https://www.youtube.com/watch?v=7EE50dJiFhQ

Bivši ministar turizma u imovinskoj kartici naveo je kako je novce za kupnju poslovnog prostora dobio od Roberta Cappellija - odnosno od svog brata koji živi u Hong Kong . Cappelli je sinu darovao stan u Zagrebu a sebi ostavio pravo doživotnog uživanja ali to pravo nije bio obvezan prijaviti Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

'Apartmani Istra nalaze se na svega 150 metara od središta grada i 400 metara od pješčane plaže Čikat, a gostima nude besplatni bežični pristup internetu, TV sa satelitskim programima i terasu s pogledom na more u svim smještajnim jedinicama. Na raspolaganju je i besplatno parkiralište. Objekt je smješten na mirnoj lokaciji te je okružen mediteranskim raslinjem i borovom šumom. Trgovina prehrambenih proizvoda i riblji restoran nalaze se na samo 100 metara od apartmana Istra. Na plaži su dostupni sadržaji za vodene sportove. Lokalni vlasnici brodova i agencije organiziraju izlete do dražesnih otočića Suska, Unija i Ilovika. Trajektno pristanište nalazi se u samom središtu grada, dok je autobusna postaja udaljena 2 km. Ovo je omiljeni dio odredišta 'Mali Lošinj' za naše goste, na temelju nepristranih recenzija. Govorimo vaš jezik', piše na oglasu za nekretninu na adresi Istarska 16 u Malom Lošinju koja je u ponudi na Booking.com ali i brojnim drugimsličnim agencijama na internetu.

Našu pozornost privukao je jer se radi o adresi koju je tadašnji ministar turizma i vršitelj dužnosti predsjednika Hrvatske turističke zajednice Gari Cappelli naveo kao svoju na zadnjim parlamentarnim izborima 2016. godine. Kada smo vidjeli oglas zaključili smo kako aktualni HDZ-ov kandidat za župana Primorsko - goranske županije ne živi na adresi koju prijavljje na izborima jer kako bi u sezoni i izvan nje mogao oglašavati svoju nekretninu? Ista kuća Istra nalazi se i u ponudi na web stranici Cappelli Tourist Agency.

Ta je agencija u vlasništvu sina bivšeg ministra Cappellija a prema Sudregu Cappellijev sin je također prijavljen na adresi vile Istra. Inače, prema podacima iz telefonskog imenika Leon Cappelli je pretplatnik i u Zagrebu u maksimirskoj ulici Črešnjevac. Vlasnik tog stana bio je bivši ministar osobno ali ga je 2011. darovao sinu. Cappelli sada ima pravo doživotnog uživanja tog stana. Provjerili smo kod Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa je li tadašnji ministar bio dužan prijaviti pravo doživotnog uživanja nekretnine. Dobili smo odgovor da nije. Naime, tadašnji ministar je u imovinsku karticu prijavio brojne nekretnine ali i to da je vlasništvo nad turističkom agencijom Cappelli Tourist Agency prenio najprije na tadašnju suprugu (od 2011.-2013.) a kasnije na sina.

Ministrova tadašnja supruga Saša inače je profesorica stranih jezika u  Osnovnoj školi Maria Martinolića u Malom Lošinju i u Srednjoj školi Ambroza Haračića u istom gradu. Također, održavala je i tečajeve stranih jezika u prostorijama njihove privatne turističke agencije. Iako je prenio vlasništvo na sina, Cappellijev potomak ne obavlja operativne poslove za Cappelli Tourist Agency. Direktorica je Eleonora Olić. Leon Cappelli na LinkedInu se predstavlja kao stariji analitičar u milanskom Deloitte Financial Advisory. Inače, Leon je i studirao na milanskom sveučilištu za ekonomiju, menadžment i pravo Bocconi kao i ministrov stariji brat Robert, koji sada ima talijanizirano Roberto.

HDZ-ov favorit Gari Cappelli posjeduje i kuću na otoku Iloviku a koju je vjerojatno naslijedio od majke koja se prije udaje zvala Marija Antončić i koja je rodom s tog otočića. 'Kad sam se rodio, moj otac je još smišljao ime, a tog dana je baš umro Gary Cooper. Na Lošinju od 8.200 ljudi samo su dva Garija, ja i moj susjed. I da, on je dobio ime po meni', ispričao je svojedobno Cappelli. Tako je za medije otkrio porijeklo svog imena koji je dobio od oca koji ima talijansko porijeklo. Bivši ministar Cappelli naveo je kako je novce za kupnju poslovnog prostora vrijednosti 543.750 kuna dobio od Roberta Cappellija. Dakle, od svoga brata.

Inače, brat rbivšeg ministra adi već godinama kao menadžer u modnoj branši u Italiji. U Hrvatskoj je vlasnik nekretnine, stana u vili u opatijskom Voloskom na šetnici ali i suvlasnik je dviju tvrtki. Preko jedne od tvrtki drži s partnerom Kristijanom Ivančićem oštariju Verandu u Voloskom u kojoj je Cappelli u svibnju pretprošle godine slavio rođendan. Prethodno je brat aktualnog HDZ-ovog kandidata za župana Primorsko - goranske županije u sudskom registru navodio adresu u Malom Lošinju - gore opisanu Istarsku 16 - a potom adresu u Hong Kongu. Otvorenje to restorana je snimljeno, pjevala je klapa Intrade, a događaju je nazočio i tadašnji ministar koji je dao podužu izjavu. Snimka je dostupna na Youtube.

Cappellijev brat upisao je Ulicu Jones 8 u Hong Kongu. To je neboder s 37 katova znan kao Jones Hive u kojem se luksuzni apartmani i prodaju i iznajmljuju. Svijetom kruži bauk korona virusa a epicentar zaraze prošle godine bio je u Kini. Ipak, Cappelli je rijetki sretnik kojem iz Kine stiže lova za obogaćivanje ionako impresivne imovinske kartice a ne korona ili neki drugi virus. Od trenutka kada je postao ministar pa do kraja njegovog mandata kod Cappellija se dogodila i jedna velika promjena u privatnom životu.  

Naime, on je dugogodišnju ljubavnicu Martinu Lipovac uspio izvući iz sjene i legalizirati u javnom životu. Prošle godine snimili smo ga ekskluzivno na zagrebačkoj špici kada su vodili povjerljive i intimne razgovore, Inače,  kada je postao ministar u Plenkovićevoj vladi Cappelli je vodio sa sobom svoju tajnu izabranicu gdje god je stigao. Tako smo uočili kako je ona sjedila tik do njega i ministra Darka Horvata u loži na Croatia Open Umagu 2019. godine. Cappelli je bio tada ministar. Tada je nastala fotografija iz koje se vidi kako je u delegaciji koju je predvodio premijer Andrej Plenković ona bila skoro jedina dama u tom muškom društvu.

Dok su ispijali kavu na zagrebačkoj špici Gariju Cappelliju i Martini Lipovac srdačno je prišao bivši HDZ-ov ministar obrane Berislav Rončević koji očito ima vremena za dokonu šetnju špicom radnim danom u prijepodnevnim satima. Upućeni kažu da je Cappelli svojoj intimnoj družici namjestio poziciju ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Malog Lošinja u vrijeme dok je bio gradonačelnik tog grada. Tada su Gari i Martina dočekali bivšeg predsjednika Ivu Josipovića 2010. u Nerezinama.

Bilo je i drugih prigoda na kojima je snimljena Cappellijeva intimna družica u VIP društvu. Tako je Cappellijevoj izabranici pripala čast da s premijerom Plenkovićem toči šampanjac na svečanoj proslavi otvorenja Sportskih igara mladih u Prelogu 2017. a što je vidljivo na službenoj web stranica Igara mladih. I prije nego što je postao ministar, Cappelli je kao gradonačelnik osiguravao, kad kod je mogao, da njegova štićenica Martina sjedi tik do njega ili putuje s njim pa ju je tako poveo u posjet gradonačelniku Preloga. No, skrb za atraktivnu izabranicu nije završavala samo na pozivima na protokolarna putovanja koje je Cappelli obavljao kao dužnosnik.

Upućeni tvrde da je Martina Lipovac, koja se prethodno prezivala Turkalj, postala izvršna direktorica Osorskih glazbenih večeri zahvaljujući izdašnim donacijama gradonačelnika Cappellija, odnosno malološinjskom gradskom proračunu.Iz tog perioda datira snimka na kojoj su direktorica marketinga DM-a, tadašnji gradonačelnik Cappelli, dirigent Berislav Šipuš te ona. Upućeni tvrde da se na toj poziciji nije dugo zadržala jer nije imala nužne kvalifikacije. Ukoliko Gari Cappelli uspije na predstojećim lokalnim izborima i postane župan Primorsko-Goranske županije nije isključeno kako će u kabinet župana namjestiti i Martinu Lipovac ili že pronaći neki drugi modus operandi kako da i nju prošverca na razna protokolarna putovanja ili podijeli s njom sve VIP pozivnice koje dobije.

(Članak je nastao kao kompilacija dva članka koji su u integralnom izdanju objavljeni prošle godine u tiskanom izdanju tabloida Imperijal.)