Kada je legendarno Bijelo Dugme u prosincu 1980. godine, dakle prije 44 godine izdalo svoj nezaboravni album 'Doživjeti stotu', tada je Budimir Lončar koji je ovoga 1. travnja 2024. godine 'doživio stotu', imao svega 56 godina i bio je jedan od najistaknutijih političara i diplomata u bivšoj državi. A jedna od najslušanijih pjesama u to vrijeme bila je upravo pjesma Bijelog Dugmeta 'Doživjeti stotu', kojoj je svojim jedinstvenim glasom posebni štih dao legendarni Željko Bebek. 'Mora da je strašna gnjavaža u životu, Mora da je grozna gnjavaža u životu, Mora da je jeziva gnjavaža u životu, Doživjeti stotu, doživjeti stotu....', bio je refren pjesme, čije stihove je apsolutno demantirao ovih dana Budimir Lončar proslavljajući svoj stoti rođenda. I sudeći po njegovoj aktivnosti, stalnoj prisutnosti u javnom životu, ovom vitalnom stogodišnjaku nije nikakva gnjavaža u životu 'Doživjeti stotu'. Svom prijatelju, lideru hrvatskih Srba Miloradu Pupovcu, koji se u kampanji kiti Prijovićkinim perjem i glasom, uz kupnju delicija u Bonkuloviću, Budo Lončar otkrio je zacijelo tajnu kako doživjeti stotu i više od toga ...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Neupućen netko bi u prvi mah, pročitavši vijest da je  Budimir Budo Lončar, za ljevicu ikona a za desnicu zloglasni suradnik Ozne i da ne nabrajamo, 1. travnja ove godine proslavio 100-ti rođendan, pomislio da se tu radi o prvoaprilskoj šali. No brojne fotografije objavljene u brojnim medijima s proslave stotog rođendana bivšeg Titovog diplomata svjedoče da je Budo Lončar, bivši savjetnik dvojice predsjednika RH Stjepana Mesića i Ive Josipovića, doista, kako su pisali neki mediji, postao vršnjakom cijelog jednog stoljeća. O Budimiru Lončaru je do sada napisano na stotine i stotine tekstova, u kojima ga jedni hvale i veličaju, a drugi kritiziraju i prozivaju za njegovu nečasnu ulogu u bivšoj državi, pa i poslije osamostaljenja Hrvatske, no, jedno je sigurno - gdje god se pojavi ovaj odnedavni stogodišnjak izaziva brojne reakcije i privlači pažnju medija.

Stoga nije čudno da su i ovoga 1. travnja mediji se raspisali o liku i djelu Bude Lončara od toga da je 'proslavio  punih 100 godina, i to u vremenu uzbudljivih i intrigantnih događanja 20. stoljeća te sumračnih početaka 21. stoljeća, epohi koja je promijenila svijet, njegov oblik i duh' do toga da 'svi koji sudjeluju u intelektualnom životu Zagreba znaju da "Leka" ili "Budo" kako ga zovu prijatelji, ne propušta nijednu promociju važnih knjiga niti premijere kazališnih predstava, a da mu mozak i dan danas, nakon 100 godina života radi kao mladiću'. No, čini se da su i prethodni rođendani Bude Lončara bili magnet za medije pa je tako i njegov 95-ti rođendan bio ovjekovječen u brojnim medijima. Primjerice, portal Novosti je 1. travnja 2019. godine, dakle na Lončarov 95.-rođendan objavio da je Budimiru Lončaru, kao velikom  navijaču Hajduka 11 legendarnih igrača  poslao dirljivu čestitku tim povodom. 

Slaven Bilić, Ivan Buljan, Vilson Džoni, Jurica Jerković, Ivan Katalinić, Dražen Mužinić, Luka Peruzović, Ivica Šurjak, Igor Štimac te braća Zoran i Zlatko Vujović navodni su potpisnici tog pisma, a kao inicijatora pisma Novosti navode novinara Zdravka Reića'Mora da je strašna gnjavaža u životu, Mora da je grozna gnjavaža u životu, Mora da je jeziva gnjavaža u životu, Doživjeti stotu, doživjeti stotu', bio je refren pjesme legendarnog Bijelog dugmeta, čije stihove je apsolutno demantirao ovih dana Budimir Lončar proslavljajući svoj stoti rođenda. Samo nekoliko dana prije slavlja Budo Lončar je bio u prodavaonici delikatesa Bonkulović u Kaptol centru na Novoj Vesi i zajedno s Miloradom Pupovcem birao poklone i delicije za svoj 100-ti rođendan. Svog prijatelja Pupovca Lončar je cijelo vrijeme čvrsto držao ispod ruke. Činilo se da mu je detaljno prenosio svoja najvitalnija životna iskustva 'kakva je strašna gnjavaža u životu doživjeti stotu...'.

No, jedan važan detalj uočili smo tijekom snimanja. Naime, kada su sa skupim delikatesama stigli na pult za novčanik se mašio Pupovac. Inače, brojni posjetitelji obližnjeg Konzuma u Kaptol centru dobro se sjećaju kako je Lončar manifestirao svoju bodulsku šparnost. Tako i prije 20 godina kad su i siromašniji građani Hrvatske kupovali novine, jer još nisu svi sadržaji bili dostupno online, Lončar nikada nije kupovao već bi novine prelistao i pročitao kod polica. To i ne čudi kad je najveći dio svog dugog života Budimir Lončar bio dužnosnik i diplomat. Osim što je bio zadnji ministar vanjskih poslova SFRJ Lončar je bio je i posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Pokret nesvrstanih i savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika.

Mediji su netom objavili kako je u svjetskoj diplomaciji bio čak 75 godina, dakle jedan solidan ljudski životni vijek. To znači da je toliko godina bio plaćan i od strane raznih poreznih obveznika i to za život na visokoj nozi. Poslovica kaže 'dobar savjet zlata vrijedi'. Očito to zna i Milorad Pupovac pa je od Lončara dobio besplatne savjete ali se za njih revanširao delicijama koje je kupio u jednom od najskupljih zagrebačkih dućana takve vrste. Na kraju istaknimo da, iako su i Budo Lončar i  Joža Manolić prešli 100-tu ipak su još daleko od kronološke doba Metuzalema. Za njega u Bibliji piše kako je dočekao čak 969 godina. 

Fotografije dokazuju kako su Lončar i Pupovac u delikatesnom dućanu u Kaptol centru kupili delicije a da je račun platio Pupovac