Proteklih dana javnost se zabavlja sa sadržajima transkripta koje je tajno snimao Marin Vlahović. Osim što je snimao Juricu Lovrinčevića, dojučerašnjeg posebnog savjetnika friško smijenjenog ministra gospodarstva Davora Filipovića, Vlahović je snimao i svoje poruke s Nikolom Grmojom. Iz tih transkripata proizlazi kako su Lovrinčević i Grmoja dijelili s Vlahovićem i svoju strategiju napada na pojedine protivnike ne samo iz političkog tabora već i energetskog sektora. Uostalom, u povodu smjene ministra Davora Filipovića i premijer Plenković izrazio je šokiranost činjenicom da je posebni savjetnik Lovrinčević koristio svoju poziciju da radi za suprotni tim, odnosno da je dilao informacije Mostovim zastupnicima, poglavito Grmoji koji je onda plasirao u sabornici i medijima informacije protiv HDZ-ovaca. Dakle, iz transkripata, barem ako su integralni i autentični, vidljivo je ne samo da Lovrinčević jamči lovu TV Mreži ali i Novoj TV i spominje 140.000 eura koje je skupio. Naravno, riječ je o državnim novcima a ne lovi koju je on nabavio kao vlasnik Dicentre i suvlasnik Pevexa. Premijer je tako bio konsterniran činjenicom da njegov dojučerašnji favorizirani i hvaljeni suradnik i ministar Filipović može u svoj kabinet dovesti osobu takvih preferencija koja sjedi u Ministarstvu gospodarstva i pritom koristi tu poziciju kako bi kontrolirao marketinšku lovu državnih institucija i uvjetovao isplatu istih sredstava afirmacijom 'Davora' ali i povratom postotka njemu. Pri tom se ne zadržava samo na tome već radi za suprotni tim, odnosno koristi informacije dobivene o HDZ-ovcima i njihovim izabranicima u državnim firmama a onda te informacije kao afere plasira Mostovcima. Iz transkripata je jasno kako se informacije dilaju dalje odabranim medijima a u tom kontekstu Grmoja apostrofira Klancir. Riječ je o Đurđici Klancir koja ostvaruje utjecaj na N1 televiziji ne samo kroz činjenicu da je njen bivši suprug direktor programa N1 Hrvatska već odnedavno i kroz činjenicu da je urednica hrvatskog izdanja Forbesa koji je u našu zemlju dovela United Medija, grupacija u vlasništvu Dragana Šolaka, srbijanskog tajkuna ujedno vlasnika i Nove TV. Samim tim jasnije je i zašto se u priči provlači i Nova TV, odnosno zašto Lovrinčević u tajnom snimljenom razgovoru s Vlahovićem spominje Novu TV. No, priča ima i dublje dimenzije zato ne čudi da su mnogi od sudionika ostali PAF nakon objave transkripata u Nacionalu, Večernjem listu i drugim medijima. U emisiji TV Bujica na Z1 televizija emitirane su whatsapp poruke koje je razmjenjivao Vlahović s Grmojom. Tako 9. lipnja ove godine 09:57 Grmoja piše Vlahoviću: 'Kad ti pukneš i obradiš sve, šibnuo bi i Klancir na N1, ona ih gazi da se razvali i u mainstreamu....'. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U ožujku ove godine pompozno je u Večernjem listi najavljeno kako je dugogodišnja novinarka i urednica Đurđica Klancir postala urednice posebnih digitalnih sadržaja na portalu N1 televizije. Napisano je kako je na tu poziciju došla na mjesta glavne urednice Euractiv.hr, portala koji je u Hrvatskoj pokrenut unutar internacionalne mreže Euractiva, a prije toga je bila autorica na portalu Net.hr. 'N1 televizija i portal bili su moje omiljeno mjesto informiranja, često sam u svojim tekstovima citirala izjave političara koje bi uhvatili upravo novinari N1 televizije, a voljela sam i nastupati na N1 televiziji kao analitičarka je jer uvijek sam znala da tu neće biti pokušaja ublažavanja ili zaobilaženja nekih imena. Stoga se radujem da svoju novinarsku karijeru nastavljam upravo na N1, i kao autorica novinarskih istraživačkih priča i analiza, ali i kao urednica'- izjavila je Đurđica Klancir povodom dolaska na N1. U članku nije napisano kako će se pridružiti na N1 televiziji svom bivšem suprugu Tihomiru Ladišiću direktoru programa N1 televizije s kojim ima sina.

Zadnjih mjeseci javnost je imala prigodu vidjeti kako se upravo na N1 televiziji često vrte razne afere iz energetskog sektora uključujući plinsku aferu ali i da se često proziva PPD, Pavo Vujnovac i njegova Enna Grupa. No, sve do objave transkripata razgovora Marina Vlahovića i Nikole Grmoje nismo znali da su neki od tih napada dirigirani i dostavljeni od strane Mostovog saborskog zastupnika Đurđici Klancir. Klancir kao i Ladišić uspjeli su godinama održavati reputaciju novinarskih profesionalaca pa kao takvi u Hrvatskoj imaju i neku vrstu imuniteta da mnogi zdravo za gotovo uzimaju sve što objave. Mnogi misle kako te teme u njihovoj produkciji nemaju nikakvu interesnu pozadinu i dok neki novinari uvijek imaju nepravednu stigmu koju su im prikačili neke kolege novinari, odnosno hipoteku da su produžena ruka nečijih interesa, kada su posrijedi Klancir i Ladišić malo je onih koji bi pomislili kako su i oni produžena ruka nekih krupnih interesa. No, nužno je da kada je netko tako visokopozicioniran kao što su oni na N1 televiziji a kada je gazda te iste televizije notorni srbijanski medijski i telekomunikacijski mogul Dragan Šolak da interesni kontekst nije nimalo bezazlen.

Naime, javnost bi trebala imati kontekst kada prihvaća servirane afere i teme a i ovi friški transkripti koje je Marin Vlahović tajno i na zakonski nedopušten način snimio zacijelo ukazuju na to kako se i na N1 serviraju objave iz pojedinih interesnih centara. Uostalom, logički je zaključiti kako je politika svake kuće, poglavito tako velikih televizija s nacionalnom koncesijom poput N1 na kojoj rade bivši supružnici Klancir i Ladišić, a koja je vlasnički povezana s N1 televizijom. Prem Sudregu Nova TV vlasništvo je luksemburške Slovenia Broadbrand, tvrtke u kojoj je Dragan Šolak suvlasnik. Slovenia Broadband u Hrvatskoj je vlansik Telemacha a sve do kolovoza 2023. bila je i vlasnik United Towers i United Towers CRO u kojoj su sada glavni vlasnici šeici iz Saudijske Arabije. N1 televizija u Hrvatskoj se producira preko tvrtke Adria News u kojoj su direktori Tihomir Ladišić i Slovenac Tomaž Jeločnik. Luksemburški Adria News Sarl je Holding povezan s Draganom Šolakom.

Ime gazde Šolaka isplivalo je proteklih godina u nizu međunarodnih afera povezanih s poreznim rajevima i transakcijama s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza u domicilnim zemljama gdje obavlja poslovne aktivnosti. Podsjetimo kako smo i sami objavili niz članaka koji su razotkrili Šolakove ne samo milijunske investicije u najskuplje nekretnine diljem svijeta već smo se bavili i njegovim najbližim suradnicima ali i smo i otkrili kako je Krešimir Macan iskoristio poziciju privremenog savjetništva kod premijera Plenkovića da progura Šolakove interese preko svoje privatne firme Manjgura. Prvo smo u prosincu 2020. objavili članak pod naslovom: 'POHLEPNIK BEZ GRANICA Suvlasnik Nove TV, N1 i Tele 2 laže da nije vlasnik Miami vile od 27 milijuna USD Doznajte činjenice iz prve ruke o bijednom pokušaju Dragana Šolaka da profitira na ljubljanskom sudu'. U podnaslovu smo istaknuli: 'Vilu na Indian Creek otoku u susjedstvu Julia Iglesiasa tajkun je kupio 2014. preko floridske tvrtke Four Palm of Indian Creeks koju je osnovao preko tvrtke Salvado Investment Corp sa Sejšela. Kada je transakcija otkrivena i objavljena pokušao je zaraditi tužbom u kojoj tvrdi kako nije vlasnik tih tvrtki'

. Taj spor koji je Šolak pokrenuo protiv nakladničke kuće Delo kao izdavača najtiražnijeg slovenskog dnevnika Slovenskih novica završio je Šolakovim povlačenjem tužbe. Naime, on je pokrenuo odštetni spor zbog objave podataka o toj vili a u tom trenutku nije znao kako autorica spomenutog članka ima sve dokaze da je luskuzna vila njegova. Naime, Šolak je mislio kako će uspjeti zataškati vlasništvo nad vilom jer je istu kupio preko mreže svojih offshore kompanija. O tome znamo iz prve ruke jer je tu ekskluzivnu priču u Slovenskim novicama u prosincu 2018. objavila novinarka koja je ujedno i glavna urednica portala imperijal.net pa je osobno upoznata s činjenicom da je Šolak od tužbe protiv Dela odustao nakon nekoliko održanih ročišta u Ljubljani i neposredno prije svjedočenja autorice članka iz zagrebačke sudnice video linkom. Naime, bilo je doba korone pa je zagrebački sud dopustio da se video linkom održi saslušanje po toj Šolakovoj privatnoj tužbi. No, do saslušanja nikad nije došlo jer je neposredno prije ročišta stigla na zagrebački sud ekspresna dojava kako je Šolak odustao od daljnje tužbe.

Samim tim nikad u sudski spor nisu ušli iskazi koji bi dokazali vezu između Šolaka i svih tvrtki iz poreznih oaza koje su gazdi N1, Nove TV, Telemacha .... omogućile da kupi raskošnu vilu za 27 milijuna USD tik do slavnog pjevača Julia Iglesiasa. Potom smo objavili članak o vezi Krešimira Macana - medijska grupacija Šolak. O tome svjedoči naš članak objavljen u svibnju 2021. pod naslovom: 'IZA KULISA BANSKIH DVORA Krešimir Macan zanijemio o danima koje je proveo kod Plenkovića i angažmanu za bivšeg šefa CIA-e'. U podnaslovu smo istaknuli: 'Doznajte sve o ulozi vlasnika Manjgure i političkog analitičara o ulasku srbijanskog tajkuna Dragana Šolaka i preuzimanju Nove TV te ekspanziji N1'. Potom smo objavili članak krajem listopada iste godine pod naslovom: 'BOGATSTVO DRAGANA ŠOLAKA IZ BLOKA 44 Luksuzna vila gazde Nove TV, N1, Tele 2 i Telemacha na obali Ženevskog jezera'. U podnaslovu smo istaknuli: 'Rezidencijalni posjed se nalazi na jednoj od najskupljih lokacija znanoj kao Dullywood Beach u kantonu Vaud'.

Potom smo u studenom 2021. objavili članak pod naslovom: 'USPJEH MLADOG STUDENTA  Nasljednik hrvatskog medijskog i telekom carstva Njegoš Šolak direktor američke tvrtke za zube budućnosti'. U podnaslovu smo naveli: 'Sin Dragana Šolaka koji je u Hrvatskoj vlasnik Nove TV, N1 i Telemacha u biznis je ušao sa svojim profesorom grčkog podrijetla Nikolausom Soukosom'. Krajem studenog objavili smo članak pod nalsovom: 'OD VARDARA DO TRIGLAVA PA SVE DO SEJŠELA Gazda Nove TV, N1 i Telemacha Dragan Šolak u pariški registar upisan kao Maltežanin sa švicarskom adresom'. U podnaslovu smo naveli: 'Rođen je u Kragujevcu 1964. ali uz njegovo ime piše kako je rođen u zemlji koja se zove Srbija - Crna Gora'. U uvodu tog članka smo naveli: 'Iako je Dragan Šolak nepoznat široj hrvatskoj javnosti radi se o jednom od najvećih medijskih i telekom magnata kako u regiji tako i u Hrvatskoj. Njegov poslovni imperij širi se neslućenom brzinom a njegove tvrtke u poreznim oazama diljem svijeta niču kao gljive poslije kiše.

Princip poslovanja srbijanskog poduzetnika sa švicarskom adresom i najluksuznijim nekretninama kako na Balkanu tako i na obali Ženevskog jezera te otoku milijardera Indian Creeku kraj Miamija svugdje je isti. Osniva tvrtke ne kao fizička osoba već preko svojih tvrtki iz poreznih oaza tako da se profit slijeva u porezne oaze. S tih računa teku Šolakove privatne nekretninske akvizicije. Zadnju investiciju obavio je u Francuskoj. Ne nazire mu se kraj...'. I konačno predstavili smo I Šolakovu glavnu polugu, odnosno osobu koja mu u svijetu bankarstva i krupnog biznisa čuva leđa. Članak je objavljen krajem veljače ove godine pod naslovom: 'ONA VEDRI I OBLAČI Najmoćniju bankaricu i medijsku gazdaricu u regiji, koja kod nas vlasnički nadzire Novu TV, N1 i Telemach, traži splitski sud zbog nasljedstva, dokument otkrio zanimljive obiteljske veze'. U podnaslovu smo naveli: 'Iako mnogi nikad nisu čuli za Dragicu Pilipović - Chaffey, desnu ruku srbijanskog magnata Dragana Šolaka, ona je potpredsjednica najvećeg medijskog i telekom carstva na Balkanu United Group, ima adresu na Hvaru i hrvatsko državljanstvo pa možemo reći da je to najveća i HR moćnica'.

Kada se uzme u obzir sve navedeno ne čudi da su Mostovci izabrali N1 i Klancir a  i  da Lovrinčević spominje Novu TV gdje ima dogovore oko 'Davora'. Također, teško je održiva u Hrvatskoj nadalje slika o novinarskim profesionalcima besprijekorne karijere kada je i novinarska profesija dio velikih poslovnih grupacija čiji vlasnici imaju svoje krupne i netransparentne interese. Logično je tako da se, primjerice na N1 nikad ne otvaraju velike afere o poreznim utajama domaćih tajkuna ili ni iz regije koji su i gazde u Hrvatskoj kada su ti isti ljudi dijelovi tih istih poreznih bijegova i kad imena tih istih ljudi izbijaju u međunarodnih aferama poput Panama Papers, Paradise Papers i slično. U tom i takvom suženom manevarskom prostoru ni bivši supružnici Ladišić i Klancir nemaju prevelike uređivačke mogućnosti, puno je tema po tom vlasničkom backgroundu zabranjeno pa onda mogu u dogovoru s Grmojom plasirati teme  na domaće energetske tajkune ili direktore poput priča o bivšem direktoru HEP-a Frani Barbariću. Teško da mogu doseći vrh piramide interesa. Uostalom, Hrvatska je mala zemlja a u maloj bari uvijek je puno krokodila.

Također, niti bivši supružnici nisu imuni od nekih interesnih dodira s nekim od bivših protagonista krupnih afera kao što je to svojedobno bio Drago Maček kojeg se teretilo za aferu Brodosplit. Na bivšoj kućnoj adresi Drage Mačeka i njegove supruge Lele, na Šalati, gle čuda, poslovala je ugašena tvrtka Mediazone Tihomira Ladišića ali istu je adresu prijavila i Đurđica Klancir kada je bila direktorica u tvrtci Busines.hr a dok se prezivala Klancir - Ladišić. Na kraju istaknimo kako se teško oteti dojmu da sve navedeno nužno mora imati reperkusije u uređivačkom smislu kako na hrvatsko izdanje Forbesa dok je pod vlasničkim patronatom Dragana Šolaka ali i N1 televizije te Nove TV.  S obzirom da se mnoge teme ne mogu otvoriti nije čudno da Klancir i Ladišić, u sprezi s Grmojom, mogu grmiti jedino o domaćem energetskom sektoru. O aferama u telekomunikacijskom ili nekom drugom sektoru u kojem sežu šape velikog srbijanskog mogula Dragana Šolaka jasno je i logično da ne smiju ulaziti jer bi tako sebi stavili egzistencijalnu omču oko vrata. Pritom naravno moraju iskazati neslućenu umješnost da tako suženi manevarski prostor gledateljima i čitateljima predstave kao prostor beskrajne uređivačke i profesionalne  slobode.