Zanimljivo je detektirati kako u financijskim poslovima i interesima potomaka vladajućih oligarhija uvijek iščezne nacionalni predznak koji je evidentan kada političari iz regije prodaju floskule ili narative. Kada su privatni interesi posrijedi i kada dođemo do energetskih priča onda se u istim kompanijama u poreznim oazama ukaže primejerice, Blažo Đukanović, sin crnogorskog predsjednika, i Marko Ćosić, sin generala Krešimira Ćosića, ujedno bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a. Da nema globalnih afera tipa Panama ili Pandora Papers obični ljudi iz šire regije bili bi u zabludi kako nema financijskih sprega između djece političkih i generalskih moćnik iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije. No, kako postoji globalna potraga za detekcijom političkih lidera iz cijelog svijeta koji netransparentne poslove vode preko off shore tvrtki, odvjetničkih ureda, trustova - povjerenstava i sličnih entiteta u kojima se kao odgovorne osobe pojavljuju ili njihova djeca ili titulari, tako se i dozna za prave vlasnike ili tzv. beneficijare skrivenih kompanija. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kuća obitelji Budak u zagrebačkom Čučerju, dobila je nakon potresa crvenu naljepnicu.Zato su preseljeni u kontejner u kojem se i danas nalaze. I tako na stotine i stotine kuća u Zagrebu i Petrinji s crvenom naljepnicom čekaju obnovu i pozivaju ministra Horvata da dođe i da mjesec dana bude u kontejneru i vidi kako je bez WC-a i tuša, a oporba traži njegovu smjenu. No, takve probleme nema, primjerice sin generala Kreše Ćosića, čiju smo velebnu vilu, gotovo spremnu za useljenje u Mesićevoj ulici na Šalati snimili ovih dana. Ta Ćosićeva vila počela se graditi u listopadu 2019. godine, a katastrofalni potres u Zagrebu dogodio se nekoliko mjeseci poslije.  

Prema dostupnim podacima Ćosićeva nekretnina je kupljena u rujnu 2018. godine za 400 tisuća eura, odnosno tri milijuna kuna, a na tom mjestu je stajala kuća s dva stana. Danas je tu nikla velebna vila  koja bi uskoro  moglo udomiti svoje nove stanare donedavnog čelnog HEP-ovca Ćosića i njegovu obitelj.  I dok  stanovnici Zagreba i Petrinje muku muče s obnovom u potresu porušenih im domova, i dok oporba traži smjenu ministra Horvata, jer smatraju da ništa nije učinio po tom pitanju, dotle  visokorangirani HEP-ovac  i sin bivšeg HDZ-ovog zastupnika i generala Krešimira Ćosića.  Posjetimo, radovi na toj velebnoj građevini su krenuli od listopada 2019. godine. Investitor je Ćosić, a naveo je kako se gradi stambena građevina s dvije stambene jedinice.

Od imovine Ćosić je Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa kao član uprave državnog HEP-a prijavio kuću s okućnicom u Zagrebu od 152 kvadrata vrijednosti 3.3 milijuna kuna. Do te imovine Ćosić je naveo kako je došao zaduženjem kod banke. Riječ je o kreditu od 380 tisuća eura iz 2018. godine, a mjesečna rata iznosi 12.382 kune. Ćosićeva supruga zaposlena je u tvrtci Yonas, a prijavila je plaću malo višu od osam tisuća kuna. Od listopada 2019. do danas, dakle za nešto malo više od dvije godine, to velebno zdanje na Šalati uskoro bi moglo udomiti svoje nove stanare HEP-ovca Ćosića i njegovu obitelj.  Marko Ćosić bio je član Uprave HEP-a sve do 31. prosinca prošle godine.

Prije nego što ga je imenovala aktualna hrvatska vlada bio je direktor u tvrtki Proenergy kontroverznog Ukrajinca o čemu smo već ranije pisali. U tom članku smo naveli kako je 'prije nego što je imenovan u Upravu HEP-a surađivao i s ekipom crnogorskog energetskog tajkuna Vojina Lazarevića koji je biznis započeo sa sinom jugo generala Radeta Hamovića'. U prosincu 2019. godine Ćosić je Povjerenstvu prijavio kako njegova plaća iznosi 25.669,84 kune. Podsjetimo, Ćosić je kao  član HDZ-a, od 2005. do 2007. godine bio savjetnik u Agenciji za promicanje izvoza i ulaganja Vlade RH, a tijekom 2007. bio je suradnik na projektu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. U sklopu Korlea Invest Holdinga od 2008. do 2010. godine bio je izvršni direktor društva kćeri u Hrvatskoj, a od 2010. do 2012. godine direktor je za jugoistočnu Europu. Od 2012. do 2017. godine kao generalni menadžer Proenergy Grupe upravljao je poslovanjem na tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

Karijera Marka Ćosića, onako kako je službeno napisana i kako se on prezentira na LinkedInu, bila bi besprijekorna. No, njegovo je ime odjeknulo u velikoj objavi dokumenata Pandora Papers koji su objavljeni na svjetskoj razini u ponedjeljak, 4. listopada 2021., među hrvatskim političarima i javnim osobama koji su svoju imovinu skrivali na tzv. off shore računima, osim Rikarda Fuchsa, sina aktualnog ministra Radovana Fuchsa, našao se i tadašnji član Uprave HEP-a Marko Ćosić. Naime, prema objavljenim dokumentima Ćosić je zajedno s Blažom Đukanovićem, sinom Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, na Britanskim Djevičanskim otocima osnovao skrivenu kompaniju Resilton Investments Ltd. U aferi Pandora Papers isplivalo je kako je u dvogodišnjem razdoblju između Đukanovićevog šestog i sedmog premijerskog mandata, švicarska fiducijarna tvrtka LJ Management pomogla u stvaranju nekoliko trustova (povjerenstava ili  zaklada) 2012. na Britanskim Djevičanskim otocima.

Jedan je imenovao Đukanovića kao korisnika a drugi je povjeren njegovom sinu Blaži Đukanoviću. U dosjeima se navodi da su izvor sredstava za trustove "zarada od karijere i prihod od ulaganja", ali ne sadrže informacije o tome koju imovinu trustovi posjeduju. Đukanović je za ICIJ (svjetsku mrežu istraživačkih novinara) rekao da je trustove uspostavio u vrijeme kada nije obnašao javnu funkciju i bavio se privatnim poslom. “Radio sam na organizaciji poslovne infrastrukture s ciljem pokretanja poslovnih aktivnosti zajedno sa svojim sinom”, rekao je. Đukanović je izjavio da trust nikada nije poslovao, da u njega nije ulagao sredstva i da nije otvarao nijedan bankovni račun.

 Iz evidencije se vidi da je Blažo Đukanović posjedovao i dvije off shore tvrtke BVI-ja. Jedna, Victoria Bridge Finance, dobila je kredit koji je dijelom financirao hrvatski poduzetnik. Druga fiktivna tvrtka, Resilton Investments, kontrolira crnogorsku trgovačku tvrtku Proenergy Montenegro, za koju javni zapisi pokazuju da je u suvlasništvu Marka Ćosića, tada još člana uprave hrvatske državne energetske tvrtke. Blažo je za ICIJ rekao da je dvije tvrtke osnovao kada je pokušavao započeti svoju poslovnu karijeru te da je kredit bio poslovni trošak koji je na kraju morao biti otpisan. Kazao je da je tvrtka Proenergy Montenegro osnovana radi dobivanja dozvole za trgovinu energijom, ali da nije dobila dozvolu te je zatvoren. Dodao je da je Ćosić, kada su pokrenuli Proenergy, bio privatni poduzetnik bez pozicije u hrvatskoj energetskoj tvrtki. 

LJ Management je uspostavio trustove uz pomoć 'Alemána, Cordera, Galinda & Leeja ili Alcogala', istaknute panamske odvjetničke tvrtke. U podnošenju obrazaca za 'due diligence' panamskog zastupnika Alcogala za Đukanovića, 2014. godine, kada je Đukanović bio premijer, LJ Management nije izravno upućivao na Đukanovićev status javnog dužnosnika. Obrasci su se odnosili na njegov izvor sredstava kao "zarada u karijeri i prihod od ulaganja". Đukanović je za ICIJ rekao da je, kada se vratio na premijersku funkciju, vlasništvo nad Victoria Trustom prenio na svog sina Blaža. Nije isključeno kako je Marko Ćosić izgubio unosnu fotelju u državnom HEP-u, kojeg neki nazivaju najvećim hrvatskim uhljebistanom, nakon što je njegovo ime isplivalo u međunarodnoj aferi Pandora Papers.