Nije lako biti pohlepan i netransparentan političar u današnjem digitalnom dobu. Neki dužnosnici razapeti su iz bolesne ambicije da posjeduju što veće nekretnine, pokretnine, umjetnine.... a istodobno su svjesni kako impresivnu imovinu ne mogu bez posljedica prikazati javnosti iz raznih razloga. Neki imovinu taje jer njezina vrijednost premašuje njihove legalne prihode. Neki su imovinu stekli na razne suspektne načine pa se nadaju kako će tajne stjecanja iste ponijeti sa sobom u grob ili zadržati u krugu najužih članova obitelji. No, tajne nekih političara isplivaju kada se oni najmanje nadaju, kada pokušavaju razriješiti zemljišne upise. Neki od njih ne znaju kako se takve radnje u Hrvatskoj moraju objaviti u službenom glasilu. Tako smo doznali za zatajenu vrijednu nekretninu prve dame bosanskohercegovačkog HDZ-a.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Zacijelo je noćna mora brojnih političara iz Hrvatske, susjedne BiH ali i regije obveza popunjavanja imovinske krtice. Kako bi beskrajno savršen bio život nekih dužnosnika iz naše ali i susjednih zemalja da nema te famozne obveze. Praksa pokazuje kako više političara mulja kada ispunjava karticu nego što istinito i korektno navede svaki podatak. Neki političari vrijednu imovinu upisuju na članove obitelji kako bi sakrili da neposredno oni posjeduju vrijedne vile, kuće, zemljišta, parcele, stanove..... Već smo pisali kako je predsjednik bosanskohercegovačkog HDZ-a Dragan Čović zaboravio prijaviti promjenu vlasničke imovine u Hrvatskoj. Naime, luksuzna vila u Zaostrogu, u njegovom imovinskom kartonu, upisana je na njegovog punca Blagu Prskala a u naravi je već dio te iste vile u hrvatskim zemljišnim knjigama prepisan s Prskala na Čovićevu suprugu Bernardicu.

Nismo primijetili da je itko reagirao na tu činjenicu, kako sam Čović tako i drugi nadležni. Očito je BiH daleko od senzibiliteta da političari imaju barem minimum javne pristojnosti kada se detektiraju njihove imovinske muljaže. Nije naša misija utvrđivati Čovićevu odgovornost, niti imamo ikakvih ambicija u tom smislu. No, kao medij u prilici smo izvijestiti javnost za još jedan jalovi pokušaj Dragana Ćovića da prikrije vlastiti imetak, odnosno posjede u Hrvatskoj. I ovaj put radi se o imovini koja glasi na njegovu suprugu, odvjetnicu Bernardicu Čović. Kako bismo bili sigurni da se ne radi o neprijavljenoj imovini proučili smo impresivni imovinski karton Dragana Čovića u kojem je navedena njegova osobna imovina ali i njegove supruge, kćeri Daniele Čović Primorac i Sanje Čović Krezić kao i punca.

U dijelu koji se odnosi na nekretnine Čović je upisao impresivni slijed: kuću sa zemljištem površine 1.160 m2 čiji je stopostotni vlasnik u Ljutom Dolcu kraj Širokog Brijega, stan od  76 m2 u Makarskoj čija je 100-postotna vlasnica Bernardica Čović, stan površine 58 m2 u Mostaru vlasništvo zeta Davorina Primorca, poslovni prostor supruge Bernardice u Mostaru površine 102 m2 koja posjeduje s partnericom Drinkom Zadro,  stan  površine 100 m2 u Mostaru vlasništvo supruge, kuću s dvorištem površine 570 m2 u Zaostrogu, stan s garažom sestrine supruge Mirjane  Perić površine 86 m2 u Zagrebu, kuću s dvorištem površine 358 m2 u Mostaru 100-postotno vlasništvo, kuću za zemljištem u Mostaru površine 3.292 m2 polovično vlasništvo Čovića i njegove supruge, kuća sa dvorištem površine 699 m2 u Mostaru vlasništvo punca te još dva zemljišta u Ljutom Dolcu kraj Širokog površine 70 m2 i 490 m2 kao njegovo 100-postotno vlasništvo.

Pobrojana imovina bila bi reprezentativna i bez onog nedostajućeg skrivenog dijela. Poglavito uzme li se u obzir kako su mediji u BiH naveliko pisali o rezidencijalnim dvorima, odnosno dvorcu Dragana Čovića u Mostaru zbog kojih je preusmjeren tok rijeke Dobrinje. Do zatajene imovine Dragana Čovića u Hrvatskoj došli smo pretražujući službeni glasnik RH Narodne novine. Kada smo ugledali oglas koji je potvrdio kako Čovićeva supruga Bernardica posjeduje tajnu imovinu na prestižnoj dubrovačkoj lokaciji pomislili smo da je to možda razlog što je Dragan Čović posjećivao Dubrovnik i tamošnjeg gradonačelnika te se nepropisno parkirao na autobusnom stajalištu.

Mediji su tada špekulirali kako je Čović u veljači 2019. možda išao kod Mate Frankovića intervenirati za tvrtke hercegovačkog tajkuna Dinka Dike Slezaka i njegovih sinova koji grade u Dubrovniku i oko njega te devastiraju obalu. Već smo pisali kako je Nino Slezak, sin kladioničarskog i građevinskog tajkuna Dinka Slezaka, sagradio na samoj obali impresivnu vilu u Štikovici, odnosno Zatonu kraj Dubrovnika, te ju renta pod sloganom esencija luksuza. No, vrlo vjerojatno Čović nije išao zbog Slezaka već zbog svojih osobnih interesa. Naime, na Općinskom sudu u Dubrovniku sutkinja Jadranka Klečak otvorila je predmet po tužbi Bernardice Čović. Uz ime tužiteljice upisana je adresa u Makarskoj,  Ul. molizanskih Hrvata. Provjerom u zemljišnim knjigama ustanovili smo kako se radi o Bernardici Čović iz Mostara. U sporu Čovićevu suprugu zastupa opunomoćenik Zdenko Merdžan, odvjetnik iz Metkovića.

Bernardica Čović tužila je  Anu Knego iz Dubrovnika, Ivu Lisowskog iz Lozice, koju zastupa opunomoćenica Katarina Hrdalo, odvjetnica iz Dubrovnika,  Ivu (Ivicu) Lapačina iz Stona, Ljubica Blagojević udovu Velimira iz Sarajeva, koju zastupa opunomoćenik Ante Miškić, odvjetnik u Metkoviću,  Ann Marie Mejer pok. Nika rođ. Lapačina s prebivalištem u gradu Elk Growe u Kaliforniji, koju zastupa opunomoćenica Maja Milovčić iz Dubrovnika, Miho Lapačina pok. Iva iz Dubrovnika, Mariju Lisovski rođena Lapačina iz Dubrovnika i Anu Rabasnini rođ. Bandur, odsutnu i nepoznata boravišta. Tužila ih je radi utvrđenja prava vlasništva i uknjižbe. Sud je po službenoj dužnosti tuženoj Rabasnini postavio privremenu zastupnicu, odvjetnicu Vinku Radelj Džono iz Dubrovnika.

Oglas je objavljen 25. svibnja  2016. godine. istražujući ovu temu poslali smo upit na odvjetnički ured Bernardice Čović ali nismo dobili nikakav odgovor. Tako predsjednik HDZ BiH Dragan Čović može i dalje glumiti kako je u njegovoj imovinskoj kartici sve ispunjeno kako treba i da nema nikakve neprijavljene vrijedne imovine. Možda nama preostaje suludi zaključak kako je netko u ime i za račun Bernardice Čović, njegove supruge, kupio vrijednu nekretninu na području Dubrovnika te da Bernardica Čović niti ne zna kako se vodi spor u njezino ime i za njezin račun. Možda je supruga šefa HDZ-a BiH žrtva krađe identiteta pa i ne zna kako, za razliku od drugih žrtava krađe identiteta, ona nije na gubitku već na milijunskom dobitku?

Sudski oglas koji dokazuje kako supruga šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića posjeduje nekretninu na području Dubrovnika

Centar za istraživačko novinarstvoBiH objavilo je dugovanje Bernardice Čović za stan u Makarskoj - upisana je Ulica molizanskih Hrvata kao i na sudskom oglasu za spor koji vodi u Duborvniku

U imovinskom kartonu Dragana Čovića brojne su luksuzne nekretnine ali nigdje nema ni traga zatajenoj dubrovačkoj nekretninine supruge Bernardice Čović

Bosanskohercegovački mediji pisali su o rezidencijalnim dvorima Dragana Čovića u Mostaru zbog kojih je skrenut tok rijeke Dobrinje