Pod šifrom vberos prodavao je Nokiu i Blackberry korištene tek nekoliko sati a zainteresirane je pozivao da ga kontaktiraju putem SMS-a. Bio je fasciniran je gliserom svoga prijatelja Mitje Sojera, poznatog slovenskog frizera i financijera bivšeg slovenskog premijera Mire Cerara što je objavio na svom Face profilu. Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa u prvom mandatu zataškao je kako vlasnik zemljišta koje je kupio preko privatne tvrtke Acta Med čiji je direktor i vlasnik a preko koje je provodio sudska vještačenja te zaradio nadimak 'Doktor Šanc

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Ministar zdravstva Vili Beroš zacijelo je među najvećim prvim zvijezdama korona krize. Već od prih dana pandemije 2020. svakodnevno je ulazio u domove hrvatskih građana i bio "rado viđen gost" koji je naciji donosio vijesti o posljedicama pandemije i broju oboljelih, izoliranih, samoizoliranih, stanju u bolnicama..... Na samom početku prvog mandata bio je upamćen po izjavi o nekim liječnicima - petokolonašima. No, korona zvijezda Vili odigrao je neosporno golemu rolu u doba prvog vala pandemije. Kao da ga je sam Bog instalirao na tu poziciju, postao je čak medijski promoviran i kao HDZ-ov odabir za budućeg gradonačelnika Zagreba no ta je opcija brzo pala u vodu.

Mediji su prošle godine objavili i kako mu sestra radi kod poduzetnika Petra Pripuza i to sve zahvaljujući činjenici da je ministar Beroš na popis poslovnih subjekata s kojim Ministarstvo zdravstva u njegovom mandatu ne smije sklapati poslove uvrstio, osim svoje privatne tvrtke Acta Med, i četiri s Pripuzom povezana društva: zagrebački i varaždinski CE-ZA-R, te sisačke C.I.O.S. SRF i DEPOS. Zahvaljujući Gloriji doznali smo kako mu je supruga Jasminka teta u vrtiću  Malešnici te da je ona poradila na socijalnoj integriranosti i promociji nekoć samozatajnog i, reklo bi se, sramežljivog, neurokirurga.

Inače, ministrova supruga je 11. travnja 2019. imenovana u Komisiju za upis djece u Dječji vrtić Malešnica na dvije godine. Podsjetimo da je Vili Beroš imenovan na mjesto pomoćnika bivšeg ministra Milana Kujundžića 24. siječnja 2018. i n toj funkciji bio sve do promocije na poziciju ministra 31. siječnja 2020.  Vjerojatno je, sudeći prema intervjuu njegove supruge u Gloriji, pod utjecajem socijalno osviještene supruge Jasminke, karakterne barijere aktualni ministar premostio pokretanjem web stranice sa svojim imenom Viliberos.com, Facebook profila te Twitter računa. Na svim tim društvenim mrežama ministar je itekako aktivan.

Pregledali smo osobnu web stranicu ministra Beroša i uočili kako je na njoj objavio opsežnu foto i video galeriju operativnih zahvata mozga. Laici bi rekli kako ministar Beroš nije samo doktor za koronu već primarno doktor za mozak. Na internetu je dostupan i europski CV - životopis ministra Beroša, a zahvaljujući tomu da je ministar na njemu objavio broj mobitela istraživanje nas je dovelo do Njuškala. Naime, internetskom pretragom po broju mobitela došli smo do prodavatelja pod šifrom vberos.

Tako smo doznali da je u prošlosti aktualni ministar prodavao preko popularnog web oglasnika mobitele. Radi se o uređajima marki Nokia i Blackberry. Uz oglas za Nokiu 2009. naveo je sljedeće: "Nokia N96, 16 Gb, sve mreže, garancija, par sati koristen, 2300 kn". Oglas je prikazan 215 puta i vjerojatno je Beroš bio podjednako uspješan u prodaji preko Njuškala kao i u operacijskoj dvorani, odnosno kasnije u kabinetu ministra. Dvije godine kasnije 2011. Beroš je ponudio drugi mobilni uređaj preko Njuškala: "Prodajem blackberry 8520 Curve 098 korišten dva mjeseca, garancija, čuvan u futroli original, koja inače ne ide sa njime". Uz oglas je naveo "molim SMS".

Taj je mobitel prodavao po cijeni od 850 kuna a oglas je pregledan 191 puta. Inače, profil na Njuškalu neurokirurg Vili Beroš otvorio je 22. svibnja 2009. godine.  Premda ne možemo čitateljima otkriti puni broj mobitela ministra Beroša možemo prokomentirati njegove numerološke aspekte. Iz broja mobitela koji je aktualni ministar naveo na svom CV-ju koji je dostupan na internetu te koji je oglasio u Njuškalu vidi se niz četvorki. Odnosno niz od čak četiri četvorke. Numerolozi taj niz nazivaju anđeoskim. Poruka tog niza je "Ne boj se, siguran si".

Numerološki taj se niz tumači i kao simbol marljivog rada te da nam anđeli poručuju kako će se trud isplatiti. Niz od četiri četvorke predstavlja i nadu kao i da smo na ispravnom duhovnom putu. Numerolozi tvrde kako četiri četvorke omogućuju da se napuste sve nesigurnosti i loše energetske misli i vibracije. Tvrde i da je to poruka ljubavi ali i da je osoba povezana s tim nizom sigurna jer ju čuvaju anđeli. Ministar u svom mobilnom broju ima i niz 466... Provjerili smo status i tog niza kod numerologa i doznali da i taj niz ima veze s anđelima i njihovom zaštitom. Sudeći po tim aspektima ministar Beroš uživa čak dvostruku zaštitu anđela. Ili barem vjeruje u to da mu anđeli daju krila na njegovom životnom i duhovnom putu.

Hrvatski junak korona pandemije imao je i dvije epizode s gubitkom osobnih dokumenata. O tome svjedoče oglasi iz službenog glasnika RH Narodne novine. Gubitak diplome Medicinskog fakulteta Beroš je u Narodnim novinama oglasio 2007. godine. U oglasu je napisano kako je diploma izdana 26. listopada 1989. godine. U prosincu 2009. Beroš je oglasio i gubitak putovnice. U to je vrijeme Beroš radio kao neurokirurg na zagrebačkom KBC-u pa mu je vjerojatno zbog stresnog posla popustila koncentracija te nije uspio pronaći strateške životne dokumente - liječničku diplomu i putovnicu. 

Aktualni ministar zdravstva prvu je imovinsku karticu Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa predao 28. veljače 2018. godine kada je postao pomoćnik bivšeg ministra Milana Kujundžića. Znakovito je kako je u toj kartici vrlo pedantno nabrojao sve svoje stanove, zemljišta, novce na računima, luksuzni sat... Samo je jednu "sitnicu" zaboravio. Radilo se o privatnoj tvrtci Acta Med koju je osnovao 2008. godine i čiji je jedini vlasnik a u trenutku stupanja na dužnost bio je i direktor te tvrtke. Tadašnji pomoćnik ministra zdravstva u imovinskoj kartici u rubrici "poslovni udjeli, dionice, vrijednosni papiri" upisao je termin "ne postoji".

Zanimljivo je kako je Vili propustio navesti 100-postotni poslovni udio u tvrtci Acta Med koja posluje u reprezentativnoj zgradi na adresi Petrovaradinska 1b u Zagrebu. Zato ćemo ga prigodno u ovom tekstu nazvati "propusni" Vili. No, kada je predao drugu imovinsku karticu, nakon imenovanja za ministra zdravstva Beroš je naveo 100-postotni udio u tvrtci Acta Med d.o.o. te unio podatak kako je upravljanje prenešeno na odvjetničko društvo Kallay i partneri. Znakovito je kako je, prema podacima sa Sudrega,  direktor Acta Meda od 5. ožujka 2018. stanoviti Ivan Jurić iz zagrebačke Malešnice. Isti Jurić je u veljači 2018. osnovao i tvrtku Juglans j.d.o.o. U kolovozu iste godine tu je tvrtku poslovno i upravljački preuzeo Mario Jurić.

Iza poslovnog izvješće za Acta Med za p2018. godinu proizlazi kako je jedina ovlaštena osoba bio Vili Beroš. Iz izvješća predanog Fini prošle godine vidi se da se tvrtka bavi uslugama medicinskog vještačenja. Uostalom, i prema podacima Trgovačkog suda u Zagrebu osnovna djelatnost tvrtke su usluge vještačenja iz područja struke – neurokirurgija. Beroš je inače stalni sudski vještak i medijski je publicirano kako je od Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa tražio mišljenje može li nastaviti s praksom sudskog vještačenja i dok je na funkciji pomoćnika ministra.

Iz Rješenja koje je potpisala tadašnja predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković proizlazilo je da može. Inače, Beroš je zbog vještačenja zaslužio nadimak 'Doktor Šanc', što je povezano s Šancovim ovratnicima koje je propisivao pacijentima. Ukupni prihodi Berošovog Acta Meda u 2018. iznosili su  129.282 kune. Iste godine u zemljište je tvrtka uložila 112.168 kuna. Budući je Beroš u prvoj kartici napravio propust prijave privatne tvrtke tako ni prihodi ni imovina - zemljište - nisu ušli u njegovu karticu. Nije nam poznato gdje se nalazi zemljište Acta Meda. Tvrtka posluje u relativno novom poslovno-stambenom kompleksu u Petrovaradinskoj 1b u Zagrebu, u stanu koji glasi na Vilija Beroša, tako da je jasno da se zemljište ne nalazi na toj lokaciji.

Ministar Beroš rođenjem, nekretninama, ljetovanjem i dušom vezan je uz rodnu Jelsu na Hvaru. O njegovoj ljubavi i nostalgiji za Jelsom najbolje svjedoči njegov Facebook profil na kojem je većina slika iz Jelse i s Hvara. No, jedna fotografija privukla je našu posebnu pozornost. Radi se o gliseru koji je aktualni ministar potpisao s "Frendov cranch". Upisali smo registarsku oznaku plovila i preko pripadajućeg registra doznali kako je plovilo vlasništvo Mitje Sojera. To ime široj hrvatskoj javnosti nije znano, no situacija je posve drukčija ako spomenemo frizerski lanac Simple saloni koji posluju u nekadašnjim Mercatorovim a sada Konzumovim trgovačkim centrima diljem Hrvatske.

Ljubljančan Mitja Sojer u Hrvatskoj je vlasnik Mič Stylinga, tvrtke preko koje upravlja brojnim Simple salonima. U Jelsi posjeduje luksuznu vilu te je očito Jelsa poveznica između slovenskog frizerskog tajkuna i aktualnog hrvatskog minsitra zdravstva. Vrijedno je spomenuti da je Mitja Sojer slovenskoj javnosti znan kao jedan od organizatora i donatora kampanje bivšeg slovenskog premijera Mire Cerara te je otud tamo zaslužio nadimak Cerarjev frizer. Slovenska javnost je s ogorčenjem primila vijest kako je Mitja Sojer u Cerarjevom mandatu dobio kredit od 2,6 milijuna eura od jedne slovenske državne banke.

Novinari su komentirali kako Cerarjev frizer nije učinio nikakvo javno dobro već se okoristio o poziciju frizera bivšeg slovenskog premijera. I ministar Beroš na svom Face profilu objavljuje i prizore krstarenja koje mu je očito priraslo srcu. Vidi se to i iz njegove imovinske kartice u kojoj je naveo kako je suvlasnik glisera Fiart 23 vrijednog oko 70.000 kuna. 
(Ovaj članak u izvornom obliku objavljen je u tiskanom izdanju tabloida Imperijal prošle godine. No, zbog aktualnosti i podataka koji su nepoznati široj javnosti publiciramo ga i na portalu jer slikovito opisuje lik i djelo aktualnog ministra zdravstva).