Sve češće poznati i utjecajni građani Lijepe naše završavaju s optužbama za raznorazna djela u rasponu od prebrze vožnje do težih delikata. Neki od njih imaju više sudskih postupaka za ista djela što znači da se unatoč policijskim prijavama sve do presude ponašaju kao da za njih ne vrijede zakoni. Koliko smo puta čuli kako su američka i policije većine europskih zemalja rigorozne kada su u pitanju prijestupi na cesti pa čak i oni banalniji tipa razgovor s mobitelom u ruci tijekom vožnje. Postupak koji je završio krajem prošle godine u Zagrebu svjedoči kako suprug naše poznate glumice, novinarke, scenaristice, influencerice.... Jelene Veljače nije osoba kojem je poštivanje prometnih zakona jača strana. S obzirom na ranije spoznaje mogli bismo ga nazvati prometnim recidivistom. No, i da službenim tijelima Vito Turšić taji svoju pravu adresu. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu sutkinja Vanja Kolovrat Bjelinski, presudila je u prekršajnom predmetu protiv okrivljenog Vita Turšića, zbog prekršaja iz čl. 53. st. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Postupak je pokrenut temeljem obaveznog prekršajnog naloga Policijske uprave zagrebačke. Nakon provedenog žurnog postupka 26. studenog prošle godine okrivljeni Vito Turšić (50) proglašen je krivim što je 14. ožujka 2020. g. u 19,38 u Zagrebu, vozio Avenijom Marina Držića u smjeru juga kod Slavonske avenije, kroz naseljeno mjesto brzinom od 103 km/h gdje je dopuštena brzina od 60 km/h. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 3.000 kn koju je dužan platiti u roku 15 dana po primitku presude. Ukoliko u navedenom roku uplati 2/3 kazne smatrat će se kako je ista plaćena u cijelosti.

Obvezan je platiti i sudske troškove u iznosu 200 kn. U protivnom troškovi će se naplatiti prisilno. Iz obrazloženja proizlazi kako je PU Zagrebačka, odnosno I. Postaja prometne policije izdala 25. lipnja 2020. obavezni prekršajni nalog protiv okrivljenika. Suprug Jelene Veljače pravodobno se žalio pa je proveden žurni sudski postupak u odsutnosti okrivljenika, budući se isti nije odazvao pozivu suda za ročište od dana 26. studenog 2021. godine. Zato je sud za istog izvršio provjeru osobnih podataka putem vanjskog uvida u podatke MUP-a i utvrdio da isti ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu, u Ulici Eleonore Patačić. U toj ulici Turšić je prijavljen od veljače prošle godine. Također izvršena je i terensku provjera na gornjoj adresi, kojom prilikom je Turšić zatečen.

Sutkinja je zaključila kako okrivljeni Turšić 'ima saznanja da se protiv njega vodi prekršajni postupak, jer ga je sam inicirao podnoseći prigovor protiv naprijed navedenog obaveznog prekršajnog naloga, te budući su se naprijed navedeni pozivi upućeni okrivljeniku na adrese, na kojoj je bio prijavljen, odnosno na adresu s koje se još uvijek nije odjavio, vratili s naznakom dostavljača „nepoznat“, proizlazi da je isti očito izbjegavao primitak poziva'. Zbog toga je sud istaknuo poziv Turšiću na oglasnoj ploči. 'Nadalje, kako je okrivljenik putem poziva istaknutog na oglasnoj ploči bio upozoren da ukoliko se ne odazove pozivu, a njegova nazočnost i ispitivanje ne utječu na zakonito i pravilno donošenje presude, da će se provesti postupak i donijeti presuda bez njegove nazočnosti, pa kako se okrivljenik nije odazvao na zakazana ročišta, sud je proveo žurni postupak idonio presudu u odsutnosti istog' - piše u presudi.

Sutkinja Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu smatrala je kako je tijekom postupka dokazano počinjenje prekršaje a brzina vozila sukladno praksi umanjena je za 10 poto pa se računalo kako je vozio 92,7 km/h, odnosno brzinom koja je za 32,7 km/h veća. Protiv te presude nije dopuštena žalba pa je presuda pravomoćna. Očito suprug Jelene Veljale i bivši savjetnik bivših predsjednika Ive Josipovića i Kolinde Grabar - Kitarović nije podigao ni presudu dok je ista oglašena na sudskoj oglasnoj ploči. Protiv Vite Turšića vodio se još jedan postupak na prekršajnom sudu i to također zbog nedopuštene brzine o čemu smo pisali . Jelenu Veljaču Općinski prekršajni sud u Zagrebu tražio je preko oglasne ploče zbog suđenja za prolazak kroz crveno čemu smo posvetili raniji članak.

No, najzanimljivije je kako je Turšić prijavljen u donjogradskoj ulici Eleonore Patačić a poznato je kako se par Veljača - Turšić snimao u iznajmljenom stanu u središtu Zagreba u Martićevoj ulici. Naime, par je ponosno pozirao u stanu od 165 kvadrata u Martićevoj ulici u centru Zagreba. Fotografije s Njuškala prikazivale su raskoš tog stana s tri spavaće sobe, dvije kupaonice, balkon te kuhinju s blagovaonicom i prostranu dnevnu sobu. U tom moderno uređenom stanu prevladavala bijela boja i, jednostavno uređenje. Stil je moderan, što se najviše vidi u prekrasnoj kuhinji koju je Jelena Veljača sama objavila na Instagramu upravo u veljači 2021. godine, dakle kada je Turšić službeno prijavio drugu adresu na koju su mu stizali sudski pozivi. Martićeva se nalazi u neposrednoj blizini Patačićkine ulice.