Iako je Dragan Šolak nepoznat široj hrvatskoj javnosti radi se o jednom od najvećih medijskih i telekom magnata kako u regiji tako i u Hrvatskoj. Njegov poslovni imperij širi se neslućenom brzinom a njegove tvrtke u poreznim oazama diljem svijeta niču kao gljive poslije kiše. Princip poslovanja srbijanskog poduzetnika sa švicarskom adresom i najluksuznijim nekretninama kako na Balkanu tako i na obali Ženevskog jezera te otoku milijardera Indian Creeku kraj Miamija svugdje je isti. Osniva tvrtke ne kao fizička osoba već preko svojih tvrtki iz poreznih oaza tako da se profit slijeva u porezne oaze. S tih računa teku Šolakove privatne nekretninske akvizicije. Zadnju investiciju obavio je u Francuskoj. Ne nazire mu se kraj...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Zasigurno najuspješniji poslovni ekspanzionist u čitavoj regiji čije carstvo pokriva cijelu bivšu Jugoslaviju 'od Vardara pa do Triglava' je Dragan Šolak. No, on odavno nije ostao u okvirima koje je zemljopisno omeđivala upokojena SFRJ jer je Šolak u svoj portfelj upisao desetine tvrtki sa sjedištem u poreznim oazama u rasponu od Cipra, Luksemburga, Otoka Mana, Malte, Sejšela..... Te tvrtke koje neki nazivaju poštanski pretinci zato što u pravilu nemaju nikakvu poslovnu aktivnost u domicilnim zemljama već služe samo kao transakcijski račun za složene milijunske operacije koje obavljaju njihovi gazde. Za brigu o tvrtkama - poštanskim pretincima zaduženi su domicilni računovođe ili odvjetnici koji skrbe da se podnesu godišnji izvještaji.

Porez se u takvim offshore zonama ne plaća ako tvrtke svoje poslovanje obavljaju na drugom teritoriju. S računa zemalja u kojima se obavlja poslovanje, što bi u Šolakovom slučaju značilo: Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora... uplaćuju su i milijunski novčani iznosi koji potječu od prihoda poslovanja na nacionalnim tržištima medijskih, širokopojasnih, marketinških usluga.... Taj svjetski model eksploatacije poreznih oaza konzumira obilato i Šolak pa ne čudi da se njegovo ime našlo u bazi svjetskih novinara istraživača, odnosno Offshore Leaks bazi. Tamo je Šolak dospio zbog kupnje malteškog državljanstva te kolopleta tvrtki registriranih kako na Malti tako i na Sejšelima. No, ključna tvrtka preko koje Šolak obavlja desetine milijuna vrijedne nekretninske transakcije je Gerrard Enterprises sa sjedištem na Sejšelima.

Preko te tvrtke Šolak i supruga Gordana vlasnici su tvrtke koja upravlja reprezentativnim golf kompleksom na Bledu. Bračni par Šolak poznati su kao pasionirani igrači golfa te ključne osobe golferske organizacije u Srbiji. Vrijedno je spomenuti kako je Gordana Šolak do udaje za Dragana živjela kao Gordana Kosorič u predgrađu Ljubljane. No, ona danas kao i njezin suprug čine svjetski golferski i općenito, po dubini džepa, jet set. Preko tvrtke sa Sejšela Šolak je osnovao i offshore kompaniju na Floridi preko koje je za 14,4 milijuna USD kupio vilu na obali tik do vile Julia Iglesiasa. Ta vila sada, nakon temeljitog uređenja, vrijedi 60 milijuna USD. Nalazi se na otočju Indian Creek gdje se nalazi i golf kompleks za američku i svjetsku elitu o čemu smo već pisali. I u Švicarskoj, na obali Ženevskog jezera u neposrednoj blizini golf terena, Šolak je preko Gerrard Enterprises uložio u luksuznu vilu što smo prethodno objavili.

Nalazi se u mjestu Dully, na lokaciji koja je poznata kao Dullywood Beach. No, nisu tu prestale ambicije Dragana Šolaka i kolekcioniranje luksuznih nekretnina. O tome svjedoči i francuski registar. Tamo se potkraj prošle godine Dragan Šolak upisao kao vlasnik tvrtke. Točnije potkraj listopada 2020. godine. No, osim njega kao fizičke osobe upisana je i njegova sejšelska tvrtka Gerrard Enterprises. Formalno sjedište Šolakove tvrtke je u Parizu, u osmom arondismanu u Avenue de Messine. Radi se o nekretninskoj tvrtci. Dragan Šolak upisan je kao osoba rođena 1964. u Kragujevcu u, pazite sad, 'Srbiji i Crnoj Gori'. Upisano mu je malteško državljanstvo i švicarska adresa.  Zanimljivo je kako je upisana Srbija - Crna Gora a  ne Jugoslavija. Možda je slučajno došlo do te pogreške a moguće da je tako deklarirao i sam Dragan Šolak.

Naime, njegov otac zove se Njegoš kao i sin o čemu smo ranije pisali pa to vjerojatno upućuje na crnogorsko podrijetlo Dragana Šolaka. Naime, jedini Njegoš poznat na ovim prostorima je znameniti crnogorski vladika Petar Petrović Njegoš. Inače, prezime Šolak široko je prisutno i u Turskoj što ne isključuje da je i na Balkan stiglo s osvajačima iz Azije. Kako god bilo i Šolak se dokazao kao osvajač ali poslovnih carstava i nekretnina diljem regije i svijeta. Preko pariške tvrtke Residence Apsaras Šolak je investirao u luksuznu nekretninu na jugu Francuske, na Azurnoj obali, o čemu ćemo uskoro pisati. Beogradski Kurir tvrdi kako je Šolak najbogatiji Srbin na planeti, da 'teži' 1,2 milijarde eura te da čak ima i tri privatna zrakoplova.

Da je Šolak samo hrvatski tajkun o njemu bi se kod nas puno više pisalo. No, on zaslužuje itekakav prostor u hrvatskim medjima jer se radi o magnatu koji gazduje nad dvije televizije Novom TV i N1 te telekom operateru Telemachu a tu je i čitava lepeza pratećih kablovskih televizija te drugi segmenti biznisa. I nimalo zanemariv podatak da je Šolaku i njegovom američkom partneru za eskpanziju na hrvatsko tržište lobistički usluge pružao piarovac Krešimir Macan i to neposredno nakon što je prestao biti savjetnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o čemu smo već pisali. U svijetu krupnog biznisa vrte se i brojne tajne koje skrivaju odvjetnici, savjetnici, moćne bankarice ali i piarovci tipa Macan pa ne čudi da on o tom angažmanu nije htio ništa javno govoriti.