Svi koje pamćenje malo duže služi sjetit će se kako je potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća hit politička tema bila pšenična afera. Tadašnji šef Robnih zaliha RH tvrdio je kako nestaje masovno žito iz silosa po Slavoniji a poslije se doznalo kako se ukradena pšenica prodaje u trgovinama Todorićevog Konzuma. O toj su aferi u filmu Gazde govorili i Krešimir Beno koji je kasnije oslobođen na sudu te Vladimir Šeks. Benu je ravnateljem Robnih zaliha imenovao Nikica Valentić u lipnju 1995. a razriješio ga je Zlatko Mateša u listopadu 1996. godine. Otkrivamo bankrotnu sudbinu čovjeka koji je prvi progovorio o nestanku žita iz robnih zaliha....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom sudu u Novom Zagrebu sudac Branko Holzer odlučivao je o jednostavnom postupku stečaja nad imovinom potrošača Krešimira Bene. Uz njegovo ime upisana je adresa kuće za odmor u Vlaškovcu kraj Jastrebarskog. provjerom u zemljišnim knjigama utvrdili smo kako je Beno tamo vlasnik nekretnine te da je uz njegovo ime upisana njegova zagrebačka adresa u Jahorinskoj ulici. Prijedlog za osobni stečaj na sud je poslala Financijska agencija. Sudac je 7. srpnja 2021. otvorio ali istodobno i zaključio jednostavni postupak stečaja nad imovinom Krešimira Bene. Tako je taj bivši šef Robnih zaliha RH oslobođen plaćanja obveza u odnosu na svoje brojne vjerovnike. Prvi na listi vjerovnika naveden je Zagrebački holding koji je imao više ovršnih potraživanja koje je vodio javni bilježnik Mladen Ježek.

Također, više ovrha imao je Grad Zagreb, odnosno Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo. Jedna je ovrha stigla s Općinskog suda u Bjelovaru, Stalne službe u Daruvaru. Tu je bilo i potraživanje Ministarstva financija RH te Fine. Iz obrazloženja odluke o otvaranju i istodobnog zaključenju osobnog stečaja vidljivo je kako je Fina tražila od Bene očitovanje i dostavu popisa imovine. Beno nije dostavio ni očitovanje ni popis imovine pa se samim time smatra kako je suglasan s postupkom provedbe osobnog stečaja. Sud je oglasom pozvao vjerovnike da u roku 45 dana ospore popis imovine ili obavijeste sud o imovini koju ima Krešimir Beno. Tijekom a ni istekom tog roka nisu od strane vjerovnika zaprimljene obavijesti o imovini potrošača niti je popis imovine osporen.

Sud je nadalje pribavio sve potrebne podatke. 'Pribavljeni su i podaci iz Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra o nekretninama potrošača radi utvrđivanja vlasništva i raspolaganja unazad 3 godine, pri čemu nisu utvrđene okolnosti koje bi ukazivale na nepoštenje potrošača, a eventualne nekretnine trenutno u vlasništvu ne mogu biti predmetom unovčavanja u ovom postupku u smislu čl. 79.i st. 10. Zakona o stečaju potrošača' - piše u sudskom dokumentu. Sud je potom utvrdio kako Beno ima automobil BMW 728 iz 1996. koji je stekao u svibnju 2017., a čiju je vrijednost procijenio na iznos od 9.000kn.

'Sud je prilikom procjene imao na umu marku, model i starost vozila te cijene sličnih vozila na dostupnim oglasima, pri čemu posebice treba istaknuti da vozila koja se prodaju u prisilnim i sličnim postupcima teže prodaju i za nižu cijenu. Ovo naročito u ovoj vrsti postupka gdje se temeljem čl. 79.i st. 7. ZSP učinak prodaje prilikom unovčenja stvari odgađa do pravomoćnosti rješenja o zaključenju postupka što čini takvu prodaju neizvjesnom i time neprivlačnom za kupce' - piše u dokumentu. Sud je utvrdio kako Krešimir Beno nema drugu relevantnu imovinu odnosno da je ista koja bi se mogla unovčiti manja od 10.000 kn. Njegova tvrtka Eko-Tehning d.o.o. u stečaju već je brisana iz registra.

Krešimir Beno u trenutku otvorenja stečaja imao je obveze s ukupnim iznosom glavnice od 157.472,83 kn te kamate na taj iznos. Bio je u blokadi duljoj od tri godine. 'Tako ukupna mjerodavna glavnica potraživanja po svim navedenim osnovama očito prelazi 20.000,00 kn (8.057,20 + 157.472,83 kn) zbog čega nisu ispunjeni uvjeti za otvaranje i provođenje postupka u odnosu na obje kategorije osnova u smislu čl. 79.a st. 3. ZSP, već samo na evidentirane osnove iz čl. 79.a st. 2. ZSP popisane u st. III/ izreke ovog rješenja' - piše u dokumentu. Protiv Tog rješenja pravo na žalbu imaju i Krešimir Beno ali i vjerovnici u roku 15 dana od dana dostave poštom ili putem e-oglasne ploče a o žalbi odlučuje nadležni županijski sud.

Bivši šef Robnih zaliha RH Krešimir Beno završio je u osobnom bankrotu zbog dugova i blokade dulje od tri godine