Nekoliko zvijezdeanaše nogometne reprezentacije uoči Eura 2024. dalo se u nekretninske pothvate. Tako smo nedavno pisali kako Borna Sosa sa svojim ortakom, njemačkim Hrvatom, inače njegovim poreznim savjetnikom gradi vilu s bazenom tik do mora na Korčuli. Također, netom smo objavili i kako je Nikola Vlašić dobio dozvolu za gradnju vile s bazenom u kliškom Beverly Hillsu. Prethodno smo otkrili i kako se Dejan Lovren dao u građevinski pothvat pa gradi kuću za odmor u jednom selu na Kupi nadomak Karlovca. Sada se svima njima pridružio i Dominik Livaković koji je odabrao specijalno mjesto za gradnju svog budućeg otočkog doma - naime Vatrena hobotnica imat će rajsku uvalu i kuću na pet metara od mora na otočiću u blizini otoka Sali a na samim vratima u Kornate. Očito se Livakoviću žuri jer je parcele s tri male kućice uz samo more uknjižio krajem travnja a već je pohitao po dozvolu. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije 12. lipnja rješavalo je zahtjev Dominika Livakovića o izmjeni i / ili dopuni lokacijske dozvole od 9. prosinca 2006. godine. Tada Livaković nije bio vlasnik već su zahtjev nadležnom tijelu uputili Boris Perić, odnosno kasnije podnositeljica Grozdana Perić. Njihov idejni projekt je izmijenjen a novi je u svibnju 2024. izradio zadarski arhitekt Roko Košta iz projektantskog ureda D & Z. U rješenju piše sljedeće: 'Investitor je dužan formirati građevinsku parcelu u skladu s ovom izmjenom i/ili dopunom lokacijske dozvole. Ostali dijelovi izreke lokacijske dozvole, lokacijski parametri, mijenjaju se na način opisan u obrazloženju ovog rješenja. Važenje ove izmjene i dopune lokacijske dozvole podudara se s važenjem prvotne lokacijske dozvole'. Iz obrazloženja je vidljivo kako je naša Vatrena hobotnica uputila tom tijelu podnesak koji je zaprimljen 29. ožujka 2024. i to za građenje 'poluugrađene zgrade stambene namjene, 3.b skupine, stambena zgrada s jednom stambenom jedinicom'.

Buduća nekretnina nalazit će se na građevnoj čestici koja će se formirati od dotadašnje tri postojeće katastarske čestice koje pripadaju katastarskoj općini Sali novo a nalaze se na otoku Lavdara. Citiramo rješenje: 'Izmjena u odnosu na prvotni idejni projekt sastoji se u sljedećem: dosadašnja slobodnostojeća zgrada postaje jedinica poluugrađene zgrade koja ćes drugom jedinicom polugurađene zgrade činiti jedinstvenu arhitektonsku cjelinu; mijenja se katnost, visina, veličina, površina, smještaj na parceli i oblik zgrade te se mijenja oblik i veličina građevinske parcele'. Navedeno je kako je u postupcima koji su slijedili nakon izdavanja lokacijske dozvole izmijenjeno ime investitora i to od 12. travnja 2022. godine, izvršno 13. svibnja 2022. godine, pa tako investitor postaje Dominik Livaković. Priložen je i vlasnčki izvadak od 12. lipnja 2024. godine ali i Ugovor o kupoprodaji nekretnine od 5. travnja 2024. godine ovjeren kod javne bilježnice Suzane Hrabra iz Zadra.

Nadležni zadarski ured zaključio je kako je zahtjev osnovan jer je u postupku izdavanja lokacijske dozvole utvrđeno kako je u spis priložena zakonom propisana dokumentacija, a navedeno je i kako se prema aktualnom prostoru plana uređenje utvrđeno kako se predmetna parcela nalazi u „Građevinskom području naselja Sali- Lavdara“, u zoni izgrađenog dijela naselja. istaknuto je i kako površina građevne parcele iznosi 461 m2, što je više od propisanih min 150 m2 za gradnju poluugrađene zgrade u tom građevinskom području naselja. Također, zgrada će biti građevinske bruto površine 153,59 m2. Istaknuto je kako će katnost zgrade biti 'suteren, prizemlje i jedan kat (Su+P+1), najveće visine vijenca 6,20 m, što je u skladu s člankom 41. PPUO'. Minimalna udaljenost zgrade od susjedne međe i regulacijskog pravca iznosi 2,07 m, što je u skladu s člankom 41. PPUO a najmanja udaljenost zgrade od međe prema moru iznosi 5,02 m i u skladu je s člankom 28. PPUO.

Piše i kako je na parceli osigurano 42 posto vodopropusne zelene površine što je u skladu s člankom 41. PPUO. S obzirom da piše kako se 'zadržava priključenje građevne čestice na prometnu površinu i drugu infrastrukturu prema izdanoj lokacijskoj dozvoli' to znači da bi uskoro Livakovićevi dvori na otoku nadomak Kornata mogli imati i pristupnu cestu. Na kraju tog rješenja koji potpisuje voditelj odsjeka Igor Bačić piše kako se može 'izjaviti žalba Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u roku od 15 dana od dana primitka'. No, izgledno je kako neće biti nikakve žalbe pa će Dominik uskoro moći naručiti i mehanizaciju da otpočne proces gradnje njegove buduće nekretnine na otoku za koji mnogi nisu ni čuli. S obzirom da se Livakovićeva nekretnina nalazi u posebnoj zoni u vlasničkom listu vidljiva je zabilježba temeljem Zakona o otocima i čl.21 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otocima pa je tako zabilježeno pravo prvokupa u korist Republike Hrvatske, Županije Zadarske i Općine.

Podsjetimo kako smo u prosincu 2023. objavili članak pod naslovom: 'MARATONSKI PROCES Baki Dominika Livakovića (86) sud opet blokirao stan u Zadru, ne vjeruju da je profesorica mogla steći stan vrijedan 145.000 eura, produljena blokada imovine i tati Vatrene hobotnice'. U podnaslovu smo naveli: 'Radi se o odluci Županijskog suda u Zagrebu u procesu u kojem je prvookrivljeni Božidar Kalmeta a drugookrivljeni bivši državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Zdravko Livaković, blokada traje skoro 10 godina'. Kao što smo uvodno napisali Livaković je treći Vatreni koji se friško odlučio na investiciju na Jadranu. Podsjetimo, prvi članak o nekretninskim ulaganjima Vatrenih na Jadranu bio je otkriće da Borna Sosa počinje gradnju vile s bazenom na Korčuli.

Potom smo nedavno objavili članak 'NEKRETNINSKI MAG Vatreni Nikola Vlašić zatražio dozvolu za vilu s bazenom na kliškom Beverly Hillsu, susjedi mu Hajdukov Lovre Kalinić i splitski HDZ-ovac, parcelu Općini platio 4,8 milijuna kn'. Krajem veljače objavili smo članak pod naslovom: 'BIJEG NA SELO Dejan Lovren gradi kuću s bazenom u skrivenom raju 'bogu iza nogu', u vlasnički list upisao je sebe nakon što je hotel u Novalji uknjižio na mamu a stanove u Zagrebu na suprugu i mamu'. U podnaslovu smo naveli: 'Bivši Vatreni branič koji igra za francuski Lyon netom je dobio građevinsku dozvolu, otkrivamo kakav dom gradi u idiličnom mjestu, jednoj od posljednjih oaza u Hrvatskoj na samoj granici sa Slovenijom'. Prošle godine snimili smo čuvara naše mreže u Petrčanima u kafiću na šetnici kad je došao popiti kavu s Helenom i njihovim ljubimcem, Cruzom, psom pasmine Akita. Kako je to izgledalo možete pogledati ovdje