Iako pliva u vodama milijunskog biznisa s bogatim igračima iz Turske bivša manekenka suočila se s ovrhom. Njezino je ime objavljeno na sudskoj ploči a ovršni prijedlog potpisuje Dora Hanžeković Žuža, kći pokojnog odvjetnika Hanžekovića.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinski građanski sud u Zagrebu pristigla je ovrha HRT-a protiv Sunčice Lalić zbog duga od 260 kn koliko iznose tri neplaćene pretplate od siječnja do ožujka 2020. godine. Odvjetnički ured Hanžeković i partneri preko javnog bilježnika Joze Rotima poslao je ovršni prijedlog koji je na sudu zaprimljen u studenom prošle godine.

Sudeći po brojnim pokazateljima u slučaju Sunčice Lalić ne radi se o besparici jer bivša manekenka već godinama pliva u krupnom energetskom biznisu koji se u obliku državnih poticaja, pod patronatom državnih agencija, slijeva na račune brojnih tvrtki kojima upravlja. Pogledamo li bazu trgovačkih sudova u RH pronaći ćemo ime Sunčice Lalić u čak 21 subjekata, aktivnih ali i brojnih ugašenih. Naglasimo kako je u upravi zagrebačke tvrtke Uni Viridas sa skupinom turskih poduzetnika.

U toj su tvrtci osnivači Ünal Aysal, turski biznismen i bivši predsjednik Galatasaraya  s adresom u švicarskoj Crans Montani te Turčin čije je isplivalo u aferi Panamski papiri Cem Şirin i zagrebačka tvrtka Energia Solutione. Vlasnica i direktorica te tvrtke je Lalićka. Sunčica je u tvrtci direktorica zajedno s dvojicom Turčina, već spomenutim  Aysal Unalom te Erhanom Özilom. Tvrtka je osnovana 2011. a sjedište joj je u Eurotoweru u Ulici Ivana Lučića u Zagrebu.

Temeljni kapital Uni Viridasa je 75.406.000 kn. Zanimljivo je kako vrijednost temeljnog kapitala kolidira s iznosom koje je tvrtka dobila od Hrvatske na ime poticaja. Naime, tvrtka ima kogeneracijskog postrojenja u Babinoj Gredi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prvotni vlasnici tvrtke bio je tursko-belgijski UnitInvestment N.V. te Sunčica Lalić.

Postrojenje je posljednjeg dana 2015. od Hrvatske energetske regulatorne agencije - HERA dobilo rješenje o statusu povlaštenog proizvođača električne i toplinske energije iz biomase, točnije drvne sječike. Kogeneracija u Babinoj Gredi s radom je počela 2014., nakon što je od HERA-e na samom kraju 2015. dobila rješenje za rad na 25 godina, i s Hrvatskim šumama još 2012. potpisala ugovor o isporuci drvne sječike na 14 godina.

Na početku su obećavali gradnju konzuma za  toplinsku energiju – između ostalog i staklenika za koju su naknadno pribavili građevinsku dozvolu. Novinari Novog lista 2017. objavili su članak koji je nastao temeljem istrage da li Uni Viridas neopravdano dobiva desetine milijuna poticaja od države. Tijekom istraživanja te teme morali su mjesec dana čekati odgovore o poticaja od državne agencije - HERA-e i nisu dobili sve tražene podatke.

 Naime, tvrtke koje se bave obnovljivim izvorima energije najveći su dobitnici državnih poticaja no u konačnici silni milijuni koji se ulažu u njih moraju imati i ekonskom opravdanje u količini struje koju proizvode. To u slučaju Uni Viridasa nije bilo transparentno. Inače, Uni Viridas je 2015. godinu završio s gubitkom od 13,5 milijuna kuna. Bila je to godina koja je prethodila izdašnim poticajima od preko 74 milijuna kuna koje je dalje mogla ulagati u razvoj i proizvodnju.

Bivšoj manekenki koja je u braku s bivšim suprugom Draganom Juriljem dobila sina, očito se osladio energetski biznis. Prije toga imala je iskustva u vođenju bara s Draganom Juriljem te iskustvo kada su oboje bili paravan na Hvaru za nekretninski biznis osuđenog generala Vladimira Zagorca. Prije nego što je zagrizla u obnovljive enerhetske vode, dok je trajao njezin brak s Juriljem, Sunčica je bila od 2014. dvije godine direktorica u GEOnu, geotermalnoj tvrtci koju sada vodi  Dragan Jurilj.

Poduzetna Lalić što se tiče energetskog biznisa prvo je od 2009. - 2015. bila osnivačica Intellega, sada ugašene tvrtke za električnu energiju. Dvje godine od osnivanja te tvrtke ukazala se kao direktorica u Unisol Kastelici, tvrtku koju vode Turci s kojima posluje i u Uni Veridasu. kod njih je bila i direkotrica i u Uni Ventulusu tri godine, počev od 2011., ali i ta je tvrtka propala.

Čini se da je ambicioznoj Sunčici trebalo što više direktorskih funkcija pa je tako kod Turaka u sličnom razdoblju bila i direktorica u Uni Lećevici koja je poslovala na njezinoj kućnoj adresi u Gundulićevoj ulici u Zagrebu. Turci su udjele u toj tvrtci držali preko raznoh off shore tvrtki pa tako neko vrijeme i preko panamske Sunrock Investments SA. Zatim je od 2013. do 2018. bila direktorica u Elektrani Grubišno polje ali sad s tim nema  veze jer su biznis preuzeli Francuzi.

Od iste godine Sunčica je bila i direktorica u Bio-elektro projektu koji je registriran na njezinoj kućnoj adresi.  Bivši vlasnik te tvrtke zajedno sa Sunčicom bio je Josip Delač, poduzetnik koji je prvo zaveo missicu Josipu Kusić a zatim se vjenčao s drugom hrvatskom miss Elizabetom Burg s kojom je dobio sina. Na LinkedInu Delač navodi Bio-elektro projekt.

No, sadašnji osnivač te tvrtke je Lalićkina Energia Solutione. Od 2013. do 2015. Lalićka je bila jedina vlasnica i direktorica Geothermal Solutions kojim sada upravlja njezin bivši Dragan Jurilj zajedno s Goranom Pavlovićem iz Vrbovskog, vlasnikom Eco-consulta. Očito su bivši supružnici nakon rastave podijelili biznis - njoj su pripali obnovljivi izvori energije s Turcima a njemu geotermalna energija.

Temelje geotermalnog biznisa Jurilj je inače uto preko GEOena. U suradnji s bratom Željkom još 2009. preko GEOena preuzeo je od Ine i HEP-a projekt gradnje geotermalne elektrane na Velikoj Cigleni pokraj Bjelovara. Tada se o njima počelo pisati kao o uspješnim poduzetnicima koji su u prošlosti bili povezivani s krim-miljeom. Polovicom veljače 2021. neki su se mediji zapitali zašto je država unosne geotermalne izvore dodijelila braći Jurilj i njihovoj tvrtci.

Opet se i u toj priči kao ključna pokazala Hrvatska energetska regulatorna agencija HERA.  A ona je d 2009., na zahtjev investitora – braće Jurilj - čak četiri puta produljila prethodnu povlaštenost, a po posljednjoj odluci dala povlaštenost na 25 godina. “Za medije je Jurilj govorio da kad su testirali bušotine, ispostavilo se da je to veći potencijal od 5MW, odnosno potencijal od 10 i 15 MW”,  U isto vrijeme HROTE, Hrvatski operator električne energije, dodao je aneks osnovnom Ugovoru iz 2012. s dvostruko većom količinom struje.

U tom novom dokumentu mijenjalo se i ime postrojenja, lokacija gradnje i povećava planirana snaga. Jedino što je ostalo isto je ugovorena cijena, i to 1,26 kuna po kWh. Očito je u svemu bilo zakulisnih radnji koje su pogodovale profitu braće Jurilj. 'No, netko je svojim potpisom u HROTE-u iz studenoga 2015. omogućio da se poveća snaga toga postrojenja s 4,71 MW na 10 MW, a ugovorena je ista cijena po tarifi koja je istekla davno prije. Znači tarifa koja je istekla 2012. ugovorena je 2015. ovim aneksom”, govorio je za medije  Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva.

Ravnatelj HERA-e je Tomislav Jureković a predsjednik Uprave HROTE Boris Abramović. Oni su očito relevantne adrese za sva pitanja o tome kako su bivši supružnici Jurilj i Lalić, bivši vlasnici noćnih klubova i nekretninski partneri osuđenog generala, postali važne karike na hrvatskom tržištu obnovljivih ali i geotermalnih izvora energije.

Za kraj priče o geotermalnom poduzetničkom iskustvu Sunčice Lalić istaknimo da je godinu dana od 2014. bila direktorica u MB Geothermal, tvrtci kojom sada upravljaju turski poduzetnici. Službeni vlasnik tvtke je turski BLT Enerji Elektrik Enerjisi Toptan Satiş Sanay a direktor Turčin Orkun Balat. On je u Turskoj vlasnik MB Hodinga i poznat je kao poduzetnik koji je prvi pokrenuo prvu tursku geotermalnu elektranu Muharrem Balat u Anadoliji koja proizvodi struju za tamošnje staklenike.

Taj Turčin je preko svoje turkse tvrtke bio i suvlasnik GEOena ali je izašao iz vlasničke strukture u listopadu prošle godine tako da je taj dio geotermalnog biznisa u Hrvatskoj pripao samo Jurilju i bratu. Za kraj i jedna zanimljivost. Sunčica Lalić svoj obnovljivi energetski biznis vodi iz Zagreba ali u Babinoj Gredi. To je mjesto na istoku Slavonije u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ona sama rođena je i živjela u neposrednoj blizini.

Naime, prije nego što je postala manekenka koja je u Austriji snimala kataloge za donje rublje i čarape te poslala dio zagrebačkog jet seta Sunčica Lalić imala je adresu u malom selu Kujnik koje pripada Oriovcu u Brodsko-posavskoj županiji, mjestu prije naplatnih postaja u Lužanima na Slavoniki. S tom kujničko adresom Sunčica Lalić registrirala se u srpnju 2002. kao osnivačica i direktorica tvrtke Barovi i klubovi.

Sjedište tog društva bilo je u Vranyczanyevoj  6 na Gornjem gradu u Zagrebu gdje je tada držala klub s Juriljem. No, od tada su se oboje, i Jurilj i Lalić, preko milijunskih državnih poticaja vinuli u sam vrh obnovljivog energetskog, odnosno geotermalnog biznisa. Još samo da Lalićka sredi ovrhu s početka ove priče i gdje će joj biti kraj.

Ionako je već društveno ojačala toliko da su iza nje kao tek nevažni dijelovi prošlosti ostali medijski natpisi tipa: 'U središtu Zagreba planuo luksuzni automobil Sunčice Lalić' a netragom je nestala i slika s jednog domaćeg portala koja je ilustrirala članak  'Sunčica Lalić pokazala je gaćice, nije prekrižila noge'.

Lalićka je imala i golemu sreću da stečajni postupak nad njezinom tvrtkom Adriatic Coast Development na Trgovačkom sudu u Zagrebu bude povjeren sutkinji Vesni Malenici. Nad tom tvrtkom, koja je također egzistirala na Lalićkinoj kućnoj adresi, stečaj je otvoren u travnju 2017. Sutkinja Malenica, znana je i po uhićenju te aferi u kojoj je isplivalo kako je sa stečajnim Pero Hrkaćem uzimala i nakit i dijamante za protuzakonite usluge.

Malenica je 16. ožujka 2017. donijela je rješenje za otvorenje stečaja nad Lalićkinom tvrtkom na Finin zahtjev. Iz dokumenta je proizlazilo kako je tvrtka čija je zakonska zastupnica Sunčica Lalić 'ima evidentirane neizvršene osnove za  plaćanje u neprekinutom razdoblju od 2336 dana u ukupnom iznosu od 3.520.709,70 kn'. I ovaj podatak ilustrira kako u Hrvatskoj osobe bez ikakvih energetskih menadžerskih osobina mogu preko noći od vođenja barova biti transformirane u osobe koje vode biznise koje državne agencije poput HERA-e i HROTE financiraju sa stotinama milijuna kuna.

Očito je Lalićka znala biti 'u pravo vrijeme na pravom mjestu'. U njezinom slučaju našla se u pravo vrijeme u blizini Turaka kojima su državne agencije s milijunskim poticajima omogućile u Hrvatskoj nesluženi poslovni prosperitet. Mnogi su iz Hrvatske proteklih stoljeća i desetljeća bezglavo bježali trbuhom za kruhom no Lalićka i Jurilj imaju prokušan recept za ugrađivanje u hrvatski san.