Nakon smrti Marina Pucara u optjecaju je bilo više imena tko će biti novi predsjednik Uprave koprivničkog giganta. Tako se spominjao Davor Doko ali tu poziciju zaželjela je i Martina Dalić koja je odletjela iz Vlade zbog afere Borg. Njezinom trijumfalnom povratku pogoduje i činjenica da je Visoki upravni sud zadnjom odlukom zapravo drastično reducirao ovlasti Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.  Slijedom najnovije presude u slučaju Bandić, Povjerenstvo ubuduće više neće moći donositi odluke da je neki dužnosnik povrijedio načela iz članka 5.  dok se ne izmijeni postojeći ili ne donese novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa. što su mnogi protumačili kao izgledni pad odluka u slučajevima Martine Dalić, Zdravka Mamića, Andreja Plenkovića i Tomislava Karamarka.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu prije malo više od godinu dana sutkinja Beatrix Crnogorac upisala je u sudski registar tvrtku Callidus certus 22. siječnja 2020. godine za račun vlasnice i direktorice Martine Dalić. Tvrtka je upisana na kućnoj adresi u zagrebačkoj ulici Dobri Dol bivše potpredsjednice Vlade i bivše ministrice financija u prvoj Vladi Andreja Plenkovića. Kao osnovna djelatnost tvrtke upisano je savjetovanje u rasponu od poslovanja i upravljanja, nautičkom turizmu, zdravstvenom, kongresnom, pustolovnom turizmu....

Naravno, tu je čitav raspon djelatnosti od raznih turističkih pa do  energetskog certificiranja, energetskog pregleda zgrada i sl. Znakovit je podatak koji smo pronašli na kraju osnivačkog akta. Naime, upisano je kako drušvo ima temeljni kapital od 20 tisuća kuna ali da je uplaćeno tek 5.000 kuna. Za preostalih 15.000 kuna istaknuto je kako će biti uplaćene u roku godine dane. Ušli smo i u veljaču 2021., dakle prošlo je nešto više od godine dana, ali sa Sudrega ne proizlazi da je Martina Dalić uplatila obećanih 15.000 kuna. Netko bi rekao kako možda ima 'zmiju u džepu'.

Zanimljiv je i podatak koji je objaljen u veljači prošle godine na web stranicama Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga - Hanfe. Tako je 11. veljače 2020. objavljeno kako 'Hanfa u suradnji s Markets4Europe organizira međunarodnu konferenciju u Zagrebu'. U vijesti piše sljedeće: 'Pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) će u suradnji s Markets4Europe organizirati u Zagrebu konferenciju pod nazivom „Financing Prosperity Without Borders – Developing and Integrating the EU's Capital Markets“. Konferencija će se održati u Zagrebu 16. lipnja 2020. godine, a imat će za cilj promicanje ključnih reformi potrebnih za učinkovitiju i integriraniju uniju tržišta kapitala EU-a, s posebnim naglaskom na inovacije i jačanje kapaciteta lokalnih i regionalnih tržišta, zajedno s paneuropskom razinom.

..... Na konferenciji će sudjelovati: dr.sc. Martina Dalić, članica vodstva kampanje Markets4Europe i Callidus Certus d.o.o., dr.sc. Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija Republike Hrvatske, dr. sc. Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke i dr.sc. Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, kao i brojni drugi stručnjaci iz relevantnih područja'. Iz navedenog proizlazi kako Martini Dalić nije trebalo puno vremena od osnivanja tvrtke i da je odmah dobila posao u suradnji s državnom financijskom agencijom u suradnji s moćnim ministrom financija, njezinim nasljednikom Zdravkom Marićem. Ime Martine Dalić ponovno se našlo u orbiti kada je imenovana predsjednicom Uprave Podravke na godinu dana.

Naime, mediji su danima špekulirali tko će naslijediti preminulog Marina Pucara. U financijskim i poslovnim krugovima u optjecaju su bile razne informacije ali i špekulacije. Doznajemo kako je svoju priliku za profit ugledao i vlasnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi. On je došao na, za njega fantastičnu ideju, da izlobira za zamjenu dionice njegove Atlantic Grupe za dionice  Podravke. Naravno da bi u toj shemi osigurao umjetni rast Atlanticovih dionica kako bi dobio više a dao manje u toj zamjeni. Prema nekim izvorima za tu bi opciju mogao lobirati i Dalićkin tvorac, bivši ministar financija iz Tuđmanovog doba, Borislav Škegro.

On je naime i u NO-u lošinjske Jadranke koju kontrolira hrvatsko-ruski oligarh Mihajlo Perenčević, punac istoimenog sina Emila Tedeschija. Škegro zasigurno ima ambicija utjecati na krupna financijska preslagivanja iz sjene. Dalićka je jedna od njegovih starih poluga i preko nje koja, očito još uvijek dobro kotira kod premijera Andreja Plenkovića i velikog dijela njegovog kabineta, može postići preko špekulativno -financijskih operacija iz duboke sjene. Kada Dalićka zasjedne na tron Podravke s njom u paketu zasigurno u tu tvrtku ulazi na mala vrata i Škegrin financijski interesni krug koji, kako upućeni kažu, seže do Kremlja.