Crno se piše običnim građanima RH kada uglednik sa stalnim zaposlenjem i honorarima ne može skrpati kraj s krajem i ne upasti u dužničke okove. Podaci o zaduženima, ovršenima, građanima koji se nalaze pred bankrotom ili su već u tom postupku sve je duži. Ti podaci više govore o realnom stanju u Hrvatskoj nego ušminkane statistike ili razni dužnosnici kad zasjednu pred TV ekrane. Doc. dr. sc. Stjepan Šterc  živi je dokaz kako je Hrvatska zemlja u kojoj možete ostvariti fantastičnu karijeru, biti dužnosnik, u pojedinim fazama života u brojnim nadzornim odborima, biti vodeći teoretičar određene problematike pa da svejedno u godinama kada trebate ići u mirovinu dođete umjesto u sigurnu ekonomsku luku u postupak osobnog bankrota. Ta je sudbina pogodila Hrvata uz čije ime većina građana po automatizmu i brojnosti njegovih javnih istupa vezuje pojam demografije. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Godinama sveučilišni profesor upozorava na lošu demografsku sliku. Stjepan Šterc je ekspert za to polje a prethodno je obnašao brojne važne funkcije Odlikovan je 1996. Spomenicom domovinske zahvalnosti od prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Šterc je bio i pomoćnik ministra obnove i razvitka. U njegovom službenom CV-ju piše kako je rođen godine 1953. u Desnoj Martinskoj Vesi, osnovnu školu i I gimnaziju završio je u Zagrebu, kao i studij geografije 1979. godine. Potom je bio asistent na Geografskom odsjeku PMF-a te magistrirao je 1987., a doktorirao  2012. godine. Od 1991. do 2003. godine  radio je u Vladi RH, Ministarstvu vanjskih poslova te bio pomoćnik ministra razvitka i obnove te obrane. Jedan je od osnivača Instituta dr. Ivo Pilar, Hrvatskih studija i časopisa Društvena istraživanja. Koautor je „Nacionalnog programa demografskog razvitka Republike Hrvatske”, „Zakona o otocima”, „Studije o razvitku područja posebne državne skrbi” itd. te bio član Vijeća za demografski razvitak RH, član Savjeta za prostorni razvoj RH, član Predsjedničkog vijeća, član Povjerenstva za sukcesiju Vlade RH i bio svjedok u Hagu u obrani hrvatskih generala.  

Predavao je na Hrvatskim studijima, a sada na Ratnoj školi i Geografskom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Jednom prigodom je priznao i kako je on tvorac izbornih jedinica. Objavio je brojne znanstvene radove, sudjelovao na domaćim i inozemnim skupovima... Od kraja devedesetih prošlog stoljeća pa nadalje bio je član brojnih NO-a i to velikih i uglednih tvrtki poput Zdenke i Hrvatske elektroprivrede, zatim u Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske - BICRO-u te Komogradu. Da postoji kladionica gdje bi se ljudi mogli kladiti tko bi mogao pod stare dane otići u osobni bankrot, zacijelo nitko ne bi tipovao na Šterca. No, u tom grmu i leži zec. U Hrvatskoj osobni stečaj često prijeti ljudima na koje nikad ne bismo tipovali. O tome svjedoči objava Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Viša sudska savjetnica - specijalista Ana Ćosić odlučivala je o jednostavnom postupku stečaja nad imovinom potrošača Stjepana Šterca.

Prijedlogu je sudu uputila Financijska agencije RH 17. lipnja  ove godine. Sutkinja je 20. lipnja objavila kako Stjepan Šterc sudu 'nije dostavio popis svoje imovine, pa se smatra da je izjavio da nema imovine iz koje se mogu namirivati njegovi vjerovnici (članak 79.c stavak 3. Zakona o stečaju potrošača)'. Stoga je sutkinja pozvala sve 'vjerovnike potrošača da u roku od 45 dana od objave oglasa ospore popis imovine koji je potrošač dostavio i/ili da obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje' - piše u sudskom dokumentu. Inače, uz Štercovo ime upisana je adresa na Zagrebačkoj cesti u Zagrebu. Prema podacima iz vlasničkog lista na toj se adresi nalazi prizemnica s potkrovljem koju je Štrec naslijedio od roditelja Marice i Mirka. U teretovnici je upisano nekoliko hipoteka pa tako i zalog bivše Hypo Alpe-Adria banke u iznosu 278.900 CHF. Taj je kredit očito ocijenjen problematičnim jer se na njega uknjižila tvrtka koja se bavi otkupom spornih potraživanja.

Radi se o zagrebačkoj  tvrtci Project Market čiji je vlansik ciparska APS Epsilon. Inače, ta je tvrtka vlasnica niza hrvatskih tvrtki s prefiksom APS Croatia. Na službenim web stranicama APS se definira kao 'vodeća tvrtka za investiranje u problematična potraživanja, u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi'. U teretovnici Šterceve naslijeđene kuće u zagrebačkom Rudešu 2017. bila je upisana i ovršiva tražbina RH u iznosu 53.634,25 kn. No, ta je ovrha izbrisana u rujnu prošle godine. Preostaje nam vidjeti kako će se vodeći hrvatski demograf izboriti sada s Financijskom agencijom koja ga gura u osobni stečaj. FINA u pravilu takve zahtjeve sudu upućuje kada netko u duljem vremenskom razdoblju ima nepodmirena dugovanja te blokade na računima. Netom smo pisali i o slučaju kćeri znamenitog hrvatskog arhitekta, inače profesorici hrvatskog jezika, koja se već drugi put u dvije godine našla u postupku osobnog bankrota. U tom članku podsjetili smo na brojne slučajeve osobnog bankrota koji se provode nad poznatim građanima Hrvatske neovisno o tome jesu li sami podnijeli zahtjev ili je pokrenut od strane Financijske agencije RH kao u Štercovom slučaju.