Brojne Sarajlije ali i općenito građani BiH vole Pelješac. Taj im je poluotok i zemljopisno bliže od mnogih drugih jadranskih destinacija. No, oni koji ljetuju na Pelješcu imaju svoj mir i puno manju gužvu u sezoni. Ljudi nisu načičkani jedan do drugog kao na nekim drugim plažama poput makarskih, Baške Vode, Podgore i sličnih destinacija gdje hrle i dnevni turisti iz susjedne Hercegovine. Među zaljubljenicima u Pelješac je i sarajevska estradna legenda Halid Bešlić. Pjevač koji ima hrpu nezaboravnih hitova i koji bez poteškoća puni i najveće dvorane u Hrvatskoj. Malo je onih koji ne nisu čuli neke od njegovih nezaboravnih hitova a među njima je i svakako 'Miljacka' i dobro znani refren 'Ko bi rek'o čuda da se dese Pa Miljacka mostove odnese Da ne mogu tebi doć Hej, labude Da ne mogu ulicom ti proć''. Kakva su vremena došla neće samo prilično lijena sarajevska rijeka Miljacka nabujati već zadnjih godina hirovito vrijeme donosi poplave i pliva sve od juga do sjevera. No, ostavimo li poplave po strani i prisjetimo se još jednog Halidovog velikog hita 'Taman je'. Tko nije nikad čuo riječi: 'Dobro veče, a i ovo sreće Taman, taman, taman je Moja ruka oko tvoga struka....' Nije ta pjesma samo znana Halidovih fanovima već je, sudeći po Facebook Halidovom profilu slava pjesme stigla i do glasovite pelješke vinarije Madirazza. Oni su kao rezultat suradnje sa Halidom etiketirali boce s vinom i na njih otisnuli stihove iz te pjesme: 'Dobro veče, i vino što teče taman, taman, taman je sutra neka bude kako bude hej, labude...'. Slike te butelje koja je i nazvala Taman u prosincu 2018. objavio je Bešlić na svom Facebook profilu. Dakle, i iz tog detalja vidi se kako se Halid i Pelješac vole javno. Stoga ne čudi da je pjevač najprije kupio parcelu od jedne građevinske firme koja je u vlasništvu poduzetnice s ovih prostora koja živi u Austriji. No, ta je kompanija u Dračama na Pelješcu kupila velike šumske parcele, parcelizirala ih prodala brojnim poznatim osobama pa tako i pjevaču Halidu Bešliću. Istražili smo u gruntovnici tko će biti prvi Halidovi susjedi na Pelješcu i saznali smo kako se radi o više nego intrigantnim osobama. A kako ne bi bile intrigantne kad smo među Halidovim pelješkim susjedima vidjeli i ime bivše Miss turske dijaspore koja je supruga kontroverznog sarajevskog vlasnika diskoteke koji je imao problema sa zakonom zbog pucnjave ne samo u glavnom gradu BiH već i Beču. Saznali smo kako je u tijeku postupak izdavanja građevinske dozvole za jadransku nekretninu Halida Bešlića. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Bosanski su mediji u srpnju prošle godine objavili kako je Halid Bešlić nakon operacije iznajmio kuću u Dračama na Pelješcu i da će se tamo odmarati mjesec dana. Tada su Halidu kroz ruku ugrađena dva stenta u sarajevskom “Centru za srce”. Tada se Halid oporavljao uz pomoć svoje supruge Sejde. Početkom kolovoza prošle godine boravio je u iznajmljenoj kući na Pelješcu, u Dračama te tako oporavljao organizam od zahtjevne operacije. Mediji su zabilježili kako se bračnom paru Bešlić pridružio i njihov sin Dino s obitelji koji inače živi u Njemačkoj. Mediji su tada podsjetili kako se popularni pjevač već godinama se bori s različitim zdravstvenim problemima. Poznato je i kako je 2009. doživio je i tešku prometnu nesreću nakon koje je deset dana bio u komi. Liječnici su mu tada uspjeli spasiti jezik koji je pregrizao u nesreći, ali nisu uspjeli spasiti vid na desnom oku. Nakon toga ponovo je bio na operaciji nosa i oka, jer je imao poteškoća nakon teške nesreće.

Zbog svega navedenog ne čudi da je Halid odlučio izgraditi vlastiti raj na Jadranu na kojem će se moći u miru odmarati od napornih turneja ne samo u regiji već i na drugim kontinentima. K tomu Halid često nastupa u obližnjem Dubrovniku. Tako je nastupao za ovogodišnje Valentinovo u otmjenom Rixos Premium hotelu u tom gradu. Vjerojatno je sve to utjecalo da Halid ubrza proceduru oko gradnje svoje vile u Dračama u Janjina na Pelješcu.  Inače, to se mjestašce nalazi na sjevernoj obali poluotoka Pelješca, 30 km sjeverozapadno od Stona te 2 km sjeveroistočno od središta općine Janjine. Stanovnici Drače se bave ribolovom i poljodjelstvom, a u manjoj mjeri i turizmom. Turističke kapacitete ovog mjesta čine privatne kuće sa apartmanima za iznajmljivanje i auto-kamp. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine u mjestu žive tek 64 stanovnika. Parcela na kojoj će legendarni sarajevski pjevač graditi svoju vilu nalazi se u ulici koja se zove Priko Malega Prinosa. Taj je dio bio prekriven šumom sve dok parcele ukupne površine 5880 m2 nije kupila kompanija sa sjedištem u Zagrebu Polog Graditeljstvo.

Vlasnica i direktorica te firme je Selma Čović s adresom u austrijskom Vösendorfu. Čović je firmu u hrvatskoj metropoli osnovala krajem siječnja 2021. godine. Poljoprivredno zemljište koje je kupila preko Polog graditeljstva Čović je parcelicirala i tako prodala. Među njenim kupcima našlo se i zanimljivih imena osim Halida Bešlića. Prvi susjedi pjevaču su tako bračni par iz Sarajeva Aida i IT poduzetnik Zaharije Pašalić. Među prvim susjedima Halidovim je i sarajevski poduzetnik koji je gradio puno i na Bjelašnici Mehmed Mahić. Do njega parcelu ima i članica njegove obitelji, Angelina Mahić iz Umaga. Parcelu je na istom lokalitetu kupio i Sabahudin Javorovac iz Velesa iz Sjeverne Makedonije. No, među Halidovim susjedima je i beha nogometaš Amar Rahmanović koji je rodom iz Tuzle ali igra za ruski klub Krylia Sovetov iz Samare. Sve u svemu logično je zaključiti kako će pjevač imati malu koloniju svojih zemljaka i na Pelješcu.

No, prva susjeda mu je i Turkinja s bečkom adresom koja je bila čak i Miss turske dijaspore. Ona se zove Fügen Kačapor. Supruga je kontroverznog sarajevskog vlasnika poznate diskoteke Aqua koji je više puta bio spominjan u crnim kronikama ali i u estradnim prilozima jer se voli družiti sa zvijezdama estrade, poglavito turbo folka koje nastupaju u njegovom objektu. Inače, sarajevska Aqua dugo vremena je bila najpopularnija diskoteka u BiH koja je imala višegodišnju pauze u radu. U Aquai su bili koncerti Dine Merlina, Halida Bešlića, Šabana Šaulića, Željka Joksimovića, Severine, Nine Badrić, Ace Lukasa, Jelene Karleuše… Vlasnik diskoteke je Bahrija Kačapor,  živi i radi u Beču. No, taj poduzetnik rodom je iz Tutina, odnosno iz Sandžaka u Srbiji.  Sarajevski list Slobodna Bosna u listopadu 2009. pisao je kako se Bahrija Kačapor u zatvoru se pridružio bratu koji je osuđen na dugogodišnju kaznu zatvora zbog višemilijunske porezne utaje.

Naslov članka je glasio: 'Austrijski grijesi familije Kačapor'. Tada su objavili i kako je taj sandžačko - bosansko - austrijski biznismen Bahrija Kačapor, vlasnik hotela Aqua u Blažuju kod Sarajeva, ponovno uhapšen krajem prošlog tjedna u Beču. Tada su napisali kako je za razliku od uhićenja koje je austrijska policija izvela prije osam mjeseci, provodeći Kačapora po međunarodnoj tjeralici Kantonalnog suda u Sarajevu, da se tada kontroverzni hotelijer našao iza rešetaka na zahtjev pravosudnih vlasti u Beču. Ime Bahrije Kačapora vidljivo je i na stranici Ministarstva sigurnosti BiH. Tamo je u siječnju 2009. objavljeno: 'Ured za saradnju s Interpolom je takođe, obaviješten da su u Beču 19. januara 2009.godine uhićeni Fikret Kajević i Bahrija Kačapor. Za ovim licima je, u skladu sa naredbom Kantonalnog suda Sarajevo, raspisana međunarodna potjernica, zbog krivičnog djela “pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela” iz člana 346. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, a u vezi sa članom 31. spomenutog Zakona.O lišavanju slobode navedenih lica, bit će obaviješteni nadležni organi u cilju pripreme i dostave ekstradicione dokumentacije.

U veljači 2011. o njemu je pisao i sarajevski dnevnik Oslobođenje. Naveli su kako je 'Bahrija Kačapor, vlasnik diskoteke Aqua, koji je optužen za pomoć počiniteljima nakon pokušaja ubojstva Fatmira Mujaja u klubu Incognito u Sarajevu 16. novembra 2008., sklopio je sporazum o priznanju krivnje sa Kantonalnim tužilaštvom Sarajevo te pristao na uvjetnu kaznu zatvora od 12 mjeseci koja neće biti izvršena ako u naredne dvije godine ne počini novo krivično djelo. No, Kačapor je izašao iz zatvora a mediji su poslije pisali kako su na bečkoj fešti njegove supruge, atraktivne bivše Miss turske dijaspore, kada je napunila 43 godine nastupale estradne zvijezde: Selma Bajrami, Enes Begović i Aca Lukas. Kačaporovo ime nalazi se i na zadnjem objavljenom popisu poreznih dužnika u BiH. No, zacijelo će u Dračama na Pelješcu uskoro početi gradnja i vila obitelji Kačapor. No, izvjesno je kako Halid Bešlić nije dugo čekao od trenutka kupnje parcele pa do zahtjeva za građevinskom dozvolom. Pjevač je kupio pašnjak površine 400 m2.

Papiri za uknjižbu u gruntovnicu su zaprimljeni 23. siječnja ove godine. Iz vlasničkog lista vidljivo je kako je Ugovor o kupoprodaji nekretnine ovjeren 16. kolovoza 2022. godine javnog bilježnika Joško Pandža iz Metkovića. Vidljivo je iz vlasničkog lista kako je Bešlić parcelu kupio kešom jer nema nikakvog tereta. S obzirom na navedeni datum jasno je kako se pjevač odlučio na kupnju parcele dok se odmarao u iznajmljenoj kući u Dračama na Pelješcu a nakon operacije i ugradnje stenta. Netom je donesen dokument s žigom Dubrovačko-neretvanska županija, točnije Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju. Nosi datum 20. studenog 2023. godine. Radi se o 'Javnom pozivu za uvid u spis predmeta HALID BEŠLIĆ, BA-71000 SARAJEVO....'. U dokumentu piše: 'Pozivamo stranke na uvid u spis predmeta u postupku izdavanja građevinske dozvole za: – građenje zgrade stambene namjene (jedna stambena jedinica), 2.b skupine na postojećoj građevnoj čestici k.č. ....k.o. Janjina (Drače)'.

Naveden je i datum kad se  može izvršiti uvid u spis i to u na lokaciji – Dubrovačko - neretvanska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju, Ispostava Ploče. U dokumentu piše: 'Ukoliko se uvidu u spis predmeta ne možete osobno odazvati, za uvid u spis predmeta možete odrediti punomoćnika koji će zastupati vaše interese. Stranka koja se odazove pozivu nadležnoga upravnog tijela za uvid, dužna je dokazati da ima svojstvo stranke. Građevinska dozvola može se izdati i ako se stranka ne odazove ovom pozivu. Stranci koja se nije odazvala pozivu na uvid, građevinska dozvola dostaviti će se izlaganjem na oglasnoj ploči ovog Upravnog odjela, te elektroničkoj oglasnoj ploči ..... u trajanju od 8 dana'. Potpisan je i voditelj ispostave Nikola Perić. Dokument je poslan i na znanje pjevaču ali putem opunomoćenika Zlatka Čanika iz Opatije. Po svemu sudeći uskoro će male Drače na Pelješcu dobiti nove zanimljive ljetne stanovnike ulice