Hrvatska je zemlja pravde i jednakih građana jedino kad su posrijedi ovršni ili bankrotni postupci. U skoro svim drugim segmentima života građani s pravom prigovaraju kako nismo svi jednaki i kako se zakoni i propisi relativno provode. No, kad su u pitanju ovrhovoditelji, poglavito agencije za naplatu dugova ili pak komunalne ili kartičarske kuće, tu nema privilegiranih. S obzirom da imamo svakodnevni uvid u sudsku praksu i objave dobro nam je znano kako se skoro jednakim ritmom među ovršenima svakodnevno nalaze i oni siromašniji građani, koji ne mogu platiti ni režije, ali i oni koji su situirani, dapače, spadaju u vrhove hrvatskog društva. Dok hrvatski premijer Andrej Plenković sudjeluje u radu Europskih pučana, odnosno skupu europskih stranaka kojima pripada i HDZ, te dok mediji objavljuju kako se prošetao s čelnicom Europske komisije Ursulom von der Leyen po Splitu, ime njegovog strica dospjelo je na listu ovršenih. Časni starina, kako bi se to reklo arhaičnim jezikom, Jovanin Plenković, zacijelo može učvrstiti reputaciju hrvatskom premijeru, barem u dijelu kako nije od onih koji je pogodovao užoj i široj obitelji tijekom svog drugog premijerskog mandata. Tko zna, možda hrvatski premijer, koji po netom datoj izjavi Dubravke Šuice ide u bitku za treći mandat, iskoristi činjenicu da nije od onih okorjelih hrvatskih političara koji su namirili ne samo svoje izravne potomke već i čitavu obitelj, a kakve smo, nažalost, imali prigodu upoznati proteklih desetljeća. Premijer Plenković mogao bi u svoju agendu uvrstiti i činjenicu da kod njega nema privilegiranih, barem kad su članovi najuže obitelji posrijedi. Naime, iako još uvijek u javnoj percepciji postoji značajan postotak onih koji misle kako su HDZ-ovci kradezeovci i da namire i sebe i sve svoje, slučaj Jovanina Plenkovića, premijerova strica, već drugi put svjedoči kako on brine tipične hrvatske dužničke brige. Njemu Andrej Plenković očito nije namjestio ništa pa niti to da nema za vratom agenciju za naplatu dugova, znameniti Eos Matrix, tvrtku od koje se ledi krv u žilama svima koji im duguju a nemaju redovita primanja pa obveze ne mogu izmiriti. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U ožujku 2021. godine janosti smo prvi put predstavili živopisnog strica hrvatskog premijera. U članku objavljenom pod naslovom: 'VITALNI PODUZETNIK TREĆE DOBI Plenkovićev stric Jovanin (89) kao maneken pozira na slikama svojih apartmana u Jelsi'. U podnaslovu tog članka naveli smo: 'Premijerov stric tužen je zbog zemljišta na Hvaru zajedno sa Sandom Zenko koja je dobila 17 glasova na Markićkinoj listi za Sabor 2015.'. U svibnju iste godine premijerov stric bio je još jednom glavna zvijezda članka i to pod naslovom: 'ZUB VREMENA NA HVARU Plenkovićev stric Jovanin meta gostiju koji su kod njega slikali mrave, hrđave štednjake i bojlere'. U podnaslovu smo istaknuli: 'Vitalni stric hrvatskog premijera Jovanin Plenković iznajmljuje apartmansku katnicu u Vitarnji na otoku Hvaru a unatoč dotrajalim uređajima mnogi ga opisuju kao krasnog domaćina'.

Polovicom prošle godine Jovaninu smo posvetili još jedan članak i to pod naslovom: 'NEMA ZAŠTIĆENIH Zamalo ovršen i stric hrvatskog premijera Jovanin Plenković (90), isplivala zagrebačka tajna'. U podnaslovu tog članka naveli smo: 'Vitalni Hvaranin u 90.-oj godini uspješno iznajmljuje pomalo derutne apartmane u vili u Jelsi, obrađuje zemlju pradjedova a investirao je u metropolu'. Iz svega navedenog vidi se kako Andrej Plenković u svom premijerskom mandatu nije nimalo pogodovao svome rođenom stricu niti je njemu namjestio nešto od stotina miijuna eura koji su se u turistički i poljoprivredni sektor slili iz EU u našu zemlju. No, tko zna, vjerojatno to časni Jovanin ne bi niti uzeo i da mu se nudilo. S druge strane još jedan naš raniji članak svjedoči kako se niti premijerova mama nije okoristila od svoga sina, hrvatskog moćnika.

O tome svjedoči naš članak iz travnja 2021. pod naslovom: 'GRUNTOVNE BITKE PREMIJEROVE MAME Plenkovićeva mama na sudu zbog zemljišnih sporova sa susjedima i rođacima - Dr. Vjekoslava Raos-Plenković na makarskom sudu tri put je tužena zbog grunta a jednu parnicu sama je pokrenula'. Očito hrvatski premijer nije nikoga niti nazvao na sud, jer da jeste, vjerojatno njegova mama ne bi čekala skoro dva desetljeća zemljišnu pravdu. O tome svjedoči naš članak pod naslovom: 'NESREĐENE HR GRUNTOVNICE Mama premijera Plenkovića nakon 18 godina procedure uknjižila 2 oranice s 52 vlasnika'. U podnaslovu je navedeno sljedeće: 'Baka šefa hrvatske Vlade Mila Raos rođ. Sisarić umrla je 2003. u dobi od 83 godine ali trebalo je skoro dva desetljeća da se njezina djeca upišu u vlasnički list'. Iako se neki žele ugurati među vladajuće iz čistog uvjerenja kako će srediti ne samo uhljebljenje već i razne druge privilegije za svoje bližnje, prethodno objavljene priče takve će zacijelo debelo demantirati.

Hrvatski premijer nije namjestio nikakvu donaciju ni svome pokojnom tati koji je dugo godina vodio Hrvatsko komunikološko društvo. O tome se više može saznati iz našeg članka pod naslovom: 'Iza premijerovog oca Marija Plenkovića ostao je HKD, tko će ga voditi sad kad njega nema - Skoro tri desetljeća tata Andreja Plenkovića posvetio je organizaciji čiji je bio predsjednik a u kojoj je tijesno surađivao sa svojim bratom pokojnim profesorom Jurajem Plenkovićem'. Očito premijer nije od onih koji su došli na vlast kako bi namirili obitelj, kumove i prijatelje. No, iako naš premijer voli isticati kako nam je bolje i da bi svi trebali osjetiti program zaštitnih mjera prema najugroženijima, među kojima su svakako penzioneri, činjenica je da je te populacije sve više među ovršenima pa ne čudi da se među njima našao i premijerov stric koji je prevalio devedesetu godinu života.

Naime, Jovanina Plenkovića na Općinski prekršajni sud u Splitu dovela je ovrha Eos Matrixa, zagrebačke agencije za naplatu dugova.'Ovršenik nije podmirio dospjelo potraživanje te se radi naplate tražbine ovrhovoditelja iz vjerodostojne isprave i troškova ovoga postupka predlaže donijeti rješenje o ovrsi' - piše u dokumentu. Iz istog je vidljivo kako Jovanina Plenkovića terete za dug u iznosu od 164,55 eura / 1.239,80 kn uvećan za zakonske zatezne kamate koje teku od 18. lipnja 2022. godine pa nadalje.  Agencija za naplatu dugova očekuje od premijerova strica plaćanje u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi, zajedno s troškovima postupka u iznosu od 87,19 eura / 656,93 kn, također uvećanim za zakonske zatezne kamate.

Predložena je ovrha na novčanim sredstvima ali i ovrha općenito na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona. Iz priloga je vidljivo kako su otkupili glavnicu Jovanina Plenkovića za lipanj, svibanj, kolovoz i prosinac 2022. godine. Rješenje o ovrsi potpisuje splitski javni bilježnik Borica Kovačević. Priodadani su i dokazi, dvije neuspjele povratnice, što znači da Jovanina Plenkovića nije bilo u Svirču kad mu je poštar pokušao uručiti plavu kuvertu. Prvi put dostava nije uspjela na Jovaninovoj adresi u Svirču a drugi put na Jelsi. Eto i u ovom slučaju pokazalo se kako poštar uvijek zvoni dvaput, kao što je glasio i nekadašnji filmski hit.