Zadnjih godina više osoba koje žive na visokoj nozi pokrenulo je osobni bankrot u nadi da će se tako riješiti višemilijunskih dugova. Među njima neka od najzvučnijih imena bili su sinovi pokojnog sarajevskog slikara koji je od rata živio u Zagrebu Mersada Berbera, Azer i Ensar Berber. Među poznatima je bio i muž poznate operne pjevačice i članice žirija Supertalenta Martine Tomčić - Ženja Moskaljov koji je utočište pred obvezama od skoro 25 milijuna kuna pronašao u zahtjevu za osobnim bankrotom. No, u trenutku kada je sud službenim putem saznao kako je zatajio nekretninu taj je postupak nad zetom bivšim šefom Sabora Zlatkom Tomčićem - obustavljen. Vrlo je izgledno kako će sud slično zaključiti i u slučaju Ensara Berbera budući da je sudski povjerenik dobio dokaz kako i sin Mersada Berbera skriva vrijednu nekretninu, odnosno da istu nije uknjižio s ciljem izbjegavanja obveza. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U svibnju 2021. godine objavili smo članak pod naslovom: 'NEVOLJE SUPRUGA MARTINE TOMČIĆ Obustavljen bankrot zeta bivšeg šefa Sabora dužnog 25 milijuna kn, sud ga proglasio nepoštenim -  Doznajte kakve posljedice zet Zlatka Tomčića, Ženja Moskaljov trpi zbog toga što je zatajio sudu vrijedne nekretnine i kako je prepisao stan na suprugu u pokušaju da imovinu spasi od brojnih vjerovnika'. U tom smo članku istaknuli kako je sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu koji vodi osobni stečaj Ženje Moskaljiva zaključio sljedeće: 'Poštenje potrošača nikako ne može uključivati namjerno prešućivanje imovine koje dovodi do zablude sud i vjerovnike koji bi se iz te imovine mogli namiriti,a da se ne radi o slučajnosti, vidljivo je i iz iskaza potrošača, ali i iz obrasca koji je dostavljen u prijedlog za pokretanje postupka u kojem navedene nekretnine nisu nabrojane' - zaključuje sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Ističe se i kako dužnik Ženja Moskaljov 'nije istinito sudu prikazao svoje imovno stanje, a niti je sudu dostavio obećane podatke o nekretnini koju je primio na dar od bake'.

Napisao je kako je potrošača potrebno saslušati i oko troškova postupka ali se navodi i kako je samim tim što 'nije dao potpune podatke o imovini te je tim iskazom sud doveden u zabludu'. Istaknuto je kako 'u smislu odredbi ZSP-a potrošač nije nastupio pošteno obzirom da je jednu nekretninu zatajio, dok podatke o drugoj sudu nije dostavio, iako se na navedeno obvezao na ročištu'. Ilustrativna je i zadnja rečenica suca Dimanovskog. 'Od potrošača se u ovom postupku očekuje maksimalna ozbiljnost u postupanju i poštenje u smislu odredbi ZSP-a jer sud osobe koje taje imovinu ne može osloboditi svih obveza na kraju postupka, budući da to ne bi bilo primjereno u odnosu na smisao postupka i ostale stečajne dužnike koji svoju imovinu nisu zatajili sudu i vjerovnicima'. Zet bivšeg šefa Sabora Zlatka Tomčića osobno je pokrenuo bankrot a kao sudski povjerenik dodijeljen mu je Valentin Jakovac, ista osoba koja vodi i postupak osobnog bankrota Ensara Berbera.

Jakovac je 12. ožujka 2023. na Općinski građanski sud u Zagrebu poslao Prijedlog za obustavu postupka. U prijedlogu je istaknuo kako je u njegov ured pristupila Zagrepčanka čiji ćemo identitet zaštititi a koja je zatražila od njega 'da se obustavi postupak protiv g. Ensara Berbera obzirom da smatra kako imenovani nije postupao u ovom postupku u skladu s načelom savjesnosti i povjerenja. Imenovana ustraje na svim navodima koje je sudu ranije izjavila, a posebice u pogledu „skrivanja“ imovine od strane g. Ensara Berbera, o čemu se u prilogu dostavlja podnesak imenovane. Mišljenje povjerenika je isto tako, da kroz cijeli ovaj postupak potrošač postupa nesavjesno u pogledu izbjegavanja plaćanja svojih obveza kroz provođenje predmetnog postupka. Također, potrošač se uopće ne javlja povjereniku. Slijedom navedenog, povjerenik predlaže da Sud donese Rješenje o uskrati oslobođenja od preostalih obveza, sukladno čl. 75.st.5. Zakon o stečaju potrošača te obustavi postupak stečaja potrošača' - piše u tom dokumentu.

Inače iz priloženog dokumenta vidljivo je kako je Ensar Berber skoro polovični vlasnik vile na Pantovčaku u kojoj i živi ali da iz taktičkih razloga zbog pokretanja osobnog bankrota ima prijavu na drugoj adresi, odnosno kod svoje mame Ade Berber. Iz priložog je vidljivo i kako su u zemljišnim knjigama kao vlasnici upisani pokojni bračni par Barbara i Milivoj Ramljak ali da je ta nekretnina poslužila Ensaru Berberu kao osiguranje te da je banka to prihvatila neovisno o tomu što se radi o vanknjižnom vlasništvu. Početkom listopada objavili smo članak pod naslovom: 'FARSA SINA MERSADA BERBERA Živi u vili na Pantovčaku, druži se sa šeicima, ljetuje u Dubrovniku, skija u St. Moritzu, no proglasio je bankrot pa sudu dokazuje da su mu prihodi i imovina NULA te da ga uzdržava mama - Ensar Berber pokrenuo je 2019. osobni bankrot na zagrebačkom sudu i od tada mora dokazivati kako nema imovinu ni prihode, no sutkinja je pronašla dokument koji će njegovu želju da se oslobodi dugova prema raznim vjerovnicima znatno otežati'.

Na kraju dodajmo kako je iz vlasničkog lista vidljiva hipoteka uknjižena u korist HVB Croatia i to temeljem založnog prava koje je ovjeren u uredu javnog bilježnika Duška Sudara u Zagrebu u travnju 2003. godine. Tako je zalog stavljen na spremište u podrumu  31,6 čm, vinski podrum površine 129,6 m2 te stan u prizemlju površine 174,8  m2. Inače, čak i na Google kartama uočljiva je velika pločica s natpisom Berber ispred ulaza u dvorište velike vile na prestižnom zagrebačkom Pantovčaku. Tamo je registrirana i Galerija Mersada Berbera. Ensar Berber često istupa u medijima, poglavito bosansko-hercegovačkim u kojima često komentira i slikarske opuse svoga slavnog oca, pokojnog akademskog slikara svjetskog glasa.