Dulje od desetljeća traje istraga i suđenje bivšem ministru Božidaru Kalmeti, Zdravku Livakoviću i ostalima. Kako nema pravomoćne presude ni okončanja postupka zagrebački Županijski sud ponovno je odredio blokadu imovine ne samo Kalmeti, Livakoviću već i mami bivšeg državnog tajnika te Milivoju Mikuliću i Damiru Kezelu. Kada smo prošle godine u ovo doba srčano navijali za naše nogometaše na SP-u u Kataru jedan od junaka nacije bio je naš kockasti vratar Dominik Livaković. Tada su se mediji raspisali kako je za njegovu karijeru i odrastanje jedan od najzaslužnijih pokojni djed Vojmil, nekadašnji ugledni zadarski liječnik i radiolog, koji je sa suprugom Vesnom, Dominikovom bakom, puno skrbio za unuka kad su mu se roditelji rastali. No, dok cijela nacija zdušno navija i drhti kada lopta ide prema našim vratima, dok strepimo hoće li naša hobotnica uspjeti obraniti protivnički zgoditak, malo tko razmišlja koliko je teško Dominikovoj baki ali i tati izdržati teret desetogodišnjeg procesa i blokade imovine. U tom je predmetu ponovno odlučeno o produljenju mjera pa je tako Dominikova obitelj s očeve strane i dalje u pat paziciji. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Županijskom sudu u Zagrebu vijeće sastavljeno od sutkinje Ive Gradiški Lovreček kao predsjednice vijeća te sutkinja Željke Skomeršić i Mirjane Horvat kao članica vijeća na sjednici vijeća 21. studenog o.g. odlučivalo je u kaznenom predmetu protiv I. optuženog Božidara Kalmete i drugih, zbog kaznenih djela iz članka 337. stavka 1. i 4. i drugih Kaznenog zakona. Odlučivali su o privremenim mjerama osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi te riješili da produlje privremene mjere osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi određene rješenjem suca istrage Županijskog suda u Zagrebu od 5. prosinca 2014. godine. Drugooptuženi je Zdravko Livaković, bivši državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Kalmetinom ministartskom mandatu.

On je ujedno i otac našeg Vatrenog i golmana nacionalne nogometne reprezentacije Dominika Livakovića. Zabranjeno mu je da otuđi i optereti nekretnine - zgradu i dvorište ukupne površine 404 m2, garažu u podrumu ukupne površine 38,53 m2, stan u potkrovlju, ukupne površine 125,88 m2; plovilo tipa MARGA 930 upisano u Upisniku pri Lučkoj kapetaniji Zadar, 1 dionicu Hajduka vrijednosti 500,00 kuna te 44 dionica TNPL-R-A vrijedne 12.000,00 kuna, poslovni udio u trgovačkom društvu „D & Z“ d.o.o. nominalne vrijednosti 2.654,46 eura / 20.000,00 kuna, što čini 100 % ukupnog temeljnog kapitala društva.

Također, Zdravkovoj mami a baki naše Vatrene hobotnice Vesni Livaković iz Zadra zabranjeno je da otuđi ili optereti stan na drugom katu površine 77,50 m2 s pripadajućim parkirnim mjestom površine 18,00 m2. Vesna Livaković (86) je umirovljena profesorica latinskog i francuskog s kojom je naš reprezentativac provodio puno vremena u djetinjstvu. Ona je za lokalni zadarski list prošle godine izjavila kako je presretna zbog Dominikovog uspjeha ali da je kao mali joj porazbijao loptom sve ukrase po stanu. Inače, Dominikovog tatu, bivšeg državnog tajnika tereti se da je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 375.783,34 eura / 2.831.339,54 kune i 133.333,33 eura / 1.004.599,97 kuna.

'Radi osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi, rješenjem suca istrage... od 25. listopada 2013...... određene su privremene mjere na nekretninama i pokretninama u njegovom vlasništvu te na nekretnini u vlasništvu njegove majke. Prema podacima iz spisa proizlazi da je majka II. optuženika, Vesna Livaković, zemljišnoknjižna vlasnica stana površine 77,50 m2 i pripadajućeg parkirnog mjesta površine 18 m2 u Petrčanima, vrijednosti cca 145.000,00 eura. Navedena je nekretnina kupljena u inkriminiranom razdoblju, a prema podacima Porezne uprave Republike Hrvatske o primanjima Vesne Livaković proizlazi da je Vesna Livaković, umirovljenica, u razdoblju od 2000. – 2012. ostvarivala godišnje primitke u visini od 18.143,51 kunu pa do 52.552,14 kuna pri čemu je u 2008., odnosno u vremenu inkriminacije, kupila nekretninu za gotovinski iznos od 1.100.000,00 kuna.

U svojim ranijim očitovanjima o privremenim mjerama, USKOK je isticao da je stjecanje navedene nekretnine bilo financirano ostvarenom protupravnom imovinskom koristi koju je II. optuženik pribavio kaznenim djelima koja mu se u ovom postupku stavljaju na teret, a to pogotovo kad se uzme u obzir da je Vesna Livaković, na ime mirovine, u razdoblju od 2000. – 2007., odnosno u godinama koje su prethodile kupnji nekretnine, ostvarila primanja u ukupnoj visini od 210.025,55 kuna. Sumirajući sve navedeno i uzevši u obzir citirane zakonske odredbe članka 557.b stavka 1. ZKP/08 i članka 82. stavka 1. KZ/97, ovo vijeće ocjenjuje da je primjena privremenih mjera na način kako je to određeno u točki II./ izreke ovog rješenja, i nadalje nužna i opravdana. Također, prema podacima iz spisa predmeta proizlazi da vrijednost opterećene imovine II. optuženika i njegove majke, Vesne Livaković, iznosi cca 293.882,89 eura / 2.214.260,67 kuna15 i 145.000,00 eura / 1.092.502,50 kuna pa dakle ni u ovom slučaju nije narušeno načelo razmjernosti'.

Dokumentom Županijskog suda u Zagrebu tako je ponovno zabranjeno Vesni Livaković otuđenje i opterećenje tog stana, odnosno tako su produljene 'privremene mjere osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi određene rješenjem suca istrage Županijskog suda u Zagrebu od 25. listopada 2013.' - piše u dokumentu. Podsjetimo da smo o obitelji Vatrene hobotnice pisali prije godinu dana u članku pod naslovom: 'PUT DO ZVIJEZDA Iza Vatrenog heroja Dominika Livakovića stoji mama koja renta vilu i ima biznis s drugim mužem, tata Zdravko, bivši državni tajnik, kojeg su hapsili ali najviše njegov neprežaljeni djed doktor koji ga je naučio poniznosti'. I dok je obitelj Livaković prije godinu dana slavila Dominikove uspjehe u Kataru ove godine im je uoči Božića stigla ova ne baš ugodna vijest.