Čemu se mogu nadati prosječni građani Hrvatske ako sin jednog od najproduktivnijih slikara čija su djela oduvijek lako pronalazila kupce i skupo se prodavala, ide u osobni bankrot zbog obveza prema vjerovnicima?

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Sudac Općinskog građanskog sud u Zagrebu Jure Pezelja, povodom prijedloga Azera Berbera iz Zagreba, za otvaranje postupka stečaja potrošača nad imovinom, 1. listopada 2020. objavio je poziv za pripremno ročište zakazano za 11. prosinca 2020. Na pripremnom ročištu trebalo bi se raspravljati i glasovati o planu ispunjenja obveza dužnika Azera Berbera prema Karlovačkoj banci te  Ministarstvu financija RH. Dužnik Azer Berber sin je jednog od najvećih slikara s ovih prostora Mersada Berbera. Zajedno s mamom Amgisom, koja je poznatija pod nadimkom Ada, bratom Ensarom te snahom Irom voditelj je Fondacije Mersad Berber koja skrbi o ostavštini velikog slikara.

Preko Fondacije obitelj Berber promiče vrijednosti Berberovog slikarstva te organizira izložbe umjetnikovih djela u zemlji i inozemstvu. Dosad su napravili velike retrospektivne izložbe u Klovićevim dvorima u Zagrebu, Sarajevskoj vijećnici, PERA muzeju u Istanbulu, Muzej Qatara u Kataru.... Na čelu Fondacije Mersad Berber je njezina utemeljiteljica, udovica Amgisa Ada Berber, a u Upravi sinovi Ensar i Azer te Ira Berber. Obitelj Berber je u Zagrebu otvorila dućan u kojem prodaje djela primijenjene umjetnosti i modne dodatke s motivima slavnog slikara Berbera. Kišobrani, svilene marame, majice torbe, šalice, dekor jastuci i drugi modni detalji iza kojih idejno stoji Fondacija Mersad Berber postale dostupni su ljubiteljima Berberova slikarstva i motiva i u centru Zagreba. 

Prethodna tvrtka koju su osnovali Berberovi slikari Ensar i Azer nije slavno završila. Tvrtka 'E i A', koja je dobila ime prema inicijalima braće Berber osnovana je 1998. godine ali je završila stečajem 2017. godine. Poslovala je na kućnoj adresi Ensara i njegove supruge Ire na zagrebačkom Pantovčaku. Azer inače ima prijavljenu adresu u Bosanskoj ulici gdje više stanova posjeduje udovica Berber. U Zagrebu ima prijavljen telefonski broj i u reprezentativnoj Novakovoj ulici na Šalati.  Braća Berber su od dolaska u Zagreb tijekom rata i opsade Sarajeva postali dijelom tzv. zagrebačke zlatne mladeži. Sudeći prema profilu na Facebooku Azer Berber se najintenzivnije družio s Josipom Šelendićem, sinom glasovitog obrtnika Stjepana Šelendića koji je postavio spomenik banu Jelačiću na središnjem zagrebačkom trgu, Mamićevim menadžerom Nikkyjem Vuksanom, Matejem Đorđevićem, sinom psihijatra Veljka Đorđevića, te Hamdijom Kopčićem, Sarajlijom koji živi na relaciji Hrvatska, Grčka, Miami i koji je osnivač tvrtke za luskuzni najam.

Sa spomenutom ekipom Azer je putovao na mondene ljetne destinacije te poznata skijališta. S fotografija koje je plasirao na društvenim mrežama razvidno je kako je živio na visokoj nozi te puno trošio i na odlaske na poznate nogometne debije. Zato se postavlja pitanje je li prijedlog za stečaj koji je sudu uputio kao potrošač - dužnik neka finta kojim želi dobiti na vremenu.  S obzirom da su mu glavni vjerovnici Karlovačka banka te Ministarstvo financija RH jasno je da duguje za kredit te da ima poreznih dugovanja. Nije isključeno da je sin slavnog slikara trošio više nego što je zarađivao na očevoj ostavštini. Nedavno je objavljeno i kako se oženio. Tijekom momačkih dana ostao je poznat po vezi s nekadašnjom miss Hrvatske koja se slikala za Playboy Aleksandrom Grdić znanom i kao Alex. Preostaje nam vidjeti kako će završiti prijedlog za njgeovim bankrotom u prosincu 2020.