U kampanji roditeljstva UNICEF ali i svi eksperti za odgoj djece u najranijem dobu života ističu samo jedno - PRVE 3 SU NAJVAŽNIJE. Znanstveno je dokazano kako se tada stvara podloga za ono što ćemo postati sutra - ako je Mate Rimac genij ili automobilističko inovativni genij kojem su se neuronske mreže s perspektivom kreacije stvorile u prve 3 godine za to su najzaslužniji djed po kojem je dobio ime a kojeg su susjedi prozvali Maćom te baka koja je bila 4 godine starija od djeda što je u njihovo doba i u kraju gdje su se spojili bilo pomalo skandalozno. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Mate Rimac je svojedobno gostovao kod Aleksandra Stankovića u 'Nedjeljom u 2'. Voditelj je počeo nabrajati kako je Mate rođen u Livnu ali da je brzo trbuhom za kruhom otišao s roditeljima u Njemačku. Mate Rimac na to je odgovario: „...otac je radio na bauštelama, od Münchena do Hamburga, a majka je čistila stanove, hotele, kuće, ja sam ostao sa bakom i dedom i kad sam imao tri godine, sam došao gore i išao sa majkom, isto tako me vodila po tim mjestima gdje je ona radila, jel i dosta skromno smo živjeli na početku, sjećam se da smo dijelili WC sa ostalim stanovima u zgradi gdje smo došli na početku, ali da, mislim, to vrijeme u Frankfurtu, ja sam do kraja 5 razreda osnovne škole živio u Frankfurtu, pa smo 2000. došli u Hrvatsku.“ Tvorac Rimac automobila Grey Bikesa te sin poduzetnika Ivana Rimca - Mate Rimac  rođen je u Livnu 12. veljače 1988. godine. Osnivač je i direktor tvrtki Rimac Automobili i Greyp Bikes.

Njegovi djed i baka živjeli su u Lištanima kraj Livna gdje su i pokopani iako su zadnje godine života proveli u Okrugu Donjem kraj Čiova. O tome svjedoči i višekatnica u Ulici Kralja Tomislava koju danas složno dijele braća Ivan, Vine i Boško Rimac te njihove sestre Marija i Jasna. Do smrti je pokojna baka Mate Rimca bila vlasnica više apartmana u toj impozantnoj višekatnici u Okrugu Gornjem ali sve ih je potkraj ožujka 2021. darovala svojon djeci. Inače, umrla je 18. travnja prošle godine u dobi od 84 godine. Prethodno je ovaj svijet napustio njen suprug Mate o čemu svjedoči sljedeća osmrtnica objavljena u Slobodnoj Dalmaciji.

Citiramo: 'S tugom u srcu i boli u duši, ali i s vjerom i nadom u uskrsnuće tijela i život vječni javljamo rodbini i prijateljima da je naš dragi MATE RIMAC - MAĆE (1941. - 2015.) blago u Gospodinu preminuo u petak, 10. travnja 2015. godine u 75. godini života. Posljednji ispraćaj dragog nam pokojnika obavit će se u subotu, 11. travnja 2015. godine u 16 sati na groblju u Lištanima - Livno. Počivao u miru Božjem! Tugujući: supruga Ana, sinovi: Ivan, Boško i Vine, kćeri: Jasna i Marija, nevjeste: Mirjana, Zdenka, Angela i Manuela, zet Darko, unučad: Mate, Ivan, Antonio, Ante, Ana s obitelji, Ivan, Mario, Leon i Viktorija, te ostala rodbina i prijatelji'. 

Kada je umrla baka koja je stvorila Matu Rimcu slijedimo li proklamaciju da su prve tri najvažnije njoj je obitelj dala sljedeću osmrtnicu: 'S tugom u srcu i boli u duši, ali s vjerom i nadom u usksrnuće tijela i život vječni javljamo rodbini i prijateljima da je naša draga Ana Rimac (Maćina) blago u gospodinu preminula u nedjelju 18. travnja u 84.oj godini života. Posljednji ispraćaj drage nam pokojnice obavit će se u utorak 20. travnja 2021. godine u 15 sati na Mjesno groblju u Lištanima. Počivala u miru božjem. Tugujući: sinovi: Ivan, Boško i Vine s obiteljima, kćeri: Jasna i Marija s obiteljima, brat Jozo s obitelji te ostala tugujuća rodbina i prijatelji' - pisalo je u osmrtnici baki Mate Rimca.

No, slavni unuk, inovator i automobilistički poduzetnik zaslužan je da Maćino ime i dalje svijetli na kugli zemaljskoj te da lokalno prezime Rimac iz sela Lištana kraj Livna postigne globalnu slavu i zasvijetli bok uz bok s Porscheom, Mercedesom, Ferrarijem i puno zvučnijim imenima. Famozni faktor X slave i uspjeha očito je urođen i Rimčevoj majci Zdenki jer i ona je u kratkom roku prošla meteorski put od čistačice WC-a i soba u Njemačkoj do gazdarice s životom na visokoj nozi na čemu joj se mnogi dive a o čemu smo prethodno i pisali. Na Youtube je dostupna snimka folklorne smotre koja se odvijala u selu Lištane kraj Livna 2010. Iz kadrova je vidljivo kako se radi o kraju gdje se njeguju tradicionalni običaji i gdje se život odvija između polja, obitelji i Crkve.

Na snimci se vide i konjske zaprege pa je neizbježno zaključiti kako su možda Rimac automobili nastali u glavi malog dječačića dok se drndao lokalnim putem zaprežnim kolima i maštao kako da konjima, poput Red Bulla, da krila. Generaciji njegove bake i djeda koji su ga incijalno podigli nisu trebali anđeoski ni krediti ni ulagači dok bez njih ne bi bilo ni Matinog uspjeha o čemu više možete doznati iz prethodnog članka. Inače, u Ulici kralja Tomislava u Okrugu Gornjem kraj Trogira Matin djed bio je uknjižen na višekatnicu koju je nakon smrti naslijedila njegova udovica Ana. Danas su u toj veličinom velebnoj višekatnici nasljednici Matin otac Ivan, njegovi stričevi Vine i Boško Rimac te tete Marija Vidović. Baka je očito neposredno prije smrti otišla, kako se kaže umrijeti u rodni kraj. O tome svjedoči da je Ugovor o darivanju nekretnine, apartmana svojoj djeci pa tako i Matinom ocu Ivanu, potpisala potkraj ožujka kod javne bilježnice Katice Tadić u Livnu. Umrla je vrlo brzi nakon toga, u travnju prošle godine i pokopana, kao što smo istaknuli u rodnom kraju.