjerovnici ....Pozivaju se vjerovnici potrošača da u roku od 45 dana od objave oglasa obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje'. Tek što je to oglašeno na sudu je zbog dugova završila i udovica legendarnog Zlatka Kranjčara.

Naime, ovrhovoditelj, zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja, tereti je za neplaćene račune za vodu. Poznatu zagrebačku galeristicu Elviru Kranjčar tako terete za glavnicu u iznosu 66,62 eura / 501,95 kn uvećanu za kamate koje teku od 20. srpnja 2023. godine. Od udovice Kranjčar traži se podmirenje duga u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi, zajedno s troškovima postupka u iznosu od 25 eura / 188,36 kn uvećanim za zakonske zatezne kamate. U dokumentu je istaknuta i klauzula da se ovrha provede 'općenito na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona'. No, to nije sve što je u kratkom roku sustiglo obitelj Kranjčar. Naime, i Niko Kranjčar dobio je poziv za Općinski građanski sud.

On je pozvan na saslušanje u postupku osobnog stečaja Zagrepčanina Veljka Alfireva. Ročište je predviđeno za 11. siječnja kada bi se trebalo saslušati Niku Kranjčara. Taj je poziv s Općinskog građanskog suda u Zagebu Niki otpravljen 19. prosinca 2023. U pozivu je napisano: 'Poziva se potrošač na navedeno ročište dostaviti izvornik ili ovjereni prijepis Ugovora o kupoprodaji nekretnine, sklopljenog dana 6. svibnja 2004'. .Udovicu Kranjčar terete za neplaćene račune za vodu u periodu od srpnnja 2022. do oćujka 2023. za stan u kojem je živio i pokojni Cico Kranjčar. Postupak se vodi kod sutkinje Mirne Jakovac kod koje je završio i postupak osobnog bankrota Željka Pervana.  O tome smo prvi ekskluzivno izvijestili javnost a potom su našu temu prepisali na 24 sata. S portala 24 sata istu su temu preuzeli, kao i u brojnim slučajevima dosad, razni mediji koji su inače potpisali kako će poštivati tuđa autoska prava.

U slučaju portala Impeirjal.net to su bezobzirno puta prekršili. Podsjetit ćemo samo na neka otkrića portala imperijal.net koje su redom prepisivali tzv veliki mediji s desetinama zaposlenih suradnika. Iz našeg kuta radi se o plagijatorskoj praksi. Kako bismo javnost izvijestili navest ćemo niz tema o kojima smo prvi pisali a potom su nas kao papige prenosili drugi. Podsjetimo, prepisali su našu priču o tome kako je Ivica Todorić završio u osobnom bankrotu, kako Halid Bešlić gradi vilu na Pelješcu, kako Neda Ukraden renta vilu kraj Imotskog ali i kako tuži Hrvatsku.... Prepisanih tema s portala imperijal.net je desetine a ovaj put smo izdvojili samo neke. Uostalom. Google bilježi trenutke objava pa ćemo tako redom navesti da smo temu o bankrotu Željka Pervana objavili prije 5 dana - link a onda su tu temu drugi danas citirali s 24 sata koji je priču stigao prepisati tek danas - link. Također, priču o vili Halida Bešlića objavili smo 24. studenog o.g - link a onda su tu temu svi s nekoliko ili više dana odmaka prepisivali (neki su i naveli impeirjal.net kao izvor). 24 sata priču da Halid gradi vilu objavio je 2. prosinca, preuzeo dijelove članka s imperijal.net ali nije naveo izvor - link.

Priču o tome kako je Ivica Todorić završio u osobnom bankrotu objavili smo prvi i to 29. studenog 2023. - link a onda su tu priču reciklirali i prepisivali drugi. Među prvima priču su prepisali na 24 sata ne navodeći izvor imperijal.net i to dan kasnije, 30. studenog - link. Priču o tome kako Neda Ukraden renta vilu kraj Imotskog objavili smo 16. listopada 2023. - link a potom su tu temu prepisivali i reciklirali drugi mediji predstavljajući je kao svoje otkriće. Primjerice, plagijatorski 24 sata tu su istu priču objavili 14 dana nakon imperijala - link. Klasično, ne navodeći izvor i predstavljajući to kao svoje otkriće. Kad smo već kod Nede Ukraden priču o tome kako tuži Hrvatsku prvi smo objavili 26. listopada 2020. - link a onda je temu reciklirao ili prepisivao tko god je stigao od medija. Na 24sata su 31. listopada objavili kako Neda ne tuži Hrvatsku iako je uz naš članak priložen sudski dokaz da Ukraden tuži - link. Kada stignemo ovoj ćemo se temi više posvetiti jer ona ilustrira kako funkcionira ne sustav poštivanja autorskih prava već krađe i zlouporabe tih istih prava.

Doduše pri Hrvatskom novinarskom društvu postoji i Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava s predsjednicom Valentinom Weisner. No, to društvo ništa ne poduzima čak i kada primi obavijesti o notornom kršenju autorskih prava. Nimalo čudno u zemlji u kojoj postoje razne udruge i društva koje u naravi djeluju više kako bi osigurali ne poštivanje prava iza kojih se skrivaju već služe ponajprije osobnoj promociji i osobnom pozicioniranju čelnika. No, inetrnost čelnice tog društva ne čudi s obzirom da je Valentina Weisner zaposlenica Večernjeg lista - link tako da se od nje očito ne može očekivati da da prednost profesiji i zaštiti autorskih prava kada radi za istog medijskog nakladnika u vlasništvu austrijske Styrije, pod čijim je okriljem i 24 sata, list koji provodi politiku krađe i plagiranja članaka s portala imperijal.net.