Sve dužoj koloni poznatih osoba iz Hrvatske, koje su godinama uživali zvjezdani status i vodili stil života na visokoj nozi a da nisu imali utemeljenja u prihodima pa su zbog toga skončali u osobnom bankrotu, pridružila se i nekad nezaobilazna Vlatka Pokos koja je otišla iz domovine u potrazi za ostvarenjem kanadskiog sna.No, dok ona na drugom kraju planete pokušava stvoriti novi život možda ju obraduje vijest kako je čarobnim štapićem, odnosno postupkom osobnog stečaja na zagrebačkom sudu, nekadašnja pjevačka i televizijska zvjezda oslobođena svih nagomilanih dugova, glavnica, kamata ali i ovršnih troškova te naknada Fini. Sada Vlatka može odahnuti i nastaviti širiti glamur i auru uspjeha iako podaci sa zagrebačkog suda dokazuju kako su iza nje ostali samo dugovi koji se nisu mogli izmiriti jer su Pokosičini računi bili blokirani i nije imala prihode.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sudac Jure Pezelja donio je odluki da se otvori stečaj nad imovinom potrošača Vlatke Pokos (51) a povodom prijedloga Financijske agencije od 8. listopada 2021. godine. Uz ime pjevačice i TV voditeljice koja već godinama živi u Kanadi i tamo se bori za legalizaciju statusa, upisana je adresa u Kordunskoj ulici. To je ulica koja se nalazi u Donjem Gradu između Ilice i Krajiške ulice. U ožujku 2016. objavljeno je kako Pokosica prodaje stan u Kordunskoj ulici u Zagrebu kako bi se mogla iseliti iz Hrvatske u potrazi za boljim životom. Za svoj 2,5-sobni stan od 54 četvorna metra u visokom prizemlju tražila je 120.000 eura.

Stan se sastoji od predsoblja, dnevne sobe s kuhinjom po mjeri i blagovaonicom, spavaće sobe te kupaonice. Stanu je pripadalo i spremište u podrumu od dva kvadrata. Na fotografijama agencije za nekretnine, koja ga je prodavala, vidjelo se kako na zidu visi Vlatkina slika nastala oko 2000. godine kada se voditeljica fotografirala potpuno gola, dok je grudi prekrila pismo torbicom. Slogan na reklami za zagrebački šoping centar glasio je 'Obuci me'. Očito je Vlatka stan prodala prije odlaska ali nije izmirila sve režije jer su ta dugovanja navedena u sudskom dokumentu. Naglasimo i to da je nad Pokosicom istodobno i zaključen stečajni postupak te je oslobođena svih dugova nagomilanih proteklih godina.

Na prvom mjestu tu je ovrha Croatia osiguranje zaprimljena 6. rujna 2018. s iznosom glavnice od 1.262 kn, kamata od 511,48 kn te trošaka u iznosu 437 kn. Potom slijedi ovrha Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva zaprimljena 23. listopada 2020. godine. Zanimljivo zvuči podatak da je iznos glavnice 0,00 kn, kamata 1.031,34 kn a trošak 1.565,52 kn. U Hrvatskoj je moguć čitav spektar nelogičnosti ali ipak da netko duguje 0 kuna a da ga ovrhom potražuju više od 2.500 kuna - s takvim se slučajem još nismo susreli. Slijedi dug prema Gradu Zagrebu zaprimljen 5. prosinca 2018. godine. Glavnica iznosi 216 kn, kamata 97,32 kn, trošak 0 kn, a naknade Financijskoj agenciji za provedbu osnova za plaćanje 85 kn.

Pokosica je iza sebe prije odlaska u obećanu zemlju Kanadu ostavila i ovrhu Vodoopskrbe i odvodnje zaprimljenu 13. kolovoza 2020. kod koje glavnica iznosi 143,25 kn, kamata 172,25 kn a trošak 640 kn. No Grad Zagreb je imao još potraživanja prema Pokosici. Tako je 17. srpnja 2020. ostavljen dug čija glavnica iznosi 282 kn, kamata 90,84 kn a trošak: 200 uz neplaćenu naknadu Fini od 70 kn. Pokosica je kod Grada Zagreba ostala zadužena i za dug koji je dospio 25. ožujka 2019. godini. Taj dug je još najveći, glavnica je 940 kn, kamata 423,20 kn a trošak 0 kn uz dug Fini od 85 kn. No, kako je nad Pokosicom zaključen postupak osobnog stečaja i suvlasnici stambene zgrade u Zagrebu u Kordunskoj 15 a čiji je zastupnik Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo neće naplatiti dug koji je dospio 27. kolovoza 2019. godine.

Glavnica po tom dugovanju iznosi 1.142,72 kn, kamata 572,19 kn a trošak 1.478,75 kn. Konačno, i Ministarstvo financija ostat će uskraćeno za 1.000 kuna duga koliko je vjerojatno Poreznoj ostala dužna nekad popularna pjevačica i TV voditeljica. Taj Pokosičin dug zaprimljen je 10. travnja 2019. a neće se po tom dugovanju naplatiti ni Financijska agencija koja je potraživala 175 kn. U obrazloženju se navodi kako je FINA od Općinskog građanskog suda u Zagrebu 3. kolovoza 2021. podnijela prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača o čemu smo pisali.  Navedena je obavijest Financijske agencije kako se Pokos po pozivu nije u roku od 15 dana od dana dostave poziva očitovala. Sukladno čl. 79.c st. 2 Zakona o stečaju potrošača smatra se samim tim da je dužnik, odnosno u konkretom slučaju dužnica, samim tim dala suglasnost za provedbu jednostavnog postupka stečaja nad njezinom imovinom.

Nakon zatvaranja stečajnog postupka Pokosica više nema tih dugova a izbrisana su sva njezina kod Fine evidentirana dugovanja. Pokosica je imala potraživanja u iznosu glavnice od 5.596,43 kn te bila neprekinuto u blokadi 1194 dana. Iz daljjeg teksta obrazloženja vidljivo je kako je Pokosica ostala dužna i za stambenu pričuvu. U sudskom dokumentu piše i sljedeće: 'Prema odredbi članka 79.g st. 1 ZSP sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača ako utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa jednaka ili manja od 10.000 kuna'.

Pokosica nije dostavila popis imovine a ni vjerovnici nisu dostavili nikakav popis. 'Sukladno odredbi čl. 79.f st. 2 ZSP, sud je putem nadležnih tijela pribavio podatke o imovini potrošača pa je tako utvrđeno da potrošač tijekom ove i protekle godine nije ostvarivao primitke dok je tijekom 2019. ostvario od drugog dohotka ukupno 2.161,71 kn. Potrošač ima tri blokirana transakcijska računa i jedan tzv. zaštićeni račun izuzet od ovrhe. Potrošač nije evidentiran kao vlasnik nekretnina. Potrošač se vodi kao vlasnik trgovačkog društva Pokos d.o.o., neaktivnog zbog brisanja po službenoj dužnosti, bez tržišne vrijednosti udjela. Prema ostalim provjerama proizlazi da potrošač nema nikakve druge imovine. S obzirom na pribavljene podatke o imovini razvidno je da potrošač nema efektivne imovine iz koje bi se mogli namiriti vjerovnici u ovom postupku. Uostalom, vjerovnici su bili dužni dostaviti sudu podatke o eventualno unovčivoj imovini potrošača.

Činjenica da je potrošač tijekom promatranog razdoblja ostvarivao samo povremeno novčane primitke na račun, od kojih se eventualno plijenio zakonom propisani iznos, znači da potrošač ujedno nema daljnjeg raspoloživog iznosa za namirenje vjerovnika u ovom postupku koji bi na bazi 12 mjeseci iznosio 10.000,00 kn, dok ostala imovina nema vrijednost dostatnu za namirenje vjerovnika prema odredbama ZSP. Provjerom u sustavu e-spisa nije utvrđeno da bi neki od vjerovnika iz prijedloga za pokretanje jednostavnog postupka stečaja potrošača, osim ovršnog postupka na novčanoj tražbini po računu, protiv potrošača vodio drugi ovršni postupak radi naplate novčane tražbine pred sudom u Republici Hrvatskoj' - piše u sudskom dokumentu.

Po pravomoćnosti tog rješenja Financijska agencija prestat će provoditi ovrhu nad Vlatkom Pokos. Tako je odlučio sudac Jure Pezelj. Odluka je objavljena na sudskoj oglasnoj ploči jer ga logično Pokosica nije mogla ni podići budući da se nalazi u Kanadi iz koje ne može ni putovati kao što je objavila na društvenim mrežama jer čeka legalizaciju svoga statusa kao useljenice. I ova priča pokazuje kako je u Hrvatskoj iza zvjezdanog sjaja koji je pratio brojne instantne ili manje instantne zvijezde skrivena samo jedna velika finacijska dubioza. Tako smo već pisali kako su postupci osobnih stečajeva prošli: Nikolina Pišek, Idora Hegel, Simona Gotovac - Mijoković, oba sina pokojnog slikara Mersada Berbera dok je osobni stečaj prekinut nad suprugom Martine Tomčić Ženjom Moskaljovim, koji duguje blizu 25 milijuna kuna, zato što je sudac utvrdio kako je bio nepošten dužnik tijekom stečajnog postupka.