Strašni potres koji je pogodio Petrinju te Sisačko-moslavačku županiju u prvi medijski plan lansirao je očajnog petrinjskog gradonačelnika. Već nakon prvih potresa ostao je zapamćen po izrazu katastrofa koji je rabio u opisu stanja koji je pogodio njegov grad. Neki su ostali šokirani kada je gradonačelnik Dumbović nakon drugog potresa rekao kako više nema grada čiji je gradonačelnik. 'Zar grad ne čine prvo ljudi a potom zgrade', mnogi su pomislili.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

'Nevolja nikad ne dolazi sama' - glasi stara narodna poslovica. Nažalost, ovih prosinačkih dana zlu kob te narodne mudrosti u drastičnoj formi iskusio je i prvi čovjek grada - potresnog stratišta - Petrinje. Televizijske kamere zabilježile su njegov očaj - zavapio je kako nema više ni grad ni ured ni žig - te da mu je ostao samo potpis. Iz Darinka Dumbovića je očito progovarao očaj - očaj skršenog čovjeka koji je na trenutak zaboravio kako on nije tek obični građanin Petrinje, suprug i otac. Dumbović je na trenutke pred kamerama djelovao tako očajno kao da je zaboravio kako je njegova obveza prema ljudima ostati stabilan i na nogama unatoč osobnoj drami i da je on svima koji su ga birali smjerokaz.

No, javnost ne zna kako je i osobna financijska drama pogodila obitelj prvog čovjeka Petrinje početkom ovog mjeseca. Naime, Općinski sud u Sisku, Stalna služba u Petrinji 9. prosinca 2020. oglasio je po višoj sudskoj savjetnici – specijalistici Marini Caren Smolčić jednostavni postupak stečaja nad imovinom potrošača Darka Dumbovića iz petrinjske Mošćenice. Prijedlog za osobni stečaj stigao je na zahtjev Fine 7. prosinca 2020.  godine.

Oglasom su preko sudske oglasne ploču ,s istekom 23. siječnja 2021. godine, pozvani svi vjerovnici sina gradonačelnika Darinka Dumbovića 'da se jave u roku od 45 dana od objave oglasa te ospore popis imovine koji je potrošač dostavio i/ili da obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje'. Darko je zajedno s Ivanom Dumbovićem bio osnivač i obiteljske tvrtke Dumbović 2005. godine čiji su direktori bili njegovi roditelji, dakle petrinjski gradonačelnik Darinko te njegova supruga Dubravka, koji su na početku bili i osnivači tvrtke sa svojim sinovima.

Tvrtka Dumbović poslovala je na kućnoj adresi u Ulici Ante Stačevića u Mošćenici kraj Petrinje ali je tvrtka likvidirana nakon stečaja u prosincu 2016. godine. Potom je gradonačelnikov sin postao prokurist u Titan commercu, tvrtci koja je također osnovana na njihovoj kućnoj adresi te direktor u tvrtci Dum-pek. Osnivačica te tvrtke koja je također poslovala na kućnoj adresi petrinjskog gradonačelnika 2011. bila je Nikolina Kovačević iz Petrinje.  Ona je kasnije postala supruga gradonačelnikovog sina pa je promijenila prezima u Dumbović. Pod djevojačkim prezimenom osnovala je i tvrtku Titan Commerce koja se u mandatu gradonačelnika natjecala za kupnju jedne građevisnke čestice u dotadašnjem vlasništvu gradonačelnika Petrinje.

Zanimljivo je kako se gradonačelnik Dumbović obratio tadašnjoj predsjednici Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Daliji Orešković s upitom da li može on kao gradonačelnik sklapati ugovore i poslove s tvrtkom koju je u svibnju 2015. osnovala njegova snaha oko prodaje zemljišta i Oreškovićka mu je isto dopustila pod uvjetom da se on osobno izuzme oko odlučivanja. Sve je to vidljivo iz odluke Povjerenstva koju je Dalija Orešković potpisala u prosincu 2015. godine. Prema podacima Sudrega Titan Commerce je i dalje aktivna tvrtka u kojoj je osnivačica gradonačelnikova snaha te u kojoj je gradonačelnikov sin direktor a snaha prokuristica.

Titan commerce i dalje posluje na kućnoj adresi petrinjskog gradonačelnika i njegove obitelji. No, tvrtka Dum-pek nije imala opstala. Nad Dum-pekom otvoren je stečaj jer je tvrtka imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 1.392 dana. Tvrtka je u travnju 2019. izbrisana iz sudskog registra. Gradonačelnikov sin bio je kratko vrijeme i direktor u tvrtci Energy Flesh koju je u Petrinji u ožujku 2018. osnovala Njemica Elke Christina Schröder koja se u svom gradu Korschenbroich bavi iznajmljivanjem apartmana. Sadašnji direktor te tvrtke je Franjo Trninić iz Četvrtkovca.

No, iako je gradonačelnikov sin bio povezan s njihovom obiteljskom tvrtkom Dumbović te s propalim Dum-pekom, ipak posluje obiteljska tvrtka Titan commerce pa se postavlja pitanje u kakve i koliko duboke dugove upao sin trenutačno najugroženijeg gradonačelnika u zemlji Darinka Dumbovića. Sudski oglas kojim se traži osobni stečaj gradonačelnikovog sina ipak je alarmantan pokazatelj kako je strašna elementarna katastrofa pogodila grad u kojem se i bez potresa teško živjelo da čak ni gradonačelnikov sin koji je u neusporedivo boljoj poziciji od drugih građana Petrinje doživio osobni bankrot.