Hrvatskom predsjedniku i premijerskom kandidatu oporbe očito je suđeno da u vrijeme predizbornih kampanja mora pokopati bližnje. Tako su mu uoči utrke za Pantovčak 2019. umrli otac Stipe pa brat Krešimir a netom se, 6. ožujka o.g., na Mirogoju oprostio od svog punca Ivana Musića. Mediji su izvijestili kako je predsjednik održao dirljiv govor na posljednjem ispraćaju Ivana Musića kojem su nazočili bivši ministri Ante Kotromanović, Mirando Mrsić i Siniša Varga, nekadašnji saborski zastupnik Igor Dragovan, predsjednik Gradske skupštine Zagreba Joško Klisović, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs i savjetnici iz predsjednikova Ureda. 'U kratkom govoru prisjetio se da ga je prvi put vidio na Valentinovo 1991. godine kada je u "fićeku" čekao svoju djevojku Sanju' - glasio je naslov u Jutarnjem. Iza Musića su ostali neutješni njegova supruga Ana, kći Sanja, prva dama Hrvatske, sin Tomislav, zet Zoran, snaha Rina te četvero unuka, dva sina hrvatskog predsjednika te dvije kćeri njegova sina i ostala tugujuća rodbina. Milanovićev punac bio je direktor zagrebačke građevinske tvrtke GIM sve do 2011. godine kada je tu funkciju prepustio sinu Tomislavu. No, prethodno je Tomislav osnovao i bio direktor ZG firme 'Koncept za pet' koju je u srpnju 2011. prepustio Igoru Rebi. No, tvrtka je došla na loš glas zbog neplaćanja angažiranih studentica. Naime, ta je tvrtka angažirala studentice za podjelu letaka na promo štandovima po zagrebačkim trgovačkim centrima a kad su akumulirani dugovi prvo je odbijen stečaj a onda je stvar preuzeo bivši sudac, sadašnji europarlamentarac i izborni kandidat Mislav Kolakušić. Doduše, prvi zahtjev FINA-e da tvrtka ide u stečaj zbog dugova i blokade je odbijen, onda je taj postupak povjeren tadašnjem stečajnom sucu Trgovačkog suda u Zagrebu Mislavu Kolakušiću. No, posebno moćne kontakte ima Milanovićeva šogorica Rina Musić. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na web stranici MojPosao i 6 godina od brisanja iz registra zagrebačke tvrtke 'Koncept za pet' koju je osnovao i preko koje je godinu dana poslovao brat Prve dame Hrvatske Sanje Musić-Milanović, vidljivo je čime se ta tvrtka bavila. Oglas nosi datum 24. kolovoza 2012. i u njemu piše: 'Koncept za pet traži Promotore - hostese (m/ž) za rad na promocijama u trgovačkim centrima i na događanjima te podjelu letaka ....Koncept za pet, BTL agencija specijalizirana za pružanje usluga promocija u trgovačkim centrima, organizacije događaja, podjele i distribucije letaka, unapređenja prodaje..'. Članak na portalu srednja.hr o njihovom modelu rada svjedoči naslov: 'Koncept za 5 manipulira zagrebačkim studentima'.

U članku piše: 'Marketinška agencija Koncept za 5 samo je jedna u nizu zagrebačkih tvrtki koje ne plaćaju rad studenata. Kristina Bajlović je studentica druge godine Ekonomskog fakulteta te je već nekoliko puta radila za spomenutu agenciju tako što je u dućanima dijelila letke i uzorke. Svaki put su kasnili do dva mjeseca s uplatama. Zadnji put sam za njih radila s prijateljicom u srpnju, kada smo im odnijeli svoje ugovore, ali nam još uvijek nisu isplatili 965 kuna. Nekoliko puta smo ih zvale, ali su nas sami prebacivali s jedne osobe na drugu ili se uopće nisu htjeli javiti. Također još iz srednje škole znam nekoliko cura koje su radile za njih, ali nisu bile plaćene, rekla nam je Kristina'. objavljeno je na srednja.hr.

U sudskoj bazi stečajeva arhivirani su podaci za tu tvrtku. Iz dokumenata je vidljivo kako je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Nikola Ribarić, 17. lipnja 2016. odlučivao u pravnoj stvari podnositelja zahtjeva Financijske agencije. Tada je pokrenuo skraćeni stečajni postupak nad tom tvrtkom. Iz obrazloženja je bilo vidljivo kako je tvrtka imala dugove i bila u blokadi  od 120 dana a dug je iznosio 340.957,30 kuna 1. rujna 2015. godine. Tada nisu bile 'ispunjene pretpostavke za pokretanje drugog postupka radi brisanja dužnika iz sudskog registra'. Na odluku se mogla izjaviti žalba. No, dokument Trgovačkog suda u Zagrebu s protpisom suca Mislava Kolakušića od 10.srpnja 2018. svjedoči kako je ta tvrtka, koju je osnovao brat prve dame Hrvatske, ipak uspjela otići u stečaj. Naime, Kolakušić je u istom danu otvorio i zatvorio stečajni postupak a za stečajnu upraviteljicu imenovao odvjetnicu Irenu Kelavu.

'Ovlašćuje se stečajni upravitelj zastupati stečajnu masu, te pokrenuti i voditi u ime stečajne mase postupke radi prikupljanja imovine koja ulazi u stečajnu masu. Ovo rješenje objavljuje se na e-oglasna ploča suda i dostavlja Sudskom registru ovog Suda radi brisanja dužnika iz  registra'. Iz obrazloženja je bilo vidljivo kako je tvrtka 'Koncept za pet', prema potvrdi FINA-e  od 11. siječnja 2018. bila u blokadi u iznosu od 69.143,45 kn, da je neprekidna blokada trajala 1676 dana a da su svi računi dužnika zatvoreni 23. siječnja 2015.. .Od vjerovnika je traženo da predujme 9.000,00 kn za pokriće troškova prethodnog i stečajnog postupka ali nitko nije uplatio traženi iznos pa je to stvorilo zakonsku podlogu da Kolakušić zaključi stečaj. Znakovito je kako je Kolakušić u stečaj odveo i prezaduženu tvrtku koju je osnovao sada pokojni brat predsjednika Zorana Milanovića Magnitudo, koja je ostala dužna više milijuna eura kreditorima i zbog koje je bila privremeno upisana hipoteka na stan koji je iza smrti oca u pripadajućem dijelu naslijedio i Zoran Milanović.

O tome smo prethodno pisali u članku 'ŠPIJUNSKA ŠIFRA TRICIKL DOKUMENTI DOKAZUJU: Milijunsku dubrovačku vezu Zorana Milanovića, tajnog agenta 007 i Mislava Kolakušića u sjeni nikad vraćenih 3,25 milijuna eura kredita'. U podnaslovu je istaknuto: 'Pokojni predsjednikov brat Krešo Milanović zemljište za dubrovačku stambenu vilu svoje tvrtke Magnitudo kupio je od udovice i sina Hitlerovog i britanskog agenta Dušana Popova, koji je poslužio kao inspiracija za Jamesa Bonda, kada su stvari pošle po zlu i nagomilali se milijunski dugovi sve je sanirao bivši stečajni sudac a sadašnji EU parlamentarac'. Tu je i nedavno objavljeni članak: 'NEVJEROJATNO A ISTINITO Na stanu koji je iza smrti oca naslijedio i Zoran Milanović upisane su 3 hipoteke, 134 milijuna dinara u korist Grada Zagreba, te nikad vraćeni krediti od 3,25 milijuna € LHB-a i 965.000 € Hypo banke'.

No, poslovna sudbina šogora predsjednika Hrvatske i premijerskog kandidata iz sjene nije patila zbog izlaska iz tvrtke 'Koncept za pet'. Naime, Tomislav Musić je od sada pokojnog oca Ivana Musića preuzeo 2011. na upravljanje zagrebačku tvrtku GIM d.o.o. za građevinski nadzor. Ta se tvrtka spominjala u aferi s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Jutarnji je krajem kolovoza 2008. objavio članak pod naslovom: 'Milanovićev punac i Bandić pod istragom'. U članku je pisalo: 'U sumnjivim poslovima s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim cestama, koje već nekoliko mjeseci istražuje USKOK, sudjelovala je i tvrtka u vlasništvu Ivana Musića, punca SDP-ova predsjednika Zorana Milanovića, otkrio je jučer Jutarnji list. Musićeva tvrtka GIM d.o.o. obavljala je stručni nadzor na nekoliko projekata Grada Zagreba, ali jedan projekt je pod posebnim povećalom USKOK-a, koji sumnja da su se na tom projektu naknadno ugovarali već izvedeni radovi.

Riječ je o gradnji spoja Sarajevske i Vatikanske ulice u Novom Zagrebu. GIM je posao stručnog nadzora gradnje dobio ne prije početka radova, kako je uobičajeno i po zakonu pravilno, nego tek 18 dana nakon završetka i službenog otvaranja već sagrađene prometnice! Potaknuti informacijom da USOK istražuje radove na spoju Sarajevske i Vatikanske iz 2006., Poglavarstvu smo uputili pitanja o tome koje su sve tvrtke bile angažirane i kada su provedeni natječaji. Pročelnik Davor Jelavić u pisanom odgovoru naveo je da je za posao stručnog nadzora javno prikupljanje ponuda obavljeno 5. listopada 2006., da su ponude otvorene 19. listopada 2006. te da je 26. listopada 2006. kao najpovoljnija izabrana ponuda tvrtke GIM. Ali, što pročelnik nije naveo, datum službenog otvaranja potpuno završene prometnice bio je 8. listopada 2006! Spoj Vatikanske i Sarajevske otvorio je gradonačelnik Milan Bandić, u pratnji suradnika iz Poglavarstva i Zagrebačkih cesta. Na otvaranju radova, 8. listopada, novinarima su iznesene informacije o svim izvođačima radova, pa je objavljeno i da je kompletan nadzor obavila tvrtka GIM. Kako, kada je ta tvrtka odabrana za nadzor tek 18 dana kasnije?...' - objavio je Jutarnji 2008.

Službena web stranica Grada Zagreba svjedoči kako unosne poslove građevinskog nadzora s tvrtkom GIM  d.o.o. oca i brata prve dame Hrvatske nije sklapao samo Milan Bandić već je tvrtka nastavila dobivati poslove nadzora, poglavito dječjih igrališta, i u mandatu Tomislava Tomaševića. Dovoljno je pretraživati službenu web stranicu Grada Zagreba da se vidi opseg tih poslova kao i vrijednost svakog pojedinačnog posla. Zadnji takav 'stručni nadzor nad održavanjem javnoprometnih površina i dječjih igrališta i zelenih površina iz plana komunalnih aktivnosti gradske četvrti Gornji Grad - Medveščak – dječja igrališta i zelene površine 2024.'  s tvrtkom GIM sklopljen je 1. ožujka 2024. Vrijednost poslova bez PDV-a iznosi 1.350,00 eura - link. U siječnju je GIM sklopio posao nadzora dječjih igrališta u Gornjoj Dubravi po cijeni od  750,00 eura - link. U prosincu je GIM s Gradom Zagrebom sklopio poslove nadzora dječjih igrališta u Brezovici po cijeni od 750 eura bez PDV-a.

Istodobno su sklopili i posao nadzora dječjih igrališta u Donjoj Dubravi po cijeni od 850 eura. - link. Ne nadzire tvrtka Milanovićevog šogora samo dječja igrališta. Primjerice, za nadzor potpornog zida u Mesničkoj 2022. dobili su 26.000 kn u Tomaševićevom mandatu - link. Tvrtka Tomislava Musića s Gradom Zagrebom sklapa najraznovrsnjje poslove stručnog nadzora. Tako su primjerice dobili lovu i za 'stručni nadzor nad izvođenjem radova na postavljanju zaštitne elastične odbojne ograde u ulici Vidovec' po cijeni od 1.2000 kn bez PDV-a - link . Mora se primijetiti da je pokojni gradonačelnik Bandić bio izdašniji u dodjeli gradskih novaca tvrtci Milanovićevog šogora. Tako je primjerice GIM za 'stručni nadzor nad provedbom sanacije na objektima OŠ O. Ivankovića, OŠ P. Preradovića, OŠ Jordanovac, OŠ D. Cesarića, OŠ Vrbani' ubrao 23.985 kn u siječnju 2011. No, u istom periodu uprihodili su još dodatne novce za 'stručni nadzor nad izvođenjem radova sanacije sanitarija i kanalizacije u objektima OŠ', odnosno 12.737,00 kn - link.

Uostalom, koliko su novaca uprihodili izvodeći nadzirući za Grad Zagreb vidljivo je preko priloženog linka jer bi bilo nemoguće u kratkom tekstu priložiti sve linkove na dobivene poslove. Kada bi se radila daljnja analitika, primjerice vidjelo bi se  koliko ima dečjih igrališta u Brezovici (prema podacima s karte su dva) onda se vidi da je to sjajan prihod da netko ode, pogleda jesu li svi rekviziti ispravni, sastavi izvješće i za to naplati iznos prosječne neto mjesečne plaće brojnih građana Hrvatske. No, nadzor dječjih igrališta samo je kap u moru najraznovrsnijih nadzora koje je tvrtka GIM prethodna dva desetljeća od Bandića do Tomaševića obavljala za Grad Zagreb. Na kraju članka spomenimo i kako je supruga brata prve dame Hrvatske Rina Musić osoba s brojnim kontaktima s medijskim i marketinškim moćnicima u RH ako sudimo po njenom FB profilu. Na popisu njenih FB prijatelja su osobe u rasponu od Dijane Čuljak, sestra Račanove glasnogovornice Aleksandre Kolarić - Alice Jurak, bivša RTL voditeljica Tanja Tomić, Dina Štern, Krešimir Macan....

No, tu je i Plenkovićeva nećaka Ivana Plenković kojoj je premijerov tata prije smrti darovao stan o čemu smo ranije pisali - link. Tu je i snaha pokojnog generala Slobodana Praljka, odvjetnica Karmen Babić Praljak ali i HDZ-ovac i bivši vaterpolist Dubravko Šimenc te bivši potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet. Među FB prijateljima Milanovićeve šogorice su  glumica Jelena Perčin, bračni par, odvjetnica Iva i Hrvoje Pezić. Iva je kći odvjetnika Željka Olujića a njen muž je direktor HOK-a i poznati poduzetnik. Milanovićeva šogorica je u FB prijateljstvu i s Darinkom Kosorom, sutkinjom Nikom Grospić i njenom sestrom Daškom, ali i sestrom Dijane Čuljak, odvjetnicom Majom Čuljak kao i bivšom zastupnicom Mosta pa nezavisnom Ines Strenjom. U svakom slučaju Milanovićeva šogorica ima vrlo raznovrsne i moćne kontakte barem ako je suditi po njenim FB prijateljstvima. No, očito je Rina Musić u vrlo bliskim odnosima s moćnim piarovcem i tobožnje neovisnim političkim komentatrom i analitičarem u predizorno vrijeme  Krešimirom Macanom jer je vidljivo kako je bila na rođendanskoj proslavi jedne marketinške agencije a njihovu je zajedničku sliku Macan i objavio na svom profilu.