Rajko Dujmić kremiran je na Mirogoju 17.8.2020. ali još nije pokopan pa njegova urna čeka grobno mjesto u Alejii velikana na zagrebačkom Mirogoju

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Trgovački sud u Zagrebu prekinuo je u kolovozu ove godine postupak koji je 4. kolovoza preminuli Rajko Dujmić pokrenuo protiv troje članova Novih fosila zbog korištenja imena te glazbene skupine, odnosno "radi zabrane obavljanja postupaka kojima se vrijeđa pravo nositelja žiga i stjecanja bez osnove". Dujmić je tužbu podnio protiv Sanje Doležal, Vladimira Kočiša Zeca i Marinka Colnaga, pripremno ročište u tom sporu bilo je zakazano za 14. listopada, no sud je nakon Dujmićeve smrti obustavio postupak. Spor oko toga tko ima pravo nastupati pod imenom Novi fosili u javnost je izbio nakon izbacivanja Dujmića iz grupe 2014. godine, a posljednji put se u spominjao u veljači ove godine uoči nastupa Doležal, Kočiša Zeca i Colnaga u Splitu.

"Sanja, Marinko i Zec, bez obzira na privremenu mjeru donesenu od Trgovačkog suda iz 2016. i koja je na snazi do pravomoćnosti presude, vezanu uz povredu prava korištenja imena Novi fosili, nastupaju pod imenom Novi fosili 14. veljače 2020. u Splitu", napisala je tada na Facebooku Snježana Šimek-Dujmić, Rajkova udovica. Inače pokojni legendarni glazbenik dva puta je već registrirao žig Novi fosili. Prvu registraciju žiga pokojni Rajko Dujmić napravio je u srpnju 1990., dakle prije 30 godina, potom je taj žig objavljen 1996. s datumom važenja do srpnja 2030. godine. Drugu registraciju napravio je 2000. posredstvom odvjetničkog ureda Grubiša i partneri s istim rokom isteka do 2030. Dakle, u trenutku svoje smrti Rajko Dujmić je od osobnog intelektualnog vlasništva imao registrirani žig popularnog benda koji je stvorio. 

Prema drugim podacima Rajko Dujmić nije bio financijski uspješan poput mnogih drugih glazbenika. Sa suprugom Snježanom Šimek-Dujmić imao je privatnu tvrtku Sara Music koju je osnovao u siječnju 2011. godine. Tvrtka je ispočetka radila s dobiti, no zadnju prošlu godinu, poslovala je s gubitkom. U veljači prošle godine Rajko i supruga istupili su iz te tvrtke te je osnivač i direktor postao Ante Knežević iz Rijeke. U prosincu 2019. otvoren je stečaj nad Sara Music. Iz dokumentacije je vidljivo kako je tvrtka bila u minusu  iznosu od 104.022,57 kuna te da je zahtjev pokrenula Financijska agencija. Predmet je s Trgovačkog suda u Zagrebu prebačen na Trgovački sud u Bjelovaru koji je pozvao zakonskog zastupnika, direktora – Nemanju Radovanovića iz Srbija, Gornjeg Milanovca u Srbiji, u veljači 2020., da dostavi podatke o poslovanju u roku 15 dana.

Inače, na tog je građanina Srbije vlasništvo nad nekad Dujmićovom tvrtkom prenio privremeni vlasnik u travnju 2020. godine. Vjerojatno pozvani Nemanja nije dostavio nikakve podatke pa je u tom slučaju sud zaključio kako je dužnik nesposoban za plaćanje te da nema imovinu. Tako se stečajni postupci promptno zaključe. Nad tvrtkom Sara Music, koju su 2011. osnovali Rajko i Snježana Dujmić, otvoren je tako i istodobno zaključen stečajni postupak na sudu u Bjelovaru u travnju ove godine.

Iz sudskog registra vidljivo je kako se Rajko Dujmić selio sa zagrebačke na adresu u Gorskom Kotaru. Tako se vidi kako je živio u II Maksimirskom naselju u trosobnom stanu na petom katu koji prema vlasničkim knjigama glase na njegovu suprugu. Dujmićeva supruga bila je upisana i kao jedina vlasnica kuće i imanja u Starom Lazu u Ravnoj Gori u Gorskom Kotaru ukupne površine 1150 m2  kamo je pokojni legendarni pjevač volio boraviti. Iza Rajka Dujmića pamtit će se sjajna glazbena karijera, brojni hitovi, turneje, koncerti... Ipak, na vječno počivalište otišao je samo s pečatom Novih fosila bez ikakve druge materijalne imovine.