U svakoj branši netko je vodeći, na tržištu nekretnina u hrvatskoj metropoli desetljećima prednjači zagrebačka agencija koja model uspješnog poslovanja odnedavno prenosi i i na južno tržište. U svibnju je vlasnik i direktor Euroville Sergio Serdarušić otvorio poslovnicu u Splitu. Promocija u prestižnom Hotelu Park okupila je brojne poznate. Atmosferu je zagrijao Dalmatino a do vrhunca dovele Jelena Rozga. Posebna gošća bila je i Maja Šuput. Antoniji Stupar Jurkin bivšoj voditeljici RTL-a, danas marketing i event menadžerici, povjerena je uloga voditeljice koju je fantastično obavila. Na promociji su bili brojni poznati poput Izabel Kovačić, supruge Vatrenog Matea Kovačića, Brune Kovačevića i njegove supruge Matee, Davora Bilmana a muž Maje Šuput Nenad Tatarinov održao je menadžerski govor dok je na crvenom tepihu njegova zvjezdana supruga pozirala s gostima. Splitska promocija Euroville dokazala je da i otvaranje poslovnice za nekretninsko posredovanje može biti društveni događaj s defileom poznatih na crvenom tepihu. Ujedno je to i znak da u Hrvatskoj paralelno sa strmoglavim trendovima postoje segmenti tržišta koji bilježe uspjeh unatoč krizi i inflaciji. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Često pišemo o tamnim stranama Hrvatske, o zaduženima, ovršenim, poznatim i nepoznatim koji se nađu u sudskim postupcima, o prevarama, političkim lažima i slično. No, život je uvijek spoj dobrog i lošeg, uspjeh i neuspjeh paralelno egzistiraju u svim sferama života. Dobro je znati da u Hrvatskoj ambiciozni ljudi uspijevaju unatoč svim mogućim zaprekama i anomalijama. Nesređenom, neki bi čak rekli poludivljem tržištu, te atmosferi u kojoj je teže uspjeti u realnom sektoru nego u sprezi s politikom i strankama. Priča koja slijedi svjedoči kako je moguće izboriti se i kod nas za svoj poslovni san, uspjeti i uspjeh dijeliti s drugima. Slijedi priča o agenciji Eurovilla koja je osnovana 14. veljače 2003. godine. U dva desetljeća stasala je u vodeću agenciju za posredovanje na tržištu nekretnina a profilirala se kao agencija i za trgovinu luksuznim nekretninama. Vrijedi predstaviti njihov rad jer su uspjeli ne samo opstatiti i razviti se već iz metropole odvažno krenuti na jug Hrvatske u osvajanje Dalmacije.

Zanimalo nas je koje su ključne uporišne točke na tržištu nekretnina i doznali smo kako u Eurovilli vide trenutačno stanje.  'Tržište je trenutno izuzetno aktivno. U protekle dvije godine potres i pandemija su prilično utjecali na prodaju nekretnina u strogom centru grada koji je bio oštećen, te je s druge strane turizam, kojeg gotovo da nije ni bilo, u Zagrebu zaustavio rast cijena nekretnina koje su se tražile za ulaganje u kratkoročne najmove. Interes za centrom grada ponovno se vraća, iako je obnova vrlo spora i neizvjesna. Bez obzira, ima dosta vrlo dobrih i kvalitetnih starogradnji u centru grada čija vrijednost je u velikom raskoraku od novogradnji, pa bi ulaganja u takve stanove mogla biti vrlo profitabilna. Cijene stanova u centru grada, bez obzira na potres, krizu uzrokovanu pandemijom i trenutnom situacijom na istoku, vrlo su niske u usporedbi s drugim glavnim gradovima u Europi i morale bi rasti.

S obzirom na to da je vrlo neizvjesno vrijeme, Hrvatska ulazi u eurozonu, postoji strah od inflacije, nekretnine se pokazuju kao najsigurniji oblik ulaganja, i porastao je interes ulaganja u nekretnine kao u investiciju. Prinos od najma/zakupa, u prosjeku iznosi 2,5-3 posto godišnje, ujedno uz trend rasta cijena, dugoročno nekretnine dobivaju na vrijednosti dodatnih 2-5 posto godišnje. Zagreb je uvijek bio vrlo siguran za ulaganja zato što je poslovno, diplomatsko i sveučilišno središte, glavni grad Hrvatske s najvećim brojem stanovnika i tržište koje živi cijele godine. More za razliku od Zagreba ima velik broj stranih kupaca i prinosi od najma mogu biti veći kroz turizam. Najbitnije je da kupac osjeti sigurnost da je uložio svoj novac u kvalitetnu i likvidnu nekretninu. Ako je cijena za nekretninu korektna, ona će se uvijek u tim okvirima moći prodati u nekom realnom periodu od 6 mjeseci. 

Zagreb je poslovno, diplomatsko, edukativno središte Hrvatske i tržište je stabilno cijele godine. Dinamika kupoprodaje je visoka, dugoročni najmovi funkcioniraju izuzetno dobro. Sukladno tome najviše se traže stanovi od 50 do 120 m2, u tramvaj zoni, ali ujedno i kvalitetne nekretnine u sjevernom dijelu grada. I dalje je potražnja vrlo visoka u odnosu na ponudu kvalitetnih nekretnina. Dugoročno cijene nekretnina će rasti. Iako se tržište s vremena na vrijeme uvijek malo korigira uvjetovano raznim vanjskim utjecajima, političkim situacijama i krizama, ali je ulaganje u nekretnine i dalje najsigurnije. Cijena novogradnje raste iz više razloga: veća je potražnja iz sigurnosnih razloga, kvalitetnih lokacija je sve manje, samim tim cijene zemljišta su više, radna snaga skuplja, cijene materijala su narasle, očekivana oprema puno kvalitetnija.

Rastom cijena novogradnje, pomiču se cijene i starogradnji u istom kvartu na više, ali tu prodavatelji moraju biti oprezni da ipak nisu precijenili vrijednost nekretnina u koje je potrebno ulagati.Situacija s ratom može utjecati na cijene u oba pravca, teško je reći koji je scenarij izvjesniji ali ako dođe do inflacije ulaganje u nekretnine pokazat će se kao dobro' - saznali smo iz Euroville. Inače ta vodeća hrvatska agencija za luksuzne nekretnine Eurovilla proslavila je otvorenje splitske poslovnice u petak 13. svibnja ove godine u poznatom splitskom hotelu Park. Promocija u Splitu samo je potvrdila kako se nakon uspješnog djelovanja u samom vrhu tržišta nekretnina u Zagrebu, Eurovilla ambiciozno i dominantno širi na tržište Istre i Dalmacije, brojeći u svom katalogu vrhunsku ponudu na novim tržištima. 

Prigodnim eventom u hotelu Park uz mnogobrojne VIP goste iz javnog života, svijeta sporta, showbiznisa, poslovnog i estradnog svijeta upriličen je dolazak najistaknutije hrvatske agencije u Split i okolicu. Među poznatim licima mogli su se vidjeti i Izabel Kovačić, Maja Šuput i muž Nenad Tatarinov, Jelena Rozga, Davor Bilman, Bruno Kovačević i supruga Matea, Antonija Stupar Jurkin…  Uz brojne edukacije vrhunskih predavača atmosferu je podigao Dalmatino a do vrhunca dovela Jelena Rozga. Eurovilla je na terasi splitskog Hotela Park upriličila nezaboravnu zabavu. Splitska poslovnica inače egzistira na adresi Domovinskog rata 104c. Za kraj istaknimo kako je i dosadašnje iskustvo pokazalo kako je na ovim prostorima investiranje u nekretnine potvrđeno sigurniji izbor od ulaganje u tržište dionica ili štednju poglavito jer je na djelu inflacija. Nekretnine su uvijek mogu ili iznajmiti ili preprodati a trendovi pokazuju da će cijene kvadrata rasti a ne padati.