Generacije i generacije hrvatskih iseljenika odlazile su trbuhom za kruhom proteklo stoljeće ali i desetljeća u obje Amerike, Australiju, Zapadnu Europu..... No, mnogi od njih nikad nisu dočekali da im se ostvare snovi, često su i kosti ostavili negdje u tuđini a da im se za grob nije znalo. No, neki od hrvatskih iseljenika zahvaljujući čvrstoj vezi s hrvatskim crkvama i svećenicima u iseljeništvu uspjeli su podići brojne obitelji a da su unatoč skromnom životu podigli uspješnu djecu. Zacijelo su među tim iseljenicima koji su unatoč skromnoj egzistenciji podigli uspješnu djecu i sada 96-godišnji umirovljeni liječnik Nikola ili amerikanizirano Nicholas Dragutin Bartulica i njegova supruga Božica. Ona je hrvatskoj javnosti poznatija ne po svom imenu već kao mama Stjepe Bartulice. No, mi smo saznali sve detalje o toj hrvatskoj iseljeničkoj obitelji koja nikad nije iskusila američko blagostanje niti američki san u onom uvriježenom smislu ali eto dočekali su da se njihov sin Stephen Nikola Bartulica ili po naški Stjepo Bartulica egzistencijalno vrhunski pozicionira u domovini i otisne čak do EU parlamenta. Iako je u kampanji isplivalo kako ga uzdržava mama jer njemu, supruzi i obitelji preostaje tek 38 eura nakon što plate kredite koje su uzeli zbog kupnje kuće na Prviću, sad kad ide na astronomsku plaću u Bruxelles kao novoizabrani član EU parlamenta iz reda Domovinskog pokreta Stjepo više neće morati žicati mamu Božicu jer će obitelj imati više nego dovoljno za život u središtu EU unije. Istražili smo sve nepoznate detalje o obitelji Stjepe Bartulice, njegova 2 brata svećenika, sestri koja se zaredila te bratu liječniku s naglaskom na tvrtku koja u SAD-u već 35 godina skuplja humanitarne donacije od svih koji štuju mjesto Gospina ukazanja, odnosno hercegovačko svetište. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na adresi 511 Southwood Lane u gradu Saint Joseph u američkoj saveznoj državi Missouri prije 34 godina mama Stjepe Bartulice - Božica Bartulica - osnovala je tvrtku Friends of Medjugorje limited. Sjedište te uspješne tvrtke koja u SAD-a ali i šire prikuplja donacije i online od vjernika na ime humanitarne pomoći je u skromnoj montažnoj prizemnici u kojoj je adresa svih članova obitelji Bartulica osim najmlađeg člana, liječnika Nikole Bartulice. Prema službenim podacima agencija koje procjenjuju vrijednost nekretnina američki dom obitelji Bartulica trenutačno vrijedi 297.800 američka dolara. No, ni takvu, za američke prilike skromnu prizemnicu, obitelj Bartulica nije mogla steći a da mama Božica nije podizala stalno kredite i to jedan za drugim. O tome smo pisali u ranijem članku koji smo ilustrirali sa slikom nešto vrijednije prizemnice na susjednom broju.

Naime, mama Stjepe Bartulice pri upisu u vlasnički list u Zagrebu kuće u Gračanima koju je prodala ove godine pa prema izjavi Stjepe Bartulice njemu dala novce da može živjeti, navela je kućni broj 510 u istoj ulici a ne 511 koja je desetljećima dom Bartulica. S obzirom na to da tek izabrani član budućeg EU parlamenta iz Hrvatske potječe iz obitelji s petero djece ne čudi da je ta hrvatska iseljenička obitelj veliki dio života živjela skromno i da nikad nisu dosegli američki san onako kako to većina ljudi u Hrvatskoj zamišlja kad misli na SAD. Zapravo, svoj američki san Stjepo Bartulica u smislu karijere i imovine dosegao je tek u svojoj djedovini Hrvatskoj tako da se njegova odluka povratka u domovinu pokazala više nego ispravnom. Kada se uoči izbora za EU parlament govorilo o Bartuličinim kreditima te kako preživljava sa samo 38 eura koliko preostane njemu i supruzi kada plate sve rate zbog novokupljene kuće na otoku Prviću, te kad je on izjavio kako mu je mama dala novce od prodaje kuće u Zagrebu, sam je privukao pozornost javnosti na to da se ispituje kako to živi njegova mama i je li to realno.

K tomu je isplivalo i da se Bartuličin 49-godišnji brat don Angelo Bartulica koji  pripada Banjalučkoj biskupiji kao svećenik u Novoj Kapeli bori za život nakon srčanog udara. U sjeni je tako ostao drugi Bartuličin brat svećenik Matthew P. Bartulica ali i sestra Nina Bartulica koja je časna sestra u SAD-u. Dakle od petero djece Nikole Dragutina i Božice Bartulice troje je svoj život zavještalo vjeri i Bogu a samo dvoje, Stjepo i mlađi brat, pedijatar Nikola koji je oženjen s Kimberly, zasnovali su obitelji. Stjepo je, kao što je poznato otac trojice sinova od kojih je najstariji student u Njemačkoj a mlađi, jedan 7-godišnjak i drugi 13-godišnjak, pohađaju školu u Zagrebu. Stjepina supruga Željka Bartulica još je na Trgovačkom sudu u Zagrebu upisana kao vlasnica i direktorica tvrtke PPIO consulting, dakle tvrtke koja je dobila ime po papi Piu. No, Financijska agencija RH 7. ožujka 2023. zatražila je stečaj nad tom tvrtkom. FINA inače takve zahtjeve uputi kad netko ima dugotrajnu blokadu a nema sredstava za plaćanje obveza. U slučaju Stjepe Bartulice, odnosno tvrtke koju je osnovao ali prenio na suprugu, nije se radilo o nekom velikom dugu - tek o  984,14 eura / 7.415  kn.

Iz dokumenta koji je potpisao sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Hrvoje Lukšić vidljivo je kako je FINA zatražila provedbu skraćenog stečajnog postupka te da je on pozvao zastupnika dužnika da u roku 15 dana od dana objave oglasa podnese 'sudu javnobilježnički ovjerovljen popis imovine i obveza na propisanom obrascu'. Istodobno je pozvao i sve vjerovnike dužnika da najkasnije u roku od 45 dana od dana objave tog oglasa predlože otvaranje stečajnog postupka, te po pozivu suda predujme sredstva za namirenje troškova postupka. No, potom je 30. ožujka isti sudac obustavio stečajni postupak jer PPIO consulting koji je inače registriran u zagrebačkom stanu Stjepe i Željke Bartulice, jer je tvrtka platila dug pa nije bila u blokadi. Istaknimo kako je tvrtka Servimus u kojoj je 2011. Stephen Nikola Bartulica, odnosno Stjepo Bartulica, bio vlasnik te u kojoj je isprva bio direktor s čelnikom udruge Vigilare Johnom Vicom Batarelom a koju je kasnije prepustio supruzi Željki skončala u stečaju. Naime, Trgovački sud u Zagrebu je nad tom tvrtkom pokrenuo skraćeni stečajni postupak 22.veljače 2016. godine.

Tada je sutkinja Romina Markovinović objavila oglas iz kojeg se vidjelo kako je iznos duga bio 9.497,52 kn. Pozvala je osobu ovlaštenu za zastupanje dužnika da u roku 15 dana od dana objave oglasa podnese sudu 'javnobilježnički ovjerovljen popis imovine i obveza na propisanom obrascu' ali i vjerovnici dužnika da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te predujme sredstva za namirenje troškova postupka. U sutkinjinom upozorenju je pisalo: 'Ako osobe ovlaštene za zastupanje dužnika po zakonu u roku od 15 dana ne podnesu popis imovine i obveza dužnika ili ako iz tog popisa proizlazi da dužnik ima imovinu koja nije dostatna za namirenje predvidivih troškova stečajnog postupka, ili  ako u roku od 45 dana niti jedan vjerovnik ne predloži otvaranje stečajnog postupka i ne predujmi sredstva za namirenje troškova postupka, smatrat će se da je dužnik nesposoban za plaćanje. U tom slučaju sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka' - piše u rješenju od 22. veljače 2016. godine.

Potom je ista sutkinja 14. lipnja 2016. otvorila stečajni postupak nad Servimusom te za stečajnu upraviteljicu imenovala Antoniu Selak. Istodobno je i zaključila stečajni postupak nad Servimusom. Iz njenog rješenja vidljivo je sljedeće: 'Osobe ovlaštene za zastupanje dužnika po zakonu nisu u ostavljenom roku od 15 dana postupile po predmetnom pozivu iz Oglasa niti su vjerovnici dužnika u ostavljenom roku od 45 dana podnijeli prijedlog za otvaranjem redovnog stečajnog postupka' - napisala je sutkinja Romina Markovinović. No, u međuvremenu je Stjepo Bartulica na listi Domovinskog pokreta najprije ušao u prošli pa aktualni saziv Sabora a jučer je osvojio i mandat u EU parlamentu pa mu tako privatni biznis koji je on započeo a nastavila njegova supruga nije više ni bitan. Također, sad će zacijelo popustiti i financijski pritisak na njegovu majku koja ga je, prema njegovoj izjavi, uzdržavala otkako se sa suprugom zadužio za kupnju kamene višeaktnice na Prviću.

Naime, temeljna plaća EU parlamentarca je 7.000 eura a već je izračunato kako mnogi, s obzirom na sve druge plaćene troškove, privilegije i bonuse, mogu taj iznos čak i ostaviti po strani. Tako njegova 82-godišnja mama Božica više neće morati skrbiti za sina. Ona je inače osnivačica od 1990. tvrtke na kućnoj adresi Friends of Medjugorje limited preko koje od vjernika prikuplja razne donacije. Operativne poslove vodi i Stjepin brat, američki franjevački svećenik Matthew P. Bartulica. No, nisu u vjerničkom biznisu uspješni samo majka i Bartuličin brat Matthew već i brat Angelo koji se trenutačno bori za život. I on je imao crowfunding kampanje preko kojih je prikupkjao novce za pomoć drugima. Tako je još ativna njegova kampanja na Gofundme pod imenom Morinngstarfriends. Tamo je vidljiva njegova slika u svećeničkom habitu gdje stoji do banjalučkog biskupa u miru Franje Komarice. Don Angelo je prikupljao novce za gradnju novog vjerskog objekta ali se onda odlučio na renoviranje umjesto izgradnje novog objekta.

Bartuličin brat uspio je prikupiti 1.856 USD od 17 donatora. Na toj je stranici navodio kako je svećenik iz Kansas Cityja gdje je zapravo i službovao prije nego što je postao bosanskohercegovački svećenik. To i ne čudi s obzirom da je na kućnoj adresi Bartulica u Saint Josephu u američkoj državi Missouri još od 1990. njegov brat Mathew Bartulica prikupljao donacije za pomoć Hrvatima stradalima u ratu i njihovim obiteljima. Ta organizacija zadnjih godina uprihodi oko 50.000 do preko 60.000 dolara. Stoga ne čudi da je i Stjepina mama Božica Bartulica na neki način iskoristila brend Međugorja pa 2010. osnovala tvrtku Friends of Medjugorje. I njena tvrtka uspješno prikuplja donacije od vjernika ali i organizira posjete međugorskom svetištu. Dakle, obitelj Bartulica, uključujući i sestru Ninu koja se zaredila, nije samo vjernička već i uspješno vodi vjernički biznis. Uostalom, istom strategijom po dolasku u Hrvatsku poslužio se i Stephen Nikola Bartulica, odnosno Stjepo Bartulica kad je osnovao privatne tvrtke. No, i njegov otac Nikola Dragutin koji će ove godine napuniti 97 godina imao je u Zagrebu tvrtku s partnerima koja se zvala Nikobart.

Preuzeo ju je vlasnički od Igora Bartulice iz Samobora u studenom 2011. godine a udjele je iduće godine preuzeo Zagrepčanin Stjepan Šarčević. Već smo ranije pisali i kako su roditelji Stjepe Bartulice vodili sudski spor zbog nekretnine u Samoboru i protiv dvoje Amerikanaca. Radi se o članku pod naslovom: 'Bartulica ukrao ime papi Piu za consulting tvrtku koju je sakrio u imovinskoj kartici'. Netom prije izbora objavili smo kako je Bartuličina mama koja ga uzdržava i sama prezaudžena te druge detalje. Radi se o članku pod naslovom: 'Mama Stjepe Bartulice zadužila se u Zabi kad je gradila u Zagrebu, roditelje mu tužili zbog kuće u Gračanima, žive u prizemnici u Americi a mama mu je imala stotinu hipoteka'. No, očito je obitelj Bartulica u Americi doživjela sudbinu većine iseljeničkih obitelji a to je da su se poprilično namučili u životu i da nikad nisu dosegli američko blagostanje onako kako to naši ljudi zamišljaju temeljem američke propagande.

No, ipak uspio je Stjepo i to nakon povratka u domovinu kad je postao političar, pa saborski zastupnik i dogurao do EU parlamenta. Njegov djed Dragutin zacijelo bi sjao od ponosa na svoga unuka. Inače, Bartuličin djed Dragutin umro je 1977. u 82.-oj godini i pokopan u obiteljsku grobnicu na Mirogoju. Tamo počiva i Bartuličina baka Ivanka - zvana Nina - Bartulica koja je umrla 1985. u 92.-oj godini. Bartuličin tata Nikola Dragutin očito je gene povukao na majku. No, sreću da dugo poživi nije imala Bartuličina teta Karmen koja je preminula 1956. sa samo 22 godine. U obiteljskoj grobnici Bartulica na Mirogoju još počiva i stric hrvatskog EU parlamentarca Ante koji je preminuo 2019. u 90.-oj godini i koji je iza sebe ostavio potomke. U svakom slučaju uspjeh Stjepe Bartulice, ne samo politički već i materijalni, svjedoči kako kod nas mnogi pate od iluzija kako će odlaskom iz domovine uspjeti. U njegovom slučaju vidljivo je kako je s obitelji s petero djece, u kojoj je otac čak bio liječnik, jedva sastavljan kraj s krajem. Bartulice već dulje od četvrt stoljeća živi u montažnoj drvenoj prizemnici na periferiji Saint Josepha u Missourija - dakle njihov američki stambeni status daleko je od onoga što ljudi zamišljaju kao američki uspjeh.

No, zato je Stjepo Bartulica, o čemu svjedoči i njegova imovinska kartica, doživio svoj američki san u Hrvatskoj. Samo stan koji posjeduje u Zagrebu vrijedi više od pola milijuna eura dok njegov obiteljski dom vrijedi službeno u ovom trenutku skromnih 297.800 USD. Koliko će tek vrijediti kuća na Prviću koju će zacijelo Bartulica sa suprugom Željkom uspjeti sjajno renovirati zahvaljujući raskošnoj plaći hrvatskog EU parlamentarca tako da mu mama više neće morati pomagati  za njegove životne potrebe. Kada Domovinski pokret govori kako će vratiti iseljene Hrvate u domovinu možda bi to najučinkovitije dijaspori mogli predstaviti tako da snime promo spot s kadrovima skromne američke montažne prizemnice obitelji Stjepe Bartulice a potom pokažu novogradnju u Petrovoj u Zagrebu gdje Bartulica ima stan te kuću na Prviću. Na grafikonu bi mogli prikazati kako je Bartulica od politike u domovini zaradio u desetak godina više nego njegov otac kao liječnik u Americi za čitav život. Bolje od toga ne može.