Pogledamo li u sudskom registru podatke za tvrtku Kisik iz Orebića koja je dio poslovno-nekretninskog carstva sankcioniranog ruskog oligarha Alishera Usmanova i njegove supruge, gimnastičke trenerice Irine Viner Usmanove vidjet ćemo upis zabilježbe koja svjedoči o blokadi njihove imovine. Ta je hrvatska tvrtka inače u vlasništvu ciparske kompanije Leraux Holdings Ltd. Bračni par Usmanov posjeduje i hotel s 4 zvjedice Aminess Grand Azur na samoj obali na Pelješcu. U registru je za tu ali i njihovu drugu hrvatsku tvrtku Castellum Aquae upisano: 'Na temelju čl.17. točke d. i e. Uredbe Vijeća (EU) broj 26/2014 od 17. Ožujka 2014.g. o mjerama ograničavanja u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost Ukrajine; Provedbene uredbe Vijeća (EU) 2022/336 od 28. veljače 2022. o provedbi Uredbe (EU) broj 26/2014 o mjerama ograničavanja u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost i neovisnost Ukrajine; čl.2., 4. I 10. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja (Narodne novine broj 139/2008, 41/2014 i 63/2019); čl. II., IV. i VI. Odluke o načinu provođenja međunarodnih mjera ograničavanja raspolaganja imovinom (Narodne novine 78/2011), upisuje se zabilježba zabrane raspolaganja, opterećenja i prijenosa poslovnih udjela trgovačkih društava na teritoriju Republike Hrvatske koja su u vlasništvu državljana, fizičkih i pravnih osoba iz Ruske Federacije, navedenih u Uredbama Vijeća Europe'. Logično se postavlja pitanje zašto ista takva zabilježba nije upisana u službeni registar plovila RH koji vodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i tko je odgovoran. Je li to propust tijela koje vodi državni tajnik Frano Matušić koji je zadužen za provedbu sankcija EU nad imovinom blokiranih podupiratelja režima Vladimira Putina. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U hrvatskom registru brodova kao vlasnica luksuzne Sunseeker jahte Irina Vu upisana je tvrtka s Kajmanskog Otočja Leraux Yachts Limited. Prethodni je vlasnik bila ugašena hrvatska tvrtka Leraux jahte čiji je direktor bio Rus s londonskom adresom Alexey Alexandrovich Seleznev. On je član Uprave u obje tvrtke Putinovog oligarha Alishera Usmanova i njegove supruge Irine, Kisiku i Castellum Aquaeu. Spomenimo kako je ugašena tvrtka Leraux jahte preko koje je isprva registrirana jahta Irina Vu koja je postala hit tema nakon što je otkriveno da je, unatoč blokadi, isplovila prije više mjeseci iz Betine na Murteru te je zadnji put locirana u turskoj luci, imala sjedište u Splitu u Mostarskoj ulici 99. Osim Selezneva koji je bio član Uprave tvrtka je imala prokurista Splićanina Željka Burazera. On je ujedno bio i kapetan jahte Irina Vu.

Na njegovom Facebook profilu i sada je vidljivo nekoliko njegovih osobnih slika, slika te odbjegle jahte ali i slika s njegovom suprugom Marinom Piljić Burazer kada je 26. studenog 2020. doktorirala. Inače, Burazerova supruga liječnica doktorirala je na temu:  'Značaj izražaja ERCC u bronhoskopskoj biopsiji adenokarcinoma pluća u svakodnevnoj kliničkoj praksi'. Na stranicama koje prate morski promet uočili smo više fotografija jahte Irine Vu s više lokacija a koje je osobno snimio Željko Burazer. Inače, postoji nekoliko web stranica koje prate morski promet poput marinetraffic.com i na takvim stranicama, osim podataka o plovilima, moguće je vidjeti i slike odbjegle jahte s više lokacija a koje su snimljene proteklo desetljeće. Tako se osim jadranskih lokacija vidi da je jahta često putovala u grčki ili turski akvatorij ali i Monaco što ne čudi jer i tamo, kao i na brojnim drugim EU destinacijama, Putinov oligarh Alisher Usmanov posjeduje nekretnine.

U medijima se proteklih dana špekulira kako je jahta, ako je bila pod sankcijama, legalno mogla isploviti iz dubrovačke luke i napustiti hrvatske teritorijalne vode. Objavljeno je i kako kapetanu i članovima posade prijeti zatvor do pet godina za kršenje sankcijskog režima. No, što ako posada nije prekršila zakon, odnosno ako nije bilo nikakve formalne zapreke za upravljanje jahtom, odnosno plovidbe? Ako nigdje nije bila valjana zabilježba da se radi o zamrznutoj imovini zbog provedbe sankcija tu će opciju sigurno iskoristiti obrana optuženika, ako dođe do sudskog postupka. Ako nije bilo zabilježbe to znači da su zakazali dijelovi sustava koji su trebali stvoriti pravni okvir i provedbu sankcija. Objavljeno je samo kako je nadležnima u Marini Betina gdje je bila usidrena jahta dojavljeno da je ista pod sankcijama.

No, pitanje je na koji je način ta procedura izvedena i ako je bila propusta u dojavi u smislu da je netko nekome rekao da jahta mora ostati na vezu a da to nije bilo izričito deklarirano, opet i to otvara prostor za nečiju ekskulpaciju. Prema sudskom registru Burazer je bio prokurist Leraux jahti od siječnja 2012. pa  dok tvrtka nije otišla u stečaj u listopadu 2016. godine. Potom je od kolovoza 2015. do sada  suvlasnik splitske tvrtke Libar trgovina na koji smo mu poslali upit sljedećeg sadržaja: 

- Vi ste bili prokurist u tvrtci Leraux jahte do listopada 2016. godine. Na tu je tvrtku tada registrirana jahta Irina Vu koja je dobila ime po vlasnici Irini Viner Usmanovoj, supruzi sankcioniranog Putinovog oligarha Alishera Usmanova. Slika te jahte i dalje je na Vašem FB profilu. Jeste li i kako bili povezani s tom jahtom nakon što ste prestali biti prokurist?

- Jesu li Vas kontaktirali istražitelji nakon što se saznalo da je jahta Irina Vu napustila hrvatske teritorijalne vode?

Do trenutka objave ovog članka nismo dobili nikakav odgovor od Burazera. Inače, i nakon što je prestao biti prokurist u hrvatskoj tvrtci ruskog oligarha Usmanova, ostao je kapetan Irine Vu. Vidljivo je to iz crnogorskog pomorskog registra. Tad je jahta Irina Vu bila regstrirana u Hrvatskoj preko te splitske tvrtke. Tako smo pronašli da je Željko Burazer kao kapetan uplovljavao na jahti Irina Vu u crnogorsku luku. Inače, o hrvatskom kraku bogatstva ruskog oligarha koji je rodom iz Uzbekistana i njegove supruge gimnastičarske trenerice koju je Putin više puta odlikovao već smo pisali. Krajem veljače prošle godine objavili smo članak pod naslovom: 'POD PRIJETNJOM SANKCIJA Pogledajte raskošni jadranski posjed Putinova oligarha Ališera Usmanova i splitsku jahtu njegove supruge Irine - Čim je Putin krenuo na Ukrajinu njegovi tajkuni poput Romana Abramoviča počeli su transfere imovine kako bi izbjegli američke i EU sankcije, na listi onih koji bi mogli doći na crnu listu nalazi se i vlasnik hrvatske tvrtke Kisik, odnosno Aminess Grand Azur hotela na Pelješcu'.

Krajem ožujka prošle godine objavili smo članak naslovljen s 'DIREKTORICA I POLITIČARKA Bivša SDP-ovka, sada HNS-ovka, direktorica je kod Putinovog oligarha blokiranog u Hrvatskoj zbog sankcija Višnja Vukotić iz Orebića direktorica je u tvrtci koja je povezana s Alisherom Usmanovim i preko koje on, sestra i supruga drže dva raskošna posjeda na Pelješcu te balon na Korčuli'. Istaknimo i kako su kapetan broda Irina Vu Željko Burazer i prokuristica u tvrtkama oligarha Usmanova i njegove supruge Irine povezani preko Facebooka. Također, jahta Irina Vu nosi ime po supruzi Putinovog oligarha dok je VU kratica od njezina dva prezimena Viner i Usmanova. Na kraju istaknimo kako činjenica da je Željko Burazer bio godinama prokurist te istodobno kapetan na jahti Irina Vu ne znači da je on osobno isplovio iz Betine i preko Dubrovnika napustio hrvatske teritorijalne vode. No, indikativno je da nam nije stigao nikakav odgovor od njega koji smo uputili na službeni mail splitske tvrtke u kojoj je suvlasnik - Libar trgovine.