U Hrvatskoj u osobnim bankrotima skončaju obično dvije kategorije ljudi, prvi su oni s egzistencijalnog dna koji nemaju ni za goli život, drugi su bogataši koji nam se smješe s naslovnica časopisa, za koje svi vjeruju kako su uspješni i bogati, čiji profili na društvenim mrežama obiluju slikama s top svjetskih destinacija. Jedan od tih 'uglađenih, finih i bogatih' zacijelo je sin pokojnog slavnog slikara Mersada Berbera koji je od početka rata u Sarajevu sa suprugom Adom te sinovima Azerom i Ensarom živio u Hrvatskoj i to na dvije luksuzne lokacije. Naime, Berberovi su živjeli u luksuznom stanu na elitnoj zagrebačkoj adresi, vili u Bosanskoj ulici, te ljetovali u vlastitoj vili kraj Dubrovnika. No, život na visokoj nozi ponekad nužno nosi i goleme troškove pa akteri takvog načina života zapadnu u financijske poteškoće kojih se ne mogu lako riješiti. Odnosno neki među nama žele zadržati privilegirani život u kojem uzimaju samo onaj ljepši dio, dakle blistave trenutke a one segmente života u kojima ceh luksuza dođe na naplatu - žele izbjeći. Takvi posegnu za osobnim bankrotom, odnosno sami podnesu prijedlog za pokretanje tog postupka nad njim kako bi se riješili dugova. Već smo pisali o brojnim poznatim Hrvatima koji žive na visokoj nozi a sami su zagrebačkom sudu podnijeli zahtjev za provedbu bankrota nad njima. Tu smo naveli obojicu braće Berber, sinove slavnog slikara čija platna ali i grafike lako nalaze put do kupaca diljem bivše države. Pisali smo i o nekim nevjerojatnim slučajevima, osobama koje su napravile milijunske eurske dugove a kojima su ti isti dugovi u bankrotnim postupcima otpisani. U slučaju braće Berber, Azer je uspio riješiti se golemih dugova no taj postupak oslobađanja od financijskih obveza kod Ensara Berbera je zapeo u jednom trenutku. No, sudeći po sadržaju zadnjeg sudskog dokumenta i Ensar će poput svoga brata Azera uskoro biti oslobođen svih financijskih obveza pa će kao ptica na grani odlepršati u svoj vrli život na visokoj nozi. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U listopadu prošle godine objavili smo članak pod naslovom: 'FARSA SINA MERSADA BERBERA Živi u vili na Pantovčaku, druži se sa šeicima, ljetuje u Dubrovniku, skija u St. Moritzu, no proglasio je bankrot pa sudu dokazuje da su mu prihodi i imovina NULA te da ga uzdržava mama'. U podnaslovu tog članka naveli smo: 'Ensar Berber pokrenuo je 2019. osobni bankrot na zagrebačkom sudu i od tada mora dokazivati kako nema imovinu ni prihode, no sutkinja je pronašla dokument koji će njegovu želju da se oslobodi dugova prema raznim vjerovnicima znatno otežati'. Iako je tada isplivao predbračni ugovor koji je Ensar potpisao sa svojom suprugom i majkom njihove kćeri, sudeći po zadnjem sudskom rješenju u tom predmetu ipak će osobni bankrot Berberovog potomka ići dalje. U ožujku ove godine objavili smo članak pod naslovom: 'POMRSILI MU RAČUNE Sudski povjerenik traži obustavu stečaja sina Mersada Berbera, ima pola vile na Pantovčaku a bankrotom se želio riješiti dugova'.

U podnaslovu smo naveli: 'Stečajni povjerenik Valentin Jakovac uputio je dokument sudu iz kojeg se vidi kako se Ensar Berber ponaša nesavjesno a ne ispunjava ni zakonsku obvezu javljanja'. Inače, u lipnju 2021. objavili smo prvi članak na temu osobnog bankrota Ensara Berbera i to pod naslovom: 'PRITISNUT BROJNIM DUGOVIMA I drugi sin Mersada Berbera spas potražio u bankrotu iako živi na visokoj nozi u Zagrebu'. Iz podnaslova je bilo vidljivo na čemu temelji taj zahtjev: 'Ensar Berber sudu je izjavio kako nema imovinu ni prihode te da ga uzdržava mama'. Ensar, koji je javnosti poznat i po elegantnom i skupom stilu, zacijelo želi okončati taj postupak na način na koji je uspješno isti okončao njegov brat Azer Berber. O njegovom slučaju smo već pisali u listopadu 2020. godine u članku pod naslovom:  'OKREĆE LI SE RENOMIRANI SLIKAR U GROBU: Sin Mersada Berbera ide u bankrot zbog dugova Karlovačkoj banci i Ministarstvu financija RH'.

Bio je to prvi članak na temu osobnog bankrota Berberovih sinova a u podnaslovu smo naveli: 'Azer Berber živi na luksuznoj nozi ali očito troši više nego što zaradi'. Članak iz prosinca 2020. razotkrio je detalje mega Azerovih dugova. Naslov je glasio: 'OD SUDA TRAŽIO I DOBIO BANKROT Berberov sin propao s Escobarom pa zatražio od RH i Karlovačke oprost 100% dugova'. Iz podnaslova je bio vidljiv okvir na kojem temelji bankrot: 'Sudac prihvatio stečaj Azera Berbera jer živi s mamom, ženom, čeka bebu, zarađuje 4.000 kn'. No, nisu samo Berberovi potomci stisnuti financijskim nevoljama. Članak iz rujna 2021. otkrio je kako dubioze ima i sin drugog slavnog slikara, pokojnog Ede Murtića.

Taj je članak objavljen pod naslovom: 'DUBIOZE POTOMAKA SLAVNIH SLIKARA Nakon što su bankrotirali Berberovi sinovi u Zagrebu ovršen i drugi sin Ede Murtića (Što je to trulo u državi Danskoj da čak i nasljednici slavnih očeva kronično tonu u financijske nevolje)'. No, Berberovi sinovi po stilu života zacijelo spadaju ne samo u hrvatsku već i svjetsku elitu. Oni se pridružuju onim bogatim građanima Hrvatske koji su napravili enormne osobne dugove pa su spas od istih pronašli u bankrotu. Slično je pokušao i zet bivšeg šefa Sabora Zlatka Tomčića, muž operne dive i članice žirija Supertalenta Martine Tomčić - Moskaljov. O tome smo pisali u siječnju 2021. u članku pod naslovom: 'NEVOLJE ZETA BIVŠEG ŠEFA SABORA Muž Martine Tomčić zatražio osobni stečaj zbog duga od skoro 25 milijuna kuna (Ženja Moskaljov sudu je podnio zahtjev 2017. godine ali se njegovi vjerovnici - RH i brojne banke nisu složile s ponuđenim planom otplate dugova)'.

No, bankrot nad njim je obustavljen zbog toga što je sud otkrio njegovo nepoštenje. To je vidljivo iz prethodno objavljenog članka. Rekoredi među onima bogatim koji su uspjeli kroz osobni bankrot osloboditi se nevjerojatnih dugova zacijelo su bivši zastupnik Hugo Bossa za Hrvatsku ali i bivši direktor splitske Credo Banke. U prvom slučaju radi se o Miljenku Reniću. O njemu smo pisali krajem ožujka ove godine u članku pod naslovom: 'SVE JE MOGUĆE Zagrepčaninu pošlo za rukom osloboditi se 4,9 milijuna eura duga, Privrednoj banci umjesto 37.109.258,95 kn koliko duguje platit će samo 3.605 eura (Premda većina građana misli kako je loše završiti u osobnom bankrotu u slučaju Miljenka Renića, bivšeg zastupnika Hugo Bossa za Hrvatsku, to se pokazao kao pravi bingo, vjerovnicima će platiti samo 0,07 posto dugova)'. O slučaju osobnog bankrota Splićanina Borisa Baraća pisali smo u lipnju ove godine.

Radi se o članku pod naslovom: 'OGOLJEN DO DASKE Vlasnik propale Credo banke zadužio se za 54.658.299 kn, živio je u šeikovoj vili i kupio Ivaniševićevu jahtu, njegov stečajni očekuje da mu vjerovnici otpišu dug od 7.244.054 €'. U podnaslovu tog članka naveli smo: 'Za bivšeg splitskog bankara Borisa Baraća stečajni povjerenik Bože Guvo predao je sudu završni dokument iz kojeg se vidi da NLB-u duguje 4.302.895,46 €, Splitsko-dalmatinskoj banci 2.198.323,34 € a Karlovačkoj 737.916,14 €, Guvo smatra da se Baraća može osloboditi dugova kao što on traži'. Znakovito je kako i kod provedbe osobnih bankrota u Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim sferama, vladaju dvostruki standardi. Naime, nemali broj puta pronašli smo podatak kako je sud odbio osobni bankrot neke javnosti nepoznate prezadužene osobe samo zato što nije ponudila validni plan otplate duga vjerovnicima. A kod drugih, prezaduženih slučajeva, jednim potezom otpišu se ti isti dugovi i osoba bude oslobođena svih obveza prema brojnim vjerovnicima.

No, da je praksa provedbe osobnih bankrota postala popularna kod hrvatskih selebritija svjedoče brojni slučajevi u rasponu od: Nikoline Pišek, Vlatke Pokos, poznatog splitskog košarkaša, Dražena Golemovića poznatog po ženidbi za udovicu likvidiranog kralja poker automata Vjeke Sliška, Tomislava Jelića  iz Colonije, Simone Gotovac... Nekim slavnim i uspješnim prijetio je osobni bankrot o čemu svjedoče naše priče o: Frani Lasiću, nogometnom menadžeru koji je otkrio Matea Kovačića - Jozi Palcu i njegovoj pratilji, HR kraljici Instagrama - Morani Mamić, TV zvijezdi Dorijanu Klariću, sinu Igora Štimca....Primjera je puno više, ali ne stanu u ovaj članak. Postupak osobnog bankrota tako postaje nešto što je skoro stvar prestiža iliti IN u Hrvatskoj za određene pripadnike jet seta. Očito će se ustrajnost u tom postupku isplatiti i drugom sinu pokojnog slikarskog velikana Mersada Berbera.

O tome svjedoči dokument s potpisom sudskog povjerenika Valentina Jakova. Naime,  on je na Općinski građanski sud u Zagrebu poslao novo izvješće o potrošaču Ensaru Berberu. 'Nastavno na doneseno rješenje o otvaranju i zaključenju postupka stečaja potrošača, u razdoblju provjere ponašanja Povjerenik sukladno odredbama Zakona o stečaju potrošača podnosi izvješće o poduzetim radnjama, utvrđenim činjenicama i stanju stečajne mase u razdoblju za koje se podnosi izvješće kako slijedi. Poduzete su slijedeće radnje: U Hrvatskoj poštanskoj banci je sklopljen ugovor o otvaranju i vođenju transakcijskog računa za posebne namjene. Periodički je provjeravano stanje posebnog transakcijskog računa Povjerenika za Potrošača. .....Tijekom dosadašnjeg tijeka postupka i provedenih radnji utvrđeno je slijedeće: Prema podacima dostupnim Povjereniku Potrošač i dalje ne raspolaže imovinom koja bi mogla biti unovčena radi namirenja vjerovnika i troškova postupka, odnosno obveza stečajne mase. Povjerenik nije od Potrošača zaprimio informaciju o početku/promjeni zaposlenja. 

Povjerenik nije od vjerovnika/trećih osoba zaprimio informaciju o postojanju imovine koja bi mogla biti unovčena radi namirenja vjerovnika i troškova postupka, odnosno obveza stečajne mase. Stanje potrošačeve imovine: Nema je. Promjene imovine u razdoblju: Nije bilo promjena u razdoblju. Nove okolnosti koje bi mogle utjecati na mogućnost ispunjenja Potrošačevih obveza: Nema ih. Iznos ukupno isplaćenih sredstava pojedinom vjerovniku: Nije bilo isplata. Podaci o unovčenoj stečajnoj masi - 0. Nije bilo unovčenja. Stanje stečajne mase: 0. Novčana sredstva pristigla u stečajnu masu: 0 Stanje sredstava u stečajnoj masi na posljednji dan razdoblja: 0,00 kn. Ostali podaci od utjecaja na tijek postupka: Ništa.' - piše u dokumentu koji nosi datum 28. kolovoza ove godine. Iz ovoga je razvidno kako je Ensar Berber pred okončanjem tog postupka, odnosno da uspješno brodi kroz tzv. stanje provjere. Dok je na društvenim mrežama okružen luksuzom i bogatstvom, putuje svjetskim destinacijama te živi na Pantovčaku za sud on je osoba bez prihoda i imovine koji uspijeva, nekim čudom, tegobnu hrvatsku stvarnost iznijeti s 0 kn prihoda i 0 kn rashoda.