Da su Zoran Milanović i Ivan Penava u dobrim odnosima nije nikakva tajna. Još od prošlogodišnje Kolone sjećanja u Vukovaru kada su kamere Nove TV snimile čak razgovor Milanovića i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, dok su hodali, kada je Milanović Penavi na svom mobitelu pokazivao slike smuđeva, bilo je jasno da su ta  dvojica političara definitivno kliknuli. Prisjetimo se, Milanović je tada Penavi sa zaslona svoga mobitela pokazivao slike smuđeva:' Ovo su ti smuđevi, znaš koliki su. Jedan koji smo jeli je imao preko tri kile. Znaš koji su fileti od toga - govorio je Milanović Penavi a sve su snimile kamere Nove TV. No, Milanovićeve pozitivne vibracije prema čelniku DP-a i vukovarskom gradonačelniku postale su jače i intenzivnije od onog trenutka kada je predsjednik RH   šokirao javnost objavom da će biti  SDP-ov kandidat za premijera. Milanović je već tada, premda je bio ponesen euforijom, znao da to neće biti nimalo lagan ni ugodan  posao, te da mu Rijeka pravde neće biti dovoljna za osvajanje Banskih dvora i tjeranje iz njih mrskog mu neprijatelja Andreja Plenkovića. Stoga je sasvim razumljivo njegovo često dozivanje Penavinog imena, a i DP-a kao stranke u pozitivnom kontekstu, jer s njima Milanovićev put od Predsjedničkih do Banskih dvora bio bi upola jednostavniji i lakši. Je li fotografija koju objavljujemo, najnovijeg datuma, a ako jeste, krije li ona tajnu o čemu se razgovaralo na zajedničkoj večeri ili ručku Milanovića, Penave i Željka Sabe. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Uskrs je počela kružiti fotografija zajedničkog ručka ili večere predsjednika RH Zorana Milanovića, gradonačelnika Vukovara i čelnika DP-a Ivana Penave te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Vukovara Željka Sabe. Ako je fotografija nastala ovih dana, mnogi su se odmah zapitali je li se tu radi,  simbolično rečeno, o posljednoj večeri Zorana Milanovića, u funkciji predsjednika RH  s Ivanom Penavom čelnikom DP-a s kojim je Milanović u odličnim odnosima. Inače, posljednja večera ili tajna večera je oproštajna večera koju je Isus blagovao sa svojim apostolima uoči muke u Jeruzalemu.

Je li Milanović po uzoru na Isusa priredio posljednju večeru i to baš s Penavom, uoči njegove političke borbe i muke kroz koju prolazi i kroz koju će tek prolaziti kako bi se dočepao premijerske fotelje. Milanović je svjestan da mu je na tom putu potrebna politička potpora ne samo SDP-a i koalicije Rijeka pravde nego i još pokojeg koalicijskog partnera, silno se nadajući da bi mu u tome mogli pomoći Penava i njegov Domovinski pokret. Možda fotografija koju objavljujemo krije tajnu eventualnog dogovora Milanovića i Penave o budućoj suradnji i potpori koja je toliko prijeko potrebna Milanoviću na njegovu trnovitu putu do Banskih dvora. No, ono što Milanović nikako ne krije jesu njegove simpatije prema Penavi  bez čijeg Domovinskog pokreta njegove šanse za povratak na funkciju premijera, bez koje je ostao u studenom 2015. godine kada je Karamarkova Domoljuna koalicija s Mostom došla na vlast, a potom nekoliko mjeseci poslije na novim izborima u rujnu 2016. godine izgubio u srazu s Plenkovićem, su  puno manje i neizvjesnije.