Najživopisniji likovi na političkoj sceni Hrvatske često su dolazili iz krajnje desničarskih stranaka. Mnogi od njih bili su spremni na najrazličitije performance, najradikalnije stavove, najčudnije prosvjede - sve kako bi animirali desne pristaše i s druge strane razgnjevili protivnike s lijeve scene. Jedan od takvih je i zagrebački Hercegovac kojem je Index posvetio brojne članke u periodu od 2012. do 2017. godine. O tome svjedoče naslovi: 'Sjećate se našminkanog homofoba i desničara Čirka? Sad ima novu stranku'. Tu je i naslov: 'Studenti FFZG-a posvađali se zbog Frane Čirka, simpatizera nacizma poznatog po slikama sa šminkom'. U međuvremenu se Čirko oženio i dobio djecu te osvanuo kao aktivist Mosta u prvim redovima s čelnicima te stranke. Predsjednik je Udruge zagrebačkih Hercegovaca koja je pokrenula portal izborihr.com. Preko tog portala promiče se Most, glavna je zvijezda Nikola Grmoja, ali na stranicama portala Čirkovo je ime skriveno. Na službenom FB profilu na pitanje tko je predsjednik udruge nema odgovora. Zašto kontroverzni nekadašnji desničar Čirko skriva agit prop za Most na društvenim mrežama, više u nastavku......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Svjetla reflektora političkih analitičara, medija i šire javnosti su upravo usmjerena na stranku MOST, koja je nedavno prozvala Zorana Milanovića za kršenje zakona o političkoj kampanji. No, izgleda da domaća politička scena predstavlja pravi krajolik potpune hipokrizije, jer MOST, osporavajući Milanovićeve postupke, zapravo sam   krši zakon suptilno kanalizirajući novac kroz Udrugu zagrebačkih Hercegovaca, koji izdaje portal IzboriHR.  Znakovito je kako je na tom portalu naveden impressum iz kojeg je vidljivo samo ime stanovitog Gabriela Bubala, kao urednika portala. Dakle, ime ključne osobe udruge koja stoji iza te web stranice - kvazi portala - je  skriveno. Zato smo provjerili u registru udruga. Tamo smo pronašli podatak kako je predsjednik Udruge zagrebačkih Hercegovaca Frano Čirko, zamjenik predsjednika Ivan Vukoja a tajnik Marko Sopta.

Na stranicama izborihr.com vidi se link i na službeni Facebook profil Udruge zagrebačkih Hercegovaca. Kada se ode na tu stranicu vidljivo je kako tamo na pitanje tko je predsjednik udruge - nitko ne daje nikakav odgovor a inače odgovaraju na druge upite. Na tom FB profilu vidi se da stoje i iza web stranice hercegovci.hr. Šef spomenute udruge Čirko ima i vlastiti Facebook profil na kojem objavljuje širok raspon tema i slika, od obiteljskih, dakle sebe, supruge i dvoje male djece do medijskih objava da je u Njemačkoj crkva pretvorena u džamiju, video snimka dočeka Nove u Zagrebu s kadrovima Nepalaca, teksta da se u Indiji svaki dan prijavi 90 silovanja i slično. U svakom slučaju izvjesno je kako se ambiciozni Hercegovac Čirko transformirao iz kontroverznog desničara u osobu koja nastoji slijediti vrijednosti koje Most promiče na političkoj sceni. Na njegovom Facebook profilu je i plakat Mosta i Hrvatskih suverenista sa slikom Čirka i porukom 'Milanović je kukavica'.  

Na jednoj objavi je i slika slogana 'Na tvojoj strani' koju je komentirao neki posjetitelj Čirkovog FB profila riječima da su to ukrali od Aleksandra Vučića. Taj je komentar Čirko u međuvremenu uklonio. Na Čirkovom FB profilu vidljiva je slika iz prosinca 2023. na kojoj se vidi kako stoji na središnjoj poziciji na slici s Markom Milanovićem Litrom iz Hrvatskih suverenista i Davorinom Karačićem, Thompsonovim menadžeromna donatorskoj večeri u Sheratonu udruge U ime obitelji. Očito je Čirko postao važan faktor Mosta i Hrvatskih suverenista dok je udruzi kojoj je na čelu povjerena kampanja koja simulira da je objektivna i informativna a zapravo je propagandistička u korist Mosta s Grmojom kao glavnom zvijezdom. Elaborirat ćemo u čemu se tu radi. 

Korištenje ovakve strategije financiranja političkih kampanja pokazuje duboko ukorijenjen nedostatak transparentnosti, iskrivljuje političko natjecanje i potkopava demokratske vrijednosti. Naime, na internetu su se počeli pojavljivati oglasi koji vode na portal udruge, što se može tumačiti kao prikriveno financiranje političke kampanje. Ovaj potez otvara prostor za manipulaciju i zloupotrebu moći, a istovremeno se pretvara u alat za dezinformacije. Mostov dvostruki standard kada je riječ o poštovanju političkog integriteta i transparentnosti pokazuje kako politička elita nastoji da održi svoj utjecaj koristeći neformalne modele financiranja. U ovoj konkretnoj situaciji, Most koristi svoje resurse za postupke koje javno kritizira, ali je jasno da takvo ponašanje može izazvati trajnu štetu povjerenju građana u političke institucije i procese. Mogućnost stranaka da vrbuju sredstva kroz para političke organizacije zaobilazi zakonska ograničenja i otvara vrata korupciji i nepotizmu.

Teško je očekivati pošteno političko natjecanje kada neki akteri koriste ovakve strategije. Da bi se zaustavile ovakve prakse, potrebna je snažna volja političkih lidera, građana i regulatornih tijela da stanu u obranu poštenja, transparentnosti i demokracije. Osim neetičke taktike prikrivenog financiranja političkih kampanja, svoje mjesto na političkoj sceni Hrvatske pronašli su i botovi. Nedavno su se na profilima SDP-ovih političara pojavili komentari izrađeni od strane botova, automatiziranih računalnih programa, koji su dizajnirani da imitiraju ljudske korisnike na internetu. To je još jedan alat za manipulaciju javnim mišljenjem i potencijalnu dezinformaciju. Manipulacija društvenim mrežama kroz upotrebu botova dodatno komplicira ionako zamućenu političku sliku, potičući nepovjerenje među građanima i podrivajući integritet demokratskih procesa.