U svjetskim je medijima ime Zagrepčanina koji živi u Rusiji Krešimira Filipovića prvi put odjeknulo kada je otkriveno kako je ruska kompanija Velesstroy zakupila tajni Putinov dvorac u Gelendžiku na Crnom moru. Tada se saznalo kako je Filipović drugi čovjek te kompanije, službeno prvi potpredsjednik. O Mihajlu Perenčeviću, Zagrepčaninu i milijarderu, predsjedniku Velesstroya koji se obogatio ne samo gradeći infrastrukturne objekte već i posredujući za račun ruskih tajkuna pri kupnji nekretnina i transferima novca diljem svijeta, već se ranije pisalo ali Krešimir Filipović nekako je uspijevao ostati u sjeni puno razvikanijeg Perenčevića. No, njegovo je ime netom odjeknulo u hrvatskim medijima kada se počelo kopati oko toga tko stoji iza iznenadne prodaje 43,4 posto udjela u Fortenovi koje je dotad držala ruska Sberbanka a čiji je vlasnik došao pod udar sankcija zbog Putinove agresije na Ukrajinu. U Hrvatskoj je Krešimir Filipović predsjednik NO-a Jadranke iz Malog Lošinja u čijem je NO-u i Mario Petrović, partner Bože Skoke, u Millenium promociji. Stoga ne čudi da je upravo ta agencija prva objavila kako je Sait Al Ketbi preuzeo udio od Fortenove. Petrović je prema tvrdnjama upućenih i obiteljski povezan s Perenčevićem, koji se zbog Putina našao na udaru sankcija Velike Britanije gdje je obavljao godinama krupne financijske transakcije. Upućeni tvrde kako je Skokin partner Mario Petrović bliski rođak Perenčevićeve snahe Ivane. Stoga ne čudi da je mlađahni Nikola Perenčević, Ivanin suprug, na važnoj funkciji u Skokinoj privatnoj obrazovnoj instituciji Edward Bernays - Visokoj školi za komunikacijski menadžment - odnosno član Akademskog savjeta. S obzirom da su Skoko, Petrović te dekan te ustanove Damir Jugo medijski moćnici ne samo zbog marketinških budžeta kojima raspolažu već i zbog činjenice da su Skoko i Jugo česti komentatori u udarnim informativnim terminima nacionalnih televizija i medija, možda bi i ovo Al Ketbijevo preuzimanje prošlo bez tektonskih poremećaja da nema sve intenzivnije Putinove agresije na Ukrajinu a koja sve mobilizira na dodatni oprez u svezi krupnih Putinovih igrača u Hrvatskoj te njihovih marioneta i plaćenika. Filipovića je kao i njegovog ortaka Perenčevića 2010. odlikovao tadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev Ordenom prijateljstva "za razvoj gospodarske suradnje" Rusije i Hrvatske. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U ruskim neovisnim medijima kojih nije puno svojedobno je odjeknula priča o izgradnji Gazprom LNG tvornice u Ust-Lugi. Napisali su kako tvrtka "Velesstroy", koju vodi ljubavnik zamjenice gradonačelnika glavnog grada Anastazije Rakove, hrvatski oligarh Krešimir Filipović, sječe šume u Lenjingradskoj oblasti na temelju nezakonite odluke ruske agencije Rosreestr. Bio je to jedan od rijetkih tekstova u kojima se u ruskim medijima sponjilao Filipovićevo ime. Inače, da Krešimir Filipović nije postao intimni i životni izabranik Anastazije Rakove (46) te s njom dobio 2010. kćer Saru ne bi dospio u tamošnju medijsku orbitu. Rakova je medijima važna kao zamjenica gradonačelnika glavnog ruskog grada Moskve. Imperijal je prvi pisao o toj vezi i to kada je eksplodirala vijest kako je ruska kompanija u vlasništvu Hrvata zakupila Putinov tajni dvorac. Članak je objavljen pod nazivom: 'NAJVEĆA RUSKO-HRVATSKA BOMBA Punac Emila Tedeschija zakupio Putinov dvorac iz filma Alekseja Navaljnog - Doznajte zašto Zagrepčane Mihajla Perenčevića i Krešimira Filipovića nazivaju 'HRVATSKIM NOVČANICIMA RUSKOG PREDSJEDNIKA'. U tom članku istaknuto je kako Filipović s Rakovom ima kćer.

Citiramo dio članka: 'Tako je isplivala poveznica koja je lansirala ime još jednog Hrvata iz Velesstroya s tom aferom. Navodi se veza Putinove palača u Gelendžiku s brakom najbliže i najdugovječnije suradnice gradonačelnika Moskve Sergejom Sobjaninom. Radi se o Anastasiji Rakovi koju inače ruski oporbeni mediji prozivaju zbog rastrošnosti i zbrajaju sve njezine Jimmy Choo cipele, Lous Vuittontaške i kufere, skupi nakit i druge brendirane krpice u kategoriji visoke mode. Oni su naime iz činjenice da je najbliža suradnica moskovskog gradonačelnika intimno povezana s Hrvatom Krešimirom Filipovićem, Perenčevićevim ortakom i drugim čelnikom Velesstroya izvukli dodatni argument da je kompleks u Gelendžiku Putinov. Tako se u jednom članku ističe kako je ona Filipovićeva "izvanbračna supruga", odnosno da je Filipović i otac njezine najstarije kćeri. Citirali su anonimnog sugovornika koji im je objasnio poveznice Anastasije Rakove koja već 21 godinu radi za Sobjanina. Naveli su kako ona nije formalno u braku a da je za Sobjanina počela raditi puno prije nego što je on ostao šef predsjedničke administracije, odnosno Putinovog ureda. Navedeno je i kako Anastasija Rakova službeno živi na bezveznoj adresi ali da zapravo ima luksuzni stan u poznatom i skupo, stambenom kompleksu „Blizhnyaya Dacha“. To je elitno stambeno područje smješteno na zapadu Moskve u neposrednoj blizini šume Volynsky'.

No, u međuvremenu je Krešimir Filipović promijenio adresu. To se može zaključiti iz hrvatskog sudskog registra. Naime, na Trgovačkom sudu u Rijeci provedena je 31. listopada ove godine promjena osobnih podataka za Krešimira Filipoviića. Uz njegovo ime upisano je da je dipl.ing.strojarstva. Umjesto adrese u Moskvi u Ulici Tverskaya Yamskaya dom 10 gdje je i sjedište Velesstroy upisana je adresa u Dubaiju. Tako po novom Filipović više nije Moskovljanin već živi na raskošnoj adresu u Palm Jumeiram u Dubaiju. Inače, na toj je adresi umjetnom Otoku palmi je kompleks raskošnih vila. Očito je kako se krupni igrači moraju izmicati iz Moskve da ne bi njihovi računi i novčanici trpjeli zbog udara sankcija. Inače, ime Krešimira Filipovića indeksirano je na ukrajinskim stranicama koje vode evidenciju svih stranaca koji su važni za Putinov režim. Istaknimo i to kako je lošinjska Jadranka koja upravlja brojnim hotelima i nekretninama na tom otoku a koja je službeno u ruskom vlasništvu preko kompanije Beta ulaganja, ugostila s velikim popustom bivšeg ministra financija Gorana Marića a što se sada apostrofira u medijima. Također, ista kompanija omogućila je svojedobno da se u središtu skandala nađe i bivši ministar obrane Ante Kotromanović koji je u vrijeme dok je obnašao tu funkciju u premijerskom mandatu Zorana Milanovića putovao privatnim zrakoplovom na Mali Lošinj u režiji Perenčevića i Filipovića.

Tada je dvojac bio zainteresiran za kupnju nekadašnjeg JNA kompleksa kojim sada upravlja Hrvatska vojska pa ne čudi da se radilo o eklatantnom sukobu interesa zbog čega je Kotromanović tada i novčano kažnjen. No, otkad je svijeta i vijeka uvijek će biti onih koji će rado uživati u benefitima Judinih škuda. Ne treba čuditi da je u Hrvatskoj, zemlji nesigurne egzistencije, dužničkog ropstva i sve više ovršenih i bankrotiranih golem red onih koji čekaju da im netko od formata Perenčevića ili Filipovića udijeli mrvice sa svoga stola kako bi im pogodovali na račun javnih interesa ili pak s pozicija moći i utjecaja koji imaju u hrvatskom društvu. No, kao što smo već istaknuli u nekim mirnodopskim vremenima prije Putinove agresije takve bi transakcije prolazile 'lišo' i privlačile manje pozornosti, mogućnosti piarovskih manipulacija u medijima bile bi neizmjerne na sreću krupnih igrača koji stoje iza sjene i njihovih plaćenika, no, sada je situacija dovela do takve razine napetosti koja generira transparentnost. Stoga u narednom periodu neće biti lako ni ekipi iz Millenium promocije te s njima povezanog Edward Bernays visokog učilišta jer neće moći veličat transakciju bez sjene sumnji koje su se nadvile nad istu.

Na kraju spomenimo kako je u NO-u Jadranke i Berislav Škegro, bivši hrvatski ministar financija i utemeljitelj Quaestus fonda. Kao što je poznato Škegro je stvorio Martinu Dalić koja mu je bila dugogodišnja suradnica u Ministarstvu financija, a ona je pak  dovela do lex Agrokora, koji je u bazi stvaranja Fortenove. Znakovito je kako je kod Škegre  nakon završetka studija zanat pekao Nikola Perenčević, Mihajlov sin, u vrijeme dok je tata razvijao Velesstroy u Rusiji. O tome je više pisano 2011. u knjizi Kondo kondo autorice Irene Divković Milanović koja se bavila inozemnim poslovima i nekretninama hrvatske i ex-yu elite. Prije 11 godina većina građana Hrvatske nije ni čula ni znala ništa o Perenčevićima a isti nisu bili poznati ni u Rusiji. Stoga ne čudi da su prvi tekstovi o Perenčeviću koji su objavljeni u ruskim neovisnim medijima bili upravo citati iz knjige Kondo kondo koja je objavljena u Zagrebu u vrijeme kada nitko nije mogao ni slutiti kako će likovi iz te knjige više od desetljeća kasnije vladati kapitalnim investicijama iz sjene i dospjeti pod udar sankcija zbog blizine s Putinom. Na kraju navest ćemo tko su sve članovi Akademskog savjeta Edward Bernaysa onako kako su navedeni na službenoj stranici s tekstom i slikom na kojoj pozorno prvi zdesna pozira nasmijani profesor, piarovac i komunikolog Božo Skoko.

Citiramo: 'Novi saziv Akademskog savjeta u mandatu od dvije godine čine: Anne Bernays (Harvard University, Nieman Foundation, počasna predsjednica), prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander (Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba, predsjednica), prof. dr. sc. Božo Skoko (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu), prof. dr. sc. Pero Maldini (Sveučilište u Dubrovniku), prof. dr. sc. Nikica Gabrić (Specijalna bolnica Svjetlost), prof. dr. sc. Vedran Mornar (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu), Ana Hanžeković (Hanza Media),Ivan Tolj (Styria), Davor Bruketa (Bruketa & Žinić & Grey), Predrag Grubić (Adris Grupa), Msgr. Mijo Gabrić, Hrvoje Krstulović (Blitz Cinestar), Nikola Perenčević (Velesstroy Russia), Ivan T. Grbešić (Stikeman Elliot / Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH), Dinko Lucić (Privredna Banka Zagreb), Ivona Čulo (Black Carpet Consulting), Miodrag Šajatović (Liderpress), Ivan Jurić Kaćunić (Media Tower), Berislav Horvat (EY), Ivan Barbarić (Hrvatska gospodarska komora), Sanjin Šolić (Jadranka Grupa), Krešimir Čemerika (Beta Ulaganja), Viktor Pavlinić(Tele2), Davor Tremac (Uber), Saša Divjak (DTB), Irena Šarić Dombaj (L'Oreal ADRIA), Dennis Zovko (Importanne Resort), Franjo Skoko (Millenium promocija), Marija Šimić (Millenium promocija), Mario Petrović (Millenium promocija), doc. dr. sc. Damir Jugo (Edward Bernays), Tomislavka Ivanda (Edward Bernays), mr. sc. Zdeslav Milas (Edward Bernays), doc. dr. sc. Lana Ciboci (Edward Bernays), Adrian Beljo (Edward Bernays) i Ivan Pakozdi (Edward Bernays).'.

Dakle, vidimo da su u savjetu i ključni ljudi medija ali istaknimo i kako je prodekan za nastavu jedan od bliskih suradnika premijera Andreja Plenkovića u HDZ-u Zdeslav Milas koji je član Uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Inače, Perenčević i Filipović omogućili su kupnju luksuzne vile u Malom Lošinju ruskoj obitelji pod sankcijama. O tome smo pisali u ranije objavljenom članku pod naslovom: 'SANKCIJE ZBOG PUTINA STIGLE U HR EKSKLUZIVNO: Ruskinje s crne liste posluju tik do Plenkovića i HDZ-a, imaju i carsku vilu u Malom Lošinju Maiya Bolotova Tokareva s mamom Galinom dospjela je na listu zbog oca, šefa ruskog Transnefta koji je bio KGB-ovac s Putinom, u Hrvatsku su došle preko Mihajla Perenčevića, punca Emila Tedeschija jr. a posluje na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu' - objavljeno je u ožujku 2022. godine. Spomenimo na kraju i kako je dvojac Perenčević-Filipović panično u proljeće ove godine među arapskim šeicima tražio i kupca koji će preuzeti njihovu tvornicu vode u Makedoniji. U tim akcijama sudjelovao je i bliski Perenčevićev suradnik i kamarad, bivši pomoćnik ministra MUP-a iz vremena Domovinskog rata Željko Tomljenović

O njemu smo pisali u ranijem članku 'OD NABAVE ORUŽJA DO DVORCA I OTOKA Drugi najbogatiji Hrvat je bivši zamjenik ministra policije Željko Tomljenović Brat supruge bivšeg Sanaderovog ministra posjeduje zamak i zgradu u Zagrebu, otok na Kornatima, tvrtke s milijunskim prometom a fiktivno je prijavljen u Širokom Brijegu'. U priči oko arapskog preuzimanja udjela Sberbanke u Fortenovi spominjano je i ime Miodraga Borojevića čija je karijera također vezana uz Rusiju. O njemu smo prethodno pisali u članku pod naslovom: 'DOZNAJTE TKO JE MIODRAG BOROJEVIĆ Privedeni nasilnik iz Fortenove interesno je povezan s puncem Emila Tedeschija Vlasnik Kraljice Dunava priveden je zbog nasilja nas suprugom a u bivši Agrokor došao je s preporukama ruskog lanca'. U uvodu tog članka objavljenog u veljači 2021. napisali smo sljedeće: 'Kada smo krajem prošlog mjeseca uputili pitanja zamjeniku predsjednika Upravnog odbora Fortenove Miodragu Borojeviću nismo ni slutili kako će on preko noći postati medijska zvijezda ali ne zbog svojih poslovnih uspjeha već zbog policijskog privođenja. Borojeviću smo upit poslali kako bismo čuli njegovu stranu priče o poslovima s čelnikom tvrtke kojeg ruski mediji nazivaju hrvatskim novčanikom Vladimira Putina ali i druga krajnje intrigantna pitanja, no on je na upit ZANIJEMIO'.

Teško je ne zaključiti kako smo u pričama o vezama koje su tek sada isplivale pisali puno prije svih drugih. U slučaju Perenčevića radi se o periodu duljem od desetljeća. Istaknimo i to kako je Filipović bio VIP sudionik važnog događaja - Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu održanog u srpnju 2016. godine Tada su uzvanicima govorili predsjednik Vladimir Putin i tadašnji talijanski premijer Matteo Renzi. Sa skupa je objavljena i slika na kojoj u pozadini stoje premijer Matteo Renzi predsjednik Vladimir Putin a za stolom ugovor potpisuju šef kompanije Maire Tecnimont Pierroberto Folgiero, šef tvrtke EuroChem Dmitry Strezhnev i prvi potpredsjednik Velesstroya Krešimir Filipović. Tako je već s te slike jasno kakav je meteorski progres u Rusiji doživio nekadašnji zagrebački inženjer strojarstva za kojeg upućeni tvrde kako mu se pogodovalo tijekom studija jer je njegov otac bio jedan od direktora u moskovskom predstavništvu u Astri gdje je nekad šefovao bivši HR premijer Franjo Gregurić a za kojeg je radio i Perenčević. Krug se zatvorio, oni koji su nekada drmali u doba socijalizma i danas drmaju ali iz sjene ojačani Putinovim blagom.