Muljažama u imovinskim karticama hrvatskih političara nikada kraja. Kada pomislimo kako su se već brojni političari opekli kada su razotkrivene nepotpunosti, netočnosti ili falsificiranje podataka datih Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa te da, poučeni takvim primjerom, drugi neće muljati, uvijek se iznenadimo kada shvatimo da nema kraja dužnosničkim pokušajima da se imovina nadležnom tijelu prikaže drugačijom od činjeničnih podataka. Tako smo uspoređivali podatke iz imovinskih kartica koje je od 2013. predavao Božo Petrov najprije kao gradonačelnik a potom kao dužnosnik u Vladi te saborski zastupnik i uočili propuste koje ćemo podijeliti s javnošću. Prije toga zaključimo i kako je Božo Petrov ulaskom u politiku doživio nevjerojatni imovinski procvat. Prije nego što je postao gradonačelnik imao je skromnu plaću psihijatra u Mostaru a od kad je postao Mostovac njegove su financije milijunski procvjetale.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada je metkovski liječnik s diplomom Medicinskog fakulteta u Mostaru 2013. prvi put predao Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa imovinsku karticu ona je bila iznimno kratka jer u njoj zapravo nije bilo nikakve imovine osim darovanog automobila Renault Clio te plaće psihijatra u Kliničkoj bolnici Mostar na godišnjoj razini u iznosu od 68.900,89 kuna neto. To znači da je Petrov prije ulaska u politiku imao mjesečnu plaću u susjednoj Hercegovini od 5.741 kuna. K tomu je na Medicinskom fakultetu u Mostaru zaradio dodatnih 27.000 kuna na godišnjoj razini. Petrov naglasimo nije imao udjela u tvrtkama, nekretnina, štednje, ulaganja u dionice, vrijednosne papire..... To je bilo prije nego što je Božo Petrov svrgnuo dugogodišnjeg metkovskog gradonačelnika Stipu Gabrića Jambu i postao prvi čovjek Metkovića sa svojom nezavisnom listom Most.

Tako je nesuđeni svećenik, čiju je liječničku diplomu osporavao na sudu njegov politički oponent Jambo, a što je isplivalo tijekom suđenja u kojem je Petrova neuspješno zastupala odvjetnica Jadranka Sloković, o čemu smo već pisali, započeo strelovit politički uspon od provincije do nacionalne političke razine. U trenutku početaka poliitčke karijere prije osam godina Božo Petrov živio je u kući svoga oca koja se nalazi nadomak Crkve sv. Ilije u Metkoviću, odnosno u Ulici Vladimira Nazora. Potom je Petrov preselio u podstanare u višekatnicu u Ulici Ante Starčevića što je vidljivo iz zemljišnih knjiga. Tragovi nekretninskih, odnosno kreditnih transakcija, vidljivi su iz obiteljske katnice njegovog oca Jakova pok. Bože Petrova koja se nalazi nadomak spomenute metkovske crkve.

Naime, tamo je u teretovnici upisan zalog temeljem dva ugovora o zaduženju koje je sklopio Božo Petrov s Erste bankom te državnom Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretnina. U korist Erste banke upisan je zalog zbog kredita u iznosu od 438.257,51 kn. Podaci u teretovnici upisani su temeljem 'Sporazuma o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava (hipoteke) od 9. veljače 2017.godine'. Ugovor je solemniziran po javnom bilježniku Jošku Pandži iz Metkovića 10. veljače 2017.god., i to na 'teret stana opisanog u posjedovnici poduloška, vlasništva Jakov Petrov iz Metkovića'. Jakov je kao što smo naveli otac i knjižni vlasnik katnice u Ulici Vladimira Nazora. Iz dokumenta je vidljivo kako je tada Petrov živio u Ulici Ante Starčevića.

Tamo smo vidjeli kako nije bio vlasnik stana, dakle u to je vrijeme bio podstanar na spomenutoj adresi. Petrov je od 2013. do 2016. bio gradonačelnik Metkovića, prije nego što se s Mostom nezavisnih lista uspeo na nacionalni politički vrh, postao potrpedsjednik Vlade koju je vodio Tihomir Tim Orešković, te konačno nastavio kao saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora ali i bivši predsjednik Sabora te kao aktualni čelnik Mosta. Na kući oca dužnosnika Petrova u sklopu simultane hipoteke upisan je i zalog temeljem kreditnog sporazuma od 14. veljače 2017. godine koju je solemnizirao javni bilježnik Joško Pandža iz Metkovića 17. veljače 2017. godine. Tako piše da se 'na teret nekretnine u vlasništvu Bože Petrova iz Metkovića.... uknjižuje založno pravo radi osiguranja potraživanja odobrenog Boži Petrovu iz .... u iznosu od 31.471,36 EUR .....u korist Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama'.

O tome su mediji već pisali jer je Božo Petrov iskoristio pravo na subvencionirani kredit kako bi renovirao staru kuću koju je kupio u Metkoviću. Kada je aplicirao za kredit Božo Petrov je priložio sliku te kuće koja se nalazi u Ulici o. Ante Gabrića u Metkoviću. Na njoj je godinama izvodio radove te ju je konačno temeljito obnovio, kako je sam procjenjivao s iznosom od oko 900.000 kuna te u nju i uselio. Naime, na zadnjim izborima ove godine Božo Petrov je upisan s novom adresom odnosno s adresom u Ulici o. Ante Gabrića. U njegovoj imovinskoj kartici sada piše kako je vlasnik kuće od 220 m2 koju je tržišno procijenio na 940.000 kuna. U rubrici zalog upisan je kredit koji je dobio od don Martina Vidovića, bivšeg apostolskog nuncija u Bjelorusiji te sadašnjeg naslovnog ninskog biskupa.

U kartici je Petrov upisao kako je kuću kupio 'kupnjom od sredstava stečenim pozajmicom od fizičke osobe'. Kada su u se pojavili neki medijski natpisi o uvjetima te pozajmice, naime moćni svećenik don Martin Vidović posudio je Petrovu novce, odnoso 220.000 kn bez kamate te na 240 rata, Petrov je izjavio kako je vjerovnik zapravo i njegov rođak. Tako mjesečno Petrov otplaćuje svećeniku bez kamata 925 kn. Svojedobno je objavljen i članak koji je govorio kako je don Martin Vidović novce za gradnju kuća posudio i nekim drugim svojim rođacima i mještanima njegovog rodnog kraja, sela Vidovlje u općini Zažablje kod Metkovića. No, priče o pozajmici Petrovu su politički koristile jer su tako u prvi plan došle priče o bliskosti Crkve i svećenstva i njegove obitelji što mu je zasigurno osigurale dodatne političke glasove.

Tako je objavljeno kako je i njegov otac dospio u posjed svoje kuće tako što je dio koji je bio crkvena imovina pripao njemu zbog ogluhe crkvenih predstavnika kada se vlasništvo zemljišno raščišćavalo na sudu. Prema podacima iz posjedovnog lista, koje nisu dokaz vlasništva, Božo Petrov je vlasnik kuće ukupne površine sa zemljištem od 130 m2 koja se nalazi kod Crkve sv. Ilije u Metkoviću, odnosno na adresi Put groblja. Na istoj adresi je Žana Petrović, članica uže obitelji čelnika Mosta registrirala obrt Neretva Caffe. U zemljišnim knjigama pronašli smo podatke za nekretninu, kuću u kojoj sada sa suprugom Mašom, učiteljicom razredne nastave u Metkoviću i trojicom sinova živi Božo Petrov. Ta je kuća prije Petrovljeve obnove imala 80 m2 te dvorište od 62 m2 kvadrata.

Očito je došlo do značajnog proširenja objekta jer je Petrov Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa prijavio kvadraturu od 109 m2. Prema povijesnim podacima utvrdili smo kako je Petrov nekretninu kupio od obitelji Damić. Naime, prethodni vlansici nekretnine bili su Mario, Helena, Emilija i Miljenko Damić. Prijenos nekretnine s Damića na Petrova dogodio se u prosincu 2013. godine. Ugovor je ovjeren kod javne bilježnice Vesna Pučar iz Zagreba 10. prosinca 2013. godine. U veljači 2017. godine u zemljišnim knjigama promijenjena je adresa vlasnika. Tako je Božo Petrov umjesto s adresom u Ulici Vladimira Nazora upisan s adresom u Ulici Ante Starčevića. To je bio njegov bivši podstanarski stan u metkovskoj višekatnici.

Na toj je nekretnini upisan zalog temeljem ugovora o kreditu koji su solemnizirani kod javnog bilježnika Joška Pandže iz Metkovića , odnosno kredit u korist Erste banke u iznosu od 438.257,51 Kn te dug od 31.471,36 eura u korist Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama iz Zagreba a koje smo prethodno opisali. Zanimljivo je kako kredit Erste banke koji se nalazi u vlansičkom listu Bože Petrova nije naveden u njegovoj imovinskoj kartici tada kada je dug nastao. Tako tog kredita nema u dvjema karticama koje je podnosio 2017. godine niti u kartici koju je podnio u lipnju 2018. godine dok je bio saborski zastupnik. Prvi put se kredit kod Erste banke i to u iznosu od samo 72.400 kn spominje u kartici od ožujka 2019. koju je predao u vrijeme dok je bio saborski zastupnik Mosta. Taj kredit je iščezao iz imovinske kartice koju je Petrov predao u kolovozu prošle godine.

Naravno da se postavlja pitanje zašto je Petrov zatajio postojanje kredita od 438.257,51 koje je ovjerio u uredu metkovskog javnog bilježnika i koji je upisan u zemljišnim knjigama Metkovića? Postavlja se pitanje i kako je taj kredit u trenutku kada ga je prijavio, dakle dvije godine kasnije, iznosio tek 72.400 kuna, odnosno skoro 6 puta manje? Postavlja se pitanje kojim je sredstvima Petrov vratio to kreditno zaduženje i zašto se izložio riziku da Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa dostavlja lažne i nepotpune podatke prigodom prijave imovinskih podataka? U svakom slučaju kao i u brojnim prethodnim slučajevima muljaža s imovinom i imovinskim karticama na potezu je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Naime, svatko zainteresiran može lako otkriti kako je Petrov besprizorno obmanuo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa neprijavljivanjem kredita Erste banci koji je nekim čudom uspio smanjiti za skoro 50.000 eura.

Do tog smo iznosa došli oduzimanjem stavrnog iznosa kredita od iznosa koji je Petrov prijavio. Naime, razlika iznosi točno 365.857 kn, odnosno oko 48.780 eura. U navedeno se može uvjeriti svatko tko ode na link - na kojem se nalaze sve dosad predane imovinske kartice Bože Petrova. Dakle, postavlja se pitanje je li Petrov vrhunski psihijatar koji ima neke dublje spoznaje o psihijatrisjkom stanju nacije pa smatra da su građani i hrvatska javnost toliko ludi da ih može na besprizoran ili posve proziran način raditi budalama. Odnosno ne samo građane već prije svega Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Misli li Petrov da i tamo sjede nekompotentne i nestručne osobe koje su već deseci dužnosnika prije njega izmuljali pa zašto ne bi o on osobno dao svoj obol toj farsi s imovinskim karticama? S druge strane ako u Hrvatskoj postoje glasači koji sankcioniraju davanje lažnih imovinskih podataka, onda će zasigurno Petrov platiti račun kao i neki drugi njegovi prethodnici koji su lažno sastavljali imovinske kartice.