Službena stranica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa otkriva kako je brigadni general Zdravko Klanac bio hrvatski dužnosnik od srpnja 2012. godine. Tada je bio ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Na toj je dužnosti ostao sve do srpnja 2015. godine. Samo dva mjeseca kasnije imenovan je u Glavni stožer Oružanih snaga RH kao zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta. Na toj je dužnosti u Ministarstvu obrane Klanac bio do prosinca 2017. godine. Već u travnju 2018. zasjeo je u fotelju člana uprave državnog Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. za održavanje, obnovu i popravak. U travnju prošle godine postao je direktor istog ZTC-a i tko zna koliko bi još bio na toj funkciji da ove jeseni nije izbio skandal s njegovim sastankom s predstavnicima ruske vojne tvrtke. Premijer Plenković tada je odlučio uzeti stvar u svoje ruke i priopćiti javnosti da je Zdravko Klanac smijenjen. U njegovu fotelju službeno je 18. studenog zasjeo Ivica Vidović iz Našica. Kada smo provjeravali podatke iz imovinske kartice tog generala koji je deset godina bio hrvatski dužnosnik iznenadilo nas je kako je on, poglavito jer je i diplomirani pravnik, 'zaboravio' prijaviti vrjedne parcele u Milni na Braču koje je njegova supruga Nela Klanac, odlikovana satnica HRM, uknjižila u prosincu 2017. a prodala s ostalim članovima očeve obitelji u srpnju 2019. godine. Parcelu je kupila tvrtka bečkog poduzetnika i njegove supruge, upisana vrijednost je veća od 14,7 milijuna kuna a znakovito je kako knjigovodstvo te tvrtke vodi Mate Zeljko, šef financija splitskog HDZ-a. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Početkom kolovoza ove godine kada su Hrvatskom harali požari mnoge su oči bile uprte u Zrakoplovno-tehnički centar iz Velike Gorice koji je zadužen za održavanje helikoptera i kanadera za gašenje požara. Nova TV javnosti je tada objavila video kako je šef TZC-a Zdravko Klanac izgubio živce pa odbrusio: "Što očekujete od mene? Jel' biste bili sretni da se ubijem?". Nakon te čudne izjave nije mu zafalila dlaka s glave i Klanac je ostao na čelu državnog ZTC-a. Bio bi zasigurno i dalje u toj fotelji da nije došlo do skandala početom listopada ove godine koja ga je koštala funkcije. Naime, premijer Plenković je tada javno objavio kako će smijeniti ravnatelja Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC). Mediji su objavili kako se hrvatska državna tvrtka ZTC našla u fokusu javnosti nakon otkrića o potencijalnom poslovanju s ruskom vojnom industrijom. 

''Nikakvu informaciju o tome nismo imali. Što vi mislite? Da Vlada ima ekran na kojemu blinkaju točkice tko dolazi na sastanak? Mislite da SOA nadzire sve ljude, telefone i zna tko dolazi, što je vama”, pitanjem je Plenković tada odgovorio na novinarska pitanja a objavio N1. “Stvar je zdravog razuma. Klanac će biti smijenjen. Naložio sam to ministru, čisto zbog apsolutno nesuvisle procjene da u ovim okolnostima prima nekog takvog na sastanak”, poručio je Plenković dodajući da je to “diskvalificirajući potez”. Premijer kaže i da je pitao ministra obrane Marija Banožića te da ni on nije znao za sastanak. Ostala je zapamćena tadašnja Plenkovićeva izjava: “Hrvatska nije Big Brother da zna tko se s kim sastaje i tko koga zove.” Oporba je tada osim smjene ravnatelja Klanca tražila upravo i smjenu ministra obrane Marija Banožića.

Banožić se tada oglasio o slučaju te poručio kako Ministarstvo obrane nije bilo upoznato s poslovnim sastankom ZTC-a i ruskog ATS-a, niti je to trebalo biti. Naglasio je da je ZTC trgovačko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske i u nadležnosti je Centra za restrukturiranje i prodaju. “Ministarstvo obrane sa ZTC-om ima isključivo ugovorne poslovne odnose te ni na koji način ministar obrane nema utjecaj na poslovanje tvrtke, kao ni na poslovne odluke koje to trgovačko društvo donosi”, poručio je Banožić odgovarajući na prozivke. Tako je zapečaćena sudbina generala Zdravka Klanca kao državnog dužnosnika. Bila je to očito kap koja je prelila čašu. Prethodno je već, ovo ljeto, kao što smo naveli u uvodu članka, Klanac dospio u negativni kontekst.

Jutarnji je primjerice, početkom kolovoza ove godine objavio naslov: 'Nadrealna presica kakva se rijetko viđa: Direktor ZTC-a priznao da ne vlada firmom koju vodi, a to je tek početak'. Pisali su o tome kako je u jeku protupožarne sezone u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC), državnoj tvrtki u kojoj se servisiraju protupožarni zrakoplovi, dvojica mehaničara koji su s bolovanja odlazili raditi u inozemstvo dala su otkaze, a zatim se na isto odlučio još jedan radnik. Inače, Klanac je uspio skoro 4,5 godine biti na čelu ZTC-a ali eto doživio je sličnu sudbinu kao kada je smijenjen na prethodnoj dužnosničkoj funkciji. O tome je u srpnju 2015. pisao Nacional je pisao.

'U pozadini najavljene usuglašene smjene Zdravka Klanca s funkcije ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) više je ozbiljnih propusta u radu te institucije, potvrdili su za tada Nacional upućeni vojni izvori. 'Upućeni vojni izvori tvrde da je Ured vijeća za nacionalnu sigurnost izvršio nadzor nad radom VSOA-e te utvrdio da je agencija kadrovski i operativno gotovo devastirana, da je Klanac u nekim situacijama iz zasad neutvrđenih razloga demaskirao postupanje Agencije, a tvrdi se da su se i za njegova mandata upitno koristila sredstva za posebne namjene'.

Tako je okončana Klančeva vojno-obavještajna karijera koja je započela njegovom pripadnosti Oružanim snagama RH od 1991. godine te sudioništvom u Domovinskom ratu.  Klanac je bio i zapovjednik 114. brigade HV-a, načelnika stožera 9. gardijske brigade Gospić, voditelja Odjela za protokol MORH-a, zapovjednik Učilišta HRM-a u Splitu, tajnik Kabineta ministra, te zapovjednik Središnjice za upravljanje osobljem OSRH. Završio je Zapovjedno stožernu školu "Blago Zadro", Ratnu školu "Ban Josip Jelačić", te US Army Command and General staff College Forth Leavenworth u SAD-u, a 2005. i 2006. godine sudjelovao je u mirovnoj misiji UN-a u Obali Bjelokosti. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista te medaljama "Ljeto 95" i "Oluja".

Osim njega odlikovana je i njegova supruga Nela Klanac. Nju je odlikovao na prijedlog ministra obrane i Državnog povjereništva za vojna odlikovanja  Redom hrvatskog trolista pokojni predsjednik Tuđman kao satnicu u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice u Splitu, u srpnju 1996. godine. S obzirom na sve navedeno, na sve državne dužnosti koje je Klanac obnašao, bilo bi logično i za očekivati u svakoj respektabilnoj državi da osobe takvog formata ne skrivaju imovinu u imovinskoj kartici. No, unatoč svom vojnom ugledu i priznanjima brigadni general Klanac i njegova odlikovana supruga ipak su to napravili. Inače, Nela Klanac se djevojački prezivala Žuvić i njena obitelj, pokojni otac Juraj i majka Zorka imali su više nekretnina u Milni na Braču koju su naslijedili Nela i njen brat Juroslav Žuvić.

Prije smrti njezin otac Juraj je brojne parcele uknjižio na sebe i to tako što je oglasio zahtjeve za uknjižbu u čemu su sudjelovali i, za zemljišne malverzacije osuđeni, odvjetnici Miljenko Jovanović iz Supetra i Zoran Vujović iz Splita. Bilo kako bilo odlikovana satnica Nela Klanac je s bratom Juroslavom Žuvićem, koji na rivi u Milni posjeduje i ugostiteljski objekt, uknjižila brojne parcele od kojih je većinu Klanac prijavio u svoju imovinsku karticu. No, znakovito je kako nije prijavio dvije ogromne parcele koje se nalaze na atraktivnoj lokaciji uz samo more u popularnoj Milni na Braču. Zemljišne knjige otkrivaju nam kako se radi o dvije parcele koje se vode kao pašnjak i maslinik i koje su ukupne površine 34020 m2. Supruga smijenjenog ravnatelja ZTC-a bila je vlasnica 1/8 te parcele kao i njen brat Juroslav ali i obitelj s djedove strane, tete s očeve strane Ivanka Martinović i Nevenka Buljević te očev brat Josip Žuvić.

Supruga donedavnog hrvatskog dužnosnika Klanca tu je parcelu uknjižila temeljem nasljeđivanja od pokojnog oca Jurja i upisala u zemljišne knjige u prosincu 2017. godine. Ta nekretnina nikada nije upisana u imovinsku karticu Zdravka Klanca. Inače, više nekretnine koje je Nela Klanac naslijedila u Milni upisane su kao njeno suvlasništvo ali ne i ove dvije vrijedne parcele. Parcele su suvlasnici prodali splitskoj tvrtci koja je u vlasništvu bračnog para iz Beča. Tvrtka se zove Auer-Welsbach i suvlasništvo je austrijske tvrtke Quantum HandelsgmbH, koja je pak suvlasništvo bečkih poduzetnika, bračnog para Marie Auer-Welsbach i Carla Auer -Welsbacha. Tvrtka je u srpnju 2019. upisala vlasništvo nad te dvije vrijedne parcele uz more u Milni na Braču. Knjigovodstveno-računovodstvene poslove povjerili su Mati Zeljku, ekonomistu koji je ujedno direktor niza tvrtki te s majkom i njenom partnericom vodio servis za brojne tvrtke. Zeljko je šef financija splitskog HDZ-a.

O njemu smo prethodno pisali u travnju ove godine pod naslovom: 'MATO ZELJKO - 'TATA MAO' Šef financija splitskog HDZ-a i mreža Kineza koji pod krinkom tvrtki za rudno blago prodaju opasne dječje proizvode, veza s direktorom Končarevog Brodotrogira- Bivši lav DC-a Vesne Škare Ožbolt povukao je u vladajuću stranku 25 lavića pa je ubrzo postao jedan od ključnih ljudi HDZ-ove blagajne u Splitu, paralelno s tim vodi na desetke poslovnih subjekata u sprezi s mamom Katom, tvorcem obiteljskog biznisa Dobit'. Prethodno smo ga spomenuli i u članku u ožujku ove godine pod naslovom: 'VELIKI SKANDAL U MALOJ MILNI Prodao istekle maske Albancima pa za 9 milijuna kn kupio parcele na Braču od Zorana Buzolića, muža bračke političarke - Farmaceutski bogataš Pierre Zurecki koji je kupio preko 30.000 m2 u Milni tik do mora vođenje svoje hrvatske tvrtke Zurecki d.o.o. prepustio je Mati Zeljku, šefu financija splitskog HDZ-a'.

Na taj je članak Zeljko reagirao što je i objavljeno. U članku na koji je Zeljko reagirao spomenuto je kako se na prodaji parcela obogatio  suprug lokalne političarke Katije Katice Buzolić. vrijedno je spomenuti kako su spomenuta Katija Buzolić i Nela Klanac Facebook prijateljice a vjerojatno i u stvarnom životu. No, ne radi se o nekom skrivanju imovine male vrijednosti u imovinskoj kartici. Naime, poslovni dokumenti splitske tvrtke bečkog para jasno pokazuju kako je vrijednost kupljenih parcela skoro dva milijuna eura. Iz bilance za 2021. proizlazi kako je tvrtka u poslovnoj godini 2021. imala ukupnih rashoda u iznosu od 16.242 kn. a da je vrijednost dugotrajne imovine 14.602.045 kuna. Sva dokumenta društva potpisali su zajedno šef financija splitskog HDZ-a Mato Zeljko i suvlasnik Carl Auer-Welsbach.

Na potezu je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Ono bi u ovakvim slučajevima trebalo pokrenuti proceduru provjere imovinske kartice, utvrditi zašto suvlasništvo nad parcelom nije bilo prijavljeno te zašto nije prijavljena dobit od prodaje. Ne radi se o malom iznosu jer jedna osmina od 14,7 milijuna kuna iznosi 1,837.500 kuna. Dakle, respektabilan iznos ukoliko je bečki par platio parcele u Milni onoliko koliko je prikazano u njihovim poslovnim knjigama. Poznato je kako je aktualni saziv Povjerenstva pomalo inertan, sporo reagira a i kada odluči reagirati dužnosnike ne čekaju niti velike kazne. Neki su otišli zbog imovinskih kartica jer su stvarno bili prekardašili a Klanac je već otišao pa sigurno neće biti pretjerano u fokusu Povjerenstva. No, uvijek ostaje moralno pitanje - zašto dužnosnici muljaju u imovinskim karticama je li bi zakon trebalo postrožiti?