Mnogi građani Hrvatske, a poglavito pripadnice ljepšeg spola, prate objave poznatih osoba na društvenim mrežama i uzdišu nad prizorima luksuza kojima su dotični okruženi. Ima puno onih koji vjeruju kako u životu bivših hrvatskih misica ili manekenki koje su se dobro udale nema egzistencijalnih briga, da im nitko ne kuca na vrata zbog dugova, da im banke ne šalju opomene i ne progone ih pozivima zbog neplaćenih rata kredita, da im sa sudova ne pristižu neugodne obavijesti kako će im se imovina naći na dražbi. Neki pratitelji takvih objava stječu i stanovite vrste frustracija jer misle kako su njihovi idoli osobe bez briga pa im samim tim teže padaju njihove muke s računima, neplaćenim obvezama prema kreditorima i slično. No, nekad su u pravu oni koji kažu kako ništa nije onako kako se čini. Tako se i iza savršene fasade života Maje Cvjetković (37), koja sa svojim pratiteljima na Instagramu rado dijeli prizore iz svog života na visokoj nozi, skrivaju i problemi koji muče tipični hrvatski prosjek. Barem se s istima suočio njezin 18 godina stariji muž, ujedno otac njezine kćeri Vite, poduzetnik Andrija Kević. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Dva dana prije Božića muž Maje Cvjetković dobio je preko sudske ploče 'Poziv protivniku osiguranja Andriji Keviću na davanje obavijesti sukladno čl. 322. OZ-a'. Iza te formulacije zapravo se skriva dokument s potpisom zagrebačke javne bilježnice Nevenke Jukić kojim se šibenskog poduzetnika rođenog u Drnišu poziva na očitovanje oko prodaje njegove nekretnine - stana na zagrebačkom Ksaveru. Naime, Kevićev vjerovnik, zagrebačka tvrtka Project Market pokrenula je taj mehanizam jer im muž bivše Miss Hrvatske 2005. nije vraćao kredit. Iz dokumenta je vidljivo kako je javna bilježnica Prijedlog za unovčavanje nekretnine zaprimila 22. kolovoza ove godine. Vjerovnika Project Market u tom postupku zastupa odvjetnik Neven Kozolić iz Zagreba. Poziv je Keviću bio upućen na njegovu kućnu zagrebačku adresu na elitno Gornje Prekrižje ali on ga očito nije osobno preuzeo. Nakon objave na sudskoj ploči počinje teći zakonski rok od 30 dana nakon kojeg će se računati da je Kević primio obavijest na znanje.

Ako se ne usprotivi sukladno odredbama Ovršnog zakona stan će biti stavljen na prodaju. Inače, predmet prodaje bit će trosobni stan ukupne površine 122,52 m2 na kojem je postojalo založno pravo najprije Hypo Alpe Adria banke, potom njene sljednice Addiko banke a zatim tvrtke Project Market na koju je putem cesije Addiko bank prenijela založno pravo. Inače, stan je hipotekarno Kević prenio na Hypo banku u listopadu 2003. godine. Korisnik kredita bio je muž bivše hrvatske Miss 2005. a fiducijarni dužnik šibenska tvrtka Hacienda. Polovicom 2018. potraživanje banke prema Keviću zbog neplaćanja postalo je ovršno. što je sve vidljivo iz rješenja koje je potpisala zagrebačka javna bilježnica Ilonka Lisonek. Službenim putem od Kevića se traži da, ukoliko zahtijeva prodaju nekretnine da odredi i najnižu cijenu po kojoj se stan na Ksaveru može prodati. Inače, stan se nalazi u nekad popularnom stambeno poslovnom kompleksu na Ksaveru koji je zadnjih desetljeća zbog niza razloga izgubio na elitnosti ali i popularnosti.

Od Kevića se traži i da imenuje javnog bilježnika koji je voljan obaviti prodaju te da će od iznosa dobivenog od prodaje prethodno namiriti ovrhovoditelja, odnosno tvrtku Project Market. Istodobno se ističe da će se, u slučaju da izabere javnog bilježnika te isti ne uspije prodati stan po istaknutoj cijeni u roku 3 mjeseca, smatrat  da je tvrtka Project Market postala punopravni vlasnik nekretnine, odnosno stana na Ksaveru. U spisu je priložen i dokument koji nosi naziv 'prijedlog za unovčenje i prodaju nekretnine u kojem je predlagatelj Project Market a protivnik siguranja Andrija Kević. Priložen je i Ugovor o kreditu koji je Kević sklopio s nekadašnjom Hypo Alpe Adria bankom i kojom je kao hipoteku prenio stan na Ksaveru. Vrijednost kredita bila je 190.000 eura a kamata 6,9 posto. Kević je očito imao privilegirani kredit jer mu je dopušten period bez otplate do 30. studenog 2003. godine uz plaćanje kamata. Kredit je bio ugovoren do studenog 2028. godine. Ugovorena je i klauzula da banka može raskinuti ugovor i prije dogovorenog roka pod određenim uvjetima.

Naravno da je jedan od preduvjeta bio ako dužnik ne otplaćuje rate kredita što se u konkretnom slučaju već odavno dogodilo. Kao što smo istaknuli korisnik kredita bio je Andrija Kević a kao jamac - platac šibenska tvrtka Hacijenda koju je tada zastupao direktor Denis Erceg. Inače, Hacienda je skončala u stečaju policom 2020. godine. Prije toga tvrtku je od Ercega preuzela tvrtka Jezera nekretnine a jedan od direktora bio je i Luka Tomljenović, sin bivšeg hrvatskom pomoćnika ministra MUP-a i šogora bivšeg ministra Bože Biškupića - Željka Tomljenovića. O njemu smo svojedobno objavili članak kao drugom najbogatijem Hrvatu, poslije njegovog bivšeg ortaka Mihajla Perenčevića, inače znanog diljem svijeta kao 'Putinovog hrvatskog novčanika'. U vrijeme kada se Kević zadužio kod Hypo banke direktori su bili Karl Heinz Truskaller, Igor Kodžoman, Radojka Olić, Krešimir Starčević i Zoran Sikirica.

Addiko banka je inače ugovor cesiom na Project Market prenijela krajem prosinca 2019. godine. Tvrtka Project Market u vlasništvu je ciparskog APS Epsilon Ltd., a direktori su Zagrepčani Maja Dubenik, Saša Siladi te Slovakinja Eva Hlavenová. Na kraju istaknimo kako muža Maje Cvjetković koja je nakon udaje 2017. uzela i prezime Kević odavno bije glas kontroverznog. Tako je 2015. završio na odsluženju zatvorske kazne. U to doba imao je 47 godina i bio je poznat kao vlasnik vodičkog Hotela Punta. U zatvoru Remetinec bio je od 1. rujna 2015. zbog presude za financijske malverzacije u Mesoprometu. Svojedobno je bio i u poslovnim odnosima s tragično preminulim vlasnikom Nacionala Ivom Pukanićem. Polovicom prošle godine ime Maje Cvjetković Kević bilo je u mnogim medijima jer je objavljeno kako je postala baka, naime kći njegovog muža iz prvog braka dobila je dijete. Tako se još jednom potvrđuje kako u životu nikada ništa nije samo crno ili samo bijelo. Uvijek se događa splet sretnih i onih nezgodnih vijesti i okolnosti.