Kada je Iva Majoli bila na vrhuncu teniske slave njezin je otac preuzeo lokal u kojem je uređen kultni kafić Orient Express. No, godine krize učinile su da je lokal postao slavniji po mračnom događaju kada je gošći u kolovozu 2010. umjesto pića poslužena kemikalija. Naime, umjesto mineralne vode poslužen deterdžent za strojno pranje te je zadobila teške ozljede jednjaka i želuca. Žrtva je bila plesna umjetnica Iva Nerina Sibila. Zagrebački Općinski građanski sud, pet godina kasnije, nepravomoćno je dosudio odštetu od 164.000 kuna koju su morali solidarno isplatiti tadašnja voditeljica lokala Sanja Cabalier i otac Ive Majoli Stanislav Majoli kao vlasnik prostora. Iako je deterdžent plesnoj umjetnici poslužila konobarica Maja Šivak, sud je zaključio da ona ne mora sudjelovati u plaćanju odštete jer štetu nije prouzročila namjerno, a u tom slučaju odgovorni su poslodavci, odnosno voditeljica lokala i vlasnik Majoli.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nakon tog kobnog događaja u svibnju 2012. godine Stanislav Stanko Majoli prodao je poslovni prostor u Teslinoj 10 u Zagrebu u kojem i danas posluje Orient Express. Kao novi vlasnici prostora u zemljišnim knjigama upisani su Boris Tadej i Brineta Muminagić. Prethodno je na vlasničkom udjelu Stanka Majolija bila upisana ovrha 21. travnja 2011. godine. Iz zemljišnih kniga bila je vidljiva i posudba hrvatske jet-seterice Sanje Duggan. Naime, iz vlasničkog lista vidljivo je kako je sklopljen Ugovor o zajmu i zasnivanju založnog prava od 24. ožujka 2005. solemniziran kod javne bilježnice i to na 50/89 dijela radi osiguranja novčanog potraživanja u iznosu od 55.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

No, ta je hipoteka izbrisana u prosincu 2008. godine tako da je izgledno kako je Stanislav Majoli uspio vratiti novce Dugganici. Vlasnički list lokala u Teslinoj 10 otkriva nam jednu vrlo intrigantnu povijesu činjenicu. Naime, tamo je 5. kolovoza davne 1939. zapisano pravo pravo doživotnog uživanja dvije trećine nekretnine u koris Dogmar Habsburg Lothringen s adresom u Beču. 'Zabilježeno je da uprava nekretnine u A I upisane pripada vlasnici nekretnina upisanoj kao upraviteljica jamči cjelokupnom svojom imovinom, da će upravljati tim dijelom nekretnina koji pripada u doživotno uživanje uživateljici tako da će svakog mjeseca s naslova uživanja od obranih najamnina po odbitku javnih i inih podavanja čisti iznos od 8000 dinara' - piše u vlasničkom listu.

Tako lokal u Teslinoj 10 postaje povijesno i potencijalno turistički još zanimljiji jer svjedoči kako je obitelj Habsburg imala tu vlasničke udjele. Naime Dagmar Podrinski, kći dr. Vladimira pl. Nikolića – Podrinskog, podbana Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije udala se za austrijskoga nadvojvodu Leopolda Habsburga Lothringena, sina nadvojvode Leopolda Salvatora od Habsburga. Nakon propasti Habsburške Monarhije vjenčali su se u bečkoj crkvi Svetoga Stjepana, 12. travnja 1919. godine. Nadvojvotkinja Dagmar rodila je princezu Mariu Gabrielu Habsburg Lothringen 12. veljače 1922. godine. Iako u vlasničkom listu piše Dogmar jasno je kako se radi o pukom tipfeleru.

Nadvojvotkinja Dagmar je prema predaji bila razuzdana pa se i rastala od muža. Njezini roditelji bili su razočarani njezinim ponašanjem te su je i razbaštinili. Njezina kći povjerena je na skrb njezinoj sestri Veri. Kontroverzna Dagmar pokušala je oteti kćer pa je bila angažirana Miška Špičeka iz Igrišća ali je taj pokušaj razotkriven pa je Miško završio u zatvru o čemu je pisao jedan lokalni portal. Maria Gabriela je udala se u Švicarskoj, gdje je boravila u vrijeme Drugog svjetskoga rata. Muž joj je bio mladi bankar u Zürichu Jan Van der Muhl s kojim je imala troje djece: Jana, Patricka i Marinu.

Princeza Gabrijela je imala pravo pristupa u sve europske dvorove, a bila je i rođakinja španjolskog kralja po očevoj liniji. Umrla je u Švicarskoj 15. studenog 1966. godine.No, vlansički list u Teslinoj 10 razotkriva kako je ipak Dagmar imala osigurane legalne prihode od iznajmljivanja zgrade u središtu Zagreba. O dagmar Habsburg postoji zapis i na Facebook stranici Muzeja automobila Ferdinand Budicki. Tamo piše: 'Posebnu zanimljivost izložbi dao je »Concours'd Elegance« – izbor najljepšeg automobila u kojem se ocjenjivala »elegancija linije«, »konfort«, »uređaj«, »odjelo vozača i suvozača«, kao i »harmonija cjelokupnog dojma«. Pravo sudjelovanja imali su svi automobili registrirani prije 1. listopada 1924. godine, a pobijedila je gospođa Dagmar Habsburg s malim otvorenim četverosjedom »Grif i Stift«. Tradicija izlaganja nastavljena je i održala se sve do danas, pa je tako Zagreb, iako bez proizvodnje automobila stekao dugu i bogatu automobilsku tradiciju'.

Iz svega navedenog vidljivo je kako je tata Ive Majoli ostao ne samo bez lokala već i bez mogućnosti da kapitalizira i dodanu vrijednost kroz like jedne od najkontroverznijih članova obitelji Habsburg tog doba. Dakle, ostao je bez mogućnosti da uz imidž prohujalog povijesnog vlaka Orient Expressa u priču o kafiću uključi i element Habsburgovaca. No, osim te propuštene šanse Stanko Majoli bori se i s dospjelim dugovima kao i njegova kći Iva te sin Drago. Naime, na sudskoj oglansoj ploči nedavno je objavljeno njegovo ime. Radi se o objavi ovrhe Općinskog suda u Crikvenici. Prema dokumentu koji potpisuje sutkinja Sonja Alač ovrhovoditelj koji nije naveden traži iznos od 10.375 kuna.

Ovrha je dosuđena 7. siječnja ove godine a objavljena je na sudskoj ploči 11. kolovoza ove godine. Stanko Majoli inače se preselio iz Zagreba u Novi Vinodolski na adresu tamošnjeg restorana Ive Majoli o čemu smo nedavno pisali. Očito ni milijuni koji se u Tenis centar Ive Majoli upumpali otac i sin Končar, Danko i Nenad, nisu bili dovoljni za izlazak iz začaranog ovršnog kruga u kojem se obitelj Majoli nalazi već desetljećima. No, na kraju moramo zaključiti kako se u slučaju znamenite sportske obitelji Majoli ipak radi i o određenoj vrsti heroizma jer desetljećima uspijevaju odoljeti silnim financijskim dubiozama koje ih u kontinuitetu pritišću i zadržati visoki životni standard unatoč opetovanim pokušajima njihovih vjerovnika da naplate svoja potraživanja.

Vlasnički list kafića Orient Express u Teslinoj svjedoči o burnoj prošlosti - pravu nadvojvotkinje Habsburg te posudbi Sanje Duggan Stanku Majoliju

Stanko Majoli prodao je lokal 2012., dvije godine nakon trovanja gošće deterdžentom, pa je tako uspio skinuti i ovrhu koja mu je visila nad glavom

Sudska oglasna ploča svjedoči da je zadnja ovrha Stanka Majolija sustigla zbog duga većeg od 10 tisuća kuna