Život piše romane a turbulentna vremena pišu uzbudljive i neočekivane trilere. Prije korone i Putinove agresije na Ukrajinu globalno je dominirala vječita tema sukoba civilizacija, sraza istoka i zapada, islama i kršćanstva. Ne čudi da se sve to prelomilo u životu sina Splićanina Javorka Džamonje koji je odrastao u ratnom Sarajevu, potom bio optužen za sudjelovanje u ubojstvu u sarajevskom predgrađu Dobrinja u kojem je ranjeno čak 7 osoba. Iz Sarajeva je sa suprugom Anelom 2013. utekao u Split i živio u stanu koji je dobio njegov otac koji je bio hrvatski branitelj i, prema pisanju medija, osobni tjelohranitelj stožernog generala Janka Bobetka. Nikola Džamonja dospio je na Interpolovu tjeralicu ali uživao je prednost hrvatskog državljanstva te nije bio izručen BiH koja ga je tražila. U Splitu je sa suprugom Anelom vodio tipičan splitski đir i to onaj koji vode dečki s ruba života. On se bildao i tetovirao, družio s dečkima kojima je u opisu života i boravak iza rešetaka. U medije je dospio 2019 kada je uhićen u Splitu s napunjenim škorpionom. Branio se da nije zločinac jer nema ni 100 kuna. Iskopali smo dokument da su nad njim telekom operateri, tadašnji Vipnet i Hrvatski telekom, provodili ovrhe. No, onda se sve promijenilo. Džamonja je odlučio prijeći na islam. Promijenio je ime, pustio bradicu i naučio klanjati. Njegova je supruga silikonske zahvate, Versace krpice i blajhanu kosu zamijenila burkom. Konačno su sin pokojnog hrvatskog branitelja Javorka Džamonje i njegova Anela pronašli veliku zajednicu kojoj pripadaju. Ne čudi da on snima nebrojeno puno TikTokova u kojima je zvijezda i njegova draga za koju bi sada svi pomislili kako je stigla ravno iz Afganistana....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U Slobodnoj Dalmaciji 5. veljače ove godine osvanuo je članak pod naslovom 'Ubijen Petar Vuknić, član najpoznatije ‘zločinačke‘ iz Splita, osumnjičeni za ubojstvo se predao. Svemu je prethodila otmica, a žrtva je skončala u vatrenom obračunu?'. U članku je istaknuto kako je 'Zbog sumnje da je ubio Petra Vuknića,  pripadnika najpoznatije zločinačke udruge iz Splita uhićen je Dragomir Petrović zvani Buvel. Kako saznajemo, on se dragovoljno predao policiji u subotu poslijepodne nakon što je od jutra trajala potraga za obojicom. Sestra Petra Vuknića prijavila je njegov nestanak u petak poslijepodne. Posljednji put je viđen u četvrtak oko 16 sati kada se našao s Dragomirom Petrovićem i nakon toga im se obojici izgubio trag.U subotu ujutro je i brat Dragomira Petrovića prijavio njegov nestanak. Policija je već tada krenula u pretragu terena s psima na području Trolokava gdje Petrović živi'.

Uz članak je i objavljena slika ubijenog Vuknića s potpisom: 'Petar Vuknić je s odvjetnicima Jadrankom Sloković i Markom Markićem rušio nagodbu koju je sklopio s USKOK-om i u kojoj je priznao da je član zločinačke organizacije'. Sjećanje na likvidiranog objavljeno je i u Avazu, sarajevskom dnevnom listu 12. veljače ove godine. Ispod slike nasmiješenog  Vuknića pisalo je: 'ŽIVOT NIJE STAO ŽIVIŠ U NAŠIM SRCIMA!' s potpisom Nikola Jusuf Uma Džamonja. Neobično ime, rekli bi na prvu mnogi. No, ne i oni koji su upućeni u život i transformaciju Sarajlije koji je u rodnom gradu bio optužen za ubojstvo, potom u strahu od zatvora utekao u očev Split sa suprugom Anelom te da bi se potom vratio u Sarajevo i postao veliki islamski vjernik. Transformaciju i otkrivanje islama i islamskih običaja nije doživio samo on već i njegova supruga koja je prethodno obavila niz plastičnih operacija i koja sada poput Afganistanki živi pod burkom, odnosno potpuno prekrivenog lica, odnosno ima samo otkrivene oči.

Da cijela priča bude intrigantnija vrijedi spomenuti kako se ožalošćeni za ubijenim Splićaninom Vuknićem ranije zvao Nikola Džamonja i sin je pokojnog Javorka Džamonje, nekadašnjeg pripadnika HOS-a koji je u medijima bio označen kao osobni tjelohranitelj hrvatskog stožernog generala Janka Bobetka. Taj je detalj vidljiv i iz članka koji je objavljen 2. svibnja 2019. u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom: 'LICE S TJERALICE SARAJLIJA KOJI SE SKRIVA U SPLITU PROGOVORIO O TOME ZAŠTO JE UHIĆEN SA ŠKORPIONOM OKO VRATA 'Kakav sam ja kriminalac bez auta i sa sto kuna u džepu'. U članku koji je prenesen i u Jutarnjem listu predstavljen je kao: 'Nikola Džamonja, 33-godišnji Sarajlija, već se dvije godine nalazi na Interpolovoj tjeralici, a od 2013. godine je stanovnik Splita'. Sukus životne agonije Sarajlije koji je tada spas od be-ha pravosuđa pronašao u Splitu gdje se skrasio u očevom stanu vidljiv je iz sljedećih rečenica:

'Prvi put izlazi iz ilegale i za Slobodnu Dalmaciju komentira situaciju zašto je nedavno u Splitu uhićen sa škorpionom obješenim oko vrata, u kojem je bilo devetnaest metaka, zašto bježi od bosansko-hercegovačkog pravosuđa i što je sve činio u BiH da ga oni tako intenzivno traže. - Mene je ovaj događaj sa škorpionom natjerao da javnosti konačno objasnim zašto bježim i zašto se skrivam i odakle mi uopće potreba hodati po Splitu tako naoružan. Dakle da se razumijemo, ja nikoga nikada nisam ubio, nemam nijednu prijavu za drogu ili organiziranje prostitucije nego samo prijave vezane za afektivna stanja u kojima je čovjek spreman svašta učiniti ako ga se šikanira ili nepravedno optuži, ili ako ga se ne poštuje. Ja vam kažem, u devedeset posto događaja u BiH za koje me optužuju, ja nemam veze s tim. - Kako osim bosanskog imam i hrvatsko državljanstvo, ja bih mirne duše odgovarao za svako ovo djelo za koje me se tereti, ali pred hrvatskim pravosuđem, gdje se mogu izvesti dokazi, a gdje se ipak ne sudi samo na osnovi pretpostavki i nagađanja kao u BiH - otvoren je Džamonja, koji smatra da u BiH ne bi imao pravično suđenje i zato se skriva u Splitu, gdje živi u stanu pokojnog oca Javorka Džamonje, pripadnika HOS-a i nekadašnjeg tjelohranitelja generala Janka Bobetka' - prenio je prije 4 godine Jutarnji pisanje Slobodne Dalmacije.

No, zadnji dan studenog 2020. godine objavljeno je kako je Džamonja uhićen na graničnom prijelazu Gorica prilikom ulaska iz Hrvatske u BiH. Za njim je tragala PU Novi Grad Sarajevo zbog pokušaja ubojstva. Tako je završila višegodišnja potraga sarajevske policije koja ga je tražila zbog pucnjave u naselju Dobrinja u kojoj je ranjeno sedam osoba. Tada je objavljeno kako se pucnjava dogodila početkom augusta 2013. godine u kafiću "Kuća", a kako se neposredno nakon ovog događaja moglo čuti, meta je bio vlasnik tog objekta Almedin Ćato, kojeg je Džamonja već jednom ranio prije ove pucnjave. U vrijeme kada se dogodila pucnjava, Džamonja je već bio "u bijegu" zbog tog ranijeg okršaja, a zbog kojeg ga je Općinski sud u Sarajevu osudio na osam mjeseci zatvora. Nakon što se nije javio na izdržavanje kazne, za njim je raspisana tjeralica. Džamonja se sumnjičio da je zajedno s još jednom nepoznatom osobom otvorio nasumičnu vatru na goste kafića a potom pobjegao. Policija je tragala i za njegovom tadašnjom djevojkom, a sadašnjom suprugom Anelom Džamonja, koja je također s njim utekla u Split.

Nekoliko dana poslije uhićenja bosanski mediji su objavili kako je Nikola Džamonja na slobodi. Da je uhićen, ispitan pa pušten. Od tada Džamonja koji je u međuvremenu prešao na islam i čiji je sadašnji izgled kombinacija tetovaža i izgleda islamskih fanatika redovito snima TikTokove u kojima je glavna zvijezda on ali i njegova od glave do poda burkom prekrivena supruga. U jednom od TikTokova nedavno je izjavio kako mu je idol i Željko Rajić Splićanin koji je osvanuo u medijima i kada je bio u splitskom zatvoru. Također, u TikTokovima Džamonja koji je svojem imenu dodao i dva muslimanska imena Jusuf i Uma pozira i pokraj izbornog plakata Bakira Izetbegovića, komentira koji su mu namazi najdraži (molitve u islamu) ali i skače u jezeru s tetovažama koje podsjećaju na nekadašnji život grešnika koji je vodio. Neke TikTok uratke je Džamonja uklonio ali i dalje brojna su svjedočanstva njegovog novog preobraženog života koji se odvija na relaciji kuća-džamija- putovanja s pokrivenom suprugom Anelom. Nedavno je objavio i TikTok s pjesmom legendarnog Keme Montena u pozadini 'Zajedno smo rasli grade ja i ti'.

U tom je TikToku objavio setove slika iz prošlog života gdje se vidi on kao mladić na pragu života kada se oženio za Anelu, slike sa svadbe gdje moderni mladenci plešu u ritmu rock and rolla, slike iz Splita, njihove zajedničke ali i Anelinu iz bolnice, te set slika iz novog života u kojem je par otkrio tvrđu verziju islama i islamskih običaja. Očito se Nikola Džamonja, dečko sa sarajevske periferije koji je rastao bez oca Splićanina Javorka i na čiji se život odrazila sva turbulentnost ratnih i poratnih teških sarajevskih godina, pronašao utočište, odnosno skupinu kojoj pripada. Vjerojatno je problem osoba poput Džamonja da se žele uklopiti ali uklapanje podrazumijeva i u gradske gangove, iliti bande, a to sve ima posljedice koje znače i zatvor i bijeg i smrti prijatelja. Džamonja je očito iz tog razularenog svijeta u kojem caruju svi poroci modernog društva spas pronašao u vjeri svoje majke i supruge, ali se zacijelo nije zadovoljio da u tome bude obični tihi vjernik iz susjedstva već netko tko želi svoju vjeru i novootkrivene principe života na temeljima tvrdog islama podijeliti sa cijelim svijetom putem društvenih mreža. Zato on ima i FB i Instagram profil s novim imenom Nikola Jusuf Uma Džamonja ali tamo nema niti puno pratitelja niti objava.

Očito je TikTok medij preko kojeg ostvaruje puno bolji feedback sa svojom publikom. Vrijedi spomenuti kako je Nikola Džamonja svoga biološkog oca koji je zasnovao novu obitelj pronašao dosta kasno. Naime, on je do 2013. godine bio u bijegu a njegov otac Javrko preminuo je tri godine kasnije. O tome svjedoči osmrtnica u Slobodnoj Dalmaciji koji su dali njegova supruga, sinovi i obitelj. Znakovito je kako se na toj obiteljskoj osmrtnici ne navodi Nikola kao sin. Citiramo: 'Pa da mi je i dolinom smrti proći zla se ne bojim, jer si Ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni." Obavještavamo rodbinu, prijatelje i znance da je dana 19.VII.2016. u 64. godini života preminuo u Gospodinu, nakon kratke i teške bolesti naš dragi suprug, otac, djed i prijatelj JAVORKO DŽAMONJA HRVATSKI BRANITELJ 1952. - 2016. Posljednji ispraćaj dragog nam pokojnika obavit će se dana 25. VII. 2016 u 17 sati na groblju Lovrinac. Za njim tuguju: supruga Kathy, sinovi Luka, Tomislav s obitelji, kći Jelena, prijatelji Jure i Anita Pavković, Nikolina Pribudić te ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji Počivao u miru Božjem.'. No, pokraj te tri istovjetne osmrtnice objavljena je i ona Nikole i Anele.

Kratko i bez slike napisano je: 'Posljednji pozdrav voljenom ocu i svekru JAVORKO DŽAMONJA HRVATSKI BRANITELJ od sina i nevjeste'. Kraj nje još jedna istovjetna ali s imenima Nikole i Anele Džamonje. Iz američkih registara vidljivo je kako je Javorko Džamonja živio i u SAD-u što ne čudi jer je njegova supruga Kathy O'Driscoll Amerikanka. Pokojni Javorko imao je i Facebook profil preko kojeg je bio povezan s više osoba s prezimenom Džamonja iz raznih gradova svijeta ali i s Nikolom Umom Džamonjom. Pronašli smo sudske dokaze kako Nikoli Džamonji financijski nije bilo lako tijekom splitskih dana. Naime, u svibnju 2016. godine na Općinskom sudu  u Splitu  sudac Ante Šarić odlučivao je o izvanparničnom postupku ovrhovoditelja VIPnet protiv ovršenika Nikole Džamonje. Uz Džamonjine ime napisano je kako je 'odsutnog i nepoznatog boravišta' te mu je sud dodijelio privremenu zastupnicu, odvjetnicu Mirjanu Katunarić-Matković. Istih ovršnih nevolja zbog neplaćenih telefonskih računa Nikola Džamonja imao je i s drugim teleoperaterom Hrvatskim telekomom.

O tome svjedoči drugi sudski postupak na istom sudu. Kod suca Boška Jurčević vodio se ovršni postupak ovrhovoditelja Hrvatskog telekoma protiv ovršenika Nikole Džamonje. Uz Džamonjino ime upisana je Dobrilina ulica u Splitu. Splitski sud mu je 2. kolovoza 2016. zbog toga što je bio 'odsutan i nepoznatog boravišta' postavio privremenog zastupnika Željka Ostoju, odvjetnika iz Splita. Unatoč tomu što su tih godina Nikola i Anela Džamonja na društvenim mrežama objavljivali slike u skupim dizajnerskim krpicama (ona u Versaceu) očito su živjeli poput i brojnih drugih Hrvata na dužničkoj nozi s omčama ovrha. Bosanski su ih mediji nazivali Bonnie i Clyde po popularnom filmu o mladom ljubavnom paru zločinačkih odmetnika koji na kraju završe tragično. Provjerili smo u vlasničkom listu zgrade u Dobrilinoj ulici i utvrdili kako je kao vlasnik trosobnog stana na trinaestomkatu  površine 91,45 m2, upisan od 1. rujna 2014. sada pokojni Javorko Džamonja. Izgledno je kako su Nikola i Anela i živjeli neko vrijeme u stanu njegovog pokojnog oca kao što je on tvrdio u medijima.

U medijima su se popularizirali i kao moderni par koji vodi bezbrižni život, on je bio nabildan i tetoviran, ona u dizajnerskim krpicama i s fancy modnim dodacima a slikali su se i na Jet Skiju i u sličnim situacijama tako da je prema tadašnjem bilo teško zaključiti da će njihov život otići u krajnju suprotnost manje od desetljeća kasnije. Ostaje pitanje što je sve kumovalo transformaciji Nikole Džamonje od optuženika za ubojstvo s Interpolove tjeralice do islamskog fundamentala? Možda fizičko odsustvo njegovog oca Javorka nekadašnjeg tjelohranitelja Janka Bobetka, možda dugovi s kojima se susretao tijekom života u Splitu, možda činjenica da je shvatio da će ako prigrli islam pripasti velikoj svjetskoj zajednici vjernika a da će sve njegove prethodne grijehe izbrisati novi religijski oklop u koji se ubacio zajedno sa svojom suprugom. Tko zna, možda sve od toga, ali vjerojatno je njegov život u Splitu bio došao do kraja pa je novu egzistenciju i model preživljavanja vidio u rodnom Sarajevu i to kao transformirana osoba zaštićena novim islamskim ruhom. Kada bi postojao uređaj koji precizno mjeri zamršeni unutarnji svijet ljudskih bića tko zna kakav bi se koktel pronašao u životu Nikole Džamonje.  

Koji se nakon proživljenog rata u Sarajevu, nakon Interpolove tjeralice i godina skrivanja, ovršnih progona i druženja sa žestokim splitskim dečkima od kojih su neki već pokojni, za kojima pati  ali i vjeruje da oni i dalje žive, skrasio kao Jusuf i Uma. Pronašli smo značenje imena Jusuf kojeg je prigrlio Nikola kao svoj novi identitet. Ime Jusuf (arapski ???? )je hebrejskog porijekla izvedeno od hebrejskog ( ??????) "yosef" - Bog dodaje. Odatle se ime  tumači kao "Bog će dodati sina". Ovo ime je zastupljeno kaku o Kuranu, tako i u Bibliji. Jusuf je božiji poslanik u Islamu i bio je sin Jakuba, takođe poslanika. Ime je u obliku Josef (hrvatski Josip, srpski Josif) zastupljeno u Starom Zavjetu.U raznim oblicima ime je zastupljeno širom svijeta. Njegovo drugo novo ime inače je uobičajeno žensko u arapskom svijetu. No, prema definicija Uma ili umma (arapski: ???) je riječ koja označava zajednicu ili naciju. U Islamu uma (ili ummet) znači zajednica svih vjernika (ummat al-mu'mimin), i samim tim svog islamskog svijeta. Tako je Nikola preko izbora svojih novih imena i novog identiteta, vjere i svjetonazora očito pokušao pronaći novu pastvu kojoj će pripadati odsad pa do kraja svog ovozemaljskog života.