Slučaj Imunološkog aktualiziran je u korona pandemiji te uoči lokalnih izbora u Zagrebu. Svi se pitaju zašto je propao Imunološki zavod. Donosimo priču o glasnogovornici Imunološkog koja na simbolički način reprezentira kako funkcionira i urušava se hrvatsko društvo. Na to radno mjesto došla je zahvaljujući suprugu bankaru Denisu Čivginu koji je istodobno direktor sarajevske Vakufske banke koju su Amerikanci i EU doveli u vezu s Al Qaidom i vlasnik zagrebačke tvrtke Salvis prodaja koja se reklamira kao  najveći partner europske grupacije RWE .

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U hrvatskom društvu očito je najvažnije imati nekoga iza sebe. Nekoga da te pogura bilo da je to utjecajni pojedinac ili stranka. Idealno je kada se spoji oboji, kada netko iza sebe ima kao dugogodišnja glasnogovornica zagrebačkog Imunološkog zavoda Marela Bajić Čivgin supruga, bivšeg hrvatskog a sada sarajevskog bankara Denisa Čivgina, a k tomu joj dodatni vjetar u leđa daje i stranka. Radi se o HDZ-u koji je Marelu Bajić Čivgin lansirao na prošlim mjesnim izborima ispred HDZ-a Podsljeme a čija je i potpredsjednica od 11. ožujka 2020. što je vidljivo na Facebook stranici Područnog ureda HDZ-a Podsljeme.

Očito posao u Imunološkom zavodu za jednu glasnogovornicu nije prezahtjevan. U ustanovi koja na stvarni način reprezentira svu destrukciju hrvatske zbilje i koja je od nekoć reprezentativnog zavoda koji je proizvodio cjepiva i za izvoz pretvorena u agonijsko utočište za razne uhljebe koji se financiraju proračunskim novcima, Marela Bajić Čivgin ionako na godišnjoj razini sastavi tek nekoliko priopćenja za javnost. No, zbog toga se stigne baviti nizom privatnih poslova kao i političkim angažmanima. Tako je glasnogovornica Imunološkog stigla osnovati i privatnu off shore tvrtku u Velikoj Britaniji.

O tome svjedoče britanski registri iz kojih je vidljivo kako je tvrtku osnovala 29. listopada 2013. godine a ugasila 20. svibnja 2014. godine. Nazvala ju je Witho Limited. Sjedište tvrtke bilo je na adresi 5 Jupiter House Calleva Park Aldermaston Reading. Na toj se adresi nalazi računovodstveni ured tako da je jasno kako se radilo o tipičnoj off shore tvrtci koja je regsitrirana s ciljem nekih financijskih transakcija a koja je egzistirala kao poštanski pretinac. Glasnogovornica Imunološkog u britanski trgovački registar prijavila je svoju zagrebačku adresu u Markuševečkoj ulici.

Na toj adresi nalazi se obiteljska katnica u kojoj stanove osim njezine svekrve posjeduje njezin suprug Denis te šogorica Petra koja se ranije prezivala Čivgin a sada je s prezimenom Vrgoč upisana kao direktorica Salvis prodaje čiji je osnivač suprug glasnogovornice Imunološkog. Tvrtka Salvis prodaja s call centrom posluje u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu. No, na kućnoj adresi glasnogovornice Imunološkog zavoda 9. siječnja 2009. godine registrirana je Praetor grupa.

Osnivač i direktor spomenute bio je Smiljan Bule. Dokaz osnivanja te tvrtke vidljiv je iz online baze Narodnih novina. Tako  vidimo da je Smiljan Bule tada upisan s adresom u Ulici Josipa Prikrila 2 u Zagrebu te da je rođen 8. ožujka 1983. godine. Znakovito je kako je samo 10 mjeseci od osnivanja privatne tvrtke na kućnoj adresi Marele Bajić Čivgin Smiljan Bule objavljen na stranicama nestalih MUP-a RH. Tamo je vidljivo kako se Bule vodi kao nestali od 20. listopada 2009. godine.

Piše kako je nestao u Zagrebu, da je visok 191 cm. Smiljan Bule je inače bio plivač i natjecatelj Mladosti. Doduše bio je zadnje rangirani, 50.-i plivač Hrvatskog plivačkog saveza 2005. godine na 100 m slobodno na listi koju je predvodio Duje Draganja. O nestalom Smiljanu Buli nema puno podataka u hrvatskim medijima.

No, zato se na stranicama srbijanskog dnevnika Blic.rs citira se Smiljan Bule u članku 'Napad na milijardu evra'. Tako piše: 'Smiljan Bule iz varaždinske „Vaba banke“ kaže da u Hrvatskoj nije bilo znatnijeg odliva sredstava i da će tako ostati. „Razlog je nova mera Vlade Republike Hrvatske kojom država garantuje do 400.000 kuna depozita (oko 56.000 evra), a što obuhvata čak 92 odsto ukupnih depozita građana u Hrvatskoj“, kazao je Bule.  

Članak iz studenog 2008. godine u kojem se citira Bule prije njegovog nestanka dostupan je i danas u online izdanju Blica.rs. Očita je poveznica nestalog Smiljana Bule ne samo kroz činjenicu registracije tvrtke na kućnoj adresi glasnogovornice Imunološkog već i kroz činjenicu da je njezin suprug Denis Čivgin u spomenutom periodu bio član Uprave varaždinske Vabe. Znakovito je kako je Denis Čivgin u tom periodu umjesto svoje kućne zagrebačke adrese prijavljivao adresu u Rogotinskoj ulici u Pločama o čemu svjedoči objava iz Narodnih novina.

Na spomenutoj adresi u Pločama prema podacima iz telefonskog imenika žive Ljubica i Marin Bajić. Očito je riječ o najužim članovima obitelji glasnogovornice Imunološkog budući da je ona u Zagreb preselila iz rodnih Ploča. Na adresi na kojoj je bio prijavljen Denis Čivgin u vrijeme dok je bio direktor Vabe egzistirala je i ugašena tvrtka Baja Trade Ljubice Bajić. No, Smiljan Bule neko je vrijeme bio na tjeralici Interpola. Naime, tragalo se za njim zbog prijevare. Ne znamo je li policija povezivala njegov nestanak s tom prijevarom ili nije.

Na Interpolovoj tjeralici piše kako ima 32 godine, S obzirom da je rođen 1983. godine a da je nestao prema podacima MUP-a 2009. godine, dakle u dobi od 26 godina postavlja se logično pitanje od kada datira prijevara Smiljana Bule zbog koje je dospio na Interpolovu tjeralicu. Vratimo se sada 'domaćinu' tvrtke Smiljana Bule. Prema podacima sa Sudrega Denis Čivgin je bio član Uprave Vabe koja se sada zove J&T Banka  od lipnja 2009. do lipnja 2010. godine.

Prethodno je od srpnja 2003. do prosinca 2004. bio direktor Partinga koji je kasnije promijenio ime u Levrnaka. Ta je tvrtka otišla u stečaj na Trgovačkom sudu u Zagrebu sa čak 30.411.986,70  kuna duga. Inače, stečajni postupak Levrnake, koja se zvala kao kornatski otok, vodio je neko vrijeme i Boris Hmelina, znan kao otac Natalije Hmeline, dugo godina najbliže suradnice bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović što je i dana vidljivo na stranicama Sudačke-mreže.

Potom je Čivgin od lipnja 2004. do siječnja 2005. bio direktor u Parting FM za upravljanje zgradama, tvrtci koja je također kasnije skončala zbog dugova u stečaju.   Od siječnja 2016. do veljače 2018. Čivgin je bio predsjednik Uprave Imex banke. U njegovom mandat dogodio se slučaj hakiranja a iz banke su tada klijente uvjeravali kako su njihovi podaci sigurni unatoč hakerskom upadu u bankarski sustav. Nakon Imex banke Denis Čivgin je u svibnju 2018. imenovan predsjednikom Uprave Vakufske banke u Sarajevu.

Prethodno je u Zagrebu u ožujku 2018. osnovao Salvis prodaju, tvrtku koja je, kao što sami ističu, postala najveći partner RWE-a u ovom dijelu Europe. RWE je opskrbljivač električnom enegrijom koji potrošače mami nižim cijenama električne energije. Prema podacima iz Narodnih novina Čivgin je i u tvrtkama Parting  ali i Parting IT bio direktor s Nenadom Ukropinom koji je kasnije postao direktor prodaje RWE-a. Očito je ta stara poslovna veza Čivgina i Ukropine iz propalih Partinga dovela do novog privatnog Čivginovog biznisa s RWE -om preko Salvis prodaje.

Prema podacima sa Sudrega u lipnju 2018. Denis Čivgin odjavio se sa zagrebačke adrese u Markuševečkoj ulici s kućnog broja na kojem je do nestanka poslovao Smljan Bule i prijavio sarajevsku adresu, odnosno Ulicu Čekalušu u starom dijelu glavnog grada BiH. Odlazak Denisa Čivgina u Sarajevo i nije veliko iznenađenje uzmemo li u obzir kako je to prezime prisutno u BiH jer ga nose osobe koje su podrijetlom iz Sandžaka u Srbiji. Sandžak je inače dio naseljen pretežito osobama koje se definiraju ili kao Bošnjaci ili Muslimani. Vakufska banka se dovodila u vezu s al Qaidom o čemu je pisao i Index 2004 godine.

Radilo se o istrazi protiv Saudijca imena Yassin A. A. Kadi, koji se nalazi na popisu osoba osumnjičenih za veze s terorističkom organizacijom al Qaida, jedan je od suvlasnika "Vakufske banke" iz Sarajeva, o čijem poslovanju financijska policija Federacije Bosne i Hercegovine trenutačno provodi istragu - pisao je Index 2004. godine.  Suprug glasnogovornice Imunološkog se istodobno s vođenjem sarajevske Vakufske banke bavio i privatnim biznisom u Zagrebu. Očito je Salvis prodaja upsjela pronaći puno novih klijenata za RWE dok je prema zadnjem predanom izvješću Fini dobit tvrtke nakon oporezivanja iznosila nešto manje od 400.000 kuna.  

No, vratimo se sada glasnogvornici Imunološkog. Njezino se ime može naći na listi donatora koji su podupirali kampanju HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba na prošlim izborima Drage Prgometa koji je sve do rujna prošle godine bio predjsednik Skupštine Grada Zagreba. Očito je aktivizam glasnogovornice Imunološkog u HDZ-ovoj područnoj organizaciji Sljeme osim njezine nominacije na HDZ-ovoj listi na prošlim mjesnim izborima pridonio tomu da i da bude imenovana u  Školski odbor jedne osnovne škole u Zagrebu te jedan Upravni odbor.

Upućeni tvrde da je njezno imenovanje u ta dva odbora dio dogovora pokojnog gradonačelnika Milana Bandića s bivšim predsjednikom Skupštine Grada Zagreba, Prgometovim prethodnikom Andrijom Mikulićem. Odluke o imenovanju Marele Bajić Čivgin u Školski odbor OŠ Izidora Kršnjavog u Zagrebu i Upravni odbor ŠO Centra Goljak potpisao je pokojni gradonačelnik. Tako je Bajić Čivgin imenovana u studenom 2018. za članicu Školskog Odbora I. Kršnjavog. Na sjednicama Školskog odbora u OŠ Izidora Kršnjavog Marela Bajić Čivgin obično ne dolazi što je vidljivo iz javno objavljenih zapisnika.

Tako se vidi da nije bila na 24 sjednici , kao ni na 27. sjednici i-a niti na 34. sjednici Znakovito je kako je bila na sjednici u lipnju prošle godine na kojoj je prisustvovao još jedan član Školskog odbora iz reda HDZ-a, odnosno aktualni ministar obrane Mario Banožić. Glasnogovornica Imunološkog imenovana je 16. svibnja 2018. za člana Upravnog vijeća Centra za odgoj i obrazovanje "Goljak" potpisom Milana Bandića   Glasnogovornici Imunološkog, prema tvrdnjama upućenih, preostaje toliko radne energije i vremena da je bila među vrlo aktivnim korsnicama Njuškala te je, kako kažu upućeni, tijekom radnog vremena više se bavila preprodajom raznih stvari preko te oglasne platforme nego što je obavljala zadatke za koju je plaćaju porezni obveznici.

Naime, Imunološki je u vlasništvu Grada Zagreba tako da svi kandidati koji građanima obećavaju čuda u predizbornoj kampanji, uključujući i HDZ-ovog kandidata Davora Filipovića, moraju dobro počistiti nered i nerad u toj ustanovi ukoliko žele ispuniti svoja, olako data predizborna obećanja o Imunološkom kao zavodu koji će proizvoditi cjepiva ne samo protiv korone već i protiv 'raka' kao što je to u trenutku euforije rekao HDZ-ov kandidata.

U svakom slučaju u vremenu koje predstoji, ako se ispuni ono što nam obećavaju kandidati, zasigurno ćemo svjedočiti nekom novom poretku u Gradu Zagrebu, pa tako i u Imunološkom, odnosno zavodu čiji dobro plaćeni djelatnici / djelatnice, neće pod stranačkim krinolinama sudjelovati u niad razjašnjenim nestancima, osnivanjima off shore tvrtki, imenovanjima u javnim ustanovama a da iza toga ne stoji niti pokriće niti volja da se ispune obveze s naslova tih istih imenovanja.