Predsjednik Zoran Milanović imenovao je Tomislava Paškvalina povjerenikom za sport. U njegovoj službenoj biografiji piše kako je bio jedan je od najtrofejnijih hrvatskih vaterpolista koji je s reprezentacijom bivše države osvojio dvije zlatne olimpijske medalje, u Los Angelesu 1984. i Seulu 1988... Bio je svjetski prvak iz Madrida 1986., prvak svjetskog kupa 1987., viceprvak Europe 1985. i 1987. te pobjednik Mediteranskih igara 1983. Dva puta bio je proglašen za najboljeg sportaša grada Zagreba (1984. i 1986.), a osvojio je tri trofeja HAŠD „Mladost“. No, manje je znano da ga je Milanović dok je bio premijer imenovao pomoćnikom ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Paškvalin je bio i ravnatelj ustanove Centar za istraživanje i razvoj športa pri Zagrebačkom športskom savezu ali i direktor Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica.Novi Milanovićev povjerenik ima još funkcija poput članstva u Hrvatskom olimpijskom odboru. No, manje je znano kako je imao i brojne poslovne funkcije i u drugim tvrtkama koje nemaju veze sa sportom. Tako je bio predsjednik NO-a poljoprivredne zadruge Banovci iz Nijemaca zajedno sa suprugom Majom. Bio je i član NO-a zagrebačke tvrtke Chromos - Agro dok je Maja Paškvalin bila u Upravi. Sada je Maja Paškvalin zamjenik NO-a u Banovcima a ta je zadruga vlasništvo Chromos - Agra. No, najintrigantnija je poslovna rola ona člana Uprave Danuvius marine. U travnju 2021. objavljeno je kako je Paškvalin postao direktor u tvrtci koja upravlja Marinom Tribunj. Ta je tvrtka bila dio portfelja kontroverznih mađarskih ulagača Tamása Vitézyja i Lászla Attile Kerekesa. Oni su u vrijeme Račanove koalicijske vlade od države jeftino kupovali hotele i marine na Jadranu, tvrtke bi gurnuli u predstečaj, a potom bi se njihove tvrtke pojavljivale istodobno kao dužnici i kao vjerovnici. No, u jednom trenutku sve je puklo za Mađare pa je tako podignuta optužnica protiv Kerekesa koji se tijekom istrage, gle čuda, branio kako je isisane milijune iz jadranskih hotela za koje ga terete predavao svom bivšem ortaku Vitezyju, inače nećaku mađarskog premijera Viktora Orbana. Zanimljivo je kako je Milanovićev novi povjerenik za sport Paškvalin bio direktor do 21. siječnja 2022. Paškvalina smo ranije snimili i na nedjeljnoj kavi s lidericom Možemo Uršom Raukar pa je to dodatna potvrda kako se predsjednik Milanović, nakon izbornog kraha, vezuje na kadrove Možemo kako bi osigurao drugi predsjednički mandat. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U medijima je prije 3 godine objavljeno kako je Tomislav Paškvalin novi direktor Danuvius marine iz Tribunja umjesto Željka Malovića i Lászla Atile Kerekesa. O tom kontroverznom mađarskom tajkunu pisali smo u članku: 'DOLIJAO JE Optuženi bivši direktor hvarske Jelse tvrdi kako je isisane milijune predavao bratiću mađarskog premijera Viktora Orbana, isplivale muljaže bivšeg gazde Jadrana'. U podnaslovu smo naveli: 'Nekad u medijima glorificirani mađarski investitor Laszlo Atilla Kerekes koji je vladao brojnim hotelima i marinama od Tribunja do Hvara suočen je s još jednom teškom optužnicom za financijske malverzacije, pokušao je svaliti sve na ortaka'. Spomenuti Kerekes kojem se još sudi u Hrvatskoj osnovao je 2001. tvrtku Danuvius marina a u kojoj je, dakle nova uzdanica za sport hrvatskog predsjednika, bio direktor od 2021. godine.

Važno je naglasiti da je postao direktor nakon što je već postao transparentan ilegalni model Kerekesova i Vitezyjeva upravljanja tvrtkama i marinama u Hrvatskoj. Na Trgovačkom sudu u Zadru - stalnoj službi u Šibeniku 9. veljače 2022. objavljjen je upis promjena članova uprave. Tako je umjesto Paškvalina koji je prestao biti direktor 21. siječnja 2022 imenovana Jelena Baričević iz Zadra. Danuvius marina upravljala je Marinom Tribunj i inicijalno bila vlasništvo sina sestre mađarskog premijera Viktora Orbana Támasa Vitézyja i Kerekesa. Njima su se u vlasničkoj strukturi kasnije pridružili i odvjetnici, Robertino Bilobrk i Jelena Rubeša Bilobrk. Spomenuta dvojica Mađara desetljećima su mešetarili nekretninama na Jadranu a uz njihova imena vezivane su brojne afere, predstečajni i stečajni postupci, dugovi prema gotovo svim institucijama. Od Hrvatske su svojedobno jeftino kupovali hotele i marine: Jadran hotele, tvrtke Primošten i Jelsa, marine Tribunj i Kremik.

Tvrtke preko kojih su držali udjele bi u pravilu gurnuli u predstečaj, a njihove su se tvrtke iz poreznih oaza pojavljivale istodobno kao dužnici i kao vjerovnici. No, očito je Paškvalin imao interesa raditi za Danuvius marinu. On nije čovjek koji bi se odrekao prigode za osobnu zaradu i probitak. Bilo je to vidljivo i u vrijeme kad je bio pomoćnik ministra za sport u vrijeme koalicijske Vlade Zorana Milanovića. O tom vremenu svjedoči članak iz Večernjeg lista. U njemu je navedeno i sljedeće: 'Nasuprot “malim” ljudima, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kao pomoćnik ministra sjedi sportski velikan Tomislav Paškvalin, koji smatra da zbog talenta koji ga je odveo do sportskoga Olimpa, uz državnu plaću od 13.694 kune, kao 53-godišnjak ima moralno pravo na “sportsku mirovinu” od 5500 kuna. Učiteljica u Belom Manastiru, prenose novine 24sata, plače jer joj učenik dolazi gladan u školu pa izdvaja pet kuna dnevno kako bi dijete dobilo barem školski obrok.

Neki učenici s posebnim potrebama ovih nas dana moraju uvjeravati kako im se uskraćivanjem asistenata ne pruža jednaka šansa. Nasuprot “malim” ljudima, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kao pomoćnik ministra sjedi sportski velikan Tomislav Paškvalin, koji smatra da zbog talenta koji ga je odveo do sportskoga Olimpa, uz državnu plaću od 13.694 kune, kao 53-godišnjak ima moralno pravo na “sportsku mirovinu” od 5500 kuna' - objavljeno je 2014. u Večernjaku. Za Paškvalina se čulo i uoči zadnjih izbora u Gradu Zagrebu kad je Tomašević predstavljao u travnju 2021.  svoj nestranački Savjet za Zagreb. Među njima je bio i Tomislav Paškvalin. Stoga nije čudno da je on miljenik liderice i saborske zastupnice Možemo Urške Raukar. Njih smo dvoje snimili na nedjeljnoj kavi u lipnju 2021.

Tu smo foto priču najavili s: 'NAKON PLACA NA ČVENK Urša Raukar-Gamulin s Tomislavom Paškvalinom na strateškoj uhljeb-kavi'. U podnaslovu smo istaknuli: 'Bivši vaterpolist, direktor marine u Tribunju, iskoristio kavu s novopečenom političkom moćnicom da lobira za svoju funkciju u Zagrebačkom športskom savezu'. Inače, spomenimo kako Paškvalin potječe iz ugledne obitelji iz Betine na Murteru. Tamo, prvi red do mora novi Milanovićev uzdanik sa sestrom, inače sutkinjom, Vlatkom Paškvalin Bošković posjeduje naslijeđenu kuću. Suprug Paškvalinove sestre zove se Slaven Bošković, inače isto kao i nekadašnji viši inspektor Ministarstva financija koji je 2009. bio uhićen i pritvoren zbog traženja mita kao dio šire skupine. Naime tada je u ćelijama u Remetincu završio i šef ispostave Centar zagrebačke Porezne uprave Zdravko Markač, koji je uhićen u primanju mita u akciji Dubai.

Podsjetimo, javnost se tada zabavljala kad se doznalo kako je on vozio Porsche, njegov sin Lamborghini, a onda je uhićen zajedno sa suokrivljenim Rankom Vukojom, posrednikom Željkom Sičajom te Boškovićem koji je prvi i priznao primitak mita. Prema optužnici tražio je pola milijuna kn a dobio 300.000 kn. No, kad je sve otkriveno onda je Slaven Bošković osuđen 2010. na sedam mjeseci zatvora. Dakle, tu se radi o osobi koja se zove isto kao i zet Tomislava Paškvalina. Inače pokojni otac Milanovićevog novog uzdanika Vladimir Vlado Paškvalin bio je dipl. pravnik ali i vaterpolist.  Imao je tri brata: Veljka, Stajka i Petra. Veljko Paškvalin umro je u kolovozu 2008. u Betini na Murteru a inače je bio poznati arheolog koji je do rata živio u Sarajevu i radio kao dugogodišnji direktor Zemaljskog muzeja u tom gradu.

Tomislav Paškvalin imao je i strica Petra koji je umro u 91.-oj godini u Zagrebu ali i strica Stajka Paškvalina, koji je također bio vaterpolist ali i liječnik. No, s obzirom na obiteljski ugled i sportsku slavu uistinu je neobično da se Tomislav Paškvalin nalazio i u neslavnim kontekstima. Tako je protiv njega svojedobno Zlatko Mateša kao predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora podigao kaznenu prijavu i predao je DORH-u u vrijeme dok je bio pomoćnik ministra zato što im je uskratio 25 milijuna kuna. Kaznena je prijava podnesena 2015. dostupna na jednom portalu no, zanimljivo je, kako je ta kaznena prijava u međuvremenu maknuta. Preostaje nam vijdeti što će Tomislav Paškvalin napraviti za hrvatski sport s nove funkcije na koju ga je postavio hrvatski predsjednik te je li to imenovanje dio šire predsjednikove strategije ulizivanja Možemo nakon što je Milanović doživio debakl na izborima kao premijerski kandidat oporbe Grbinova SDP-a i njegove koalicije Rijeka pravde.