Iako ga je u medijima predstavila kao bogatog trgovca luksuznim jahtama Franz je živio na periferiji Beča u prosječnom stanu. Znakovito je kako je zaručnik poduzetnice Mehun dvije hrvatske tvrtke prepustio anonimnim osobama, jednu stanovniku hotela iz Južne Afrike te američkom bračnom paru koji živi 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Revijalni televizijski magazin upravo je hrvatskoj javnosti predstavio prilog o tobože spontanoj prosidbi Snježane Mehun tijekom egzotičnog boravka na Maldivima. Zaručio ju je njezin dečko iz Beča s kojim je već nekoliko godina u vezi. Inače, prošle godine na samom početku korona krize Mehunica je javnost preko svih medija koji prate njezin život objavila kako se preselila zaručniku u Beč.

Ako se sjećate, gledateljima je čak serviran prilog o tome kako Snježana tuče i kuha bakalar svome zaručniku, austrijskom poduzetniku Franzu Schillingeru, potom lažnu šok priču o tome kako je Snježana ostala bez doma u Beču pa potom razne varijacije o tome kako Snježana Mehun proživljava korona pandemiju u austrijskoj prijestolnici.

Prilozi o životu Snježane i Franza na trenutke su djelovali kao da su promotivni te montirani s ciljem da javnost slučajno ne propusti strateški važne detalje iz života hrvatsko-austrijskog ljubavnog para. Zanimalo nas je što se zapravo nalazi iza kulise te, javnosti fantastično servirane, ljubavno-poslovne priče. Pokušali smo zadovoljiti pravo javnosti na istinitu i točnu informaciju i trudili se istražiti činjenice iz života spomenutog para budući su u hrvatskoj medijskoj orbiti dobivali minutažu u udarnim televizijskim terminima teostali relevantna činjenica u odnosu na koju prosječan gledatelj traži referentne točke i komparacije sa svojim osobnim ili poslovnim životom.

 Zanimalo nas je i na marginama ove priče je li u konkretnom slučaju riječ o još jednom sponzoruša-bogataškom fenomenu ili se činjenično radi o posve drukčijem formatu priče. Dakle, potragu smo započeli u registrima Trgovačkih sudova. Brzo smo detektirali kako je zaručnik Snježane Mehun u Hrvatskoj poslovno prisutan od travnja 2014. godine kada je osnovana tvrtka Master Dalmatia  za nautički turizam i trgovinu, sa sjedištem u Šibeniku, na adresi Obala Jerka Šižgorića 1.

Tvrtka je osnovana preko bečke kompanije Master Yachting GmbH čiji je 100-postotni vlasnik  Peter Schmid a Snježanin zaručnik Franz direktor. Naime, ta tvrtka u Beču posluje od 1988. godine. Franz Schillinger imenovan je direktorom šibenske Master Dalmatia d.o.o. i to je bio sve do listopada 2014. kada je u tvrtku vlasnički ušao i stanoviti  Eric Royston Menzies s adresom u Južnoafričkoj Republici. Potkraj 2016. tvrtku je u cijelosti od bečkog Master Yachtinga preuzeo spomenuti Menzies.

U listopadu 2018. tvrtka je preseljena na adresu Trtarska 75 A u Šibeniku.  Pokušali smo doznati nešto više o novom vlasniku tvrtke Master Dalmatia Menziesu ali smo se suočili sa zaprekom. Menzies je u hrvatski trgovački registar prijavio adresu: 45 Jan Hofmeyr Rd. Westville 3629. Radi se o adresi u južnoafričkom Durbanu na kojoj se nalazi hotel s 4 zvjezdice Bentley Westville. Dakle, izgledno je da se radi o nekoj manje-više fiktivnoj adresi. S

ljedeće iznenađenje dočekalo nas je u Fininom izvješću tvrtke Master Dalmatia za 2018. godinu. Iz dokumenta predanog Fini proizlazi da se dotični zove Roy Menzies. Dakle, znatno drugačije i kraće nego što ime dotičnog glasi u registru Trgovačkog suda u Zadru - stalnoj službi u Šibeniku gdje je isti pisan kao Eric Royston Menzies. U listopadu 2017. bečka tvrtka čiji je direktor zaručnik Franz osniva još jednu tvrtku u Hrvatskoj.

Tvrtka je nazvana Next Level sa sjedištem u Trtarskoj 75A, odnosno na istom mjestu gdje posluje i prethodno osnovana Master Dalmatia. No, i u spomenutoj je došlo do promjene osnivača i direktora.  Nakon što je tvrtka u lipnju 2019. preseljena na adresu Mosećka 80 u Splitu  umjesto Franza direktori i suvlasnici su postali američki državljani Frances Ann KaulDavid Cosgrove Jones.

Oboje su prijavljeni na adresi poštanskog pretinca u državi Washington, točnije na adresi: WA 98862, PO Box 64 Winthrop, West Chewuch 16. Provjerom u SAD-u utvrdili smo da ta adresa integralno glasi 16 Chewuch Heights Rd, Winthrop , WA te da se zapravo radi o šumi i farmi u divljini te savezne države. Nekretnina je oglašena na prodaju pa je uz nju napisano: 'Više od 5 hektara s divljim cvijećema i pogledom na sniežne vrhove !!

 Izuzetno povoljno mjesto na zapadnoj Chewuch cesti samo nekoliko minuta do Winthrop & Nordic staze. Maknite se od užurbanosti života na ovom vrlo privatnom i prekrasnom okruženju s izvornim cvijećem i travama" - tim se riječima oglašavao spomenuti posjed.  Prema podacima iz američkih registara suvlasnica i direktorica hrvatske tvrtke Next Level Frances Ann Kaul ima 59 godina i rođena je u travnju 1962. Frances Kaul je supruga Davida Cosgrove Jonesa.

Francesina posljednja američka adresa je upravo ona koja je prijavljena na hrvatskom Sudregu. Prije toga, Frances je živjela na 17 adresa u brojnim američkim saveznim državama. Kako li je ta Amerikanka sa suprugom koja trenutačno živi u divljini, na farmu u saveznoj državi Washington i ima prijavljen poštanski pretinac, uopće došla u priliku kupiti tvrtku u Hrvatskoj od zaručnika Snježane Mehun - zasad ostaje misterij.

Također, u registru sudskih isprava za tvrtku Next Level deponirani su samo dokumenti s potpisom Franza Schillingera. Tako je on potpisao financijsko izvješće za 2018. koje je predano Fini. Za pretpostaviti je da će kad tad u hrvatski trgovački registar morati biti deponirani papiri s potpisima para Kaul - Jones te ćemo njihovu autentičnost moći provjeriti usporedbom s njihovim vlastoručnim potpisima koje smo pronašli u američkom registru.

Od listopada 2019. Snježanin zaručnik Franz direktor je još jedne hrvatske tvrtke koju je osnovao bečki Master Yachting. Tvrtka Sanlorenzo South Central Europe za turizam i usluge prijavljena je na kućnoj adresi Snježane Mehun u zagrebačkoj ulici Rebar. Na istom mjestu, u prizemlju,  od 2017. posluje i tvrtka Cobra sistemi za ugradnju video nadzora njezinog bivšeg supruga Zorana Mehuna.

Ispred kuće Snježane Mehun parkiran je žuti terenac Hummer kojeg poduzetnica posjeduje od vremena kada je njezina suradnja s kontroverznim splitskim poduzetnikom i političarem Željkom Kerumom bila na vrhuncu. I Snježana Mehun navedena je na web stranicama te tvrtke kao zastupnica tvrtke svoga zaručnika.

Inače, proteklih desetljeća Mehun je otvorila ali još više zatvorila / likvidirala vlastitih tvrtki. Prema podacima sa Sudrega trenutačno posluje preko tvrtke Fortica Mehun i Superleggera.  Tvrtke: Mehun Media, Bagus, M.K. i Mihabar je u međuvremenu zatvorila i likvidirala. Preko tvrtke Fortica Mehun Snježana upravlja svojim modnim brendom Duchess (u prijevodu vojvotkinja). 

Pretragom Sudrega uočili smo jednu zanimljivost. Na početku svoga biznisa u Hrvatskoj Snježanin zaručnik Franz prijavio je adresu u Altmannsdorfer ulici u Beču. Na toj adresi egzistira ne odveć reprezentativna višekatnica. Potkraj prošle godine prijavio je kao kućnu adresu Diesterweggasse 16/5, odnosno sjedište bečke tvrtke Master Yachting čiji je direktor.

Moguće da se Snježani nije svidjela stara adresa njezinog bečkog zaručnika jer se radilo o stanu u relativno skromnom stambenom objektu. Sjedište njegove bečke tvrtke pak se nalazi u zgradi iz vremena Austro - Ugarske Monarhije. Naime, sudeći po izboru imena za svoju modnu marku, odnosno Duchess, jasno je da Snježana preferira visoko društvo.

No, sudeći po njezinim modnim izdanjima s nekih prošlogodišnjih događaja moglo bi se s pravom reći kako je ponekad bliže statusu kraljice trasha nego vojvotkinje dobrog ukusa. Tako je barem izgledala na svečanoj dodjeli nagrada istaknutim pojedincima iz javnog života u Muzeju suvremene umjetnosti kada se u kič izdanju slikala u društvu Ecije Ivušić i Nives Celzijus.

Na svom Instagram profilu zaručnik Snježane Mehun objavljuje brojne njihove zajedničke slike. Uglavnom su to slike s jahti i putovanja, na mnogima je Mehun u haljini s prorezom koji seže do donjeg rublja. Zamjetno je kako takvi odjevni komadi Snježanu inspiriraju za poze na kojima eksponira svoja bedra a to očito laska njezinom zaručniku Franzu. Pregledom njegovog Instagram profila ostali smo zapanjeni kada smo vidjeli kako su Snježana i Franz pozirali ispred dvorca Schönbrunn i to kao austrijski car i carica.

Inače, Franz osim promocije jahti koje prodaje na svom Instagram profilu objavljuje slike koje imaju dočarati lifestyle jahtaša iz sedamdesetih godina. Zato tamo osim svojih i Snježaninih slika s jahti te fensi prigoda objavljuje i stare slike Brigite Bardot ja jahti, Roberta Redforda iz mladih dana također na jahti a sve to dopunjuje sa promotivnim slikama Snježanine marke Duchess.

Zanimljivo je i kako je Franz objavio sliku Snježaninog sina Dine s bivšom predsjednicom Kolindom od 17. listopada 2019. i to sniljenu na splitskom Boat Showu. Sudeći po njegovim slikama dalo bi se zaključiti i kako Franz ima kćer ali taj detalj Snježana očito još nije stigla podijeliti u svojim brojnim televizijskim i drugim promotivnim istupima.