Punac predsjednika RH, bivšeg premijera i aktualnog premijerskog kandidata oporbe predvođene SDP-om Ivan Musić bio je umirovljeni građevinar, vlasnik tvrtke GIM koju je prepustio sinu Tomislavu Musiću ali u kojoj je bio prokurist do smrti. Živio je u Hercegovačkoj ulici u Zagrebu u katnici koje su građene zadnjih godina Jugoslavije za tadašnju elitu. Ta se ulica nalazi neposredno uz ulicu Tuškanac tako da je jasno kako se radi o elitnom kvartu. Sa suprugom Anicom, pokojni tata prve dame Hrvatske, živio je u 4-sobnom stanu površine 98,86 m2 kojem pripada i spremište. Predsjednikov punac za života je posjedovao i apartman u Malinskoj na Krku površine 80,60 m2 s parcelom od 113 m2 a koji je svojedobno poslužio kao vezana hipoteka za Erste kredit kad su predsjednik i njegova obitelj kupili dvoetažni stan u Krajiškoj ulici u Zagrebu od nedavno uhićenog pa puštenog Hrvoja Vojkovića. Musić je za hrvatske prilike bio zacijelo imućan penzioner jer je njegova tvrtka GIM imala dobre i sigurne prihode s nizom proračunskih korisnika u rasponu od Grada Zagreba pa do raznih ustanova a mediji su pisali i kako je obnavljao zgrade na Banovini poslije Domovinskog rata. Ostala je upamćena izjava predsjednika Milanovića kako su se zgrade na Baniji srušile jer su ih obnavljali kokošari pa su se tada neki pitali je li time ciljao i na svog punca i šogora koji su također sudjelovali u tim poslovima. No, ostavimo to po strani jer ćemo se fokusirati na činjenicu da je s imućnim hrvatskim penzionerom Ivanom Musićem i njegovom suprugom Anicom, njihova kći Sanja Musić Milanović, godinu dana prije smrti oca, sklopila Ugovor o doživotnom uzdržavanju uknjižen u ožujku 2023. Samim tim osigurala je da imovina pokojnika postane i njeno vlasništvo pa je tu imovinu predsjednik trebao prijaviti Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. No, ti podaci još nisu vidljivi u njegovoj imovinskoj kartici. Milanovićev punac upisan je i kao vlasnik komfornog apartmana u Malinskoj. I na tom je apartmanu Ugovor o doživotnom uzdržavanju. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U ožujku o.g. u Večernjem listu objavljena je osmrtnica za Ivana Musića u kojoj piše: 'S tugom u srcu javljamo svim rođacima, prijateljima i znancima žalosnu vijest da je naš voljeni suprug, otac, djed, svekar, tast, šogor, tetak i ujak, gospodin IVAN MUSIĆ blago u Gospodinu preminuo u nedjelju 3. III. 2024. u 83. godini života. Pogreb dragog pokojnika bit će u srijedu 6. III. 2024. u 14.10 sati iz mrtvačnice na groblju Mirogoj. Sveta misa zadušnica služit će se istog dana u 18 sati u crkvi Sv. Kvirina - Pantovčak. Počivao u miru Božjem! Tugujući: supruga Ana, kći Sanja, sin Tomislav, unučad Ante Jakov, Marko, Iva Cvita i Petra Ana, snaha Rina, zet Zoran, šogorice, šogori, nećakinje, nećaci te ostala tugujuća rodbina i prijatelji'. Od svog punca dirljivo se 6. ožujka o.g. na Mirogoju oprostio predsjednik RH i premijerski kandidat oporbe predvođene SDP-om prisjetivši se trenutaka kad je prvi put vozio svoju tadašnju djevojku Sanju u fičeku natrag doma.

Tome smo posvetili više u netom objavljenom članku o poslovima šogora predsjednika Zorana Milanovića. Članak je objavljen pod naslovom: 'BRAT PRVE DAME Milanovićev šogor skupo nadzire ZG dječja igrališta od Bandića do Tomaševića, imao je firmu koja je iskorištavala studentice kao hostese, Kolakušić je izbrisao zbog dugova'. Inače, kada je Zoran Milanović postao predsjednik Večernji list je objavio članak kako je njegova supruga unuka Ilije Musića Karonje, no, mi smo taj navod uspjeli činjenično opovrgnuti. Podsjećamo članak je objavljen krajem svibnja 2021.: 'PIJU LI NAM VUCI S IZVORA VODU Prva dama Hrvatske nije unuka Ilije Musića Karonje kao što je pisao Večernji list'. U podnaslovu tog članka piše: 'Zahvaljujući sudskom sporu u Zadru riješena je enigma pa smo tako doznali da je Sanja Musić Milanović unuka Grge Musića'. U svakom slučaju evidentno je kako prva dama Hrvatske dolazi iz situirane obitelji. Njezin tata je dakle bio privatni građevinski poduzetnik, vlasnik zagrebačke tvrtke GIM koja je radila i građevinski nadzor.

Jutarnji je pisao kako je tu tvrtku istraživao USKOK zbog poslova s Gradom Zagrebom, odnosno Milanom Bandićem, a isti list je pisao i kako je tvrtka sudjelovala u obnovi na Banovini kada se istražvalo zašto su se kuće nakon potresa srušile a bile su netom obnovljene. U uvodu smo podsjetili na predsjednikovu izjavu kako su Baniju obnavljali kokošari. No, naš predsjednik ionako voli prejake i preteške riječi, vjerojatno živi u uvjerenju kako će tako ostaviti moćan dojam u javnosti pa nikad ne nastupa ni kao diplomat a ni kao staloženi čelnik jedne uljudne države. Vjerojatno je predsjednik usljed silnih aktivnosti vezanih uz objavu sebe kao premijerskog kandidata oporbe predvođene SDP-om zaboravio na obveze koje ima kao državni dužnosnik. Naime, u imovinsku karticu još nije prijavio promjenu imovine, odnosno stan koji je skupa s majkom naslijedila njegova supruga nakon smrti oca. Naime, iz vlasničkog je lista vidljivo da je prva dama Hrvatske skupa s majkom Anicom Musić, sklopila s Ivanom Musićem Ugovor o doživotnom uzdržavanju 16. veljače 2023., dakle godinu prije smrti njenog oca.

Prema tom ugovoru dobro situairani Ivan Musić zajedno sa suprugom Anicom primio je uzdržavanje od svoje kćeri Sanje Musić Milanović. Ivan Musić je umro 3. ožujka o.g. a  8. ožujka 2023.g. pod brojem z-13150/2023 u zagrebačkoj grunotovnici upisana je 'zabilježba, doživotno uzdržavanje, Ugovor o doživotnom uzdržavanju 16.02.2023, između Musić Anice, OIB:.... i Musić Ivana, OIB: .... kao primatelja uzdržavanja i Musić Milanović Sanje, OIB: ....kao davatelja uzdržavanja'. U smrti uzdržavane osobe vlasništvo automatski prema Ugovoru o doživotnom uzdržavanju prelazi na davatelja uzdržavanja, u konkretnom slučaju na davateljicu uzdržavanja. Tako je prva dama Hrvatske već postala vlasnicom polovice 4-sobnog stana koji je glasio na njenog oca te polovice garaže. Radi se o polovici 4-sobnog stana sa spremištem površine 98,86 m2 te garaže površine 17,75  m2. Prva dama Hrvatske ima i brata Tomislava kojem je otac za života ustupio tvrtku GIM d.o.o.

Ivan Musić upisan je i dalje kao vlasnik apartmana u Malinskoj.  Ta je nekretnina u vlasničkom listu opisana kao: 'Stan 3 na prvom katu površine 80,60 m2, a koji se sastoji od ulaznog trijema sa pristupnim stepenicama površine 9,00 m2, dnev. boravka sa kuhinjom površine 15,60 m2, hodnika sa 9,30 m2, sobe 1 površine 11,50 m2, sobe 2 površine 15,60 m2, sobe 3 površine 8,10 m2, sobe 4 površine 8,40 m2, kupaonice od 5,30 m2, balkona površine 11,10 m2. Sporedan dio okućnica površine 133 m2.'. Taj apartman na Krku poslužio je kao glavna hipoteka kada su Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović kupovali dvoetažni stan u Krajiškoj ulici od nedavno po nalogu ureda EU tužiteljice uhićenog pa puštenog Hrvoja Vojkovića. U povijesnom vlasničkom listu kako apartmana pokojng Milanovićevog punca Ivana Musića tako i na stanu Milanovićevim u Krajiškoj u Zagrebu piše:

'Zaprimljeno 20.06.2011. broj Z-31962/11=Z-24121/14 Zaprimljeno 04.11.2008. broj Z-62997/08 Na temelju sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem zajedničog založnog prava (simultana hipoteka) na nekretnini od 03. studeni 2008. uknjižuje se založno pravo u iznosu od 298.800,00 EUR u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju Banke uvećano za ugovorene kamate, kamate korisnika garancije, ugovorene kamate za zakašnjenje u plaćanju odnosno zakonske zatezne kamate ukoliko budu više, s rokom otplate 360 mjeseci i ostalih uvjeta iz ugovora, za korist: ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK D.D., JADRANSKI TRG BR.3A, RIJEKA 1.2  Zaprimljeno 20.06.2011. broj Z-31962/11=Z-24121/14 Zaprimljeno 11.11.2008. broj Z-64447/08 Na temelju rješenja općinskog suda u Krku Posl.broj Z-6890/08 od 07. studenoga 2008. zabilježuje se da je glavni uložak zk.ul. .... k.o. Sveti Anton'.

Erste hipoteku je pokojni Milanovićev punac uspio izbrisati s krčkog apartmana kada su njegov zet i kći prodali stan u zagrebačkoj ulici Prevoj pa su uspjeli otplatiti dio Erste kredita koji su imali na stanu u Krajiškoj ulici. O tome svjedoči sljedeći zapis u vlasničkom listu: '*Zaprimljeno 22.02.2013. broj Z-1350/13 Na temelju Podneska Musić Ivana iz Zagreba a vezano za provedbu ovosudnog Z-4095/2012 uknjižuje se brisanje zabilježbe hipoteke u sporednom z.k. ulošku...' provjerom u vlasničkom listu utvrdili smo kako krčki apartman neće naslijediti prva dama jer je Ugovor o doživotnom uzdržavanju 16. veljače 2023. za tu nekretninu sklopio njen brat Tomislav i to temeljem iste kategorije ugovora. U svakom slučaju predsjednik Zoran Milanović bit će u obvezi upisati polovično suvlasništvo svoje supruge nad stanom i garažom u Hercegovačkoj ulici u Zagrebu. Tako će predsjednikova kartica postati bogatija za pola vrijedne zagrebačke nekretnine koju će kategorizirati kao nasljedstvo bračnog druga.

Moguće da će Sanja Musić Milanović temeljem Ugovora o doživotnom uzdržavanju sa svojim ocem riješiti i upis pripadajućeg dijela nekretnine na očevoj djedovini u selu Lišane Ostrovičke kraj Benkovca. S obzirom da se predsjednik Zoran Milanović deklarira kao osoba koja želi čiste račune, transparentnost i objavu svih činjenica zacijelo će iskoristiti trenutak predaha između predsjedničkih obveza i davanja žestokih izjava kontra premijera Plenkovića i HDZ-a kako bi uskladio podatke u svojoj imovinskoj kartici s činjeničnim stanjem. Inače, predsjednikov punac pokopan je na Mirogoju u grobnici u kojoj počivaju Josip Jug, Koloman Smrekar (pokopan 1900.), Adam Stipetić (1916.), Sofija Stipetić (1924.)i Margareta Zrnec (1935.). S obzirom da je bio rodom iz zadarskog zaleđa, sela Lišane Ostrovičke kraj Benkovca očito je Musić pokopan u kupljenoj mirogojskoj grobnici u kojoj dugo nije bilo ukopa.