Tvrtka čiji je vlasnik Ahmet Mešić kupila je 12 bungalova na atraktivnoj lokaciji te još puno parcela koja se mogu privesti građevinskoj svrsi na javnoj dražbi u prosincu prošle godine. Za Ahmeta Mešića i njegovu obitelj šira javnost je čula kada je njegov sin Nervad, koji je tada imao tek dvadeset godina, kupio stari Bandićev stan u Bužanovoj od 75 m2 za 135.000 eura u kojem nikada nije živio. Tvrtka Mešić com potom je postala strateški partner grada Zagreba u nizu mega građevinskih projekata.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U fokus javnosti kompanija Mešić com nije došla zbog gradnje brojnih škola, vrtića koje je gradila za Grad Zagreb u Bandićevom mandatu. Tvrtka koju je kao obiteljski obrt utemeljio Ahmet Mešić kada je stigao iz rodnog Gradačca u Zagreb postala je poznatija po gradnji spornih fontana kod Sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 18,5 milijuna kuna. Kontrole ministarstva su utvrdile kršenje Zakona o javnoj nabavi jer je projekt naknadno pojeftinjen nakon što je Mešić dobio posao, a cijena gradnje je ostala ista. O projektima koje je Mešić kao privilegirani građevinar obavljao u vrijeme dok je Zagrebom suvereno vladao pokojni gradonačelnik, te koliko se i osobno obogatio - pisali smo u prethodnom članku.

Kada su počela masovnija uhićenja zbog sumnjivih višemilijunskih poslova iz Bandićeve ere objavili smo članak koji je tumačio zašto se uvlači strah u kosti i Bandićevom graditelju fontana. No, Ahmet Mešić i sinovi Adnel i Nervad, na vrijeme su, zahvaljujući enormnom profitu koji su ostvarivali u Zagrebu, poslovanje prebacili na jug. Tako su izgradili umirovljenički rezidencijalni luksuzni kompleks  Salvia Residence u Crikvenici. Iz zadnjeg izvješća Vesne Stančić, stečajne upraviteljice Hotela Novi iz Novog Vinodolskog koji je predala Trgovačkom sudu u Rijeci 14. srpnja ove godine vidljivi su brojni intrigantni detalji o novim kupcima imovine kojom su nekad vladali Gordan Širola i Bruno Orešar a nad kojim su kao Damoklov mač visile ogromne bankarske hipoteke.

Tako smo već javnost u objavljenoj priči izvijestili na koje su sve načine u stečaju Hotela Novi profitirali roditelji ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Naime, ugostitelji Emilija Mandukić Butković i Srećko Butković ostvarili su ne samo brojne nove ugovore iako ni stare njihov ugostiteljsk obrt nije izvršavao na vrijeme, majka je tražila oproste dugova a tata je uknjižio vrijednu parcelu drugi red do mora. No, na istoj dražbi na kojoj se kao kupac realizirao ministrov tata prodavao se i kompleks bungalova na lokaciji Povile kraj Novog Vinodolskog. Prema stečajnom izvješću, dražba je obavljena 8. prosinca prošle godine.

Prodavalo se 15 bungalova  i dvor ukupne površine 2592 m2 po vrijednosti od 3.841.093,79 kuna. Ti  bungalovi prodani su za 4.250.000,00 riječkoj tvrtci Viking čiji su vlasnici Siniša i Dean Rodin te danski Viking Invest. Sljedeći kupac vrijednih nekretnina Hotela Novi u stečaju bila je tvrtka Mešić com. Zanimljivo je kako u stečajnom izvješću ne piše puni naziv tvrtke već samo prezime vlasnika što može sugerirati kako tu tvrtku stečajna doživljava isključivo kroz osobu vlasnika. No, provjerom u zemljišnim knjigama otklonili smo dilemu i shvatili da je tu riječ upravo o tvrtci koja se proslavila kao graditelj skupih Bandićevih fontana.

Tvrtka Ahmeta Mešića tako je na dražbi kupila ukupno 12 bungalova s dva dvora, jednim površine 1295 m2 i drugim površine 1291 m2,  neplodno zemljište površine 530 m2, 320 m2, 11 m2, više gradilišta površine: 917 m2 i 942 m2, dio ceste u Povilama površine 93 m2, dio puta površine dva puta po 29 m2, te još 58 m2 i 68 m2. Te su se nekretnine prodavale po cijeni 4.581.107,71 kuna. U konačnici prodane su znatno ispod cijene, odnosno za 3.380.000 kuna. Treći kupac parcele označene kao pustoš površine 1572 m2  koja je procijenjena na  874.797,87 kuna prodana  je za milijun Srećku Butkoviću, odnosno ministrovom tati.

Poslali smo upit direktoru Mešić coma Adnelu Mešiću s pitanjem kako je jedino njihova tvrtka uspjela kupiti a potom i uknjižiti nekretnine po znantno manjoj cijeni od početne, dok je iz samog izvješća jasno kako su i riječka tvrtka Viking a i ministrov otac platili više od početne cijene. Pitali smo ga i kako komentira podatak da se bungalovi nalaze uz lukobran koji je sastavni dio dograđene luke Povile što im značajno daje na vrijednosti. Mešićevog sina pitali smo i posluje li tvrtka Mešić com s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture ili pak s transportnom tvrtkom Projekt Povile čiji su direktori Srećko i Benjamin Butković.

Na naš upit nije stigao nikakav odgovor. Vjerojatno se poduzetni članovi obitelji Mešić, koji su zadnje desetljeće postali prava građevinska dinastija koja je akumulirala i respektabilno bogatstvo u privatnim nekretninama, luksuznim stanovima u najotmjenijim ulicama na zagrebačkoj Šalati, osjeća nedodirljivo i ne žele se zamarati odgovorima koji bi zadovoljili znatiželju javnosti. Niti vjerojatno misle kako javnost ima pravo sagledati i njihove poslove s obzirom da su upravo posluju s proračunskim korisnicima, poglavito Gradom Zagreba, stekli impresivno bogatstvo kakvo ne bi mogli u tako kratkom roku steći nigdje ni u neusporedivo bogatijim zemljama od Hrvatske.

Tvrtka Mešić com uknjižila se na 12 bungalova ali i brojne druge okolne parcele koje se nalaze u neposrednoj blizini izgrađenog lukobrana