Iako se u medijima stalno govori o fantastičnoj sezoni, megalomanskim ciframa ostvarenim u turističkom sektoru, rastućem broju turista, a svjedočimo da je sezona pri vrhuncu zbog golemih kolona na prometnicama, prepunih plaža i gužvi na Jadranu ipak nije sve tako blistavo kao što se na prvu čini. Možda sve vrvi od gostiju kao tijekom Ultre u Splitu i okolnim otocima ali očito Hrvatsku u najvećem broju posjećuju turisti srednje platežne moći. Oni najdubljeg džepa krstare Jadranom ili plove na svojim mega jedrilicima. Hvar je jedna od svjetski najpoznatijih i najpoželjnijih jadranskih destinacija. No, zabrinulo nas je da perjanice elitne ponude, vlasnica glasovitog dućana i brenda nakita iz grada Hvara Tanja Ćurin te posjednica elitne destinacije u Palmižani na Paklinskim otocima kraj Hvara, obitelj Meneghello ima trajnijih financijskih dubioza. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Dućan s nakitom Tanje Ćurin nesumnjivo je jedan od brendova grada Hvara. Originalne narukvice, ogrlice, prsteni od autentičnih materijala, poludragog i dragog kamenja te plemenitih komada drveta, obrađeni vještinom starih majstora, autorski oblikovani - godinama su omiljeni među turisticama koje posjete tu razvikanu dalmatinsku destinaciju. Vlasnica Tanja Ćurin već četrdeset godina gradi svoj kozmos ljepote s raskošnim i unikatnim ogrlicama koje s ljubavlju nose žene diljem svijeta. U turističkim vodičima često se mogu pronaći fantastične recenzije nakita s potpisom Tanje Ćurin. Poznato je kako u izradi autentičnih kreacija koristi jadranske koralje, himalajski tirkiz, rubin iz Afrike, ebanovinu iz tropskih džungli, akvamarin iz brazilskih rudnika, ružino drvo iz pustinjskih oaza i jantar iz Sjevernog mora... Mnogi su prethodno hvalili njeno umijeće da čak i jeftiniji materijali poput školjaka ili sedefa iz Azije dobiju dašak glamura kada ih finalizira hvarska draguljarica.

'Tanja poznaje dušu dragog kamenja i igra se s njim. Čak i kad posegne za “jeftinijim” rješenjima, poput komadića školjki, ogrlica ispadne veličanstvena, s iznenađujućim dodatkom skupocjene, često antikne kopče ili kopče, i toga u izobilju... I gle! Ovaj ekstravagantni dodatak savršeno spaja drvene perle ili komade školjki, stvarajući jedinstveno umjetničko djelo. Ono što zbunjuje brojne posjetitelje je raskošnost i lakoća koju Tanja Ćurin primjenjuje u oblikovanju dragog i poludragog kamenja ponekad u desetak slojeva i neočekivane dužine, kao da je riječ o šljunku razasutom u milijunima komadića po hvarskim plažama. Njene ogrlice nisu jeftine.... Lako bi se mogla osnovati udruga brojnih zaljubljenika u Tanjin nakit koji ga tretiraju kao vlastiti izbor. Mnogi od njih s njom održavaju kontinuirani dužničko-vjerovnički odnos – radije će godinama otplaćivati odabranu ogrlicu nego kupiti nešto drugo. Oni čvrsto vjeruju da ogrlica nosi željenu energiju i da održava duhovnu vezu s njima. Kako oni tako duboko vjeruju u to - to se stvarno ostvaruje.....

Brojna putovanja po dalekim zemljama donijela su joj nove vizije. Njezina potraga nije bila samo za dragim kamenjem i srebrom, već i za poviješću i metodama koje su vješti lokalni majstori primjenjivali u izradi. S velikim poštovanjem uplela je njihov rad u svoje dizajne kako bi im dala poseban sjaj i misterij. Ispreplela je priče i sudbine izvan bajki, priče i sudbine onih koji ih ne samo čitaju nego i stvaraju.... Stalno eksperimentiranje i potraga za novim izrazima u kombinacijama kamenja; hrabrost' - pisalo je u jednoj recenziji njenog djela i dućana. Face i Instagram profil Tanje Ćurin svjedoče kako je u kreativnom smislu nisu 'pregazile godine'. Njen nakit čine komadi bezvremene ljepote u koje je ugrađen duh i modernih tehnologija obrade ali i zadržan duh tradicionalne izrade. Logično je zaključiti kako takvoj kreativki s tradicijom i dućanom na fantastičnoj lokaciji u Hvaru mora ići fantastično te da se globalne krize i pandemija ne mogu drastično reflektirati na njeno poslovanje.

No, nažalost, nije tako. Čak i takav brend kao što je nakit Tanje Ćurin trpi posljedice negativnih hrvatskih i svjetskih trendova. Vidljivo je to iz dokumenta koji je deponiran na Općinskom sudu u Splitu. Naime, HEP, znan kao najveći hrvatski uhljebistan, poslao je na taj sud preko splitskog javnog bilježnika Ante Šuška a zastupan po odvjetnici Jeleni Šarić prijedlog za ovrhu. 'na temelju vjerodostojne isprave'. Ovršenica je Tanja Ćurin a traži se ovrha 'općenito na imovini ovršenika radi naplate novčane tražbine'. Prema HEP-ovoj evidenciji Tanja Ćurin im duguje iznos od 936,88 kn zajedno sa zakonskim zateznim kamatama koje teku od dospijeća pa do naplate. U sudskom dokumentu piše 'kako ovršenik nije do danas podmirio svoje dospjelo dugovanje, ovrhovoditelj predlaže da javni bilježnik donese i provede rješenje o ovrsi'. Naravno, ako Tanja Ćurin ne podmiri navedeni iznos u roku osam dana. Pridodani su i troškovi ovršnog postupka.

Tako odvjetnički trošak iznosi 225 kuna a javnobilježnički 150 kuna, dakle sveukupno 375 kuna. Tanju Ćurin HEP tereti za neplaćene mjesečne račune za struju od siječnja do srpnja prošle godine. No, znamo da HEP ima još jednu nepopularnu mjeru a to je iskapčanje struje. Nadamo se kako će uspješna hvarska dizajnerica nakita ili kraljica ogrlica, narukvica, prstenja i kopči podmiriti dugove te da joj neće zaprijetiti takva mjera koja bi u očaj bacila brojne poklonice njenog nakita kako iz Hrvatske tako i turistice s rafiniranim osjećajem za lijepo. No, Tanja Ćurin nije jedini hvarski brend koji je pozicioniran kao uspješan i prepoznatljiv u cijelom svijetu. Ranije smo pisali o nevoljama s otplatom kredita kraljice Palmižane Dagmar Meneghello te ovrsi koja je sustigla njenog unuka Pavu Meneghella. On je upisan kao vlasnik stana u središtu Zagreba u Kačićevoj ulici. Zagrebačka komunalna tvrtka Vodoopskrba i odvodnja na Općinski građanski sud u Zagrebu poslala je prijedlog ovrhe nad njim najprije zbog duga za vodu u iznosu od 718,28 kn a potom zbog duga od 1.026,94 kune te drugih neplaćenih računa.

Dodamo li tome i financijske nevolje njegove bake o kojima smo pisali u članku pod naslovom: 'DUGOVI ELITNE DESTINACIJE Dagmar Meneghello s obitelji založila Palmižanu kod Erste banke - Slavna hvarska obitelj ima čak tri hipoteke kod Erste banke što će im u doba korone biti teška financijska omča oko vrata'. O kroničnim komunalnim dubiozama Pave Meneghella u hrvatskoj metropoli pisali smo početkom prošle godine u članku pod naslovom: 'KOMUNALNE BRIGE HVARSKE ELITE Član dinastije Dagmar Meneghello s Palmižane završio na sudu zbog dugova za režije Iako su u vlasnici raja na Paklinskim otocima kraj Hvara s gostima dubokog džepa iz svih krajeva svijeta, Pavu Meneghella sustigla je već treća ovrha zbog neplaćenih računa'. No, to je Hrvatska - zemlja paradoksa u kojoj rijetki uspiju napravti brend od svoga imena ili projekta a što im opet ne jamči financijski uspjeh. Vidljivo je to i na primjeru prestižnog zagrebačkog brenda nakita koji je pokrenula Tatjana Lisičar - Borboleta. Iako su narukvice tog brenda 'must have' među tinejdžericama to nije zajamčilo Lisičarki izostanak ovršnih briga. Vidljivo je to iz našeg članka pod naslovom: 'KRALJICA HRVATSKE BIŽUTERIJE Vlasnica Borbolete Tajana Lisičar u omči ovrhe zbog kućnih režija'.