Odvjetnik Ivo Farčić najpoznatiji je po obrani Ante Gotovine a sada mora obraniti svoga klijenta s podebljim dosjeom od optužbe za prijevaru.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom kaznenom sudu kod sutkinje Jasne Rađenović 3. prosinca ove godine održano je ročište u javnosti vrlo zanimljivom postupku. Osumnjičeni je Gojko Beus (58) poznat kao najveći švercer cigareta u Hrvatskoj. Sudi mu se zbog kaznenog djela iz čl. 224 st. 4 Kaznenog zakona a po optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 5. veljače 2010. godine s izmjenama od 19. rujna 2013., 22. kolovoza 2014. i 20. veljače 2018. godine. Beusu se zapravo sudi zbog kaznenog djela prijevara. 

Sutkinja Rađenović odredila je financijsko vještačenje s ciljem da se utvrdi u kojem iznosu je okrivljenik oštetio Državni proračun Republike Hrvatske. Naime, Beusu je  rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od 23. srpnja 1999. godine priznato pravo na mirovinu 30 posto temeljem ozljede obrane suvereniteta RH, 30 posto temeljem bolesti uslijed obrane suvereniteta RH i 40 posto uslijed bolesti koja je nastala izvan tih okolnosti. Tako mu je kroz inkriminirani period s tog naslova isplaćeno 989.793,03 kune.

Suđenjem se pokušava utvrditi bi li okrivljenik, pod pretpostavkom da nije imao status hrvatskog vojnog invalida vezanog za sudjelovanje u ratu, u navedenom razdoblju imao pravo na mirovinu i koliko bi mirovina iznosila od početka isplate, zaključno do zadnje isplate, a imajući u vidu uputu drugostupanjskog suda u ukidnom rješenju broj Kž-509/18 od 30. listopada 2018. godine. Beusa se optužnicom tereti da je u inkriminiranom vremenskom razdoblju, a temeljem neoriginalne dokumentacije o stradavanju u ratu odnosno stradavanju u Hrvatskoj vojsci, kao i medicinske dokumentacije naznačene u optužnici s neistinitim podacima o njegovom liječenju, od HZMO ishodio pravo na mirovinu na temelju statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, te mu je isplaćivana mirovina u iznosu navedenom u optužnici.

Određen je i sudski  vještak Rodoljub Prpić iz Zagreba koji će izraditi nalaz u roku od 60 dana. Troškovi vještačenja padaju na teret sredstava Općinskog kaznenog suda. Švercera cigareta Beusa brani odvjetnik Ivo Farčić poznat po obrani Ante Gotovine. Inače, Gojko Beus više je puta dospio u crnu kroniku. Za Beusa je javnost prvi put čula u ožujku 1999. godine kad je zatečen u iznajmljenoj kući u Starom Čiču s većom količinom krijumčarenih cigareta iz BiH. Tijekom uhićenja opirao se i navodno nudio mito u zamjenu za slobodu. Računica je tada pokazala da je Beus samo u toj pošiljci oštetio državni proračun za tri milijuna kuna, a sam bi "ubrao" profit od oko 2,3 milijuna kuna.

No, ubrzo je pušten da bi se nakon tri godine ponovila ista priča. Zanimljivo je da je ekipa ujedno bila oslobođena krivnje i za "pranje" ilegalno stečene zarade. Beusu se tijekom jednog od brojnih optužnica protiv njega na teret stavljala i kupnja nekoliko nekretnina u Zagrebu poput poslovnog prostora u Savskoj ulici 129 u kojem je poslovala mjenjačnica Bellator ili pak stana u Radićevoj ulici, iako je njegov izvor prihoda bila jedino mirovina koja je u inkriminiranom razdoblju bila - 64.587 kuna!  

Prije 12 godina objavljeno je kako je tada 45-godišnji Karlo Lovrić, kao jedan od trojice lažnih policajaca u ožujku 2008. prevario i orobio Danijelu Turk, tada tridesetogodišnju nevjenčanu suprugu Gojka Beusa. On je već dotad imao oko dvadesetak kaznenih djela u policijskim evidencijama, a bio je i uhićen nakon tri mjeseca bijega. Tada su naime Lovrić i još dvojica došli su u Beusov stan na Savskoj cesti 129. Danijela Turk ih je, nakon što su joj rekli da su došli zbog Beusa te se legitimirali lažnim policijskim značkama, pustila u stan, ne sluteći da će biti žrvom razbojnišva 'teškog' oko 15 tisuća kuna.

Iz stana su lopovi odnijeli nešto gotovine i nakit a Beusovu partnericu udarili su pištoljem u glavu te vezali. Razbojnik Lovrić je 'pao'  slučajno 29. srpnja 2008. kod benzinske postaje INA u Ulici Maršala Tita u Zaprešiću tijekom redovnih policijskih izvida. Policajci su provjerama utvrdili da je za Lovrićem, inače rodom iz Kaknja u BiH, raspisana tjeralica s mjerom, planirali uhititi zbog razbojništva iz ožujka, pa je doveden u policijsku postaju Zaprešić. Potom je odvezen u policijsku postaju Trešnjevka na kriminalističku obradu tijekom koje ga je, kako doznajemo, Danijela odmah prepoznala kao tobožnjeg policajca jer je banda krađu odradila nemaskirana. 

Lovrić tijekom ispitivanja u policiji nije odao imena dvojice kolega koji su s njim glumili lažne policajce. Određen mu je bio jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega a već je bio ušao i u policijske kaznene evidencije zbog krivotvorenja isprava te utaje. Inače, taj stan u Savskoj 129 u koji su provalili razbojnici, Gojko Beus je prema podacima iz vlasničkog lista kupio od tvrke Instal - promet Kanižaj 29. veljače 2012. Ta je tvrtka bila kooperant glavnom investitoru u tom objektu zagrebačkoj tvrtci IMG -90 iz Radićeve ulice koja je vlasništvo Nikole Krište iz Zagreba.

Tu nije riječ o bivšem SIS-ovcu Nikoli Krišti čije je ime devedesetih odjeknulo kroz predstavku i koji je vodio lokal Kaltenberg na Jarunu. Riječ je o poduzetniku Nikoli Krišti koji je bio i  NO-a Agro-obrtničke banke pokojnog Mladena Jakopca i koji je poznat kao otac nekad vodećih menadžerica Vipneta, odnosno A1 Hrvatska, Ivane Novosel i Marine Morić. Novosel je pod neuobičajenim okolnostima ostala bez menadžerskog posla u toj telekom kompaniji a ubrzo je iz iste otišla i njezina sestra menadžerica Marina koja je uspjela pronaći posao kod Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Inače, nad tvrtkom koja je bila investitor u zgradu u Savskoj 129, IMG - 90 d.o.o., u siječnju 2016. na Trgovačkom sudu u Zagrebu bio je pokrenut stečajni postupak zbog duga od 5.826.927,83 kn kod sutkinje Božene Zajec. Tvrtka IMG-90 zbog gradnje zgrade u kojoj je nekretnine kupio i kralj šverca cigareta Beus, bila je u velikim financijskim teškoćama što se vidi i iz ugovora koji je objavljen na mrežnim stranicama Grada Zagreba. Naime, tvrtka IMG-90 dugovala je Gradu Zagrebu čak 1.813.685,94 kuna na ime udjela u financiranju objekta i uređenja komunalne infrastukture te kamata. No, došlo je do nagodbe između IMG-90 i Grada Zagreba a Grad se uknjižio i na jedan poslovni prostor na 4.-om katu površine 222,69 m2.

U istoj zgradi u Savskoj 129 sada na mjestu nekdašnje Beusove mjenjaćnice Bellator posluje lokal Gladne oči u vlasništvu Mire Brnasa. Zanimljivo je kako se na poslovni prostore u nekadašnjem vlasništvu Gojka Beusa prvo knjižila Ana Brnas (36) koja se prethodno prezivala Beus i koja je bila odgovorna osoba u Bellatoru, mjenjačnici Gojka Beusa, prije njegovenjegovom izvanbračne partnerice Danijele Turk. To zapravo znači da se Miro Brnas priženio u obitelj Gojka Beusa te je temeljem obiteljsko - nekretninskih transakcija i upisan sada kao vlasnik poslovnog prostora u prizemlju Savske 129 te dva parkirališna mjesta.

Beusov zet Miro Brnas je postao poznat i kao vlasnik restorana Gladne oči na Boriku u Zadru. Kada je restoran otvoren 2015. kum restorana bio je Miroslav Škoro koji je do dugo u noć pjevao uzvanicima. Brnas je spominjan i u desetominutnom filmu koji je nastao kada su aktivisti Živog zida pokušali spriječiti deložaciju obitelji Kožul s Cvjetnog trga u Zagrebu. Brnas je taj stan kupio preko tvrtke na dražbi od banke a kada je došao preuzeti stan onda je stanar Teofil Kožul zapucao iz oružja te je završio na optuženičkoj klupi.

Ime Mire Brnasa odjeknulo je u medijima ovo ljeto kada je  na šibenskom portalu objavljeno kako vlasnik tvrtke Euroglobale, odnosno franšize Gladne oči, Miro Brnas ruši trulu salu nekoć omiljenog restorana na Jadriji, Tada je Brnas dao izjavi ‘Ulažu moji prijatelji i ne mogu govoriti u njihovo ime’. U tvrtci Euroglobale 17. studenog ove godine Miro Brnas je prenio vlasništvo i direktorsku funkciju na Dražena Čučeka, vlasnika Eurotransa Čuček, iz Polja Krapinskog kraj Krapine.

U vlasničkom listu zgrade u Savskoj 129, gdje je Beus ulagao u nekretnine pronašli smo i podatak da je tvrtka Poslovna Ulaganja čiji je direktor Dražen Hrkać a koji je koristio i prezime Hrkać-Tomeli imala 2014. upisanu hipoteku na bivšu Beusovu, odnosno nekretninu Ane i Mire Brnasa u iznosu od 65.000 eura a koja je izbrisana 2015. godine. Hrkać je potpredsjednik HDZ Novi Zagreb i dioničar Pevexa. U svakom slučaju vlasnički listovi zgrade u Savskoj 129 koju je gradio Nikola Krišto i IMG-90 skrivaju brojne zanimljivosti.

No, vratimo se na burnu prošlost glavnog aktera ove priče. Beus je bio uhićen i u rujnu 2007. godine nakon punih sedam mjeseci praćenja i danonoćnog motrenja iz iznajmljenih kuća, uhićen zajedno s ekipom. Tada je USKOK protiv 29 osoba osumnjičenih za krijumčarenje 1,5 milijuna kutija cigareta vrijednih oko 42 milijuna kuna, podnio istražni zahtjev, a prema USKOK-u, upravo je Gojko Beus imao 'glavnu riječ' u cijelom lancu. Premda je više puta bio uhićen i 'smješten' na optuženičku klupu, sve su optužnice dotad protiv Beusa neslavno propale. Ilegalna skladišta koja su se povezivala s Beusom tih godina otkrivana su diljem Hrvatske - od Metkovića, gdje je 1996. otkriveno skladište s više od 500 baksi cigareta, pa sve do okolice Zagreba, no niti u jednom postupku nije osuđen za organiziranje šverca.

Dotad je jedino dobio devet mjeseci zatvora zbog preprodaje krijumčarenih cigareta, no ne i za organizaciju švercerskoga lanca. Inače, Beusovo se ime u sudskom registru jedino vidi iz registracije tvrtke Bellator, preko koje je držao mjenjačnicu a koju je registrirao u travnju 2010. na već opisanoj adresi u Savskoj 129. Inače, Beus se spominjao još 2003. kada je poginuo njegov tada 16-godišnji sin Antonio u prometnoj nesreći. Iz spomena na Antonia vidljivo je kako za njim tuguju mama Višnja, sestra Ana i Lorena s obiteljima. Dakle, i iz tog podatka je vidljivo kako je Ana Brnas, zapravo Gojkova kćer a donedavni vlasnik lanca restorana Gladne oči Miro Brnas njegov zet.

Nacional je 2003. godine objavio kako je Antonio Beus, koji je  poginuo u prometnoj nesreći na zagrebačkom Žitnjaku, mogao i biti živ da neidentificirani policijski ortak njegovog oca nije bacio u koš prethodnu prijavu protiv njegovog sina. Naime, Antonia je policija već bila zaustavila u u istom autu u kojem je poginuo u jesen 2003. ali je, kako su napisali 'nakon tajanstvenog zahtjeva nekog policijskog partnera njegovog oca prijava je bačena u smeće'. U lipnju 2012. Beus je dospio na naslovnice pa je tako Jutarnji u lipnju objavio naslov 'Ulični okršaj u Zagrebu: Kralj šverca cigareta Beus umalo ubijen na Žitnjaku'. No, kako vidimo i iz ovog suđenja koje vodi sutkinja Jasna Rađenović ime Gojka Beusa dugo će odzvanjati sudskim hodnicima.