Od srpnja 2018. bivši Dinamovac Borna Sosa igrao je u Bundesligi za VfB Stuttgart. U to vrijeme skompao se s tamošnjim Hrvatom, bivšim hrvatskim U-21 reprezentativcem i njemačkim drugoligašem, 37-godišnjim Josipom Landekom. On je nakon isteka nogometne karijere otvorio ured za porezne, osiguravateljske i financijske usluge profesionalnim sportašima u Stuttgartu. Landeka se tome ozbiljno posvetio i stekao impresivnu listu klijenta. Stoga ne čudi da se Zagrepčanin Borna Sosa odlučio upravo s Landekom na zajednički pothvat. Njih su dvojica najprije kupili po pola parcelu u Lumbardi na Korčuli a potom predali zahtjev za dobivanje dozvole. Taj su projekt povjerili sinu nekadašnjeg hrvatskog izbornika Otta Barića, arhitektu Ottu Bariću. Sosa i Landeka prvi red do mora uskoro će napraviti rajsku vilu s bazenom i pomoćnim objektima. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Voditeljica korčulanske ispostave Upravnog odjela za prostorno uređenje Dubrovačko - neretvanske županije Veronika Fabris netom je donijela rješenje koji će omogućiti našem reprezentativcu Borni Sosi i njegovom ortaku Josipu Landeki gradnju vile za odmor s bazenom u korčulanskoj Lumbardi. No, prethodno su Sosa i Landeka kupili atraktivnu parcelu prvi red do mora. Vlasnički list svjedoči kako su njih dvojica upisani kao suvlasnici po pola i to temeljem Ugovora o kupoprodaji ovjerenog u studenom 2021. kod zadarske javne bilježnice Suzane Hrabre te u listopadu 2021. kod zagrebačke javne bilježnice Ljiljane Vodopije Čengić. U vlasničkom listu i Landeka i Sosa upisani su s adresom u Stuttgartu jer je tada naš nogometni reprezentativac igrao za tamošnji klub.

Nadležni Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju, Ispostava Korčula 6. svibnja riješio je zahtjev koji su podnijeli Borna Sosa i Josip Landeka zastupani po opunomoćeniku Ottu Bariću iz Zagreba. Naime, tad im je izdano 'Rješenje o izmjeni i/ili dopuni građevinske dozvole' a koja je bila prethodno izdana 2022. godine. U rješenju piše kako se dozvoljava investitorima Borni Sosi i Josipu Landeki 'građenje zgrade stambene namjene, 2.b skupine, sa jednom stambenom jedinicom – rekonstrukciju građevine stambene namjene (pomoćna), 3.b skupine, spremište – građenje građevine stambene namjene (pomoćna), 3.b skupine, bazen na postojećoj građevnoj čestici .... k.o. Lumbarda (Lumbarda) u skladu sa glavnim projektom' a koji je izradio glavni projektant - arhitekt Otto Barić te projektantski ured Tubus d.o.o. iz Zagreba.

Nosivu konstrukciju izgradio je projektant: Antonio Martić iz projektantskog ureda Scorpus 7 iz Splita a iz tog grada angažirani su i uredi koji su radili druge projekte poput vodovoda i odvodnje, projekta grijanja, hlađenja i ventilacije, projekt elektrotehničkih instalacija te strojarski projekt bazenske tehnike. iz obrazloženja je vidljivo kako su Sosa i Landeka zatražili podneskom zaprimljenim 24. studenog 2023. 'izdavanje rješenja o izmjeni i dopuni građevinske dozvole te u spis priložili zakonom propisanu dokumentaciju. Provjerili smo u katastru i vidjeli kako su kupili parcelu od 500 m2 koja ima upisan pomoćni objekt površine 35 m2. Uskoro će vjerojatno krenuti i gradnja pa će tako dio obalne šetnice u Lumbardi koji se naziva Tatinja biti obogaćen zacijelo vrhunski projektiranom vilom za odmor našeg Vatrenog Sose i njegovog ortaka Landeke na Korčuli. Inače, tvrtka Josipa Landeke - Landeka Network Gmbh ima i web stranicu i profil na Instagramu.

Osim profesionalnih i poreznih usluga koje nude sportskim profesionalcima vidljivo je i kako imaju sportsku akademiju. O Landeki se pisalo i u hrvatskim medijima. Tako je 2019. Večernji među ostalim objavio: 'U Stuttgartu, u tamošnjim Kickersima, u Oberligi Badem Württemberga, nastupa 32-godišnji Josip Landeka, dečko rođen u Offenbachu, koji se 2006. kao mlađi junior iz svojega rodnog grada preselio u redove Mainza. Na poziv – Jürgena Kloppa'. U članku je navedeno kako Landeka nije uspio napraviti tako veliku karijeru kao neki drugi Hrvati koje je trenirao Klopp. Tako je objavljeno: 'Jedan od najvećih svjetskih nogometnih trenera, čovjek koji se sad već treći put plasirao u finale Lige prvaka, karizmatični “Švabo” iz Stuttgarta, 51-godišnji Jürgen Klopp, prije Dejana Lovrena u Liverpoolu vodio je još dvojicu poznatih hrvatskih nogometaša – Ivana Perišića u Borussiji Dortmund i Vjekoslava Škrinjara u Mainzu.

Međutim, malo je poznato da je čovjek koji je upravo pregazio Barcelonu i čijoj se genijalnosti i odvažnosti divi cijeli svijet svojedobno, kao mladi trener, bio “zaljubljen” u još jednoga hrvatskog nogometaša koji, istina, nije napravio veliku karijeru poput Perišića ili Lovrena, ali Kloppa, kako sam kaže, smatra svojim drugim ocem....'. Kada uz profesionalnu asistenciju Otta Barića Sosa i Landeka izgrade vilu u Lumbardi zacijelo će ljeti na terasama uz bazen i šum mora pričati, a o čemu drugom nego i o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu - nogometu.