Zanimljivo je kako u posljednje vrijeme hrvatski predsjednik više nema za verbalnu metu HDZ-ovog ministra obrane. No prije nego što se našao na meti gospodara Pantovčaka Banožića je prozivala jedna od najpoznatijih hrvatskih zviždačica - Maja Đerek koja je svojedobno dobila otkaz kao šefica pravne službe u Državnim nekretninama, tvrtci koja skrbi o imovini u vlasništvu RH. Početkom listopada prošle godine objavljeno je kako je Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćno presudio da je otkaz Maji Đerek bio nezakonit, te da ju Državne nekretnine moraju vratiti na njeno (staro) radno mjesto - direktorice Sektora za pravne poslove. Nakon te presude oglasila se Đerek koja je tvrdila kako u presudi piše da nikad nije dobila nikakvu opomenu pred otkaz i da je otkaz bio nezakonit . Inače Đerek je prije 2000- dobila otkaz u Državnim nekretninama nakon što je javno progovorila o brojnim nepravilnostima i zloupotrebama u upravljanju prostorima u vlasništvu RH. Ona je tada otkrila da je tadašnji ministar državne imovine (danas mnistar obrane) Mario Banožić zapravo sam sebi dodijelio na korištenje stan u Zagrebu površine veće od 90 metara četvornih. Također, Đerek je Banožića optužila da je pogodovao obitelji Rodić, odnosno tzv. ZG kraljici parfema i njenom mužu ugostitelju, iako nisu plaćali zakupninu za dva poslovna prostora u vlasništvu države u Petrićevoj ulici te Dežmanovom prolazu. Đerek je javnosti otkrila i da je stan u kojem živi Zvonimir Frka Petešić, šefa Ureda premijera Andreja Plenkovića, nakon potresa hitno obnovljen o trošku države. Za medije je Đerek govorila kako će tužiti za zaostale plaće jer je u dvije godine ostala bez 500 tisuća kuna bruto, ne računajući pripadajuće kamate. Spor koji je povela protiv ministra Banožića za klevetu ipak je završio fijaskom što je malo začuđujuće jer je ona, kao diplomirana pravnica te bivša šefica pravnih poslova, trebala znati kako sudski postupci iziskuju pravnu proceduru. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Županijskom sudu u Zagrebu, kao drugostupanjskom sudu, vijeće sastavljeno od sudaca toga suda dr. sc. Zdenka Konjića kao predsjednika vijeća te Dušanke Zastavniković Duplančić i Marijana Garca kao članica vijeća odlučilo je u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Maria Banožića, zbog kaznenog djela iz članka 149. stavka 2. Kaznenog zakona. Rješavali su žalbu privatne tužiteljice Maje  Đerek, izjavljenoj protiv rješenja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, od 13. lipnja 2022. godine. Na sjednici vijeća, održanoj 8. studenog 2022. i 29. studenog 2022. odbili su žalbu Maje Đerek kao neosnovanu. Iz obrazloženje je vidljivo kako je Općinski kazneni sud u Zagrebu 13. lipnja 2022. obustavio kazneni postupak protiv okrivljenog Maria Banožića zbog kaznenog djela iz članka 149. stavka 2. KZ/11, a povodom privatne tužbe privatne tužiteljice Maje Đerek iz Zagreba. Temeljem članka 149. stavka 3. ZKP/08 Maja Đerek je presudom obvezana na snošenje troškova kaznenog postupka o visini kojih će biti odlučeno posebnim rješenjem.

Citiramo sudsku presudu: 'Protiv pobijanog rješenja podnijela je žalbu privatna tužiteljica Maja Đerek, navodeći da se žali zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, povrede kaznenog zakona i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a u žalbi je predložila da se pobijano rješenje ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje. Okrivljeni Mario Banožić je putem svoje braniteljice, odvjetnice Ksenije Vržina, dostavio u spis podnesak naslovljen kao odgovor na žalbu u kojem je predložio da se žalba privatne tužiteljice odbije kao neosnovana i potvrdi prvostupanjsko rješenje. Iako je privatna tužiteljica uvodno u žalbi naznačila da se žali zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i povrede Kaznenog zakona, ona te žalbene osnove nije obrazložila niti konkretizirala u čemu se točno sastoje, a niti se iz sadržaja žalbe može zaključiti da bi ista bila podnesena upravo i iz tih žalbenih osnova.

Sve što se navodi u sadržaju žalbe odnosi se na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje. Nije u pravu žaliteljica kada tvrdi da je prvostupanjski sud činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrdio kada je obustavio kazneni postupak protiv okrivljenog Maria Banožića s obrazloženjem da u vrijeme podnošenja privatne tužbe privatna tužiteljica nije uz privatnu tužbu dostavila dokaz da je Vlada Republike Hrvatske dala odobrenje za provođenje kaznenog postupka protiv okrivljenog Maria Banožića. Naime, privatna je tužiteljica podnijela privatnu tužbu protiv okrivljenog Maria Banožića 28. travnja 2022. zbog kaznenog djela iz članka 149. stavka 2. KZ/11 i dr. počinjenih 31. siječnja 2022. i 10. veljače 2022. uz koju nije priložila odobrenje nadležnog tijela za provođenje ovog kaznenog postupka. Na raspravi 13. lipnja 2022. privatna je tužiteljica dala na uvid prvostupanjskom sudu zahtjev za skidanje imuniteta okrivljenom Mariu Banožiću upućen Vladi Republike Hrvatske 7. lipnja 2022. vezano za ovu konkretnu privatnu tužbu jer je okrivljenik član Vlade Republike Hrvatske, a temeljem članka 34. Zakona o Vladi Republike Hrvatske, protiv člana Vlade ne može se voditi kazneni postupak za vrijeme trajanja mandata zbog kaznenog djela za koje je zapriječena kazna zatvora do 5 godina, bez prethodnog odobrenja Vlade. 

Člankom 197. stavkom 2. ZKP/08 propisano je da ako je za provođenje kaznenog postupka potrebno odobrenje nadležnog državnog tijela, a ovlašteni tužitelj je privatni tužitelj, dokaz da je odobrenje za provođenje kaznenog postupka dano dužan je priložiti uz privatnu tužbu. U stavku 3. članka 197. ZKP/08je propisano da privatni tužitelj mora podnijeti zahtjev nadležnom državnom tijelu za davanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka u roku od tri mjeseca od kada je saznao za kazneno djelo i počinitelja. Kako su kaznena djela za koja se okrivljenik optužuje počinjena 31. siječnja 2022., odnosno 10. veljače 2022., a privatna tužiteljica je zahtjev za skidanje imuniteta Vladi Republike Hrvatske podnijela 7. lipnja 2022., to je privatna tužiteljica zahtjev nadležnom državnom tijelu za davanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka uputila protekom tri mjeseca od dana kada je saznala za kazneno djelo i počinitelja. U smislu citirane odredbe članka 197. stavka 3. ZKP/08 zadnji dan za podnošenje zahtjeva nadležnom državnom tijelu za davanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka istekao je 10. svibnja 2022.' - piše u pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu.

Navodi se još i sljedeće: 'Dakle, kako u konkretnom slučaju privatna tužiteljica nije uz privatnu tužbu priložila odobrenje nadležnog državnog tijela za provođenje kaznenog postupka protiv okrivljenog Maria Banožića, člana Vlade Republike Hrvatske, a kako je to propisano člankom 197. stavkom 2. ZKP/08, a niti je u roku od 3 mjeseca podnijela zahtjev za davanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka, pravilno je prvostupanjski sud temeljem citiranih zakonskih odredbi obustavio kazneni postupak protiv okrivljenog Maria Banožića povodom privatne tužbe privatne tužiteljice Maje Đerek. Stoga je trebalo žalbu privatne tužiteljice odbiti kao neosnovanu' - piše u presudi koju potpisuje predsjednik sudskog vijeća dr. sc. Zdenko Konjić. Podsjetimo kako je zviždačica Maja Đerek ranije USKOK-u dopunila kaznenu prijavu koju je u siječnju podnijela protiv bivše šefice tvrtke Državne nekretnine Renate Sabo i drugih odgovornih za nezakonito pogodovanje ministru Mariju Banožiću – te prijavila i njega osobno.

Ona ga je kazneno prijavila zbog niza malverzacija u doba kada je obnašao dužnost ministra državne imovine, kada je – kako stoji u prijavi – svojim osobnim odlukama i utjecajem de facto oštetio državu za višemilijunske iznose te time počinio više kaznenih djela: zloupotrebu položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje i trgovanje utjecajem. Krajem siječnja prošle godine u medijima je objavljeno kad je Banožić demantirao optužbe koje je na njegov račun iznijela Đerek. Rekao je kako ona 'nije nikakva zviždačica nego obična zviždaljka interesnih skupina'. Tvrdio je i kako nema nikakve veze s obitelji Rodić. 'Zašto me klevetala na ovakav način ona najbolje može sama objasniti. Ovo je jedan ozbiljan napad na mene posljednjih nekoliko mjeseci', rekao je tada ministar Banožić. Inače, Đerek je spominjala ministra u kontekstu bračnog para Žanete i Branislava Buce Rodića. O njima smo pisali ranije u članku pod naslovom: 'ŽANETA RODIĆ U DUGOVIMA Zagrebačka kraljica parfema pokušala izbjeći sudsku ovrhu mizernim tvrdnjama kako Čistoća nije praznila kante'

Reci što misliš!